Zanositev in priprave pred nosečnostjo!

petek, 01 april 2022

 

Kot že verjetno veste, nosečnost traja 9 mesecev. In če ste že kdaj bili noseči, boste verjetno rekli, da je to kar dovolj. Morda celo preveč, še posebno ko vaš trebušček doseže velikost nagrajene lubenice velikanke, vaše prsi pa so se prebile skozi celo abecedo košaric ... dvakrat. Toda, ali je devet mesecev zares dovolj dolga doba? 

 

Pred nosečnostjo Priprave pred zanositvijo | Zdravstveni pregled | Ginekološki pregled | Zobozdravstveni pregled | Cepljenje | Zdravila | Genetika | Priprava življenjskega sloga | Kofein | Zeliščni čaj | Pitje alkohola | Kajenje | Marihuana | Telesna vadba | Kopeli | Nega kože | Nega las | Porjavelost | Stres | Vprašanja in odgovori Viri/reference

 

 

Glede na več in več raziskav - in vedno več strokovnjakov - je odgovor: morda pa ne. Vse od članov Centrov za varovanje zdravja do naraščajočega števila zdravstvenih strokovnjakov - vključno z Ameriškim združenjem porodničarjev in ginekologov, fundacijo March of Dimes, Ameriškim združenjem babic, Ameriškim združenjem pediatrov in Ameriškim združenjem družinskih zdravnikov - tradicionalno devetmesečno dobo postavlja pred nov izziv: čas je za več mesecev nosečnosti.

Tako je, več mesecev. V bistvu vsaj tri mesece več za polno leto (ali še več) poskusov zanositve. A še preden začnete paničariti (Tri mesece več brez odprtega pogleda na lastna stopala? Brez sušija? Čakanja na pestovanje štručke veselja?), morate vedeti naslednje: omenjeni dodatni trije meseci niso namenjeni nosečnosti sami, ampak so namenjeni pripravi nanjo.

zanositev-oploditev-jajceca

Dejstvo je, da se zdrava nosečnost začne že pred srečanjem jajčeca in semenčice. Še preden domači test nosečnosti naznani veselo novico. Še preden nastopi slabost in še preden se izboči trebušček. Še preden zavržete diafragmo ali odlepite obliž. Zdrava nosečnost nastopi, še preden zares pričakujete - zato morate začeti načrtovati (in se pripravljati) vnaprej, če želite zanositi.

Takole gre.PRED NOSEČNOSTJO

Kaj lahko naredite za zdravo nosečnost pred zanositvijo - popoln vodnik od starta do cilja - je vse, kar morate vedeti, in vse, kar vam svetujejo medicinski strokovnjaki, da boste svoje in partnerjevo telo spravili v najboljšo možno formo za zanositev. Katere hrane - in pijače - se držati in katere se izogibati. (Namig: suši si privoščite, dokler si ga še lahko, tun pa naj bo raje iz pločevinke.) Kako svojo težo spraviti tja, kjer mora biti, za najboljšo možno plodnosti in optimalno zdravje med nosečnostjo (preveč - ali premalo - kilogramov lahko ogrozi zanositev in zaplete nosečnost).

zanositev-moja-lekarna

Katera zdravila morate odmakniti na stran (vključno z nekaterimi presenečenji, na primer antihistaminiki), kdaj prenehati s kontracepcijo, zakaj mora vaš partner zmanjšati temperaturo vročih kopeli (in prenehati z urami spinninga), zakaj opustitev kajenja lahko bistveno poveča plodnost (poleg tega pa varuje zdravje vašega bodočega otroka). Kako lahko bolj zdrave mame in bolj zdravi očetje ustvarijo bolj zdrave nosečnosti in bolj zdrave dojenčke.

Ko končate s pripravami za nosečnost, je čas za spočetje. Zveni kot lahek (in zabaven) del - in včasih tudi je. A nekaj vedenja o tem vam lahko pomaga hitreje prepoznati vašo plodnost in vas prej pripelje do izpolnitve sanj o otroku. Izvedeli boste, kako določiti ovulacijo, kam v vaš urnik postaviti seks, kam vtakniti seksualne igračke in lubrikante, zakaj mokro ni preveč priporočljivo, ko seksate za zanositev, kako začiniti nujen seks - poleg tega pa še vroča dejstva o seksualnih položajih in spočetju. Ste že slišali nekaj zgodb o spočetju, ali pa ste jih prebrali na internetu? 

priprave-pred-nosecnostjo

Kaj pa če naletite na ovire na poti do otroka? Izzivi plodnosti - in kako jih prebroditi - tako kot tudi najnovejše metode zdravljenja neplodnosti - vse od preprostih metod do metod visoke tehnologije (umetna oploditev in še kaj).

Izvedeli boste tudi, kdaj naravi pustiti, da gre svojo pot, in kdaj poiskati pomoč.

Če ste s svojo kampanjo že začeli ali pa šele razmišljate o zanositvi, nikoli ni prepozno - ali prezgodaj - za optimiziranje vašega telesa in načina življenja, ki bosta otroku vaših sanj ponudila najboljši možni začetek življenja. Čas naj dela za vas in na vaš koledar dodajte nekaj mesecev. Izkaže se, da je več nosečnosti - več.

Naj se vaša največja pričakovanja izpolnijo!PRIPRAVE PRED ZANOSITVIJO

Ste se ogreli za nosečnost? Vedite, da tu ne gre le za opustitev kontracepcije (čeprav boste to seveda morali storiti), sledenje ovulaciji (tega si najverjetneje želite) in skok v posteljo (kar boste najverjetneje storili z veseljem). Pomembna je namreč tudi priprava vašega - in partnerjevega - telesa do odlične forme za oploditev, in to vse od pijač, ki jih vi in vaš partner ob ustvarjanju novega življenja srkata, zdravil, ki jih jemljeta, navad, pa vse tja do vitaminov.

Video vsebina: splošne priprave pred nosečnostjo. 

Prevzem nadzora nad pripravo na oploditev vas bo popeljal na pravo pot in zanositev bo (upamo) lažja, nosečnost pa (prav tako upamo) varnejša in udobnejša. Preden torej skočite v posteljo, se najprej poglobite v naslednja poglavja in ugotovili boste, katerih korakov se morate najprej lotiti. Zdravstvene priprave

Verjetno vam je jasno, da je vaše splošno zdravje tesno povezano z vašo splošno plodnostjo. Da dobite zdravega dojenčka, je potrebno zdravo telo (pravzaprav dve zdravi telesi). Torej je prav zdaj pravi čas - ko je vaš bodoči dojenček šele sijaj v vaših očeh - da se s partnerjem prepričata o vajinem zdravju. Pregledi pred zanositvijo

"Sem mlada in zdrava, moje menstruacije pa so redne. Moram res k zdravniku, preden se odločim za otroka?"

Najboljša skrb za zdravje pred rojstvom otroka se začne že veliko pred spočetjem (in ni vezana le na vaše reproduktivne organe), zato je takrat idealen čas, da načrtujete popoln pregled telesa. Čeprav nikoli ne zbolite, je morebitne zdravstvene težave smiselneje odpraviti pred zanositvijo kot pa pozneje, ko se telo že ukvarja z otrokom (to je še posebej pomembno, če imate katerokoli kronično bolezen). Da se boste prepričali, da je z vami vse v najlepšem redu, obiščite internista in/ali ginekologa - in (verjeli ali ne) tudi vašega zobozdravnika - in opravite vse potrebne preglede.Splošni zdravstveni pregled

Ta je prvi na vrsti. Obiščite splošnega zdravnika.

Dnevni red:

 • Tehtanje. Ker je vaša teža pred noseč-nostjo Še bolj povezana z vašo plo-dnostjo in zdravjem med nosečnostjo, kot si to sploh lahko predstavljate, boste najprej morali stopiti na tehtnico. Če ni v območju, v katerem bi morala biti (blizu idealne teže za vašo višino in telesni tip), vam bo zdravnik v zvezi s tem najverjetneje dal nekaj predlogov. Če želite izvedeti več o povezavi med vašo težo in plodnostjo, si oglejte 2. poglavje.
 • Popoln telesni pregled. Vključuje vse od glave do pet, zato se odprite, globoko vdihnite in pripravite roko za odvzem krvi.
 • Pregled zdravil. Z zdravnikom se pogo-vorite o vseh vrstah zdravil, ki jih jem-ljete, pa naj bodo na recept ali brez (vitaminski in zeliščni pripravki).

Morda bo prišlo do nekaj sprememb, saj so nekatera varna za jemanje med nosečnostjo, druga pa ne.

  • Preiskava krvi. Najbrž to ni prav nikomur najljubši del pregledov, a vaš zdravnik bo najverjetneje želel preveriti marsikaj od spodaj naštetega. Ko boste noseči, se boste morali nanje tako ali tako navaditi, zato je najbolje začeti kar takoj - morda jih nato ne bo treba ponavljati v prvih mesecih nosečnosti).

Video vsebina: testiranje pred nosečnostjo

 • vrednost hemoglobina in hemato- krita, ki ju bodo uporabljali kot izhodišče v nosečnosti, ter test ane-mije (mnogo žensk ima zaradi mesečnega perila manj zalog železa, kot mislijo);
 • preverjanje Rh-faktorja (pozitivni, negativni). Če je vaš negativen, se bo moral testirati tudi vaš partner, da ugotovijo, ali je njegov nemara pozitiven;

Rh faktor-nosecnost

 • preiskava titrov rubelle, s katero se ugotovi imunost na rdečke; 

Samo za očete

Oploditev venomer vključuje dva osebka (enega iz vrste Mama, drugega iz vrste Oče). Kljub vsemu se največkrat dogaja, da je čas pred nosečnostjo zgolj domena ženske. Pa ne bi smela biti. Oba partnerja bi se morala zares dobro pripravki, preden se semenčica združi z jajčecem. Knjiga je namenjena obema bodočima staršema, a informacije v osenčenih okvirčkih so še posebej pomembne za bodoče očete. Če torej komaj čakate, da to postanete, poiščite okvirčke, ki so samo za vas.

 • preiskava titrov varicelle, s katero se ugotovi imunost na varicello (norice ali vodene koze);
 • preiskava urina, s katero se ugotavljajo infekcije sečil in morebitna obolenja ledvic;
 • tuberkuloza (če ste v skupini viso-kega tveganja);
 • hepatitis B (če ste v skupini visokega tveganja, npr. delate v medicini in niste cepljeni);
 • protitelesa za titer cytomegalovirus (CMV), da ugotovijo, ali ste odporni na citomegalijo (test ponavadi ni del rutinskega pregleda). Če ugotovijo, da se ste pred kratkim okužili s CMV, večinoma priporočajo, da z nosečnostjo počakate še 6 mesecev - da se v krvi pojavijo protitelesa;
 • preiskava titrov toksoplazmoze, če imate mačke, redno jeste surovo ali srednje pečeno meso ali pa brez rokavic delate na vrtu. Če ugotovijo, da ste imuni, vam ni treba skrbeti, da bi vaš plod okužili s toksoplazmozo;
 • pregled delovanja ščitnice. Dobro je, če vam pred zanositvijo pregledajo ščitnico, saj njeno delovanje vpliva na nosečnost - in plodnost. Pregled je ključnega pomena, če ste v preteklosti že imeli težave ali pa jih imate še vedno ali pa če so obolenja ščitnice prisotna v vaši družini (preverite pri mami in drugih ženskah v družini);
 • spolno prenosljive bolezni (SPB). Lahko vas testirajo na splošnem pregledu, lahko pa vas testira tudi vaš ginekolog.

Pregled bo pokazal vse morebitne zdravstvene težave, ki jih bo treba odpraviti ali pa jih bo treba med nosečnostjo spremljati. Če katera od preiskav pokaže potrebo po zdravljenju, se ne obotavljajte. Premislite tudi o manjših operativnih ali drugih posegih, o katerih ste prej odlašali.

Video vsebina: načrtovanje nosečnosti - informacije pridobljene s pmočjo genetskega testiranja

Če ste bili sami dojenček s fenilketonurijo (PKU; če ne veste, vprašajte svoje starše ali preverite vašo zdravstveno kartoteko), začnite z dieto brez fenilalanina 3 mesece pred zanositvijo in jo nadaljujte skozi celotno nosečnost. Če potrebujete cepljenja proti alergijam, zanje kar takoj poskrbite - če začnete z odstranjevanjem preobčutljivosti na alergene takoj, boste verjetno lahko s tem nadaljevali tudi po tem, ko zanosite. Na zanositev (in na srečno in zdravo nosečnost) lahko vpliva tudi depresija, zato jo morate ozdraviti, preden se podate na vašo pot dogodivščin.Ginekološki pregled

Pregled bo vseboval vse sestavine letnega pregleda in test pap. Poleg odvzema brisa vam bo ginekolog pregledal prsi, trebuh, medenični predel in urin.

Video vsebina: ginekološki pregled

Preveril bo tudi razna ginekološka obolenja, ki bi lahko vplivala na vašo plodnost in nosečnost:

 • sindrom policističnih jajčnikov, če ste morda v preteklosti imeli neredne menstruacije, pretirano poraščenost, akne in debelost,
 • miomi, ciste, benigni tumorji,
 • endometrioza (ko se celice, ki ponavadi obkrožajo maternico, porazdelijo v nek drug del telesa),
 • vnetja sečil in nožnice,
 • neredne menstruacije,
 • ponavljajoča se vnetja urinarnega trakta,
 • spolno prenosljive bolezni (če se še niste testirali). Čeprav ste prepričani, da nimate nobene SPB, je testiranje priporočljivo.

Zdaj je čas - še preden začnete poskušati z zanositvijo - da prepoznate in ozdravite katerakoli ginekološka obolenja, saj nekatera od njih preprečujejo zanositev, druga pa povzročajo zaplete med nosečnostjo.

Izkoristite priložnosti in svojega zdravnika vprašate, karkoli vas zanima - od tega, kdaj prenehati z jemanjem tabletk (povedal vam bo, kako dolgo naj bi počakali v najboljšem primeru, 

Priprava na zanositev in kronične bolezni

Če ste kronični bolnik (sladkorna bolezen, astma, srčna obolenja, epilepsija, ledvična obolenja, visok krvni tlak), odločitev za otroka ni tako preprosta (prekinitev jemanja tabletk in akcija). Zelo verjetno bosta vaša priprava in tudi nosečnost kar precej aktivni. A je veliko novic tudi dobrih - še posebej če načrtujete vnaprej. Če mamina kronična bolezen ni spremljana, so tveganja v nosečnosti (in za otroka) veliko večja.

Video vsebina: kronična bolezen v povezavi z nosečnostjo

Ta pa lahko zmanjšamo ali celo popolnoma odpravimo, še najbolje je, če to storimo, preden se semenčica združi z jajčecem. S pravilnimi ukrepi večina kroničnih obolenj v fazi oploditve in nosečnosti ne povzroča nikakršnih nevšečnosti. A lepo po vrsti. In prvi korak je obisk specialistične ambulante (ali pri vašem internistu, ki pregleda vaše stanje), kjer bodo ugotovili, ali ste pripravljeni na zanositev ali pa morda še potrebujete spremembo zdravljenja in življenjskega sloga. Morda boste morali spremeniti prehranske navade, izgubiti ali pridobiti nekaj telesne teže ali pa povečati telesno pripravljenost. Morda boste morali prenehati z jemanjem zdravil, ki jih ne potrebujete več, ali pa jih boste morali zamenjati s takimi, ki ne vplivajo na plodnost in nosečnost (morda boste v zdravljenje vključili alternativne terapije, kot sta na primer akupunktura in meditacija za zmanjšanje stresa). Morda vas bodo usmerili k strokovnjaku za rizične nosečnosti, morda pa vam bo vaš izbrani ginekolog uspel zagotoviti vse potrebno, seveda v sodelovanju z ostalimi specialisti.

če sploh, preden se lahko začnete truditi z otrokom), do tega, kako si razlagati vaš ciklus in ugotoviti, kdaj ste najbolj plodni.Zobozdravstveni pregled

Imate razlog za smeh - nosili boste otroka. A preden se vam bo po domačem testu nosečnosti začelo smejati do ušes, preverite, ali so vaši zobje in dlesni tudi tako pripravljeni. Naročite se na obisk k zdravniku. Morda se sliši kar tja v en dan in popolnoma nepovezano, a dejstvo je, da je polno zapletov v nosečnosti, kot na primer prezgodnji porod, preeklampsija in nosečniška sladkorna bolezen, povezanih z obolenjem dlesni.

pregled-zob-pred-nosečnostjo

Njihovo stanje se v nosečnosti ponavadi poslabša, zato je skrb za vašo ustno votlino še pomembnejša kot kadarkoli prej. Poskrbite za vse, s čimer ste prej odlašali, na primer za potrebna rentgenska slikanja, zalivke, krone ali pa operacije zob in dlesni. Tako se vam z vsem tem ne bo potrebno ukvarjati med nosečnostjo (ali pa preživljati neprijetnih vnetij zaradi neozdravljenih težav). Če veste (ali sumite), da morate s tem v zvezi še veliko narediti, si pred zanositvijo vzemite kar nekaj časa, da težave odpravite. Cepljenje

"Se moram proti čemu cepiti, preden bi želela zanositi?" 

Odvisno od tega, proti čemu ste se že cepili in kdaj. Preiskava krvi bo pokazala, ali so že opravljena cepljenja še učinkovita. Če je vse v najlepšem redu, ste, vsaj kar se tiče cepljenj, nared. Če je treba zapolniti še nekaj vrzeli, preden se začne kampanja za spočetje otroka - je zdaj čas, da zavihate rokave - ne samo zaradi

Vaše zdravstveno družinsko drevo

Čas je, da pokličete starše. Ne da bi jim sporočili, da pričakujete (tisti klic boste že pravočasno opravili), ampak da bi si pridobili kar največ informacij o zdravstveni preteklosti na obeh straneh družinskega drevesa vašega in partnerjevega. Kopljite karseda globoko in si zapišite vse, kar pride na dan, saj boste le tako zlahka odgovarjali na vsa zdravnikova vprašanja. Še posebno pomembno je vedeti, ali imata v družini kakšne večje zdravstvene težave (na primer sladkorna bolezen, visok krvni tlak ali motnje v delovanju ščitnice) ali genetske ali kromosomske nepravilnosti (downov sindrom, taysachsova bolezen, anemija srpastih celic, talasemija, hemofilija, cistična fibroza, mišična distrofija, huntingtonova horea ali sindrom krhkega kromosoma X).

Vaše družinsko drevo je tudi ključ do tega, kako bo potekala vaša prihodnja nosečnost. So v vaši prihodnosti morda dvojčki? Večrodnost (še posebno dvojčki) je lahko v družini, zato si oglejte trende na vaši strani družine (in tudi partnerjevi, saj nekatere raziskave kažejo, da so enojajčni dvojčki lahko genetsko pogojeni tako po mamini kot očetovi strani). V družini imate lahko tudi nekatere zaplete v nosečnosti. Svojo in partnerjevo mamo vprašajte, če je (ali njena mama) katera morda imela preeklampsijo - komplikacija, ki lahko neizmerno poveča krvni tlak nosečnice. Raziskave kažejo, da sinovi in hčere, rojeni iz preeklamptične nosečnosti, lahko nosijo gene za bolezen. Povprašajte tudi po nosečniški sladkorni bolezni, depresiji (poporodni in splošni) in drugih zapletih - in pripravite podatke za pogovor z zdravnikom.

Video vsebina: cepiva pred in med nosečnostjo

Koristno bo zbrati čim več informacij o maminih nosečnostih, ko je nosila vas ali pa katerega od bratov in/ali sester. Saj jabolko v povezavi z ginekološko in porodno zgodovino ne pade daleč od mame, kar pomeni, da vam bo vpogled vanjo dovolil poškiliti v vašo prihodnost. Ne pozabite, da je sicer vsaka nosečnost drugačna (celo ista ženska ima lahko dve popolnoma različni nosečnosti), a kljub temu mame na svoje hčerke prenesejo veliko nosečniških in porodnih scenarijev - tako dobrih (nič strij) in manj dobrih (veliko krčnih žil). Zato svojo mamo povprašajte o vsem, kar vas zanima, in imejte v mislih, da bo vaša prihodnost lahko podobna - ali pa tudi ne: Kako dolgo si se trudila zanositi? Si imela jutranje slabosti? Kako dolgo si rojevala?

vašega, ampak predvsem zdravja vašega bodočega dojenčka, ki vsaj do svojega šestega meseca ne bo popolnoma odporen proti spodaj naštetim boleznim (če zbolite za katero od njih, se je lahko naleze tudi vaš dojenček - kar pa vsekakor ne bi bilo dobro).

Seznam najbolj verjetnih cepiv:

 • Tetanus in davica (Td) ali oslovski kašelj (Tdap). Čeprav ste bili cepljeni kot otrok, nekatera cepiva potrebujejo okrepitev. Če te niste prejeli v zadnjih desetih letih, vam jo bodo najverjetneje priporočili prav zdaj.
 • Ošpice, mumps, rdečke. Če veste, da nikdar niste imeli rdečk, ošpic ali mumpsa, če ste bili cepljeni proti nevarnemu triu otroških bolezni ali pa je testiranje pokazalo, da niste popolnoma imuni (včasih imunost izzveni), se cepite zdaj. Do zanositve počakajte en mesec (a ne skrbite, če po nesreči zanosite že prej - tveganje je zgolj teo-retično).
 • Vodene koze (varicella). Če testiranje pokaže, da nikdar niste preboleli vodenih koz (večina žensk jih preboli že pred rodno dobo), je cepljenje priporočljivo najmanj en mesec, preden bi želeli zanositi (a tudi tu ne skrbite, če zanosite že prej). Vaša imunost na vodene koze je pomembna za vašega bodočega otroka, ki ga ne bodo smeli cepiti pred njegovim dopolnjenim prvim letom starosti.
 • Hepatitis B. Če ste v skupini velikega tveganja za omenjeno bolezen, je zdaj pravi čas za imunizacijo. Cepljeni boste trikrat. Tudi če serije ne končate pred začetkom nosečnosti, je z njo varno nadaljevati tudi med nosečnostjo.
 • HPV (humani papiloma virus). Če ste mlajši od 26 let, je vredno razmisliti o cepljenju proti HPV, a serijo treh cepljenj boste morali končati, preden zanosite. Če z njo ne zaključite pred začetkom nosečnosti, boste s cepljenji nadaljevali po porodu.

Akcijski načrt

Preden se zares odpravite ‘na delo’, se naročite pri svojem splošnem zdravniku, ginekologu in zobozdravniku, kjer boste opravili vse potrebne preglede. Se ena stvar na seznamu opravil: poiščite si ginekologa porodničarja ali babico, ki bosta bdela nad vašo nosečnostjo (v primeru, da vaš zdajšnji ginekolog ne opravlja tudi te funkcije ali pa bi preprosto radi šli drugam). Izbrana oseba bo prva, ki jo boste obiskali, ko bo domači test nosečnosti objavil veselo novico.

Če boste v veselem pričakovanju v času gripe, vam bodo najverjetneje svetovali, da se cepite tudi proti temu virusu.

Z zdravnikom preverita, katera cepljenja je smiselno še opraviti pred zanositvijo. Zdravila

"Naj preneham jemati vsa zdravila že, ko poskušam zanositi, ali pa lahko počakam do trenutka, ko bom zares noseča?” 

Čas je, da v vaši omarici z zdravili naredite bilanco, kar pa ne pomeni, da jo morate izprazniti. Kot ste najverjetneje ugotovili že sami, boste med nosečnostjo jemali druga zdravila. Zdravila, ki jih redno jemljete, so med nosečnostjo včasih prepovedana, druga rahlo omejena, tretja pa lahko nemoteno jemljete dalje. Kaj pa tista, ki jih jemljete, preden zanosite? Morate začeti misliti na to že prej?

To je seveda odvisno od tega, kaj ponavadi jemljete. Večina zdravil brez recepta je v času poskušanja zanositve varnih. Vseeno je dobro, če za mnenje o kakršnihkoli zdravilih in dodatkih (vključno z vitamini in dodatki) vprašate zdravnika, saj nekateri izdelki (vključno z zeliščnimi pripravki, ki naj bi bili namenjeni povečanju plodnosti) vplivajo na potek vaše bodoče nosečnosti, ampak tudi na možnost zanositve same. Celo nekaj osnovnega (in na videz preprostega), kot so antihistaminiki, lahko ogrozi vašo plodnost, in to zaradi popolnoma nepričakovanega vzroka: skupaj z vašo nosno sluznico lahko izsušijo tudi sluznico materničnega vratu.

<a href='/ibubel-200-mg-filmsko-oblozene-tablete-20-tablet'>zdravila</a>-pred-zanositvijo

Svojega zdravnika, ginekologa ali strokovnjaka za prenatalno (pred rojstvom) obdobje (če ste ga že izbrali) povprašajte o tem, čemu se izogibati in kaj bi bilo priporočljivo jemati v obdobju pred oploditvijo in enako za čas med nosečnostjo (če radi mislite zares vnaprej, pa tudi za čas med dojenjem). Vprašajte ga tudi, kaj jemati, preden zanosite, in kaj morate opustiti, ko ste že noseči. 

Video vsebina: hipertenzija med nosečnostjo z dr. Sean-om. 

Če zaradi kroničnih bolezni (astma, sladkorna bolezen, depresija, migrene itn.) redno jemljete zdravila na recept, se pri specialistu in ginekologu pozanimajte o možnostih uživanja le-teh pred in med nosečnostjo. Skupaj bosta najverjetneje našla rešitev, ki vam bo ustrezala, da ostanete zdravi, plodni in nared za nosečnost (zdravila bodo lahko enaka ali pa tudi ne, lahko v enakih ali pa manjših količinah). Morda boste morali z jemanjem nekaterih zdravil prenehati že šest mesecev pred želeno nosečnostjo (in tako seveda nadaljevati med nosečnostjo in dojenjem), a skoraj vedno so za čas vašega ‘reproduktivnega odmora’ na voljo varnejše alternative.Antidepresivi

"Zadnjih pet let jemljem antidepresive, s katerimi moje stanje uspešno nadzorujem. Skrbi me, kako bo, če z njimi preneham, hkrati pa se sprašujem, ali jih je varno jemati, medtem ko poskušam zanositi in ko bom zares noseča."

Verjetno ni večje življenjske spremembe kot dobiti otroka - celo že samo odločanje zanj. Če pa bolehate za depresijo ali tesnobo, pa se verjetno ne sprašujete le o tem, kako vam bo otrok postavil vaše življenje na glavo, ampak tudi o tem, kako ga boste nadzirali - še posebej če poskusi zanositve vključujejo prenehanje jemanja antidepresivov ali pa zdravil proti tesnobi.

Na srečo je za bodoče mamice z depresijo, tesnobnostjo ali katerokoli drugo duševno boleznijo na voljo mnogo varnih možnosti (vključno z zdravili), čeprav bo vaše zdravljenje morda rahlo spremenjeno ali prilagojeno, ko boste nosečnost načrtovali. Prenehanje jemanja antidepresivov ali drugih zdravil, ki jih resnično potrebujete - vrnitev v depresijo - pa lahko vam in otroku naredi veliko več škode kot koristi. Če boste med nosečnostjo klinično depresivni ali izjemno tesnobni (in pred tem, ko poskušate zanositi), boste zelo verjetno slabše jedli, spali in na splošno živeli dojenčku manj prijazno življenje. Raziskave kažejo, da imajo ženske z nezdravljeno depresijo med nosečnostjo veliko več možnosti za prezgodnji porod in so v skupini večjega tveganja za poporodno depresijo, kar jim onemogoča skrb za otroka in uživanje ob njem.

Preden torej odvržete vsa zdravila, se pogovorite tako z zdravnikom, ki vam jih je predpisal, kot z ginekologom. Skupaj lahko pretehtata dobre plati in tveganja neprekinjenega jemanja. Nekatera zdravila s seboj prinesejo mnogo tveganj, druga pa zelo malo. Wellbutrin (bupropion) je v normalnih odmerkih dokazano varen za jemanje med nosečnostjo in je najverjetneje najboljši za jemanje med nosečnostjo, seveda, če se vaše telo le odziva nanj. Paxil (paroxetine) in najverjetneje drugi zaviralci vnovičnega privzema serotonina s seboj vendarle prinašajo nekaj tveganja za otroka, prozac (in spet druge zaviralce vnovičnega privzema serotonina) pa povezujejo s pojavom odtegnitvenega sindroma pri novorojenčku.

Video vsebina: tveganje za novorojenčke ob jemanju antidepresivov. 

Čas za prilagoditve zdravljenja je zdaj, še preden zanosite. Če se z zdravnikom odločite, da boste z zdravili prenehali ali pa jih nadomestili z drugimi, s tem začnite vsaj tri mesece prej, preden boste začeli s poskusi zanositve. Tako boste imeli dovolj časa za samoopazovanje vašega počutja. Če opazite znake vračanja depresije - spremembe spanja in teka, anksioznost, nezmožnost koncentracije, nihanje razpoloženja in nezanimanje za spolne odnose (kar vam prav gotovo ne bo pomagalo pri vaših načrtih) - se znova oglasite pri zdravniku in se pogovorite o drugačnem pristopu. Zdravnike obveščajte tudi o morebitnih spremembah, ko zanosite (porast hormonov ob začetku nosečnosti povzroča nihanja razpoloženja pri vsaki ženski, a neprestane depresije in tesnobe, ki motijo vsakodnevno življenje, niso normalne).

Kaj pa očka?

Seveda ne boste vi nosili otroka (vsaj ne prvih 9 mesecev - boste nadokna- dili pozneje), a prispevali boste polovico nujno potrebnega genskega materiala za bodočega otroka. Da bi svoje telo spravili v kar najboljšo kondicijo za spočetje otroka - da boste lahko od sebe dali največ — bi bilo dobro, če bi obiskali zdravnika, da vas pregleda od glave do pet. Ne nazadnje spočetje zahteva sodelovanje dveh zdravih teles. Natančen zdravniški pregled lahko zazna katerekoli bolezenske spremembe (nespuščena moda, testikularne ciste ali tumorje ali pa depresijo), ki bi lahko negativno vplivale na oploditev ali zdravo nosečnost. Pri zdravniku lahko primerno poskrbite za vaše morebitne kronične bolezni (na primer sladkorna bolezen). Ko ste že ravno tam, povprašajte še o stranskih učinkih predpisanih zdravil, zdravil brez recepta ali pa zeliščnih pripravkov, ki jih morda jemljete, na vašo spolnost. Nekatera zelo razširjena zdravila, ki lahko vplivajo na plodnost in/ali libido, so tudi SSRI-ji (selektivni zaviralci ponovnega privzema serotonina), kot je na primer prozac (vi ste že lahko sreč

nejši, vaše semenčice pač ne), beta blokatorji in druga zdravila proti povišanemu krvnemu tlaku, nekatera zdravila proti kožnim razjedam in nekatera protibolečinska zdravila na recept (kot na primer oksikodon). Enako velja za steroide in testosteronske tablete. Napolnile vam bodo mišice, a zmanjšale proizvodnjo semenčic. Tudi viagra naj bi zmanjševala možnost oploditve, čeprav raziskave Še potekajo (svojega zdravnika povprašajte po zadnjih novicah). V primeru, da bi katerakoli zdravila, ki jih morate redno jemati, lahko potencialno ogrožala plodnost, se s svojim zdravnikom pogovorite o alternativah, ki bodo ustrezale vašim načrtom o otroku (v večini primerov deluje že zamenjava zdravil). Pomislite tudi na nekatere genetske preiskave - še posebno če imate v družini katero od bolezni ali pa obstaja kakšen znak, zaradi katerega bi se veljalo testirati. Morate shujšati, uravnati vaš krvi tlak ali krvni sladkor ali pa ozdraviti oviro, ki stoji med vami in otrokom, ki ga načrtujete s partnerico? Zdaj - še preden se začnejo poskusi oploditve - je čas za vse to. 

Ne pozabite, da je na voljo polno možnosti - od psihoterapije do svetlobne terapije, meditacije in terapije biofeedback - ki vaše razpoloženje lahko dvignejo na naraven način in jih lahko uporabljamo brez zdravil ali pa v kombinaciji z njimi. Nihanja razpoloženja lahko omili tudi hrana, ki vsebuje veliko maščobnih kislin omega 3 (kot so npr. losos in orehi), ali pa za jemanje v nosečnosti varni dodatki DHA. In ne pozabite dobrodejnih moči gibanja. Endorfini, ki se sprožijo ob hitri hoji ali plavanju, bodo pomagali vašemu telesu in glavi.Genetske preiskave

"Ali pred zanositvijo priporočate genetske preiskave - čeprav ne spadava v skupino z visokim tveganjem?"

genetsko testiranje

Kdo bi zares moral razmisliti o predhodnih genetskih preiskavah?

 • Afroameričane pogosto pregledajo zaradi bolezni, ko so krvne celice srpaste oblike, zaradi česar težko potujejo po telesu, pri tem pa povzročajo bolečine in anemijo.
 • Ljudi sredozemskega, afriškega, daljnovzhodnega porekla lahko testiramo za talasemijo, skupino genetskih krvnih nepravilnosti, ki so povezane s hemoglobinom, delom rdečih krvničk, ki prenašajo kisik.
 • Ljudi evropsko judovskega (Aškenazi), francosko-kanadskega, irsko-ameriškega porekla ponavadi testiramo za prenašanje gena za tay-sachovo bolezen, ki vpliva na živčne celice v možganih in je brez izjeme usodna.
 • Tiste z družinsko zgodovino dednih bolezni - kot na primer cistične fibroze, mišične distrofije in hemofilije - lahko testiramo za posamezna tveganja.
 • Ženske s predhodnimi porodnimi težavami (kot na primer dva ali več spontanih splavov, rojstvo mrtvega otroka, dolgo obdobje neplodnosti, otrok s prizadetostjo).
 • Pari, ki so v krvnem sorodstvu. Priprava življenjskega sloga

Naslednji korak pri pripravah na zanositev: vpogled v vaš življenjski slog. Ker zdaj razmišljate o otroku, boste morali reči ‘pozneje’ svojim jutranjim kavam - in ‘nočko’ svojim večernim požirkom? Boste morali telovaditi manj ali (skomig z rameni) več? Še vedno lahko čas preživljate v vročih kopelih - ali vročih savnah in solarijih? Kaj pa prameni, ki vam jih pri frizerju naredijo mesečno - vas bodo poskusi zanositve poslali nazaj k izvorni barvi las? V nekaterih pogledih bo odločitev še vedno vaša (vsaj dokler dojenček ne bo že na poti). V drugih pa (na primer četverni ekspreso) bo nekaj sprememb prav gotovo zares na mestu (polovica količine popite kave naj bo brezkofeinska, pa boste pripravljeni).Kofein

"Se moram kavi odpovedati že zdaj, ko poskušam zanositi - ali lahko počakam, dokler ne bom zares noseča?"

Si močno želite skodelice kave latte? Hrepenite po tistem kapučinu? Morate spiti tisti jutranji macchiato? Kave vam ni treba popolnoma črtati iz vašega

Sladka kavica

Se sprašujete, ali boste zaradi poskusov oploditve morali prenehati s kofeinom? Oddahnili si boste, ko boste slišali, da ne. Medtem ko nekatere od raziskav kažejo, da velika količina kofeina lahko zmanjša moško plodnost, pa rezultati drugih (bolj razveseljivih) nakazujejo, da zaradi nekaj kofeina semenčice celo hitreje plavajo - in hitreje plavajoči imajo najverjetneje največ možnosti, da hitreje zadenejo želeno tarčo. A dokler zadeva ne bo popolnoma dokazana, je najbolj priporočljivo, da se držite zmernih odmerkov kofeina (ne več kot nekaj skodelic na dan), vse dokler vaše poslanstvo ne bo dokončano.

življenja, ko ste še v fazi ustvarjanja vašega potomca. Pravzaprav je odvisno, koliko kave in drugih kofeinskih pijač pijete. Morda boste s svojo navado lahko mirno nadaljevali, še posebej če ste zmerni pivec.

Video vsebina: kofein in nosečnost. 

Je spijete veliko? Verjetno boste količino morali znižati na raven, primerno za čas poskušanja zanositve. Ne le zato, ker jo boste morali omejiti, ko boste že noseči, ampak zato, ker vam bo zmerna količina kofeina morda pomagala zanositi - in ostati noseči. Nekatere raziskave namreč povezujejo večje količine kofeina z zmanjšano plodnostjo in povečano možnostjo za spontani splav.

Koliko kofeina je preveč? Več kot 200 mg dnevno. Si ne morete predstavljati, koliko je to? Pomagali vam bomo s primeri. To je nekaj več kot 3 decilitre kavne mešanice (torej velika kava) ali približno dva ekspresa (zato so štiri kave z mlekom odločno preveč). Pločevinka dietne kole vsebuje 45 mg kofeina, običajna pa 35 mg. Tudi pravi čaj ni prav nedolžen, saj vsebuje med 40 in 60 mg kofeina na skodelico (ledeni, v mešanici ali pa zeleni), prav tako je z energijskimi pijačami (80 mg kofeina v red bullu), čokolado in nekaterimi zdravili proti prehladu in alergijam, ki jih dobimo brez recepta. Celo kavni sladoled ali jogurt ga vsebujeta nekaj.

A tu je dobra novica, ki vas bo morda spravila v dobro voljo (in dvignila nivo vaše popoldanske energije): ko bo dojenček uradno na poti, se vam kavi ne bo treba popolnoma odpovedati. Večina strokovnjakov meni, da sta dve skodelici kave (torej tistih 200 mg) popolnoma sprejemljivi (takrat jih boste potrebovali bolj kot kadarkoli).

Če so vaši izračuni pokazali, da se boste morali odpovedati nekaj kofeinu (ali celo popolnoma), to naredite počasi. Namesto da vaše telo naenkrat šokirate s popolno abstinenco (in veliko glavoboli in sitnobo), količino zaužitega kofeina znižujte postopoma. Delajte otroške korake. Kakšno od skodelic zamenjajte z brezkofeinsko kavo. Nato odmerke brezkofeinske počasi in postopoma povečujte, vse dokler ne dosežete želenega razmerja. Ali pa naročite en navadni ekspreso, drugega (ali druga dva) pa brezkofeinskega. Si želite tiste velike skodelice? Naročite malo kavo v veliki skodelici in jo do roba napolnite z mlekom (z vročim za toplo kavo, s hladnim za ledeno). Tako boste zaužili manj kofeina

Akcijski načrt

Načrtujete otroka? Čas je, da popi- jete manj kofeina. Medtem ko poskušate zanositi (in tudi, ko ste že noseči), svojo količino kofeina omejite na največ 200 mg na dan. To pomeni 2 majhni skodelici pražene kave ali približno 4 dietne kole. Dobra stran zmanjšanja količine kofeina: bolj spro ščeni boste - vsekakor prednost, ko je govora o zanositvi.

in si istočasno zvišali nivo kalcija (kalcij pa je nekaj, česar boste pozneje tako ali tako potrebovali več).

Jejte malo in pogosto (vsak obrok naj vsebuje nekaj beljakovin in nekaj komple-ksnih ogljikovih hidratov), saj boste tako vzdrževali enakomerno količino sladkorja v krvi - kar vam bo pomagalo obdržati zelo pomembno energijo med zahtevno prehodno fazo. Tudi prenatalni vitamini bodo zapolnili nekaj energijskih vrzeli, pomaga pa tudi redna vadba.Zeliščni čaj

"Ne pijem kave, obožujem pa zeliščni čaj. Ga je priporočljivo piti, medtem ko skušam zanositi?"

Popolnoma odvisno od tega, kakšne mešanice si pripravljate. Nekaj komercialnih, vnaprej pripravljenih mešanic je varnih za pitje v dobi, ko želite zanositi (na primer poprova meta, agrumi in ingver), kar za druge ni moč trditi. Kako izbrati pravo za vas? Težko je reči, saj na tem področju še ni bilo opravljenih prav veliko raziskav. Svojega zdravnika ali takega, ki se spozna na zelišča, povprašajte, katerih se je treba izogibati, medtem ko poskušate zanositi (med njimi so najpogosteje: malinjakov list, abrašica, pravi pelin, navadni pelin, češmin, navadni vratič, nadlišček, brin, meta, muškatni orešek, drevo življenja in sena). Na izdelku poiščite sestavine in jih pazljivo preberite, da ugotovite, ali morda ne vsebujejo kaj prepovedanega.

Video vsebina: katerih zeliščnih čajev se je smiselno izogibat?

Če mešanice nimajo posebne embalaže (čaji, kupljeni na tržnici) in nimajo seznama sestavin, takih zdaj raje ne uporabljajte. 

Čajev pa vam ni treba preučevati, če ste si izbrali tradicionalni angleški črni čaj, kot sta earl grey in english breakfast. Omenjena sta popolnoma vama za uživa-

Mislite zeleno?

Skodelica zelenega čaja sicer poka od zdravja - toda ali jo spiti, medtem ko poskušate zanositi? Morda raje ne. Zeleni čaj zmanjšuje učinkovitost folne kisline (ki jo - smešno - najdemo v zelenih lističih), vitamina, ki je nujno potreben za vaš razvoj prihajajočega otroka in ena od hranilnih snovi, ki jo morate uživati v fazi priprave na otroka. Tako se je najpametneje omejiti na eno skodelico na dan (ali kozarec ledenega čaja), ko poskušate zanositi, ali pa ga zamenjati s črnim.

nje, paziti morate seveda le na količino kofeina; vsaka skodelica črnega čaja vam ga namreč prinese od 40 do 60 mg.Pitje alkohola

"Vem, da ne smem uživati alkohola, ko zanosim, a šele začela sva poskušati - poleg tega pa se približuje čas počitnic. Lahko pijem vsaj malo, dokler ne zanosim?"

Če načrtujete otroka, potem ste verjetno že razmišljali o zamenjavi alkoholnih koktajlov z brezalkoholnimi. A kdaj točno bi morali to storiti? Prav nobenega trdnega pravila ni o uživanju alkohola v fazi poskušanja zanositve (v nasprotju za že noseče, ki - s čimer se strinja večina strokovnjakov - se morajo alkoholu popolnoma odpovedati). Kljub vsemu je znano, da alkohol lahko vpliva na vaš mesečni ciklus - mogoče je, da moti ovulacijo in plodnemu jajčecu otežuje zasidranje v maternici - kar vam lahko prekriža načrte. Sodeč po raziskavah tem težje zanosite, tem več alkohola zaužijete.

Kaj pa kozarec sovinjona pri večerji ali pa pivo ob žaru? In kaj. Če si ne morete

Alkohol in vaši plavalci

Si želite kmalu nazdraviti ob dobri novici? Prav zato razmislite o vašem nazdravljanju ali pa vsaj o številu kozarcev že pred tem. Preveč alkohola (kot ste verjetno že tu in tam ugotovili sami) prizadene moško spolno funkcijo - funkcijo, na katero računate prav zdaj.

Video vsebina: ali morajo moški prenehati z uživanjem alkohola?

Še slabše - raziskave kažejo, da vsakdanje pitje večjih količin alkohola lahko okvari vašo spermo in zmanjša število semenčic (pri nekaterih moških je dovolj že en ali dva kozarca piva ali vina in število plavalcev se začasno zmanjša). Redno pitje večjih količin alkohola (kar ustreza dvema pijačama na dan ali pa pet naenkrat enkrat mesečno) pa lahko celo spremeni delovanje mod in zmanjša količino testosterona (slaba novica, če želite zaploditi otroka) ter vpliva na dojenčkovo porodno težo. Najbolje je, da pijete le priložnostno in malo - če pa vam je to težko, se alkoholu raje popolnoma odpovejte. Tudi bodoča mamica pripravlja svoje telo, zato vam bo verjetno lažje (poleg tega ni pošteno, da se vi nacejate z guinnessom, ona pa medtem srka mineralno vodo).

predstavljati dneva brez kozarčka pred spanjem? Kaj pa tisti praznični jajčni liker, čeprav trenutno razmišljate o drugi vrsti jajčec? In kaj, če bo minilo kar nekaj časa, preden zares zanosite - mar ne bi bila vsa abstinenca zaman (še posebej zaradi devetih mesecev pred vami)? Hm, morda. A obstaja dober razlog, zakaj naj bi bil tisti koktajl raje čimprej brezalkoholni. Ker nobena znanost ne

Zadnji klic

Se boste v bližnji prihodnosti podali v poskuse zanositve, v tem času pa ne bi radi pili alkohola? Zakaj ne bi svoje odločitve proslavili še z zadnjo rundo (seveda, če ponavadi v družbi sploh pijete - v nasprotnem primeru vam ni treba začeti)? Naj bo praznično srečanje s prijatelji (ni jim treba povedati, kaj natanko praznujete, razen če bi to zares radi delili z njimi) ali pa romantična večerja za dva z vinom, z vašo najljubšo pijačo za odrasle nazdravite še zadnjič, preden se podate v vlogo bodoče mamice.

more napovedati časa zanositve. Glede na to, da vam telo v trenutku združitve jajčeca in semenčice ne bo poslalo alarma o ‘prenehanju pitja’ - in najverjetneje tudi sami nekaj tednov ne boste vedeli - je morda najbolje, da prenehate (ali pa vsaj znatno omejite) takrat, ko se zares aktivno trudite za otroka. Če vmes znova začnete (še posebej v določenih delih leta ali med počitnicami), ne pretiravajte - in ko že pijete pravi viski (ali pravi merlot), ga srkajte ob hrani, saj bo ta upočasnila absorpcijo alkohola v vaš sistem.Kajenje

"Ko bom zanosila, bom prenehala kaditi - ali vseeno lahko kadim, medtem ko to poskušam?"

Dobili jih boste po zadnji plati. Kajenje povzroča celo vrsto tveganj ne le med nosečnostjo, ampak že prej - največje je to, da boste morda imeli težave zanositi in ostati noseči. Kajenje lahko postara vaša jajčeca (kar pomeni, da se jajčeca 30-letnice obnašajo bolj kot jajčeca 40-letnice), kar otežuje oploditev, zmanjšuje možnost, da se bo oplojeno jajčece ugnezdilo v maternici, kar poveča možnost spontanega splava. Še več, intenzivno kajenje poškoduje tako jajčnike kot maternico, kar še dodatno poslabša plodnost - kar najverjetneje pojasni, zakaj so kadilke štirikrat bolj nagnjene k temu, da za zanositev potrebujejo več kot eno leto. Nekadilska maternica je največ, kar lahko ponudite bodočemu dojenčku, prenehanje pa bo prav gotovo pripomoglo k hitrejši zanositvi.

Video vsebina: vpliv kajenja na nerojen plod, če mamica kadi.  

Zelo podobno je s pasivnim kajenjem (če torej kadi vaš partner, je tudi zanj čas, da preneha - skupaj vama bo lažje). Že samo preživljanje časa v zakajeni sobi s kadilci, ki imajo stranske produkte tobaka vsepovsod (oblačila, lasje, koža), lahko negativno vpliva na vaše zdravje, plodnost in bodočo družino. Če želite imeti plodnost na svoji strani, se karseda izogibajte cigaretnemu dimu.Ko želite prenehati

Bi se radi znebili vseh nezdravih razvad in dom napolnili z dojenčkom? Začnite že pri maternici brez dima - gotovo se sprašujete, kako začeti (še posebej, če ste že kdaj poskušali prenehati, pa vam ni uspelo), kaj šele končati.
Takole:

Pomagajte si. Najprej se morate potrepljati po ramenih - lahko tudi po trebuščku, ki bi ga tako radi napolnili - da ste se odločili za tako pomemben (in verjetno precej zahteven) korak. Zavedajte se, da pot pred vami ne bo brez ovir, a ne pozabite, da je otrok, ki ga boste kaj kmalu začutili, vreden vsega truda.

Naredite načrt. Boste prenehali naenkrat ali postopoma? Sami najbolje poznate svoje telo in trdnost svoje volje, zato si izberite metodo, ki vam bo najbolj ustrezala. Izberite si ‘zadnji dan’, ki predstavlja stvaren cilj (ne izberite si dneva, ki bo že tako ali tako stresen, ali del meseca, ko je vaša volja že tako ali tako na udaru), a naj kljub vsemu ne bo preveč oddaljen - saj veste, hitreje ko končate, prej se bodo uresničile vaše želje o otroku. Tisti dan si napolnite z obveznostmi - naj bo dan, poln zabavnih aktivnosti v lokalu, kjer je kajenje prepovedano. Ogledujte si izložbe z oblačili za otroke, privoščite si manikuro/pedikuro (ali novo frizuro), nato pa svoj dosežek popraznujte z večerjo in kinom. In ne pojdite sami. S seboj imejte družbo, ki vas bo zaposlovala - seveda nekadilsko.

Najprej pričakujte najslabše.
Abstinenčni simptomi se bodo lahko začeli že po nekaj urah in bodo takšni kot po nekaj dneh - a počasi naj bi se omehčali, izginili pa naj bi po petih tednih popolnoma brez kajenja. Lahko vključujejo vrtoglavico, depresijo, nervozo in razdražljivost, težave s spanjem in koncentracijo, glavobole, utrujenost in nemir. Jejte redno in kvalitetno (najbolje bo, da jeste beljakovine in kompleksne ogljikove hidrate, zaradi česar se boste tako telesno kot duševno počutili najbolje), vsak dan se gibajte in se izogibajte preveliki količini sladkorja in kofeina (ki vas lahko naredita še bolj nemirne).

prenehaj-kaditi

Sublimirajte in nadomeščajte.
Ugotovite, s čim bi lahko zamenjali cigarete. Če pomislite na ustno veselje, potem žvečite, ližite lizike in grizljajte svežo zelenjavo. Če kadite, da zmanjšate stres, potem razmislite o drugih načinih sprostitve - vizualizaciji, globokem dihanju, poslušanju glasbe, plavanju, vadbi, topli kopeli, masaži (in morda seksu po njej). Če kadite, da imate kaj početi z rokami, potem se igrajte s kroglicami na vrvici ali s svinčnikom, se vpišite na tečaj šivanja, igrajte sestavljanko sudoku, videoigrice, stiskajte žogico ali plastelin (tako ali tako se boste morali česa priučiti, ko boste dobili otroka).

Bodite vztrajni. Spodbujajte se, a zavedajte se tudi trenutkov, ko potrebujete brco v rit. Dopovejte si, da prenehanje kajenja sploh ni tema pogovora. Ko ste kadili, tega niste smeli početi v kinu, restavraciji ali pisarni - zdaj pa sploh ne smete in pika.

Predstavljajte si svojega otroka.
Kadarkoli bi najraje posegli po cigareti (in kadar se sami sebi smilite ali pa vam je zares slabo zaradi odtegnitvenih simptomov), zaprite oči in si v naročju predstavljajte sanjskega otroka. Ali pa listajte po revijah, polnih otroških fotografij, ali srfajte po spletni strani, polni srčkanih dojenčkov. Se nekaj vam lahko pomaga na vaši poti do cilja - na primer posebna zapestnica ali pa medaljon, ki ga boste napolnili pozneje.

Ne igrajte se z ognjem (ali dimom).
Izogibajte se dimu in zadimljenim mestom - in celo mestom, kjer lahko kupujete cigarete (v trgovino pošljite vašega partnerja, tudi na bencinsko črpalko naj gre on, da se ne boste vdali skušnjavam in si spotoma kupili zavojčka ali dveh). Obiskujte družino in prijatelje, ki doma ne dovolijo kajenja (najbolje tiste, ki imajo dojenčke in otroke) - zgolj zaradi navdiha. Če določene aktivnosti ali določeno hrano ali pijačo povezujete s kajenjem, jih za zdaj pustite pri miru.

Vključite prijatelje. Lažje vam bo igrati za ekipo Dojenček, če imate veliko podpore. Naj bodo vaši prijatelji in vaši družinski člani vaši navijači - in naj skrbijo za poštenost (in odsotnost kajenja). Pri bivših kadilcih na raznih forumih, še posebno tistih, kjer si člani želijo otroka, poiščite sočutje in nasvete. Če mora prenehati tudi vaš partner, združita moči.

Terapije komplementarne in alternativne medicine. Veliko kadilcev je postalo bivših kadilcev s pomočjo terapij komplementarne in alternativne medicine, kot na primer akupunkture, aromaterapije in meditacije. Še posebno učinkovita je lahko tudi hipnoza. 

Video vsebina: 10 mitov glede prenehanja kajenja v nosečnosti. 

Pojdite k zdravniku. Verjetno boste dobili še kaj več od spodbudnega govora (čeprav tudi ta lahko pomaga). Zdravnik vam lahko celo predpiše določena zdravila ali pa priporoči nikotinske obliže, žvečilne gumije ali pastile (če niste vseh nadomestkov nikotina preizkusili že sami), ki bodo pospešili vaš trud in vas hitreje popeljali do poskusov zanositve. Vse skupaj deluje najbolje, ko so del programa prenehanja kajenja (na spletu jih boste našli polno).

Ne precenjujte trdnosti volje. Morate prenehati kaditi, poleg tega pa tudi malce shujšati, preden se začnete truditi za otroka? Ne poskušajte obojega
naenkrat - saj bo verjetnost, da boste padli na obeh izpitih, veliko večja. Kajenje je za bodočega otroka veliko večja potencialna nevarnost kot nekaj odvečnih kilogramov, zato pred začetkom preštevanja kalorij prenehajte z njim. Vmes pa se že začnite prehranjevati bolj zdravo, če vam to uspe - hranljiva hrana vas bo potolažila, ko se bo omajala vaša volja.

Začnite z enim samim dnem.
Pomislite na cel teden odpovedovanj cigaretam in zmešalo se vam bo. Raje začnite z enim samim dnem - ali celo 1 uro - naenkrat. Vsakokrat, ko preživite dan brez cigarete, to ovekovečite na koledarju (morda s sladko nalepko z dojenčkom) in se nagradite tudi z nočnim aplavzom.

Ne vdajte se. Odpustite si, če vam spodleti, in pokadite eno cigareto. A obljubite si, da bo ta zadnja. Ne kaznujte se in nikakor se ne vdajte. Držite se. Uspelo vam bo - saj še nikoli niste imeli boljšega razloga.

Prste stran od cigaret, očka

Ste nikotinski odvisnik? Čas je, da se tega znebite. Za zmeraj. Kajenje lahko škodi plodnosti vaše partnerice, zmanjša lahko vaše število semenčic, poslabša kvaliteto vaše sperme - in na splošno zmanjša možnosti zaploditve zdravega otroka. Ko pa je ta že na poti, lahko pasivno kajenje vpliva na njegov razvoj. Enako velja za dim, ki se zadržuje na oblačilih in laseh, čeprav kadite le zunaj. Po rojstvu otroka pa kajenje resno ogroža zdravje malega bitjeca.

Če kadita oba, skušajta prenehad s skupnimi močmi. Če pa ste edini kadilec v hiši, pa prenehajte nemudoma. Lažje reči kot narediti? Seveda, ampak prav gotovo zmorete - pomagali pa vam bodo tudi nasveti zgoraj. 

Prenehanje kajenja je najboljša odločitev za vas in za vašega otroka. Marihuana

"Je res, da kajenje trave otežuje zanositev?"

Ste že polno zaposleni z odvajanjem (in spreminjanjem drugih navad) od vsega mogočega, preden boste poskušali zanositi? Na seznam lahko dodate tudi kajenje trave. Sledi razlaga:

Dojenčki kadilcev trave se rodijo s povprečno manjšo porodno težo. A tudi samo spočetje je lahko težje. Verjeli ali ne - tudi če travo kadite vi, to lahko vpliva na zmožnost partnerjevih semenčic - pa čeprav ni kadil on. THC (aktivna sestavina marihuane) je prisotna tudi v vaši nožnični tekočini in reproduktivnih organih (vključno z nožnico, jajcevodoma in maternico). Ko semenčice prispejo, sicer čutijo potrebo po združitvi z jajčecem, a ne morejo prodreti v notranjost, saj so zaradi THC-ja prelene za uspešen zaključek zahtevne naloge. THC kar nekaj časa ostane v vašem telesu, zato se lenobni spermi ne morete izogniti zgolj z izogibanjem kajenja neposredno pred spolnim odnosom.

Video vsebina: vpliv kajenja marihuane na plodnost in potek nosečnosti. 

Očitno poskusi zanositve in kajenje trave ne sodijo skupaj. Čeprav obstaja možnost, da zanosite tudi, ko kadite travo, je prav tako mogoče, da bo to ogrozilo vašo plodnost. Sicer še ni popolnoma jasno, kako nadaljevanje kajenja med nosečnostjo vpliva na otroka, obstaja veliko špekulacij o tem, kaj marihuana povzroči pri še nerojenem otroku. Varnosti - in plodnosti na ljubo - zdaj je čas, da se odpoveste travi.

Akcijski načrt

Spoznali ste glavne prepovedi v času pred zanositvijo (ne pretiravajte s kofeinom, ne pijte preveč, če sploh, ne kadite, ne uživajte drog) in verjetno se zavedate, da so naloge pred vami kar zahtevne (Še posebno če se boste morali česa odvaditi). Težko je spremeniti navade - kljub temu da je prihajajoči zdravi dojenček velika motivacija in sam po sebi velika nagrada. Če imate velike težave prenehati z razvado, ki lahko škoduje vaši plodnosti ali vašemu otroku (ali pa celo obojemu), si čimprej poiščite pomoč. Pogovorite se z zdravnikom in ga vprašajte za nasvet. Vključite se v lokalne skupine za samopomoč ali pa spletne skupnosti, saj vam bo družba pomagala vzdrževati vso potrebno motivacijo.

Recite ‘ne’ travi, preden rečete ‘da’ otroku

Ste mislili, da ste zadeti samo vi? Tudi vaši ‘fantje’ so. Raziskave kažejo, da se semenčice kadilcev trave ne obnašajo tako, kot bi se morale, da bi postale pridne male oplojevalke. Čeprav spermo ponavadi izbrizgate v maternični vrat, morajo nato semenčice same doseči njihovo tarčo (takrat prihranjeno energijo porabijo za pot do jajčeca in predrtje njegove membrane). Tiste pod vplivom THC-ja (aktivne sestavine marihuane) pa najprej plavajo kot nore, nato pa se upehajo, še preden vstopijo v deželo jajčeca. Tako leni in nemotivirani imajo vaši fantje kaj malo možnosti, da opravijo svoje poslanstvo - kaj šele da bi bili ob pravem času na pravem kraju. Torej so zadeti - a ne zadenejo.

Še več - THC lahko zmanjša število članov vaše plavalne ekipe, včasih celo drastično. Zmanjšuje nivo vsemogočnega hormona, pomembnega za moško reproduktivno funkcijo - testosterona - in tako zmanjša število semenčic in celo količino semenske tekočine. Čeprav kadilci trave vsekakor lahko oplodijo žensko (mnogi od njih so to potrditev dobili nehote), je več kot jasno, da uživanje marihuane poslabša plodnost - kar pomeni, da bi moškega z že tako zmanjšano plodnostjo kajenje prav gotovo pustilo na cedilu. Če se travi odpoveste le neposredno pred spolnim odnosom, vam to ne bo prav dosti pomagalo (THC lahko v vaši telesni maščobi ostane presenetljivo dolgo), zato se ji raje popolnoma odpovejte - še preden vaši fantje začnejo ciljati tisto jajčece. Poslovite se od trave in pozdravite zdravega otroka (in poiščite strokovno pomoč, če vam samemu ne uspe).

Verjetno ni treba omenjati, pa vseeno: uživanje prepovedanih drog, vključno S kokainom, krekom in heroinom, lahko oteži zanositev in predstavlja tveganje za oba, mamo in otroka. Če potrebujete pomoč pri prenehanju, jo poiščite, še preden se začnete truditi za otroka.Telesna vadba

"Sem fit in prav vsak dan sem telesno aktivna. Lahko s tem nadaljujem tudi, medtem ko poskušam zanositi?"

Da bi bili plodni, vam ni treba biti fit (in veliko mam zanosi brez enega samega preživetega dneva v telovadnici), lahko pa pomaga. Nekatere raziskave kažejo, da ste na pravi poti, če naredite nekaj krogov po stezi - ali v bazenu ali pa celo po nakupovalnem centru. Program zmerne vadbe, ki vključuje celotno telo (okoli 30 minut aerobne vadbe dnevno, vaje za moč, raztezanje in/ali dnevne aktivnosti, ki vam pospešijo srčni utrip), lahko prav tako kot splošno telesno zdravje poveča plodnost. To še posebno velja za tiste, ki poskušajo izgubiti nekaj kilogramov in si tako povečati plodnost (in splošno zdravje).

To pa še ni vse: prava vrsta vadbe telesu pomaga izločati endorfine, ki pripomorejo k dobremu počutju - kar vam v zameno ponuja sproščenost telesa in duha (sproščenost je ključna sestavina zanositvene kampanje).

telesna-vadba-v-nosečnosti

Vadba lahko veliko pripomore k plodnosti, a ko pretiravate (pretiravanje pa je odvisno od ženske do ženske - pravzaprav ni trdnih pravil, kako intenzivno morate vaditi, medtem ko skušate zanositi), se vaše gibanje obrne proti vaši plodnosti. Redna dolgotrajna in naporna vadba lahko poruši občutljivo razmerje hormonov, potrebnih za ovulacijo in oploditev, še posebej če preveč zmanjša delež telesne maščobe (nekaj je je potrebno za vzdrževanje ženske reproduktivne funkcije).

Vaša telesna aktivnost v dirki za otroka

Če ste športni navdušenec - in ne samo v smislu uživanja ob gledanju drugih - je zdaj, ko boste igrali v ligi za otroka, čas, da pregledate vaše športno udejstvovanje in koledarček telesne aktivnosti. Prvi na listi prepovedanih so nekateri bolj grobi športi (vključno z ameriškim nogometom, nogometom, košarko, hokejem, bejzbolom in jahanjem), če jih igrate brez zaščitne opreme vaših genitalij, seveda iz očitnih razlogov (vaše genitalije boste potrebovali v njihovi najboljši formi). Na seznamu je tudi preveč kolesarjenja (tudi ure spinninga in vožnja sobnega kolesa), saj naj bi stalni pritisk sedeža na genitalije po mnenju nekaterih strokovnjakov uničeval najpomembnejše reproduktivne arterije in živce. Občasne vožnje v prostem času najverjetneje ne bi smele predstavljati večjega problema, a več kot 12 ur tedensko na kolesu (ali pa v sedlu), še posebno gorskega kolesarjenja, bi lahko vplivalo na vaše reproduktivno kolesje. In čeprav redna tedenska vadba verjetno poveča vašo plodnost, saj poveča raven testosterona (kar je dober razlog, da se odpravite v telovadnico, preden se lotite dela), je verjetno pametno, da ne preizkušate svojih skrajnih vzdržljivostnih mej v času, ko si skušate povečati možnosti oploditve. Prenaporna vadba, ki vas popolnoma izmuči, lahko celo vpliva na raven vaših hormonov in zmanjša število vaših semenčic - poleg tega pa pred seboj vidite samo kavč in ne ljubljenja. Enako velja za vadbo v vročih kopelih - ali vroče in parne kopeli ter savne po vadbi - ki pretirano segrejejo vas (in vaša predragocena dragulja). Ste bolj športni gledalec (ustreza vam na primer ogled tekme s kavča)? Morda bi bilo dobro, če bi se vseeno začeli malce udejstvovati, se vsaj vpisali v kakšen fitnes klub ali pa začeli teči, ko se že ravno trudite za otroka. Moški, ki telesno sploh niso aktivni - še posebno če so poleg tega še dokaj dobro obloženi - imajo večjo možnost težav s plodnostjo kot moški, ki so za razliko od njih bolj fit.

Akcijski načrt

Čas je, da izkoristite svoje ‘reproduktivne pravice’. In kar najboljše je začeti pri vadbi. Vaš cilj naj bo 30 minut dnevno, vadba pa naj bo sestavljena iz aerobike (da malce dvignete srčni utrip), vaj za moč (za mišični tonus) in raztezanja (da svoje telo spravite v pravo obliko za nosečnost). Nikakor se vam ni treba preobraziti v olimpijko, a boljše kot boste telesno pripravljene, večje bodo vaše možnosti za zdrav potek nosečnosti.

Če zaradi naporne vadbe nimate rednih menstruacij, bo zanositev prav gotovo izziv. Tudi če so vaše menstruacije na videz redne, lahko prenaporna vadba vseeno dovolj zniža nivo hormonov, da to zmoti ovulacijo in oploditev. Če kaj takega velja za vas, boste morda morali svoje telo malce umiriti - in mišice malce podložiti - preden bo to želelo lepe mišice zamenjati z dojenčkom. Kakšen je najboljši program vadbe, ko načrtujete otroka? Naj bo zmerna - kar pa je odvisno od vaše trenutne telesne pripravljenosti (za športnico je petkilometrski tek proti njenim treningom pravi sprehod; za tiste, ki se prav nič ne gibajo, pa je za začetek lahko preveč že celo sprehod po parku). Čeprav večina žensk obdrži svojo rutino in brez težav zanosijo, morajo druge malce ‘ustaviti konje’ ali celo popolnoma. Ne veste, ali se vaš program vadbe sklada z vašim načrtovanjem otroka? Povprašajte zdravnika.

Med drugim pazite, da ne boste pregoreli - med vadbo se izogibajte pregretju (pravzaprav kadarkoli). Pretiran dvig vaše telesne temperature (39 stopinj ali več) sicer ne škoduje vaši plodnosti, škoduje pa nosečnosti - in ko se boste aktivno trudili zanjo, ne boste na mestu samem izvedeli, da vama je uspelo. To ne pomeni, da se ne smete gibati toliko, da bi se potili, ampak da ne smete vaditi v vročem prostoru (kot na primer pri bikram jogi).

Ohrani mirno kri, očka

Po dolgem dnevu ali naporni vadbi ni nič bolj sproščujočega (in nič ustre- znejšega za pravo razpoloženje pred spol- nim odnosom) kot namakanje v kopeli. A namakanje v vroči kopeli lahko potopi vaše upe o oploditvi. Moška plodnost in pogoste kopeli pač ne gredo skupaj, saj je produkcija semenčic slabša, ko so moda pregreta. Prav zato visijo proč - saj so raje nekaj stopinj hladnejša od vašega telesa. Zato so vroče kopeli, parne in fin-ske savne (in celo električne odeje, ki preveč dvignejo temperaturo vašega jedra) prepovedane, vse dokler vaša naloga oploditve ne bo uspešno izpolnjena. Enako velja za solarije, ki dvignejo vašo telesno temperaturo, medtem ko pražijo vašo kožo (in povzročijo predčasno staranje kože in povečajo tveganje za kožnega raka - kdo jih pravzaprav sploh potrebuje?).

Joga ni za vas? Preizkusite plavanje, ples, pilates, lažje aerobne vadbe (za srce in ožilje), lažjo vadbo z utežmi, sobno kolesarjenje in druge mirnejše vadbe - prav vse od naštetih so ne le varni za obdobje pred zanositvijo, ampak tudi med nosečnostjo samo (kar pomeni, da se boste lahko držali vaše ustaljene rutine tudi takrat, ko boste vadili za dva).Kopeli

"Slišala sem, da se ni najbolj priporočljivo namakati v vročih kopelih, medtem ko poskušam zanositi. Zakaj?" Prav ste slišali - a le delno. Priporočilo namreč velja za bodočega očka, saj mora svoje spodnje organe imeti na hladnem, da jih ohrani karseda primerne za reprodukcijsko funkcijo. Za vas so kopeli popolnoma primerne, preden zanosite (in vročina ne bo ogrozila vaših možnosti zanositve). Ko pa bo otrok že na poti, se boste tudi vi morali držati na hladnem - izogibati se boste morali vročim kopelim, savnam in drugim vročim prostorom (npr. solarijem). Ker nikdar ne boste zagotovo vedeli, kdaj se bosta srečala jajčece in semenčica, se boste v fazi aktivnega truda za zanositev morda vseeno želeli izogibati vročim kopelim in jih zamenjati s hladnejšimi.Nega kože

"So kateri od kozmetičnih izdelkov prepovedani v dobi pred zanositvijo?"

Čas je za nekaj veselih dejstev: le malo je kozmetičnih izdelkov in procesov (od nege obraza do izdelkov, krem in losjonov, ki si jih dnevno nanašate), ki se jim boste morali odpovedati. Pravzaprav se boste morali odpovedati - ko bo otrok na poti - nekaterim tretmajem in z njimi malce počakati (botoks, polnila, kemični pilingi, laserji in cela paleta izdelkov za nego obraza).

Video vsebina: varna kozmetična rutina pred in med nosečnostjo. 

A v času pred zanositvijo vseeno obstaja velika izjema. To je accutane, zdravilo proti aknam, ki zarodku lahko povzroči resne okvare. Ni le strogo prepovedan med nosečnostjo, ampak ga morate prenehati uporabljati vsaj en mesec pred poskusom zanositve (še naprej uporabljajte kontracepcijo, dokler čakalna doba ne mine). Tudi retin A, ki ga predpisujejo tako proti aknasti koži kot za glajenje gubic, je med nosečnostjo prepovedan,

Dan v toplicah?

Iščete učinkovit način sprostitve, preden boste dvignili temperaturo v spalnici? Napetost in stres odpravite z dobro masažo ali katero drugo vrsto užitkov v toplicah. Zaenkrat tam še ni nič prepovedanega (ko pa se enkrat zares začnete aktivno truditi za otroka, se raje izogibajte tretmajem, ki drastično povišajo vašo telesno temperaturo - v primeru da ne veste točno, kdaj se je semenčica srečala z vašim jajčecem). Razstrupljajte in sproščajte se torej po mili volji. Sproščanje vas bo prav gotovo pripeljalo bliže vašemu cilju, saj preveč stresa slabo vpliva na plodnost. Ni denarja za razvajanje? Doma si sami pripravite sproščujoč popoldan.

Čas za preobrazbo mamice?

Ste si že izbrali celotno kolekcijo zobnih prevlek? Ali pa ste si zaželeli svetlejšega in lepšega nasmeha? Ali pa celo laserske očesne operacije - da boste v vašem naročju bolje videli otroka, ko bo že sveženj v vaših rokah in ne le odsev v vaših očeh? Karkoli ste si že izbrali, povsod boste morali pomisliti na čas. Večina estetskih zobnih posegov ne spada v čas nosečnosti - zato si boste nasmeh morali popraviti v času pred tem. Tudi laserska operacija oči ni prepovedana zgolj med potekom nosečnosti, ampak tudi 6 mesecev prej in 6 mesecev po porodu. Če se že zdaj aktivno trudite za otroka, se boste morali držati svojih očal ali kontaktnih leč še pol leta po rojstvu dojenčka (ali še pol leta po tem, ko boste nehali dojiti).

In če se morda sprašujete o povečanju ali zmanjšanju dojk, to ni najboljši čas za tovrstne popravke, saj bodo te v prihodnjih devetih mesecih in tudi pozneje, če boste dojili, že tako ali tako doživele dovolj sprememb (poleg tega lahko operacije na dojkah zmanjšajo vašo sposobnost dojenja). Če imate v mislih kakršnekoli kirurške prilagoditve, počakajte, da vaši materinski dnevi minejo.

rdečo luč pa lahko dobi tudi že v dobi pred njo.

Če imate težave z mozolji, si kožo čistite z izdelki brez recepta in z nekaterimi na recept (čeprav morda nekaterih znova ne boste smeli uporabljati med nosečnostjo). Vredno se je pozanimati o bolj naravnih taktikah za obvladovanje mozoljev, nanje se boste tako ali tako zanesli, saj boste med nosečnostjo živeli še bolj zdravo: jejte zdravo (živila z veliko vsebnostjo nasičenih maščobnih kislin, vitamina C, folne kisline in železa ter vitamin B6 lahko pripomorejo k videzu zdrave kože), redno si kožo čistite, vsakemu čiščenju pa naj sledi vlažilec brez olja.

Če imate gubice, ki bi se jih radi znebili, storite to kar takoj (nekateri posegi bodo prepovedani, ko boste zanosili). Imejte v mislih, da bodo polnila in razna ponavljanja postopkov pozneje prepovedana ali pa bodo učinki že zbledeli, preden jih bo moč ponoviti. Svojega zdravnika povprašajte o vsem, česar ne veste sami - če ne dobite zelene luči, poglejte še drugo plat medalje. Ko boste noseči, bo vaše telo zadrževalo dovolj vode, da bo kar samo zapolnilo tiste smejalne gubice - brez kapljic kolagena ali botoksa.Nega las

"Kaj pa barvanje las - naj se tudi temu odpovem?"

Oh, česa vsega mamice ne bi naredile za svojega otroka - še preden sploh postanejo mame. Vse od prenehanja pitja svoje najljubše pijače do izbire solate (ko bi raje naročile sirov burger s čilijem), pa vse tja do prenehanja rednega barvanja las - bodoče mamice bi za bodočega zdravega otroka naredile prav vse.

Video vsebina: nega las med nosečnostjo. 

Na srečo se v času pred nosečnostjo ni treba odpovedati ničemur v zvezi z nego las. Prav nobenega razloga ni, da bi se vrnili na svojo naravno barvo las - ali pa prenehali z ravnanjem in trajnim kodranjem. Pravzaprav ni nobenih strogih pravil tudi za čas med nosečnostjo, saj ni posebnih prepovedi glede kemijske obdelave las (večina zdravnikov vam bo dala zeleno luč ali pa vam svetovala, da počakate do drugega trimesečja).

Če se boste bolje počutili brez frizerskih posegov, medtem ko boste poskušali zanositi - saj nikoli zares ne veste točno, kdaj boste zadeli tarčo - to tudi storite. Svoje življenjske navade boste (na podlagi zdravnikovih nasvetov) tako ali tako morali malce spremeniti. Procesi, ki so pretežno naravni in sploh ne pridejo v stik z lasiščem - kot na primer svetli ali temni prameni - so seveda varni. Če pa si boste čez nekaj mesecev morali barvati narastek, s svojim frizerjem naredite načrt, ki se bo ujemal z zdravnikovimi nasveti.Porjavelost

"Lahko nadaljujem z obiski solarija, medtem ko poskušam zanositi?"

Sončenje med poskusi zanositve ima svojo temno plat. Čeprav ni prav nobenih dokazov, da sončenje vpliva na plodnost (tudi za nasprotno ni nobenih dokazov), lahko solariji tako povišajo vašo telesno temperaturo, da ogroža razvoj vašega otroka, ko zanosite - natančnega trenutka zanositve pa se seveda ne da natančno napovedati.

Video vsebina: ali lahko uporaba solarijev povzroči prekinitev nosečnosti?

Poleg tega solariji na splošno niso ravno najboljši za vaše splošno zdravje (pomislite na dodatne gube in drastično povečanje tveganja za kožnega raka). Vas porjavelost kljub vsemu mika? Verjetno bodo najboljša izbira samoporjavitvene kreme in razpršila.Stres

"Že po naravi se veliko obremenjujem z mnogo stvarmi. Že zdaj me skrbi, kako bo stres vplival na moje možnosti zanositve. Na pomoč!" 

Ne obremenjujte se s stresom.
Znanstveniki še vedno raziskujejo povezavo med stresom in zanositvijo, a zaenkrat rezultati kažejo, da le ekstremen stres povzroča težave s plodnostjo - in to ni tisti stres, pod katerim je večina žensk (celo takih, kot ste vi).

Kako točno pretirani stres vpliva na plodnost? Na veliko načinov. Prvič, zaradi obilice stresa možgani lahko sproščajo nevrotransmiterje in vplivajo na hormone, ki nadzirajo ovulacijo - kar jo lahko zmoti. Ženske, ki so pod močnim stresom, pravzaprav sploh ne ovulirajo, čeprav imajo redne menstruacije. Drugič, ekstremni stres lahko osuši izloček materničnega vratu (ki semenčicam pomaga preplavati do cilja) - zaradi česar je ovulacijo težko prepoznati, kaj šele zanositi. Nazadnje pa še najbolj očitna težava, ki lahko prekriža načrte o otroku: preveč stresa pomeni manj rednega seksa (ključa do zanositve).

Video vsebina: kako stres vpliva na zmožnost zanositve?

Na srečo se telo zares uspešno prilagodi na vse mogoče - vključno za stres. Zmerni stres je najverjetneje nekaj, na kar je telo že navajeno (le kdo te dni ni obremenjen?) - kar pomeni, da ne bo ogrožal vaše plodnosti, če ga obvladujete. In čeprav se izkaže, da vaš običajni življenjski stres - še posebej v kombinaciji s stresom zaradi poskusov zanositve - vpliva na vaš ciklus (ne ovulirate ob pravem času ali pa so vaše menstruacije manj pravilne kot sicer), nimate prav nobenega razloga za nov stres. Najverjetneje se bo vaše telo (in vaša glava) navadilo na mesečni izziv poskusov zanositve - s tem pa se bodo v red spravili tudi vaši ciklusi.

Vendarle to kljub vsemu ne pomeni, da morate biti zadovoljni s stresom - še posebej ne z močnim. Naučite se, kako ga 

Ohladite se, preden se zares ogrejete

Stres lahko še takega moškega pusti na cedilu, vsaj kar se tiče plodnosti. Preveč stresa lahko, kot verjetno že veste, zmanjša vaš libido in poslabša kvaliteto vašega spolnega odnosa - lahko pa celo zmanjša nivo testosterona in tvorbo semenčic. Po napornem dnevu in še preden se znova lotite zadev - malce se sprostite (ali pa kar popolnoma) in uporabite že danes nasvete ali pa uporabite kar svoje lastne izganjalce stresa. Manj vas bo skrbelo, lažja bo oploditev.


obvladovati, in podajte se na pot zanositve - nasveti vam bodo pomagali pri (veselem) stresu, ki je ob nosečnosti in poznejšem starševstvu neizogiben. Sprostite se torej, globoko vdihnite in si poglejte naslednje nasvete za preprečitev stresa.

 • Poiščite si čas za vaš način sprostitve. Da, tudi pomanjkanje časa je najverjetneje razlog za stres (še posebej, ko ste v svoj potek dneva dodali tudi vse aktivnosti pred zanositvijo). Kljub vsemu se vam zares izplača vzeti čas zase, zaradi česar se boste sprostili, bolj pa boste učinkoviti tudi v vseh drugih stvareh, ki jih počnete - vključno s seksom za otroka. Zato si torej privoščite te odmore in počnite, kar vas sprosti. Preberite nekaj strani knjige, ki vam je všeč, prelistajte tisto revijo in bodite na tekočem z opravljivimi stranmi. Poslušajte glasbo, ki boža vašo dušo (odmori za kavo ali kosilo ali pa celo med delom, če je to izvedljivo) - ali pa glasove narave, če je to tisto, kar vas sprosti. Začnite plesti - to je izvrsten način sprostitve - in naredite nekaj, kar vam bo čez nekaj časa prišlo prav za vašo štručko. Začnite pisati dnevnik  ali blog, lahko pa si le zapisujete vtise in čečkate vsevprek. Lahko pa greste preprosto le na sprehod.
 • Varčujte s svojimi močmi, kolikor morete. Če ste kot večina modernih žensk, imate najverjetneje veliko na grbi - preveč. Potrudite se zmanjšati količino stresnih aktivnosti, začnite pa s tistimi, ki so manj pomembne (kar boste morali tako ali tako storiti, ko boste imeli novo prioriteto - dojenčka). Poskusi zanositve bodo očitno kar visoko na vašem seznamu, zato - namesto da jih nekam stisnete, zaradi česar bodo še bolj stresne - se raje odločite, katere druge aktivnosti lahko odložite ali preložite na koga drugega. Naučite se reči ‘ne’ raznim projektom, preden vas preveč zasujejo (še ena od spretnosti, ki se jo morate naučiti pred rojstvom otroka). Če ste zaradi službe pod neobvladljivim stresom (in vpliva na vaše poskuse zanositve), razmislite, ali obstajajo načini njegovega zmanjšanja. Če je odgovor ne, potem bi morda, še preden zanosite, morali razmisliti o drugi službi ali karieri (če vam finance in možnosti to dopuščajo). Pazite le, da v prehodnem obdobju ne boste imeli težav z zdravstvenim zavarovanjem - prav gotovo položaj, ki se mu boste želeli izogniti za vsako ceno.
 • Razbremenite se, kadarkoli morete. Čas poskušanja zanositve zna zares razburkati čustva - enkrat ste na vrhu (morda pa nama je tokrat uspelo!), enkrat pa na dnu (nič ... že spet?). Znebite se razočaranj, da vas ne bodo pustila na cedilu. Zato se prezračite. Začnite s partnerjem. Na koncu vsakega dneva si vzemite nekaj časa in si izmenjajta čustva, ki morajo vsekakor iti iz vas - presenetilo vas bo, da se tudi on ubada z enakimi frustracijami (a ne nosite jih v spalnico, saj bodo prav gotovo negativno vplivale na vaše ljubljenje). O svojih občutkih se pogovarjajte tudi s komerkoli, ki je pripravljen poslušati, še posebej s tistimi, ki razumejo, kaj doživljate (stres na delovnem mestu preložite na sodelavca; breme zanositve odvrzite na prijateljico ali sorodnico, ki je skozi vse to nekoč že šla; svojemu zdravniku pa povejte o stresu, ki vam kvari načrte o dojenčku). Po možnosti pa uporabite enega najboljših ventilov: forum žensk, ki poskušajo zanositi. Tam boste srečali polno upajočih bodočih mamic, ki istočasno preživljajo isto kot vi. Dejstvo, da niste sami, vam ne bo nujno pomagalo, da se otresete bremena, a vam bo veliko lažje.
 • Odklopite se. Gotovo preživite malo tihih dni - saj ste vseskozi obkroženi z nenehnim šumenjem računalnikov, prenosnih telefonov, televizij in drugih pripomočkov visoke tehnologije in širokopasovnega življenja. Zato se vsake toliko odklopite. Ugasnite svoj prenosni telefon (preživeli boste!), odjavite se s programa za pogovor in izklopite televizijo in radio. Spoznajte

Akcijski načrt

Zdaj vam je že jasno, da boste morali živeti manj stresno, še posebej pa zdaj, ko poskušate zanositi. Eden od načinov, kako se sprostiti kjerkoli in kadarkoli: dihalne vaje. Dihanje je kratko in zastonj - in že tako ali tako to izvajate, zato ga boste morda le želeli spremeniti v bolj spro- ščujočega. V trenutku, ko je vsega pre- več, se za trenutek ustavite (za božjo voljo, ustavite se tudi kdaj drugič) in naredite naslednjo vajo: trikrat glo- boko vdihnite skozi nos in izdihnite skozi usta. Z vsakim vdihom nekoliko dvignite glavo, pri izdihu pa brado spustite na prsi (da boste raztegnili vaše vratne mišice).

Spite kot dojenček, pa ga boste zares dobili

Sanjate o otroku? Potem sanjajte še dlje, kot bi sicer. Verjeli ali ne, a seks ni edina posteljna aktivnost, ki vam lahko podari otroka. Še nekaj je, na kar morate biti pozorni, ko se zanj odločite - naspati se morate. Prav tako kot vse ostale, dobro znane aktivnosti za zdravo življenje (zdrava prehrana, vadba, redni zdravstveni pregledi), vam spanje lahko izboljša vaše možnosti zanositve - ki vas, kakšna ironija, nikakor ne bo pustil spati, ko se rodi. Pomanjkanje spanca namreč lahko vpliva na raven hormonov, kar lahko privede do nerednih menstruacij - tega pa si bodoča mamica prav gotovo ne želi. Premalo spanca lahko tudi poveča stres, ki med drugim vpliva tudi na plodnost (zaradi hormonskih motenj, ki lahko zamujajo ali celo preprečijo ovulacijo).

spanje-med-nosečnostjo

In če poleg vsega merite tudi vašo bazalno telesno temperaturo, boste za zanesljive podatke potrebovali spočito telo. Izkoristite stanovanje brez otrok (in posteljo) in si privoščite spanec, po katerem hrepeni vaše telo. Dremajte, ko lahko, spat pojdite zgodaj in v postelji ostajajte dlje (razen če si merite temperaturo - v tem primeru se je priporočljiveje držati istih ur) - cilj je spati med 6 in 9 urami na noč. Če se vam spanec izmika, poskusite z dobro preizkušenimi metodami - držite se na primer istih ur, večernih kopeli (dodajte nekaj sivke) in toplega mleka ali kamilic. Popoldne se izogibajte kofeinu in čokoladi (še posebno črni), da ne boste razgreti, ko bi se želeli ohladiti. Če pa vas moti stres, poskusite sprostitvene tehnike.

Še vedno popolnoma budni? Za nasvet povprašajte zdravnika. Pomagal vam bo najti rešitev za vaše neprespane noči (nekatera zdravila na recept, nekatera brez recepta, nekateri zeliščni pripravki, vključno z melatoninom lahko zavirajo plodnost ali ogrožajo otroka). Ko najdete pravo strategijo, ne pozabite na nasvet mnogih izkušenih mam: zdaj se naspite na zalogo, saj bo to z dojenčkom na poti in v hiši nemogoče.

se z glasovi tišine - znova boste pridobili mirnost, po kateri hrepeni vaše telo.

 • Spite. Stres nosite s seboj v posteljo? Zaradi stresa imate lahko težave s spa-njem - in premalo spanja vam lahko prinese še več stresa. Oglejte si okvirček zgoraj, če želite prebrati več o tem, kako priti do tako želenega spanca.
 • Raztezajte se. Ali pa plavajte. Ali pa tecite. Gibanje lajša stres in izboljšuje razpoloženje (čeprav niste pri volji, da bi počeli karkoli od tega). Poleg tega vam pomaga premagati nekatere od frustracij. V svoj delovni dan vključite nekaj gibanja.
 • Joga. Ali taj či. Ali pa pilates. Katerakoli od sprostitvenih tehnik, ki vam pomaga najti notranji mir. Z njimi nadaljujte med nosečnostjo (in še pozneje) in ostanite sveži in sproščeni,
 • Lotite se ga z masažo. Naročite se (če vam finance dopuščajo) na sproščujoč tretma z blažilnim parom rok - ali pa za to zadolžite svojega partnerja (najprej on vas, nato pa mu vrnete uslugo). To vas bo sprostilo in morda celo spravilo v ‘primerno’ razpoloženje.
 • Alternativne ali komplementarne tehnike. Raziskujte številne terapije komplementarne in alternativne medicine, ki obljubljajo notranji mir - kot na primer biofeedback, akupunktura in hipnoterapije. Tudi meditacija in vizualizacija lahko odplakneta stres - lahko ju izvajate doma. Vprašanja in odgovori

Koliko časa pred načrtovano nosečnostjo se morate pričeti pripravljati?

Če razmišljate o zanositvi, se začnite osredotočati na svoje zdravje vsaj 3 mesece preden začnete poskušati zanositi. Če imate zdravstvene težave, ki lahko vplivajo na nosečnost, boste morda potrebovali več časa, da pripravite svoje telo na otroka.[1].

 

Kaj vse postoriti, ko se pripravljate na nosečnost?

 • Naredite načrt in pravočasno ukrepajte. ...
 • Obiščite svojega zdravnika. ...
 • Izogibajte se strupenim snovem in onesnaževalcem okolja. ...
 • Dosezite in vzdržujte optimalno in zdravo težo. ...
 • Poiščite pomoč v primeru soočanja z nasiljem ...
 • Preverite svoje družinsko drevo...
 • Bodite duševno zdravi. ...
 • Imejte zdravo nosečnost! [2].

 Viri in reference

Vir: Kaj pričakujemo pred nosečnostjo, Heidi Merkoff in Sharon Mazel, Učila

1. https://www.marchofdimes.org/pregnancy/getting-ready-for-pregnancy-preconception-health.aspx

2. Planning for Pregnancy: https://www.cdc.gov/preconception/planning.htmlStrokovna podpora in verodostojnost zapisanega

Vsebina in opis na tej strani je pod nadzorom farmacevtov in ostalih strokovnih sodelavcev.

Posodabljanje zapisov na strani je pod nadzorom: Lukanc Tomaž & Lukanc Maja mag. farm. Strokovni pregled informacij na strani: Lukanc Maja mag. farm. & Lukanc Tanja mag. farm.

V kolikor želite prijaviti napako ali nedoslednost na strani, ki ste jo morebiti opazili, lahko to naredite s klikom na ta link.

Kontaktni podatki (Contact)

Moja lekarna d.o.o.

Grajski trg 41,
8360 Žužemberk

Telefonska številka: 040 474 672 (klici iz tujine: 0038640 474 672)

Več informacij: Kontaktni podatki

Elektronska pošta (e-mail)

Na voljo so sledeči kontaktni maili

in tudi:

O nas (About Us)

Več o naši organizaciji, sodelavcih in zunanjih strokovnjakih je na voljo na sledeči povezavi: O nas in o naši lekarni

Zaposleni (Organization Schema)

Na povezavi so na voljo informacije o naših zaposlenih: Zaposleni podjetja Moja lekarna d.o.o.

Pogoji sodelovanja (Terms of Service) 

Splošni pogoji poslovanja in sodelovanja z nami so na voljo na sledeči povezavi: Pogoji poslovanja

Informacija o piškotkih (Cookie Policy) 

O hranjenju piškotkov je več informacij na voljo na sledeči povezavi: Piškotki

Politika zasebnosti (Privacy Policy)

Na povezavi je na voljo več informacij s področja varovanja osebnih podatkov, ki se izvaja pri nas. Več si preberite na sledeči povezavi: Politika zasebnosti

Pomoč uporabnikom (Customer Service Page)

Spodaj so na voljo rubrike, ki so namenjene vam uporabnikom za lažje delo s spletno stranjo. 
Nudimo vam sledeče kategorije pomoči:

Socialni mediji (Social Media Links)

Predstavljamo se na sledečih socialnih medijih:

https://www.instagram.com/spletna_lekarna/

https://twitter.com/spletnalekarna

https://www.facebook.com/spletna.lekarna

https://www.linkedin.com/in/moja-lekarna-86015927/

Pravica potrošnika o odstopu od pogodbe (Return Policy)

Več o pravicah potrošnikov je zapisano na sledeči povezavi: Pravice potrošnikov

Plačilne opcije (Payment options)

Na moja-lekarna.com so na voljo sledeči plačilni načini:

 • Plačilo po povzetju (dostava s kurirjem ali osebni prevzem v poslovalnici),
 • Plačilo po predračunu,
 • PayPal plačilo,
 • GoCrypto kripto plačila,
 • mBills plačila,
 • bančne kartice (mastercard, maestro, Visa) in
 • Valu/Valu Moneta plačila

Avtorske pravice (CopyRights)

Več o avtorskih pravicah je na voljo na sledeči povezavi: Avtorske pravice

Komentirajte

Prijava na e-novice

Spremljajte naše e-novice in bodite obveščeni o ugodnostih in promocijskih bonih, s katerimi lahko prihranite.