Easy Home test za Lymsko Boreliozo po piku klopa, 1 test
Easy Home test za Lymsko Boreliozo po piku klopa, 1 test
Oceni izdelek in zasluži
5.0 1

Easy Home test za Lymsko Boreliozo po piku klopa, 1 test

Proizvajalec: Imhotep
Easy Home Test za lymsko boreliozo – po piku klopa je namenjen izključno preverjanju, če so v krvi prisotna protitelesa proti bakterijam borelije, če natančno sledite tem navodilom. Če se navodila ne upoštevano natančno, lahko to privede do nerealnih rezultatov testa.
Cena: 15,68 €
Vprašaj nas
Specifikacije izdelka
SpecifikatorVrednost
Namenzaščita kože, zaščita pred klopi
Tip izdelkahitri test

POSEBNA POZORNOST

Nagrada-nakup

Opis

Easy Home Test za lymsko boreliozo – po piku klopa je namenjen izključno preverjanju, če so v krvi prisotna protitelesa proti bakterijam borelije, če natančno sledite tem navodilom. Če se navodila ne upoštevano natančno, lahko to privede do nerealnih rezultatov testa.

Samo na osnovi tega testa se ne sme določati diagnoza ali sklep o zdravstvenem stanju. Končno diagnozo lahko poda le medicinsko usposobljena oseba, na osnovi laboratorijskih in drugih kliničnih preiskav. Za ta namen se obrnite na svojega zdravnika. Tudi če ste v dvomih, se posvetujte z zdravnikom.

ZA KAJ SE TA TEST UPORABLJA?

Easy Home Test za lymsko boreliozo – po piku klopa se uporablja za domače ugotavljanje prisotnosti protiteles proti bakterijam borelije v krvi. Te bakterije povzročajo bolezen, poznano kot borelijo oz. lymsko boreliozo. Bakterije vstopijo v telo ob piku klopa(v roko, nogo ali kater koli drug nezaščiten del telesa), ki je okužen z njimi.
Izvedba testa je enostavna. Rezultate lahko odčitate že po 10 minutah in ugotovite, ali ste morda okuženi.

KAKO TEST DELUJE?

Če je oseba okužena z bakterijami borelije, prične imunski sistem tvoriti posebna protitelesa IgM (Imunoglobuline M) proti tem bakterijam. Protitelesa krožijo po krvi in se vežejo na obstoječe bakterije.
S pomočjo Easy Home Testa za lymsko boreliozo – po piku klopa lahko ugotovite, če se v krvi nahajajo protitelesa IgM. Po nanosu majhne količine krvi na testno napravo, se v roku 10 minut v testnem okencu pojavita ena (če v krvi ni protiteles IgM) ali dve (Če so v krvi prisotna protitelesa IgM) obarvani črti.

TESTNI KOMPLET VSEBUJE

* 1 zaprta folija s testno napravo in plastično pipeto
* 1 sterilna lanceta za vbodljaj v prst
* 1 plastična kapalka z reagentno tekočino
* 1 obliž
* 1 navodila za uporabo

NI PRILOŽENO, BOSTE PA POTREBOVALI:
* Ura ali štoparica, da boste merili čas testa
* Čist papirnat robček

KDAJ NAJ IZVEDEM TEST?

Easy Home Test za lymsko boreliozo – po piku klopa lahko uporabite v roku do 2 ali 4 tedne po piku klopa ali če se na mestu pika (ugriza) pojavi značilna rdečina.

NA KRATKO O LYMSKI BORELIOZI

Lymska borelioza ali borelija je bolezen, ki napade živčni sistem in lahko vodi do resnih nevroloških motenj. Infekcija lahko vodi tudi do kožni obolenj in artritisa. Boreliozo povzročajo bakterije borelije, ki se večinoma prenašajo prek klopov. Klopi so žuželke, ki se zadržujejo v gozdovih in grmičevju v zmernem klimatskem pasu. Klopi se lahko okužijo z bakterijami borelije. Okužba se lahko prenese na človeka ob piku (ugrizu) okuženega klopa v roko, nogo ali kak drug del telesa, ki ni zaščiten z obleko ali primernimi sredstvi . Tveganje za prenos okužbe je okoli 1%-2%. 3 do 10 dni po piku, lahko pa celo več tednov ali mesecev kasneje, se pokažejo znaki okužbe, če je do nje prišlo, v obliki značilnega eritema (rdečine na koži). Ta rdečina nastane na mestu pika klopa ter je videti kot obroč, ki se sčasoma širi, na sredini pa je koža bleda.
Obenem se lahko pojavi tudi vročina (povišana telesna temperatura). V primeru okužbe z borelijo, reagira imunski sistem z proizvodnjo protiteles proti bakterijam borelije. Posebno vrsto protiteles, Imunoglobulini M (IgM), lahko zaznamo v krvi 2-4 tedne po okužbi.

IZVAJANJE TESTA

Pomembno! Če tem navodilom ne sledite natančno, lahko pride do napačnih rezultatov.

KORAK 1
Ko ste pripravljeni, da se testirate, odprite folijo z napisom »IMP Lyme« in vzemite ven testno napravo ter pipeto. Oboje položite na čisto, ravno površino. Malo vrečko s sredstvom za ohranjanje suhosti zavrzite, saj je za izvedbo testa ne potrebujete.

KORAK 2
Predno se zbodete v prst, si temeljito umijte roke s toplo vodo in milom, dobro oplaknite in jih osušite s čisto brisačo. Usedite se za 5 minut in se skušajte čim bolj sprostiti. Nato drgnite dlani med seboj, da se ogrejejo. Prsti ne smejo biti hladni na dotik in ne smejo imeti žuljev ali zatrdlin na mestu vboda.

KORAK 3
Vzemite lanceto, zavrtite obarvan tanek pokrovček ter ga odstranite.

KORAK 4
Položite roko, iz katere boste vzeli kri, ravno na mizo, z dlanjo navzgor. Če ste levičar, se boste
z lanceto zbodli v sredinec ali prstanec desne roke. Če ste desničar, se boste z lanceto zbodli v sredinec ali prstanec leve roke.
Zbodite se v tisti rob blazinice prsta, ki gleda proti mezincu.

KORAK 5
Položite odprtino lancete na tisto stran prsta, kot je opisano v prejšnjem koraku.
Lanceto pritisnite navzdol, najprej gre lahko, nato začutite močnejši upor.
Pritiskajte dalje, dokler ne zaslišite »klika« in takrat lanceta prebode kožo.
Nato lahko lanceto odstranite.

KORAK 6
Prvo kapljo krvi obrišite s svežim, čistim papirnatim robčkom. Roko pustite viseti prosto ob telesu navzdol za 10 sekund, da pospešite pretok krvi.

KORAK 7
Vzemite plastično pipeto, ne da bi jo stiskali, in se z njeno odprtino dotaknite kapljice krvi.
Kri se bo zaradi kapilarnega pritiska sama posrkala v pipeto do določene črte.
Če kri ne pride do te črte, dodajte nekaj več krvi. Z nežnim masiranjem prsta
v smeri od dlani proti mestu vboda nastane na prstu nova kapljica krvi.
Ponovno se je dotaknite s pipeto in, če je možno, pazite, da vanjo ne zaide mehurček zraka.

KORAK 8
Držite pipeto nad testnim krogom na merilni napravi.
Kri iz pipete nanesite na dno testnega kroga, tako da rahlo stisnete pipeto na vrhu.
S pipeto ali s prstom se ne dotikajte testnega področja.
Kri dovajajte toliko časa, da je pipeta prazna.

KORAK 9
Počakajte trenutek, da testna površina vsrka vso kri. Takrat v testno površino dodajte še 4-5 kapljic tekočine (posebno mehčalo) iz priložene plastenke s kapalko.
Pazite, da ne dodate prevelike količine te tekočine.

KORAK 10
Obrišite preostanek krvi s prsta s čistim papirnatim robčkom in zalepite obliž na mesto vboda.

KORAK 11
Rezultat lahko odčitate po najmanj 10 minuta in največ 15 minutah. Ne čakate dlje kot 15 minut, saj se lahko rezultat spremeni in postane napačen.

REZULTATI TESTA

Po pretečenih 10-15 minutah se v ovalnem okencu za odčitanje rezultata na testni napravi pojavita
dve ali ena ali nobena obarvana črta. Intenzivnost barve in odtenek ne vplivata na rezultat testa.

NEGATIVEN REZULTAT – pojavi se ena obarvana črta v ovalnem okencu pri oznaki "C" – kontrolna črta. To pomeni, da je bil test pravilno izveden
ter da v krvi ni zaznati protiteles proti bakteriji borelije. Možno pa je tudi, da koncentracija protiteles v krvi še ni dovolj visoka, da bi jo naprava
zaznala. Če vaši simptomi vztrajajo, se posvetujte s svojim zdravnikom.

POZITIVEN REZULTAT – v ovalnem okencu se pojavita dve obarvani črti, pri oznaki "T" – testna črta ter pri oznaki "C" – kontrolna črta. 
To pomeni, da je bil test izveden pravilno ter da se v krvi nahajajo protitelesa proti bakterijam borelije. Verjetno je, da ste okuženi. Čimprej obiščite svojega zdravnika,
saj je potrebna medicinska obravnava. Vaš zdravnik bo opravil dodatne laboratorijske teste, da se odloči za primerno zdravljenje.

NEVELJAVEN REZULTAT – v testnem okencu se ne pojavi nobena črta,
ali pa se pojavi samo črta pri oznaki "T" – testna črta.
To pomeni, da test ni bil pravilno izveden.
V roku 15 minut bi se morala pojaviti vsaj črta pri oznaki "C" – kontrolna črta.
Ponovite test čez dva dni. Uporabiti morate povsem novi testni komplet ter si vzeti svež vzorec krvi.

PREIZKUŠANJE TESTA

Z Easy Home Testom za lymsko boreliozo – po piku klopa je bila izveden, v kateri je 51 oseb uporabilo test v domačem okolju. 44 oseb je potrdilo, da je ta test preprost za uporabo in 47 jih je bilo mnenja, da je zelo zanesljiv.
V drugi študiji, izvedeni v profesionalnem okolju, je bilo testiranih 23 pozitivnih vzorcev seruma. Test so izvajali strokovnjaki in Easy Home Test za ugotavljanje alergij je potrdil pozitiven rezultat v 21 primerih. V isti študiji je bilo testiranih še 16 negativnih vzorcev seruma. Easy Home Test za ugotavljanje alergij je potrdil negativen rezultat v 13 primerih.

VPRAŠANJA (V) IN ODGOVORI (O)

V: Ali je rezultat testa lahko nepravilen?
O: Rezultati so pravilni, če ste natančno sledili postopku v navodilih. Lahko pa pride do nepravilnih rezultatov v primeru, da se je tesna naprava ali drugi deli kompleta zmočila/navlažila pred izvajanjem testa. Lahko se tudi zgodi, da je bila v testno napravo vnesena premajhna količina krvi. Plastična pipeta je priložena zato, da lahko preverite, če je dovolj krvi in da lahko pravilno izvedete test.

V: Barva in/ali jakost obeh barvnih črt se med sabo razlikujejo. Ali to vpliva na rezultat?
O: Ne, barve ali jakost nimajo pomena za rezultat testa. Če se pojavita obe črti, je treba rezultat smatrati za pozitiven.

V: Kaj pomeni črta, ki se pojavi pri oznaki "C" – kontrolna črta?
O: To je kontrolna črta, ki pomeni, da je bil test pravilno izveden.

V: Ali lahko odčitam rezultat testa tudi po pretečenih 15 minutah od testiranja?
O: Ne. Rezultate je potrebno odčitati po 10 minutah od trenutka, ko ste dodali reagentno tekočino in ne po več kot 15 minutah. Če čakate dlje kot 15 minut, se lahko zgodi, da odčitate napačen (neresničen) rezultat.

V: Kaj naj storim pri pozitivnem rezultatu?
O: Če je vaš rezultat pozitiven (pojavita se obe črti v testnem okencu, pri oznaki "T" in pri oznaki "C"), to pomeni, da imate v krvi povišano koncentracijo protiteles IgE, torej večjo od normalne. Kontaktirajte svojega zdravnika. Zelo verjetno je, da imate alergijo ali vsaj višjo možnost, da se alergija pri vas razvije. Zdravnik lahko z bolj natančnimi laboratorijskimi preiskavami ugotovi, na kater snov reagirate alergično.

V: Kaj naj storim pri negativnem rezultatu?
O: Če je vaš rezultat negativen (Pojavi se samo ena črta v testnem okencu pri oznaki "C"), pomeni, da je koncentracija protiteles IgE v vaši krvi normalna. Trenutno ni zaznana alergija ali preobčutljivost. Če vaši simptomi vztrajajo, se posvetujte s svojim zdravnikom.

V: Kako zanesljiv je ta test?
O: Easy Home Test za ugotavljanje alergij je zelo zanesljiv in ga že več kot 10 let uporabljajo strokovnjaki. Evaluacijska poročila so pokazala splošno ujemanje rezultatov v 97% glede na referenčne metode.

POMEMBNO!

Prosimo preberite ta navodila v celoti, predno pričnete z izvajanjem testa.
Ta test je samo za enkratno uporabo. Zelo pomembno je, da se seznanite z vsemi navodili ter da jih povsem razumete, preden izvedete test.
Test izvedite točno po navodilih. Neupoštevanje navodil lahko vodi do napačnih ali lažnih rezultatov.
Test shranjujte pri sobni temperaturi (4-30 °C), na mestu izven dosega otrok.
Ni namenjeno za notranjo uporabo. Med izvajanjem testa se z rokami ne dotikajte oči in/ali nosu. V bližini testa ne jejte, ne pijte in ne kadite.
Preprečite, da bi druge osebe prišle v stik z vašo krvjo.
Test ni za uporabo pri hemofilikih ali pri osebah, ki jemljejo antikoagulante (zdravila za redčenje krvi).
Testa ne uporabljajte po preteku datuma uporabe, natisnjenega na embalaži. Prav tako ne uporabljajte testa, če je embalaža bila predhodno odprta ali poškodovana. Če kupite poškodovan test, ga prosimo vrnite na mesto nakupa.
Po končanem testiranju, zložite vse sestavne dele nazaj v originalno škatlo in zavrzite kot običajne gospodinjske odpadke.
Če vaši simptomi vztrajajo, ne glede na rezultat testa, se posvetujte s svojim zdravnikom.

Strokovna podpora in verodostojnost zapisanega

Vsebina in opis na tej strani je pod nadzorom farmacevtov in ostalih strokovnih sodelavcev.

Posodabljanje zapisov na strani je pod nadzorom: Lukanc Tomaž & Lukanc Maja mag. farm. Strokovni pregled informacij na strani: Lukanc Maja mag. farm. & Lukanc Tanja mag. farm.

V kolikor želite prijaviti napako ali nedoslednost na strani, ki ste jo morebiti opazili, lahko to naredite s klikom na ta link.

Ocene in mnenja

Neža; | 14. 04. 2022 08:16
Problem
Če nisi cepljen te vbod klopa lahko doleti tako da to je nekaj kar moraš v takem primeru imeti. Posledice so lahko resnično neprijetne, tako majhna zadeva lahko predvsem na zivčevju naredi zelo zelo veliko skode, kar sem vider pri kolegu.

Priloge

Ali ste vedeli

Starostna naglušnost

Koga lahko prizadene?
Pri odraslih se težave s sluhom začnejo okoli 50. leta. Vsak drugi moški in vsaka tretja ženska nad 65. letom trpi za naglušnost jo. To pa ne pomeni, da se starostne naglušnosti ne da preprečiti - v večini primerov je za naglušnost kriva kronična preobremenitev občutljivega slušnega organa zaradi hrupna. Jakost hrupa od 83 do 100 decibelov (običajen koncert ima jakost 100 decibelov, tlačno kladivo pa 130 decibelov) je lahko problematična za čutne celice.

Poleg tega je starostna naglušnost lahko posledica poškodbe bobniča, hudega vnetja srednjega ušesa ali Menierove bolezni.

Navodila za bolnike; Združenje zdravnikov družinske medicine, 2009

Članki

Spletne vsebine

Merjenje krvnega tlaka s pomočjo Omron aparatov

Visok krvni tlak je bolezensko povišanje krvnega tlaka. O zvišanem krvnem tlaku govorimo, kadar je sistolični tlak povišan nad 140, diastolični pa nad 90 mm Hg. Optimalni krvni tlak je 120/80 mm Hg. Napotki za merjenje krvnega tlaka Da ob meritvah... preberi več...

Kupili so tudi

Kupci, ki so kupili to postavko so kupili tudi

Baby check mini tester

3,11 €

Kukol kolodij za kurja očesa, 10 mL

5,98 €
Specifikacije izdelka
SpecifikatorVrednost
Namenzaščita kože, zaščita pred klopi
Tip izdelkahitri test

Prijava na e-novice

Spremljajte naše e-novice in bodite obveščeni o ugodnostih in promocijskih bonih, s katerimi lahko prihranite.