GLIVICE NA NOHTIH IN VSE DRUGE GLIVIČNE TEGOBE

četrtek, 02 september 2021

Izvedite več o glivicah na nohtih in preverite, zakaj do njih pride in kako se jih znebiti. Izvedeli boste veliko novega, tudi o glivicah, ki se lahko pojavijo drugje po telesu.

Na splošno | Glivice na nohtih | Simptomi | Vrste glivičnih okužb | Preprečite glivice Načini zdravljenja | Atletsko stopalo | Nožnične okužbe | Zaključek


O glivicah se veliko govori. Sploh ko se bliža poletje, saj ob glivicah vsi najprej pomislimo na glivice na nohtih na nogah. Predstavljamo vam zakaj do glivic pride, kako se jim izogniti in kako jih odpraviti. Ne samo, da so glivice na nohtih estetsko izredno neprivlačne, tudi njihove posledice so lahko boleče. Ob tem pa se je potrebno zavedati, da so glivice prisotne tudi na drugih delih telesa in marsikomu predstavljajo veliko nadlogo.NA SPLOŠNO O GLIVICAH

Na splošno in v širokem smislu govorimo o glivicah kot o posebnem kraljestvu živih bitji, to pa vključuje na tisoče različnih gliv. Nekaj sto jih je potencialno patogenih za ljudi. Da glive povzročijo bolezenska stanja pri človeku, morajo biti to posebne vlaknaste glive oziroma dermatofiti ter plesni in pa kvasovke. Ko glive izločajo posebne encime, s katerimi si zagotavljajo hranila za preživetje, s tem povzročijo tudi različne poškodbe tkiva.

glivice_na_nohtih_mikroskop

Slika: pogled na glivice na nohtih skozi mikroskop

Verjetno ste tudi že slišali, da so glive prisotne v vsakem živem organizmu. Čeprav smo vam zgoraj nakazali, da lahko glive povzročajo neprijetne zdravstvene tegobe, vse glive niso slabe za nas.POUDAREK

Nekatere glive  so pravzaprav nujne za normalno delovanje nekaterih procesov, govorimo predvsem o glivah, ki so del normalne kožne in sluznične mikroflore. Kvasovke, ki spadajo v rod Candida, so del normalne mikroflore v sluznici prebavil in tudi na spolovilu.

Težava lahko nastane, ko pride do kronične glivične okužbe. Ta lahko prizadene prebavila, živčevje, endokrini in tudi imunski sistem. Odpravljanje bolezni se usmeri na odstranitev predisponirajočega dejavnika, npr. zdravil, živil, v katerih je veliko prečiščenega sladkorja ali glivic, z ogljikovimi hidrati bogate zelenjave in mlečnih izdelkov. Pogosto pa zdravniki opravijo še dodatne preiskave, s katerimi želijo ugotoviti prisotnost osnovne bolezni kot so na primer ščitnične motnje in sladkorne bolezni.

Video: o glivičnih okužbah

Boj proti glivicam, ki so škodljive za naše telo lahko poteka na več načinov. Obvezno pa ga je potrebno prilagoditi vrsti glivic in težavam, ki jih povzročajo, ter v obzir vzeti osnovno stanje bolnika in upoštevati njegove osnovne bolezni, če jih ima. Mnogi se ob posvetovanju s homeopatom odločijo tudi za homeopatska zdravila, ki se določijo glede na simptome bolezni. Nekateri se odločijo tudi za naravne pripravke z rastlinskimi izvlečki ter zelišči, da bi odpravili nastale težave zaradi prevelikega razmnoževanja slabih gliv. Alternativni način za pomoč pri glivični okužbi je tudi osnova okrepitev imunskega sistema. S tem se bo olajšalo tudi specifično zdravljenje simptomov glivične okužbe.

Že po zgoraj opisanem lahko ugotovite, da se glivične okužbe pojavijo na različnih predelih in v različnih oblikah.POUDAREK

Splošno velja, da se glivice naselijo in pričnejo razmnoževati v vlažnih okoljih, saj je to okolje izjemno ugodno za njih. Težave zaradi glivic se lahko pričnejo razvijati na koži med prsti rok ter nog, nohtih, spolovilih in v kožnih gubah.

V nadaljevanju vam bomo predstavili nekatere najpogostejše bolezni, ki se razvijejo iz glivičnih okužb. Nekatere med njimi so neboleče, kot je ustna kandidiaza. Ta tip okužbe je pogost pri dojenčkih, majhnih otrocih in pa tudi starejših. Gre za glivično okužbo, ki napade usta in žrelo. Neprijetno boleča je na primer moniliaza, ki je nožnična glivična okužba. Pri ženskah se ta pojavi obdobju nosečnosti ali v obdobju zdravljenja z antibiotiki. Neprijetna je tudi okužba spolnega uda, ki jo poimenujemo balanitis. Poznamo pa tudi sistemske glivične okužbe, ki se pojavijo pri bolnikih s sladkorno boleznijo, aidsom ali ob drugih boleznih ter med zdravljenjem, ki lahko oslabi imunski sistem.

Video: kako pride do okužbe z glivicami

Zelo pogosta glivica, ki povzroča težave, je Candida albicans. Ta glivica uspeva v ustih, prebavnem traktu in tudi na koži. Njen razrast in razmnoževanje uspešno obvladuje telesna bakterijska flora. V primeru, da rast glivic v določenem trenutku preseže zmožnost organizma za njeno obvladovanje, pride do glivične okužbe. Kako hitro se bo iz prisotnosti glivi razvila okužba, je odvisno od predhodnega zdravstvenega stanja osebe.

V primeru, da je oseba oslabela zaradi bolezni, je pod vplivom stresa ali podobno, se bo okužba razvila izredno hitro. Posebno dovzetni, za različne oblike glivične okužbe so bolniki s sladkorno boleznijo. V zelo redkih primerih je lahko glivična okužba izredno nevarna. To se ne zgodi pogosto, gre pa za posebne sistemske zaplete, ki so posledica vdora glivic do ledvic, pljuč, možganov ali drugih organov. Do takšnih zapletov pride zgolj pri ljudeh, ki imajo osnovno zdravstveno stanje izredno slabo ter je njihov imunski sistem res hudo načet.

V naši spletni lekarni boste našli vrsto izdelkov, ki vam bodo pomagali blažiti in celo odpraviti neželeno glivično okužbo kože, glivice na nohtih, glivične okužbe na ustni sluznici in tudi glivične okužbe nožnice.GLIVICE NA NOHTIH

Glivična okužba nohtov je zelo pogost pojav, ki se nekoliko pogosteje pojavlja na stopalih kot na rokah. Naša stopala so pogosto topla in nekoliko vlažna, kar je idealno okolje za glivice na nohtih. Gre za onihomikozo, ki lahko prizadene posamezen noht ali pa se hitro prenese na več nohtov in celo kožo.

POUDAREK

Najpogosteje se glivična okužba nohtov prične na palcu stopala.

V primerjavi z atletskim stopalom, glivična okužba ne napade kože na stopalih ali med prsti, temveč prizadene nohte. Vsi, ki so se že kdaj spopadli s to boleznijo se zavedajo, da je lahko izredno trdovratna, saj se glivice pogosto zažrejo v globino nohta.

glivice_na_nohtih

Slika: nohtne glivice na palcu pred zdravljenjem.

Glivična okužba nohtov predstavlja kar polovico vseh bolezni nohtov, ki jih poznamo v sodobnem svetu. Zato ni potrebe, da se sramujete, če se vam na nohtih pojavijo glivice. V osnovi glivična okužba nohta ni pretirano nevarna, vendar pa se lahko ob neustreznem posredovanju, pojavijo določeni zapleti. Glivična okužba nohtov je zahtevna za popolno odpravo, njena prisotnost na nohtih pa je lahko izjemno neprijetna. Okužba se lahko razvije iz različnih organizmov, kot so plesni, kvasovke in glive. Ti organizmi zaidejo v razpoke nohtov ali kože okoli nohta in prične se razvijati glivična okužba nohta.

Video: glivična okužba nohta

Okužimo se lahko na različnih mestih in na različne načine. Velikokrat je razlog za glivično okužbo pretesna obutev ter pretesne nogavice. Če se namreč tesno prilegajo lahko povzročijo ponavljajoče poškodbe nohtov na nogah. Prav te poškodbe pa omogočajo glivicam, da se naselijo v vaših nohtih. Tveganje za okužbo je nekoliko večje tam, kjer so ljudje večino časa bosi in je v prostoru veliko vlage. Predvsem se kot prostori za tveganje okužbe omenja bazene, savne, toplice, skupinske kopalnice in podobno.

stopala_bazen_glivice

Slika: do glivične okužbe nohtov pogosto pride na javnih kopališčih.

Glivice na nohtih se lahko pojavijo tudi kot odziv na poškodbo, prekomerno potenje in kot smo omenili, pretirano izpostavljenost vlagi. Okolje za razvoj glivic mora biti nekoliko toplo, temno in vlažno. Glivice so že lahko prisotne na vaši koži vendar ne povzročajo težav, v nekem trenutku pa se lahko zaradi ugodnega okolja ali dodatnega vnosa glivic na območje, te pretirano razmnožijo in takrat se pojavijo prvi simptomi.

Osebe, ki so bolj izpostavljene glivični okužbi nohtov so predvsem športniki, bolniki s sladkorno boleznijo in starejši, ki imajo težave s perifernim ožiljem ali pa so imunsko oslabeli. Zaradi glivične okužb nohtov trpijo predvsem starejši ljudje in nekoliko večkrat moški v primerjavi z ženskami. Tveganje za glivice na nohtih se poveča tudi, če imate atletsko stopalo in tudi če kadite.

Okužba nohta se razvija postopoma in počasi. Nekatere spremembe so vidne, druge lahko občutite. Glivično okužbo nohtov osebe najpogosteje zaznajo na sprednjih delih nohtov. V tem predelu glivice namreč prodrejo na prosti rob nohta in se sčasoma širijo naprej prosti nohtni korenini in še naprej proti nohtni posteljici. Na druge nohte se lahko glivična okužba razširi tudi predno na izvornem nohtu glivice dosežejo nohtno korenino. Po nekaterih podatkih, naj bi se z glivicami na nohtih srečalo kar 40% vseh Evropejcev.SIMPTOMI

Če se sprašujete, kdaj točno veste, ali ste tudi vi podlegli neprijetni glivični okužbi nohtov, vam svetujemo, da najprej dobro pogledate svoje nohte. Okužba je sicer že lahko aktivna, vendar se to na nohtu še ne opazi, oziroma ni očitno.

Prvi vidni simptom, ki nakazuje na morebitno nohtno glivično okužbo je namreč spremenjen videz nohta. Ta se prične debeliti in spremeni barvo. Lahko se obarva rumeno, obledi, postane črn ali zelen. Nohti, ki so okuženi z glivicami pogosto izgubijo svoj sijaj in se lahko pričnejo tudi cepiti oziroma luščiti in drobiti, nohti pa so izjemno krhki. Nohte, ki so okuženi je tudi težje urediti in prirezati, saj se njihova oblika spreminja že zaradi okužbe. Spremeni se lahko tudi njihova tekstura. Simptomi kot je nelagoden občutek, bolečine, neprijeten vonj, mravljinčenje in podobno, pa že nakazujejo za napredovanje okužbe z glivicami na nohtih. Neprijeten občutek se lahko pojavi tudi ob dotiku nohta ali ob daljšem pritisku nanj.

izgled_nohta_glivice

Slika: primerjava izgleda zdravega in okuženega nohta.

 

V primeru, da se je okužba prenesla tudi na kožo okoli nohta, bo ta postala pordela. Lahko pride tudi do razpok. Zelo pogosto se na koži pojavi srbečica in tudi oteklina.

Prisotna glivična okužba nohta lahko povzroči hude bolečine ali trajno popačenje nohta. Če pustimo, da se glivice nenadzorovano širijo po ostalih nohtih ali koži, lahko to povzroči težave pri hoji ali uporabi rok, vadbi in povzroča splošno nelagodje.

Video: kako veste, da imate glivično okužbo nohta?

Ob zapletih po glivični okužbi nohtov, lahko traja tudi več kot eno leto, da se nohti obnovijo in so videti tako kot so bili pred okužbo. Zato morate biti tudi v vmesnem času pozorni na stanje nohtov in nadaljevati z rednim samopregledovanjem in upoštevati nasvete za preprečevanje glivične okužbe nohtov. Glivice se namreč lahko vrnejo in ponovno poškodujejo nohte. Tudi po uspešnem odpravljanju glivične okužbe nohta lahko noht ostane razbarvan ali deformiran.VRSTE GLIVIČNIH OKUŽB NOHTOV

Poznamo štiri glavne vrste glivičnih okužb. Med seboj se nekoliko razlikujejo in strokovno osebje glede na vrsto okužbe, predlaga tudi drugačen način odpravljanja simptomov in vzroka nastanka glivične okužbe nohta. Vsem vrstam okužb je enako, da so simptomi na začetku običajno blagi, potem pa se postopoma okrepijo in postanejo bolj resni in lahko privedejo do zapletov, če se ne ukrepa pravočasno.

vrste_glivicne_okuzbe

Slika: kako izgledajo različne oblike glivične okužbe?

 • Distalna ali lateralna subungualna onihomikoza

je najpogostejša vrsta. Gre za posledico glive, ki jo imenujemo dermatofit. Pojavi se na nohtni postelji pod nohtom. Ni nujno, da se simptomi okužbe pričnejo kazati takoj po vstopu glive na noht. Postopoma pa se bo pričel noht barvati rumeno. Razsežnost obarvanosti je odvisna od moči glive, vendar se najpogosteje noht obarva rumenkasto od roba do središča in na mestih, kjer se je pričelo ločevanje od nohtne postelje.

 • Druga vrsta glivične okužbe nohta je bela površinska onihomikoza.

Je nekoliko manj pogosta in ko se pojavi prizadene zgolj površino nohta. Če trpite zaradi takšne vrste glivične okužbe, boste na površini nohta opazili bele lise. Te postopoma postanejo praškaste in lahko privedejo do stanja, ko se noht začne postopoma drobiti.

 • Ena izmed oblik glivične okužbe nohtov je tudi proksimalna subungualna onihomikoza.

Ta se tako kot prejšnja, sicer izrazi z belimi lisami, vendar pa so pri tej vrsti okužbe skoncentrirani na sredini nohtne postelje pri kožici. Z rastjo nohta se bele lise pomikajo navzven. Opisana vrsta glivične okužbe je med redkejšimi in prizadene predvsem tiste, ki imajo močno oslabljen imunski sistem.

 • Zadnja oblika glivične okužbe je kandidna onihomikoza.

Pri tej vrsti okužbe se območje okoli nohtov vname in postane oteklo. Posledica tega stanja je, da se lahko noht popolnoma odstrani od ostalih tkiv. Običajno je to posledica poškodbe ali druge okužbe, ki privede do tako resnih simptomih.

Osebe, ki imajo sladkorno bolezen, morajo biti na katerokoli od oblik glivične okužbe še posebno pozorne. Poveča se namreč tveganje za nastanek razjed na koži, ki pa so lahko na predelu nog izredno tvegane za diabetike. Obisk zdravnika ob zaznavi simpotomov glivične okužbe nohtov je zato za te osebe nujna.KAKO PREPREČITI NASTANEK GLIVIC NA NOHTIH?

Seveda obstajajo načini, da do okužbe z glivicami na vaših nohtih sploh ne pride. Dejavniki tveganja za nastanek glivične okužbe nohtov so različni, med njih pa uvrščamo:

 • starost
 • kajenje
 • motnje perifernega krvnega obtoka
 • oslabljen imunski sistem
 • dolgotrajen ali pogost stik z vodo
 • prekomerno znojenje
 • uporabo javnih kopališč
 • savn ali telovadnic
 • toplo in vlažno podnebje
 • glivične okužbe drugod po telesu
 • diabetes.

Najboljši nasvet, ki vam ga lahko damo je, da poskrbite za ustrezno higieno.

Pri umivanju, se dodatno posvetite prstom in področju okoli nohtov. Z ustreznim milom in vodo si vsak dan temeljito umijte prste in tudi celotna stopala. Ostanke mila morate vedno temeljito sprati, da se ne zadrži na nohtih ali na področju med nohtom in kožo. Nato pa je izredno pomemben korak, da kožo dobro osušite. Temeljito morate obrisati tudi med samimi prsti. Brisače vedno uporabljajte zgolj vi, da s tem preprečite prenos okužbe.

Video: kako preprečiti in oskrbeti glivično okužbo na nohtih?POUDAREK

Prav tako svetujemo, da nohte prirežete tako, da bodo krajši od konca prsta. Strokovnjaki svetujejo, da je najboljši način ravno striženje nohtov.

Vsakokrat ko si postrižete in oblikujete nohte, morajo biti pripomočki kot so ščipalci, škarje in pilice čisti ter tudi razkuženi. Morebitne okužbe tako ne boste mogli prenesti na ostale nohte. Prav tako odsvetujemo prekomerno lakiranje nohtov, saj takrat nohtni posteljici ovirate dostop do kisika, kar dodatno izboljša pogoje za razvoj glivične okužbe. Tudi če obiskujete salon za pedikuro in manikiro, se prepričajte, da za vsako stranko temeljito očistijo pripomočke, da se ne more zgoditi prenos okužbe. V salonu morate biti pozorni tudi na to, da vam kožice ne porežejo, saj lahko s tem ustvarijo drobne razpoke, ki se nato spremenijo v pravo leglo za glivice.

pedikura_nohti_glivice

Slika: izberite pedikerja, ki pri vsaki stranki uporabi čiste pripomočke, da se izognete glivični okužbi.

Če se želite izogniti glivicam na nohtih vam svetujemo, da zelo premišljeno izbirate svojo obutev. Priporočili bi vam zračno obutev, ki naj ne bo tesna, da prsti na nogah ne bodo popolnoma stisnjeni. Čevlji naj bodo narejeni iz čim boljših naravnih materialov.

Ob izbiranju čevlja bodite pozorni na to, kako tesno se vam prilega in raje izberite tiste, ki vas prav nikjer ne tiščijo. Tudi nogavice izberite previdno, da bodo vsaj nekoliko odvajale vlago. Svetujemo uporabo bombažnih nogavic, ki pa jih morate redno menjati in prati pri zadostni temperaturi vode. S tem boste namreč uničili izjemno primeren prostor za razvoj glivic, kar se pogosto zgodi pri drugih nogavicah.

Strokovnjaki pa priporočajo tudi redno pregledovanje nohtov in kože okoli nohta. Enkrat mesečno si vzemite čas, da pogledate nohtno posteljo in celoten noht, od korena do konice. Pozorni bodite na kakršnekoli spremembe v barvi ali teksturi nohta, posvetite pa se tudi ostalim spremembam na koži okoli nohta. Če že zaznavate bolečino ob pritisku na posamezna mesta ali pa se stanje ne spreminja, poiščite strokovno pomoč.

pregledovanje_glivicnih_nohtov

Slika: pregledovanje nohtov in stopal je zelo pomembno.

Po nekaterih mnenjih strokovnjakov, k manjši verjetnosti za nastanek okužb z glivicami, prispeva tudi ustrezna prehrana. Nastal je seznam živil, ki bi se jim bilo vredno izogniti, če se konstantno vrtite v korgu novih in novih okužb na nohtih in vam te povzročajo preglavice. Zavedajte se, da to niso znanstveno potrjene domneve, vendar so nekateri zaznali, da jim izločanje posameznih živil iz spodnjega seznama pomaga, da ubežijo novim okužbam.

Gre za naslednja živila:

beli sladkorgluten
rjavi sladkorkis
medgobe
javorjev siruparašide
koruzni siruppistacije
javorjev sladkoralkohol
rižev sirupkofein
predelano in v naprej pripravljeno hranoprekajene izdelke
sadje – vsebuje veliko sladkorjevnasičene maščobe
kvas in živila, ki ga vsebujejoživalske beljakovine (mleko, sire, skute, meso)NAČINI ZDRAVLJENJA

Zdravljenje nohta, ki je okužen z glivicami, mora biti prilagojeno vsakemu posamezniku. Na voljo pa je kar nekaj izdelkov, ki so splošno učinkoviti in delujejo direktno na mesto vzroka. Blago glivično okužbo ni potrebno nujno zdraviti, saj lahko noht samostojno postopoma preraste manjše okuženo območje. Če pa je okužba prevelika, bi zdravljenje nujno. Tako v primeru zdravljenja kot ne zdravljenja, je zelo učinkovito in priporočljivo, da ob pojavu okužbe na nohtu, še izboljšate dobro higieno. Ta način namreč najbolj učinkovito pripomore k preprečevanju poslabšanja okužbe ali njenega širjenja.

preprecevanje_glivic

Slika: za odpravo glivic se svetujejo različni pripravki in postopki. Uporabite zdravila, kreme, lake, redno umivajte noge z milom in si privoščite tudi kopel za stopala. 

Če ste opazili glivice in bi se jih želeli znebiti, ali vam te že povzročajo težave, svetujemo, da se posvetujete s svojim zdravnikom ali farmacevtom. Posvetovanje s strokovno osebo svetujemo vsem, ki niso bili uspešni z drugimi načini zdravljenja glivične okužbe, ali če imate sladkorno bolezen in se opazili okužen noht. Prej kot se bo začela okužba zdraviti, lažje jo bo odpraviti in veliko hitreje bodo vaši nohti spet videti normalno.POUDAREK

Odprave glivic se lahko lotite z različnimi produkti in njihovo uporabo tudi kombinirate. Svetujemo uporabo krem, ki se nanašajo lokalno na prizadet noht ali pa uporabite lak za nohte s sestavinami, ki učinkujejo proti nohtnim glivicam.

Lokalna protiglivična sredstva so učinkovita predvsem pri blagih okužba, saj ne delujejo na takšen način kot zdravila. Površinsko delovanje ne prinaša takojšnjih rezultatov. Če bi z njimi želeli odpraviti resnejšo okužbo, je smiselno, da produkt uporabljate dlje časa in tako omogočite, da s svojim delovanjem prodre globlje v noht.

krema_glivice

Slika: uporaba kreme za oskrbo poškodovanih nohtov.

Z dolgotrajno uporabo boste poskrbeli tudi za temeljitejšo odpravo okužbe. Produkti za lokalno odstranjevanje nohtnih glivic morajo vsebovati ustrezne učinkovine, da sploh delujejo. Zelo pomembno je, da vsebujejo mlečno kislino, ki poskrbi, da se okolje nohta iz alkalnega, s pH vrednostjo okoli 8, spremeni v kislega, s pH vrednostjo 2,5. Ko se okolje na nohtu spremeni v kislo, to prispeva k zaustavitvi širitve glivične okužbe nohta.

lak_glivice_nohti

Slika: tudi ustrezni laki delujejo lokalno na mesto okužbe.

Če bolezen že napreduje, vam lahko zdravnik predpiše tudi zdravilo proti glivicam. Obstajajo peroralna proti glivična zdravila, v obliki tablet ali kapsul, ki večinoma učinkujejo na vse glivice v telesu. S takšnim načinom zdravljenja lahko pričakujete odpravo glivic na nohtih v dobrih dveh do treh mesecih. Zdravilo pa je potrebno dnevno uživati, da bodo učinki vidni. V primeru, da bi prezgodaj prenehali z uživanjem zdravila, se lahko glivična okužba spet pojavi izredno hitro. Tablete nimajo hudih neželenih učinkov, zato lahko ob nadzoru zdravnika brez skrbi uživate zdravila.

V skrajnih primerih, ko ostali produkti ne pomagajo več, lahko glivice iz nohtov odstranite tudi mehansko s posebno tehniko mehčanja in strganja ali s pomočjo laserja. Pri slednji gre za novejši in inovativnejši pristop, ki uporablja svetlobo za odstranjevanje glivic. Zavedati se je potrebno, da bo najverjetneje laserski postopek potrebno večkrat ponoviti, to pa prinaša kar izdatne stroške. Način mehčanja in strganja nohta je sicer poseben način zdravljenja, ki je nekoliko hitrejši od vidnih učinkov zdravil ali protiglivičnih preparatov, ki se nanašajo lokalno. Kompleti za glivično okužbo nohtov vsebujejo posebno sečninsko pasto ter strgalo. S tem postopkom se postopno zmehča predele nohtov, ki so bili okuženi z glivicami in se jih s posebnim strgalom postopoma postrga iz zdravega nohta. Postopoma se zdravi noht razraste po celotni površini. Pri tem postopku morate popolnoma slediti navodilom za uporabo tega izdelka, da ne pride do neželenih zapletov.

laser_noht_glivice

Slika: zelo redko se za odstranjevanje okuženega nohta uporabi laser.

V zelo zapletenih primerih, pa bo zdravnik svetoval popolno odstranitev prizadetega nohta. Zadnja možnost odprave glivic na nohtov je torej operativni poseg. S tem se omogoči novemu nohtu, da raste prosto, brez izvora okužbe. Ta način nudi hitro rešitev predvsem takrat, ko je območje okoli okuženega nohta zelo razbolelo, ali ko se s pomočjo ostalih pristopov zdravljenja, sprememba ni dosegla. Čeprav je odstranitev nohta hitra in glivic ni več, pa je proces rasti novega nohta nekoliko bolj dolgotrajen.POUDAREK

Zdravljenje nohta z glivično okužbo lahko traja od 6 do 18 mesecev, seveda odvisno do tipa okužbe in njene razsežnosti, ko ugotovimo, da gre za glivično okužbo.

Protiglivično zdravljenje ima od 60 % do 80 % učinkovitost pri glivičnih okužbah nohtov. V letu in pol bi moral biti videz nohta povsem enak, kot je bil predno se je pojavila glivična okužba nohta. Obstajajo pa tudi primeri, ko je okužba tako močna, ali pa se je začela prepozno zdraviti, da bo se videz nohta povsem popravil. Ko se boste lotili odpravljanja glivic na nohtih se morate zavedati, da bo to dolgotrajen proces.

postopno_razrascanje_glivic_na_nohtih

Slika: prikaz postopnega odpravljanja glivične okužbe nohta.

Ne glede na tip zdravljenja, ki ste ga izbrali skupaj s strokovno pomočjo, rezultati v nekaj dneh ne morejo biti vidni. Nohti namreč rastejo v svojem tempu, ki je precej počasen. Če želite glivice v celoti odstraniti in ob tem še preprečiti ponovno okužbo vam svetujemo, da ste izredno vztrajni in čim prej pričnete z negovanjem.ATLETSKO STOPALO

Glivična okužba stopal oziroma tinea pedis ali atletsko stopalo, najpogosteje prizadene tiste, ki se intenzivno ukvarjajo s športom. Ni pa takšna okužba rezervirana zgolj za njih. To ali ste športnik ali ne, seveda nima nič pri tem, ali boste okužbo dejansko staknili ali ne. Kot zanimivost naj povemo, da v časih antičnega Rima te vrste okužbe sploh niso poznali. Razlog za to pa tiči predvsem v uporabi sandalov ali celo neuporabi obutve in bosi hoji. Danes pa svoja stopala ves čas zapiramo v zaprte čevlje in nogavice, ki ne dihajo.

atletsko_stopalo

Slika: primer glivične okužbe atletskega stopala. 

Prenos okužbe se namreč lahko zgodi v skupnih garderobah, kopalnicah, bazenskih kompleksih in wellnes centrih. Okužbam so nekoliko bolj nagnjeni moški, saj jih prizadene hitreje kot ženske. Bistveno večkrat se pojavi pri mladih, starejših od 15. let.

Do okužbe zaradi atletskega stopala pride zaradi prisotnosti T. rubrum in T. mentagrophytes var. interdigitale. S takšnim tipom okužbe se sreča okoli 15% populacije.

Simptomi atletskega stopala so predvsem srbečica, rdečkast izpuščaj, ki se lušči. Izsušena in luskasta koža podplatov ter neprijeten vonj nog. Pojavijo se tudi belkasti, krhki in luskinasti nohti. Če okužbe ne zdravimo, se ta izmed prstov, kjer se ponavadi prične, začne razširjati na celotno stopalo, kjer pa se pojavijo tudi razpoke ter mehurji. Iz njih pa lahko pride do bolečih vnetji na področju stopal. Glivično okužbo atletskega stopala ločimo na tri različne oblike:

 • Interdigitalna oblika se prične razvijati v tretjem ali četrtem medprstnem prostoru. Takšno okužbo spremlja srbečica, rdečina z luščenjem, razpoke in zmehčana koža.
 • Dishidrotična oblika se na podplatih in prstih pokaže v obliki srbečih mehurčkov. Bolezen se nadaljuje v rdečino z luščenjem.
 • Skvamozno-hiperkeratotična oblika oziroma mokasinski tip, se kaže kot pordeli podplati in robovi stopal. To okužbo spremlja tudi luščenje, lahko pa se pojavijo tudi kožne razpoke.

Če opazite katerokoli od zgoraj omenjenih okužb se morate posvetovati z zdravnikom. Za lažje odločanje, kdaj je primeren čas, da si poiščete zdravniško pomoč, vam svetujemo, da se ravnate po spodnjih priporočilih.

V primeru, da se izpuščaji v štirih do šestih tednih po zdravljenju s sredstvi proti glivicam, ki jih dobite brez recepta, ne spremenijo, ali če niso učinkoviti niti drugi domači postopki in rešitve, je čas da poiščete zdravniško pomoč. Prav tako vam to svetujemo v primeru, če je stanje izredno moteče in vas ovira pri vsakodnevnih opravilih. Zdravnik vam bo pomagal določiti diagnozo in način zdravljenja, da se bo stanje čimprej izboljšalo.

atletsko_stopalo

Slika: primer okužbe z atletskim stopalom med prsti.

Zdravniška pomoč je potrebna tudi v primeru, ko se izpuščaj spremeni v mehur. Ali če izpuščaj postane bolj rdeč, boleč in nabrekel. Prav tako morate zdravniški nasvet poiskati, če izpuščaj postane gnojen ali se vam poveča telesna temperatura . Našteti znaki nakazujejo na sekundarno bakterijsko okužbo, ki se najpogosteje zdravi z uživanjem antibiotikov.

V primeru, da vaši nohti postanejo izredno krhki, se pričnejo razbarvati ali pa so bolj beli, morate obiskati zdravnika. Gre namreč za tip okužbe, ki jo je z domačim zdravljenjem skoraj nemogoče izkoreniniti. Zdravnik pa vam bo svetoval kakšen način zdravljenja bo najbolj učinkovit glede na stanje vaše okužbe.POUDAREK

Obisk zdravnika je tako zelo nujen zato, ker je potrebno atletsko stopalo zdraviti takoj ko se pojavi. Že prvi simptomi srbenja ter rdečice med prsti na nogah je alarm, da se nekaj dogaja.

Če bi povzeli tipe okužb z atletskim stopalom lahko rečemo, da se večino sicer da pozdraviti s preparati proti glivicam, ki jih lahko kupite tudi pri nas, brez recepta. Dodatno pomoč pri oskrbi okužbe oziroma bolezni atletskega stopala ima ustrezna stopnja higiene.

Svetujemo, da si noge umivate vsako jutro in vsak večer ter po vsakem umivanju skrbno osušite kožo, še posebno med prsti. Če na koži ni mehurjev ali razpok, lahko luske ter prizadeto mrtvo kožo odstranite z mehko krtačko. Odsvetujemo trganje lusk, saj bi lahko s tem ogrozili stanje kože, ki je sicer zdrava.

prej_potem

Slika: vidna razlika pred in po zdravljenju.

V veliko pomoč pri odpravljanju posledic okužbe bo tudi redno menjavanje nogavic in pa nošenje različnih čevljev in ne enakih dan za dnem. Če imate možnost, nosite takšne čevlje, ki so zračni in izdelani iz naravnih ter poroznih materialov, npr. usnje ali blago. Tudi če se lotite zdravljenja okužbe, se lahko ob nepravilnih spremljevalnih okoliščinah zdravljenje ustavi in stanje celo poslabša.ZDRAVLJENJE ATLETSKEGA STOPALA

Nekateri se ob spoznanju, da imajo okužbo in bolezen atletskega stopala, raje odločijo za konvencionalno medicino. Zdravnik vam sicer lahko predpiše posebno mazilo z z 1-odstotnim terbinatinom, ki pa je precej drago. Ob neuspelem zdravljenju z lokalnimi zdravili, vam bo zdravnik verjetno predpisal antimikotike, ti pa imajo kar nekaj stranski učinkov. Najpogosteje se predpiše ketokonazol ali gri-zeotilvin. Takšna zdravila in postopki, se uporabijo pri okužbi z atletskim stopalom ne glede na to, dali so prizadeti nohti ali prsti na nogah.

Obstaja pa tudi nekaj alternativnih načinov, kako lahko poskusite odpraviti bolezen z atletskim stopalom. Eden izmed načinov je aromaterapija, kjer se uporablja kombinacija 5 kapljic čajevčevega olja in pa dve kapljici poprove mete. Če se boste posluževali zelišč, je potrebno obolele noge namakati v raztopini, ki jo pripravite iz pol litra vode in hidrastisom. Lahko si v kožo na nogah vtrete čajevčevo olje ali pa poskusite z zeliščnimi kopelmi in mazili iz mire, sivke ali pa ognjiča. Strokovnjaki homeopatije vam bodo za atletsko stopalo svetovali preparate z ognjičem.KAKO SE IZOGNITI ATLETSKEMU STOPALU?

POUDAREK

Če se želite izogniti tegobam, ki jih prinaša atletsko stopalo, je smiselno nekoliko prilagoditi vsakodnevne navade, ki povečajo tveganje za okužbo s to boleznijo.

 • Ko se nahajate v množičnih garderobah ali na bazenih, bodite obvezno obuti in ne hodite bosi po vlažnih tleh.
 • Poskrbite, da bodo v vsakem trenutku dneva vaše noge suhe in čiste ter jih redno oskrbite s preparati, ki delujejo proti glivicam.

Tveganje za pojav glivične okužbe atletskega stopala boste znatno zmanjšali, če boste izbrali bombažne nogavice in čevlje iz materialov, ki dihajo in ne prepuščajo vode. Vedno nosite zgolj svoje copate in čevlje, prav tako ne uporabljajte brisač, ki so jih že uporabili drugi. Poskrbite, da bodo brisače in nogavice, ki jih redno uporabljate dobro oprane in pri visokih temperaturah, da se morebitne glive popolnoma uničijo.

V primeru, da uživate antibiotike več kot 14 dni, poskrbite, da bodo vaše noge redno pregledovane. Nekatera zdravila imajo namreč stranski učinek, ki negativno vpliva na bakterije, ki so dobre in nujne za vaše telo, škodljive glivice pa se lahko zato hitreje razmnožujejo.

Glivice na nohtih in atletsko stopalo sta dve bolezni, ki sta najbolj razširjeni med populacijo. Mnogo ljudi je zmedenih, ko pogovor teče o eni ali drugi obliki glivične bolezni. Veliko med njimi jih tudi misli, da gre za enako bolezen, vendar temu ni tako.

Težko bi primerjali ali je glivična okužba nohta ali atletsko stopalo bolj boleče in neprijetno. Dejstvo je, da sta obe obliki glivične okužbe na območju stopal izjemno neprijetni, saj imamo redko možnost, da bi noge pustili nezaščitene, brez nogavic ali čevljev.POUDAREK

Razlika med okužbama je predvsem to, kje se prične.

Glivična okužba nohta se lahko ob nezdravljenju prenese iz nohta na kožo, pri bolezni atletskega stopala, pa je ravno obratno, saj se okužba prične na koži in se lahko prenese na nohte. Z zgornjim opisom smo vam želeli olajšati razumevanje glivičnih okužb nohtov ter vam nekoliko olajšati razločevanje med simptomi pri eni ali drugi bolezni. Če simptomov namreč ne prepoznate, obstaja nevarnost, da se boste samozdravljenja lotili napačno in pravzaprav bolezni ne boste pozdravili. Vaše noge pa bodo še vedno v slabem stanju.

V primeru, da ste še vedno zmedeni in sami težko ocenite, kakšna glivična okužba vas je doletela, se obrnite na zdravnika, mi pa vam bomo pomagali izbrati tiste izdelke, ki bodo olajšali vaše težave.NOŽNIČNE TEŽAVE

Podrobno smo vam predstavili dva primera glivičnih okužb, v uvodu pa smo omenili še eno, zelo neljubo glivično okužbo, s katero pa se soočajo zgolj ženske.

Vnetje nožnice ali vaginitis je težava, s katero se nekajkrat v življenju sreča prav vsaka ženska. Po nekaterih podatkih, naj bi se z glivično okužbo srečalo kar 75% žensk. Glivice povzročijo, da pride do glivične okužbe, ki je najpogostejša oblika okužbe. Poznamo sicer tudi druge nožnične okužbe kot so bakterijska vaginoza in pa spolno prenosljive bolezni (gonoreja, trihomoiaza, klamidija). Skupno prej naštetim boleznim je srbenje, dražeč občutek, nenormalen izcedek in pa vnetje.

Z leti so postopki zdravljenja izredno napredovali in takšnih okužb ni težko ozdraviti. Ne moremo pa trditi, da se ozdravijo čez noč in da je sam postopek zdravljenja prijeten. Spodaj vam želimo opisati simptome in načine zdravljenja, da se boste lažje soočili z glivično okužbo.

noznica_okuzba_glivice

Slika: glivična okužba nožnice je lahko izredno neprijetna.

Glivična okužba nožnice, tako kot glivične okužbe na drugih delih telesa, nastane kot posledica prevelike rasti glivic. Te namreč močno vplivajo na ravnovesje v nožnici in če se le-to podre, to privede do neljubih težav in zapletov.

Glivična okužba nožnice je pogosto vnetje, ki je posledica razrasta naravno prisotne glive kvasovke, ki jih poimenujemo Candida albicans. Ta glivica je razlog za kar 80% glivičnih okužb v nožnici. Nekatere raziskave kažejo, da lahko razmah te glive kvasovke povzroči več različnih dejavnikov, med pogostejšimi je velika sprememba pri prehranjevanju ali pa uporaba kortikosteroidov in antibiotikov za zdravljenje drugih bolezni.

bakterija_glivice_nožnica

Slika: Levo na prikazu je mogoče videti bakterije pod mikroskopom, na desni strani pa glivice, ki povzročajo okužbo nožnice. 

Pojavu glivične okužbe so nekoliko bolj podvržene ženske, ki so sladkorne bolnice. Prav tako se nekoliko pogosteje glivična okužba pojavi pri tistih, ki uživajo kontracepcijske tablete ali pa morajo jemati terapijo z antibiotiki. Pogosto se glivična okužba nožnice pojavi tudi pri nosečnicah.POUDAREK

Večinoma ženske trpijo zaradi konstantnih ponavljajočih se glivičnih okužb, sploh če te niso bile ustrezno zdravljene. Najpogosteje se pojavijo pri ženskah med 16 in 35 letom starosti.

Da bi potrdili obolelost z glivično okužbo nožnice, je potreben pregled vzorca izcedka pod mikroskopom. Ko bo bolezen enkrat pri vas potrjena, boste v prihodnje, glede na simptome, vedno sami prepoznali, kdaj se je pričela razvijati glivična okužba nožnice.Simptomi

Glivično okužbo nožnice boste prepoznali po neprijetnem srbečem občutku in draženju. Pogosto okužbo spremlja tudi bel, sirast izcedek. Med običajne simptome glivične okužbe se uvrščajo tudi rahlo otekle sramne ustnice. Prav tako je običajen simptom bolečina na predelu vstopa v nožnico.

Video: V spodnjem posnetku si oglejte, kakšni so simptomi glivične okužbe nožnice

Pogosti simptomi glivične okužbe nožnice so tudi

 • težave med uriniranjem,
 • neprijeten občutek med spolnim odnosom
 • pordele sramne ustnice,
 • pekoč občutek pa se razprostira v predelu vulve
 • razpokana koža v predelu vulve
 • rane v predelu nožnice.

Zdravnika morate obiskati v primeru, da je občutek srbečice in nelagodja res neznosen, izcedek iz nožnice pa popolnoma spremenjen in drugačen od običajnega v posameznem obdobju cikla. Svetujemo obiska zdravnika  tudi, če se s temi simptomi srečujete prvič in prej še nikoli niste imeli glivične okužbe nožnice. V primeru, da se simptomi v treh dneh ne izboljšajo ali ne izzvenijo v sedmih dneh, je obisk zdravnika prav tako nujen. Prav tako se po pomoč takoj odpravite, če se vam poviša telesna temperatura , vam postane slabo ali pa vas oblije mrzlica.Zdravljenje

Pri diagnosticirani glivični okužbi nožnice, imate več možnosti, kako se spopasti z zdravljenjem. Vnetje zaradi kvasovk se zdravi z izbranimi zdravili, ki jih lahko nekaj dobite tudi brez recepta, nekatere med njimi pa predpiše zdravnik.

noznica_glivice_okuzba

Slika: V označenem predelu, se pogosto nahaja največja koncentracija glivic.

Glede na napredovanje glivične okužbe nožnice in vaše lastne preference lahko izbirate med izdelki za notranje zdravljenje, ki večinoma vsebujejo klotrimazol. Najpogosteje pacientke posegajo po mehkih kapsulah, tabletah ali vaginalnih kremah. Kreme, ki so namenjene zunanjem zdravljenju glivičnih okužb nožnice, bodo pomagale predvsem pri blaženju neprijetnih občutkov, predvsem srbečice in draženja. Redko pa so kreme za zunanje zdravljenje tako učinkovite, da bi se popolnoma znebili glivične okužbe nožnice.

Med drugim obstajajo tudi alternativni pristopi. Kar nekaj uporabnic poroča o učinkovitosti česna. Ta naj bi deloval tudi protibakterijsko in protiglivično. V zadostnih količinah pa naj bi bil s svojim protivirusnim delovanjem izjemno učinkovit za lajšanje težav z vaginitisom oziroma glivičnimi okužbami nožnice. Kot alternativno pomoč nekateri svetujejo tudi kopel iz poparka sveže navadne zvezdice. Mnoge dame pa poročajo, da jim je težave nekoliko olajšalo tudi zeliščno izpiranje nožnice. Vedno več žensk ob težavah posega tudi po homeopatskih zdravilih, saj so nekatere mešanice pripravljene izključno za blaženje glivičnih okužb nožnice.POUDAREK

V primerjavi s spolno prenosljivimi boleznimi je glivična okužba veliko manj neprijetna, vendar pa to ne pomeni, da je ni potrebno zdraviti. Če pa se jim želite v prihodnje izogniti, lahko k temu veliko pripomorete tudi sami.

V primeru, da se vam okužbe venomer ponavljajo, svetujemo, da se izognete uporabi tamponov. Prav tako v času glivične okužbe odsvetujemo spolne odnose, dokler znaki popolnoma ne zginejo. Tudi v času, ko nimate glivične okužbe nožnice, nosite bombažne spodnjice in se izogibajte tesnim oblačilom ter hlačnim nogavicam. Nožnica bo tako lahko ohranila normalno hladno temperaturo in ohranila se bo tudi suhost. S tem okolje ne bo primerno za razvoj glivične okužbe.

Video: Oglejte si nekaj strokovnih nasvetov, kako postopati pri glivični okužbi nožnice

Pogosto nekoliko pomaga tudi preudarnost pri prehranskih navadah. Svetujemo, da ob pogostih glivičnih okužbah preverite vaš krvni sladkor. V primeru pogostih okužb vam svetujemo, da večkrat posežete po jogurtu z živimi kulturami, saj bo ta posredno prispeval k ohranjanju naravne bakterijske flore v nožnici.POUDAREK

Mnogi so učinke zaznali tudi po vključitvi Lactobacillusa acidophilusa v prehrano, saj lahko ta pomaga pri odpravljanju glivične okužbe nožnice.

Splošno pa naj velja, da uravnotežena prehrana vedno pomaga ohranjati zdravje. V izredno pomoč pa vam bo tudi izogibanje stresu in splošno vzdrževanje zdravega življenjskega sloga.

 • Intimni predel redno umivajte, vendar pri tem ne uporabljajte parfumiranih izdelkov, ki v svojih formulacijah vsebujejo mnogo dražečih sestavin.
 • Prav tako se izognite uporabi dezodorantov ali drugih odišavljenih preparatov.
 • Po vsakem prhanju ali plavanju bodite pozorni, da predel nožnice popolnoma očistite in pa tudi osušite.
 • Redno menjavanje spodnjega perila ali kopalk v poletnem času je nujno.
 • Pozorni bodite tudi pri osebni higieni po veliki potrebi. S papirjem se nikoli ne pomikajte od anusa proti nožnici, saj bi s tem lahko v vagino vnesli klice, ki so lahko prisotne v blatu. ZAKLJUČEK

Glivične okužbe so danes že povsem običajna bolezen, s katero se srečuje vedno več ljudi. Da so se glivične okužbe normalizirale, je poskrbel predvsem naš novodoben življenjski slog. Ob pozabljanju na ustrezno higieno in nevzdržnim razmeram, ki so izjemno ugodne za glivice različnih vrst, lahko hitro pride do glivične okužbe, ki pa ni popolnoma nedolžna.

Ne glede na to, kej se pojavi glivična okužba, jo boste veliko lažje rešili, če boste imeli nekaj informacij in znanja, kako izgledajo simptomi in kako postopati, če se želite glivične okužbe znebiti. Zato vam svetujemo, da večkrat obnovite svoje znanje in se predvsem podučite, kako posamezen tip glivične okužbe preprečiti, da se ne boste vsakih nekaj mesecev spopadali z neprijetnimi postopki zdravljenja.

Tako kot pri glivični okužbi nohtov ali atletskemu stopalu, glivična okužba nožnice ni izjemno zapletena za zdravljenje. V primeru, da potrebujete pomoč, nasvet ali le spodbudno besedo, kako se zdravljenja lotiti, se lahko vedno obrnete na našo ekipo in nudili vam bomo strokovno pomoč.

Strokovna podpora in verodostojnost zapisanega

Vsebina in opis na tej strani je pod nadzorom farmacevtov in ostalih strokovnih sodelavcev.

Posodabljanje zapisov na strani je pod nadzorom: Lukanc Tomaž & Lukanc Maja mag. farm. Strokovni pregled informacij na strani: Lukanc Maja mag. farm. & Lukanc Tanja mag. farm.

V kolikor želite prijaviti napako ali nedoslednost na strani, ki ste jo morebiti opazili, lahko to naredite s klikom na ta link.

Prijava na e-novice

Spremljajte naše e-novice in bodite obveščeni o ugodnostih in promocijskih bonih, s katerimi lahko prihranite.