GLUTAMINE GLUTAMAX 200g

Prehransko dopolnilo s čistim L-glutaminom Prehransko dopolnilo s čistim L-glutaminom
2022-04-22 19,40 €
452530 30343

Ocene in mnenja

Opis

Glutamine  je prehransko dopolnilo s čistim L-glutaminom v obliki praška. Glutamin spada med "pogojno esencialne aminokisline", ker ga v določenih situacijah, kot na primer med intenzivno športno aktivnostjo in v času pretreniranosti, telo ne more proizvajati v zadostnih količinah. Dopolnjevanje z glutaminom omogoča mišici, da ohrani pravo količino te aminokisline ter tako preprečuje pojav mišične proteolize (razgradnje beljakovin). L-glutamin se uporablja po treningu, da si telo opomore, ker spodbuja delovanje imunskega sistema.

Glutamin je aminokislina z nekaj lastnostmi, ki ga delajo posebnega in še posebej zanimiv za tiste, ki jemljejo šport bolj resno. Glutamin je najbolj zastopana prosta aminokislina v našem telesu in daleč prekaša vse ostale (60% vseh proizvedenih aminokislin). Glutamin je v človeškem telesu prisoten v velikih količinah, še posebej v mišičnem tkivu. Čeprav se lahko sintetizira iz ostalih aminokislin, pa se potrebe po glutaminu pod vplivom stresa, med katere spada tudi intenzivna športna vadba povečajo. Tako se lahko zgodi, da telo ni sposobno proizvajati toliko glutamina kot ga porabi. Med intenzivno vadbo se potreba po glutaminu izredno poveča in zaradi česar ga zadnje raziskave uvrščajo med esencialne aminokisline. Dodaten vnos glutamina v telo lahko nevtralizira odvečne kisline v telesu, ki so posledica zahtevnih treningov. Poleg tega poveča volumen mišičnih celic, saj pospeši vnos vode, glukoze in elektrolitov v celico in tako pospeši biokemijske in anabolne procese v celici.

Najbolj zanimivo pa je dejstvo, da prenaša molekule, ki vsebujejo dušik (v obliki amonijeve soli ali drugih molekul kot je carbammil-fosfat), ter da jih lahko odpravi iz našega telesa. To pomeni, da glutamin pospeši čas okrevanja po visoko intenzivni aerobni vadbi.

Še ena pomembna lastnost glutamina je ta, da je ergogen substrat, kar pomeni, da se spremeni v molekulo (alfa-keto-glutarat) in zagotavlja energijo brez proizvajanje mlečne kisline. Ločimo dve vrsti aminokislin, esencialne in neesencialne aminokisline. Neesencialne aminokisline lahko telo proizvede samo in nam jih ne primanjkuje. V stresnih pogojih kot je intenzivna športna vadba pa lahko pride do pomanjkanja glutamina v telesu in posledično do nesposobnosti telesa za proizvodnjo zadostnih količin novih proteinov.

Raziskave so pokazale, da se zaradi velikih naporov količina glutamina v mišicah izredno zniža, kar povzroči, da se zmanjša hitrost mišičnega metabolizma. In če govorimo o pretreniranosti moramo posebno pozornost nameniti pomanjkanju glutamina in posledicam:

1 – zmanjšanje imunskih sposobnosti telesa in večja možnost bolezni
2 – zmanjšanje fizičnih sposobnosti in posledično uspešnosti; srčni utrip ne doseže več anaerobnega praga
3 – nesposobnost mišic povrniti se v optimalno stanje kljub počitku

Tem posledicam pa se lahko izognemo s konstantnim in ustreznim vključevanjem glutamina v prehranski režim. Če pa smo že v stanju pretreniranost lahko z vnosom glutamina hitreje pridemo nazaj v trenažni proces, saj bomo okrepili imunski sistem. Zadostujejo majhne, vendar konstantne doze glutamina v obdobjih intenzivnih treningov. L-glutamin v Pro Muscle Glutamin je izdelek podjetja Degussa in izpolnjuje vse zahteve Food Chemical Codexa, četrta izdaja (National Academy Press, Washington DC, 1996), z naslednjimi značilnostmi: 99,3% Vsebnost = - = Max Težke kovine 10 ppm Specifična rotacija = 6,7 ° - Max Sulfatni pepel = 0,1%

Uporaba: 1,75 g (1 merica) 1 ali 2-krat na dan pred vadbo ali takoj po njej

Pakiranje: 500 g

Opozorilo: opis izdelka je last podjeta: proaction.si

Priloge

Povezani izdelki

Potrebujete nasvet glede določenega proizvoda oziroma potrebujete samo dober zdravstveni nasvet?

Pišite nam

Članki

Kupili so tudi

Popularni iz te kategorije

Proizvajalec: ProAction ProAction
Več informacij o proizvajalcu
Svetuje vam
Lukanc Maja