Gripa + homeopatija

torek, 27 april 2021

Gripa je virusna bolezen, ki povzroči povišano telesno temperaturo, nahod, kašelj, glavobol, splošno slabo počutje ter vnetje dihalnih poti. Jemanje antipiretikov in protibolečinskih zdravil, ne da bi gripo 'odležali', lahko zniža naravne obrambne moči organizma.

Zdravljenje gripe s homeopatskimi zdravili že ob prvih znakih lahko popolnoma ustavi napredovanje bolezni. V drugih primerih pa olajšajo simptome, skrajšajo potek bolezni ali pomagajo proti izčrpanosti po prebolevanju gripe. V začetnem stadiju gripe se pogosto uporabljajo Aconitum, Belladonna ali Ferrum phosphoricum.

Eupatorium perfoliatum - konjska griva

Bolezen se začne s prehladom in kihanjem, nato se hitro razvijejo visoka vročina ter močne bolečine v mišicah, kosteh in sklepih. Bolnika vse boli, najhujše so bolečine v rokah, nogah in spodnjem delu hrbta. Občutek ima, da so kosti polomljene ali da ga je zvilo v križu. Zaradi bolečin je nemiren, neprestano išče ugoden položaj, a ga ne najde. Boleče je tudi samo ležanje. Najhuje je zjutraj. Glavobol spremlja občutek, da bo glavo razneslo. Pogosto so prisotne tudi bolečine v očeh. Usta. požiralnik in sapnik so suhi. bolnik je zelo žejen. Želi si ledeno mrzlih pijač. Zelo malo se poti, zebe ga in je občutljiv na prepih, lahko ga trese mrzlica, predvsem vzdolž hrbtenice. Jezik je belo obložen. V dihalih se nabira katar, ki draži na tako boleč kašelj, da se pacient drži za prsni koš. Bolnik je hripav in ima bolečine pri govorjenju. Pojavita se lahko slabost in bruhanje, ki nekoliko olajšata glavobol. Eupatorium je še posebej primeren za starejše ali tiste, ki so bili pred gripo že izčrpani od kakšne druge bolezni.

Poslabšanje: zjutraj.

Izboljšanje: /

Gelsemium sempervirens - rumeni jasmin

Primerno za gripo, ki se razvije počasi. Bolnik je iz dneva v dan bolj utrujen, vročina narašča počasi in doseže najvišjo vrednost šele po dveh do treh dneh. Takrat postane zelo utrujen, šibak in se le s težavo dvigne iz postelje Mišice so mlahave, težke in boleče. Bolnik je zaspan in omotičen. Valovi vročine se izmenjujejo z mrzlico. Občutek drgetanja in mraza se pomika po hrbtenici gor in dol. Pogosto je prisoten močan glavobol, ki se začne v tilniku in se lahko razširi preko celotne glave. Glavobol po uriniranju nekoliko popusti. Vsesplošna šibkost in ohromelost mišic se kažeta po vsem telesu. Bolniku se ob najmanjšem naporu začnejo tresti noge in roke. Veke so težke, tako da ima le s težavo odprte oči. Obraz je rdeč. Vročina je visoka in dolgo traja. Kljub temu bolnik ni žejen. Rad je na toplem, sam in v miru, saj je prešibak za druženje. Bolezen spremlja tudi prehlad z jedkim izcedkom iz nosu in kihanjem ter bolečim žrelom. Takšno počutje se večkrat pojavi v vlažnem, toplem vremenu, na primer med poletno soparno vročino. Gelsemium zelo dobro deluje tudi na simptome utrujenosti in onemoglosti po preboleli gripi.

Poslabšanje: umski napor / v vlažnem vremenu / pred nevihto / vznemirjenje ali čustveni šok, slabe novice / premišljevanje o bolezni / kajenje.

Izboljšanje: po obilnem odvajanju urina / pripogibanje naprej / svež zrak.

Bryonia - bluščec

Primerno za gripo, ki se pojavi po prehladu v sicer suhem vremenu. Vsakršno premikanje povzroča hude bolečine, bolnik želi imeti popoln mir. Ne trpi ugovarjanja ali dotikanja. Otrok, ki je sicer zelo živahen, negibno leži v postelji. Bolnik je zelo razdražljiv, ne želi odgovarjati na vprašanja, želi si miru. Pomaga mu ležanje na bolečem delu telesa, ki se s tem na nek način imobi- lizira. Sluznica v žrelu, sapniku in požiralniku je izredno suha, občuti zbadanje in praskanje. Ustnice so suhe in razpokane. Je zelo žejen, a se zaradi bolečin pri premikanju le poredko odloči za pitje - kadar pa se, pije hladno vodo v velikih, dolgih požirkih. Vroče mu je, a se ne poti veliko. V topli sobi se počuti slabše, zato išče svežega zraka. Bolezen običajno spremlja suh kašelj z bolečinami v prsnem košu. Med kašljem se mora v postelji usesti in se trdno zgrabiti za prsni koš, da se ta ne premika preveč. Glavobol v sprednjem delu glave se poslabša ob vsakem premiku, govorjenju, dotikanju ali pripogibanju

Poslabšanje: ležanje / toplota / napor / vsak najmanjši premik ali globlji vdih / rahel dotik

Izboljšanje: negibno počivanje / enakomeren, močnejši pritisk na prsni koš.

Nux vomica - Strychnos nux vomica - bljuvalni orešček, strihninovec

Bolnik je zelo razdražljiv, nestrpen, hitro se razjezi in užali. Vzrok bolezni je lahko v pretiranem delu, pomanjkanju spanja in izdatnem uživanju poživil, kot so kava, alkohol, zdravila. Med boleznijo postanejo okončine in glava težke in utrujene. Bolnik je vroč, glava je pekoče vroča, obraz pa rdeč. Kljub temu ga neprestano zebe in je v postelji toplo pokrit. Čim se malo odkrije, ga prične tresti mraz. Vsa čutila so razdražena, bolnika motijo hrup, močna svetloba ali vonjave. Najslabše se počuti zjutraj in na svežem zraku. Pogosto se zbudi zgodaj zjutraj in ne more več zaspati.

Poslabšanje: zjutraj, takoj ko se zbudi / duševni napor / hladen zrak.

Izboljšanje: zvečer / v miru / med leža-njem.

Rhus toxicodendron - strupeni octovec

Bolezen se razvije, če nas pri fizični aktivnosti (tek. hitra hoja ipd.) ulovi in zmoči mrzel dež, ali pa ob spremembi vremena na vlažno in hladno. Bolnik je zelo nemiren, zlasti ponoči v postelji. Neprestano se mora premikati, obračati in premetavati, noge so nemirne. Kljub izčrpanosti pogosto vstaja iz postelje, a se takoj nato vrne nazaj na toplo. Blagodejne so vse vrste toplote, topla odeja, topel šal, topla kopel, drgnjenje bolečih mest. Bolečine v mišicah in sklepih so močnejše med mirovanjem in pri prvih gibih po počitku, kasneje, ko se mišice ogrejejo, pa je bolje. Bolnik ima občutek otrdelosti sklepov, kot bi bili zarjaveli. Veliko se poti, tudi ob najmanjšem naporu. Postelja je zjutraj čisto premočena. Poti se v vse dele telesa, razen v glavo. Žejen je in pogosto pije majhne požirke vode ali vročih napitkov.

Poslabšanje: mrzlo, vlažno, deževno vreme / ponoči / ko nas ujame dež pri intenzivni fizični aktivnosti / počitek

Izboljšanje: toplota / gibanje / sprememba položaja med ležanjem

Lidija Blažič, mag farm 

Indira Zanco, mag farm

Strokovna podpora in verodostojnost zapisanega

Vsebina in opis na tej strani je pod nadzorom farmacevtov in ostalih strokovnih sodelavcev.

Posodabljanje zapisov na strani je pod nadzorom: Lukanc Tomaž & Lukanc Maja mag. farm. Strokovni pregled informacij na strani: Lukanc Maja mag. farm. & Lukanc Tanja mag. farm.

V kolikor želite prijaviti napako ali nedoslednost na strani, ki ste jo morebiti opazili, lahko to naredite s klikom na ta link.

Komentirajte

Prijava na e-novice

Spremljajte naše e-novice in bodite obveščeni o ugodnostih in promocijskih bonih, s katerimi lahko prihranite.