Homeopatija in seneni nahod

V HOMEOPATIJI SE LOTIMO OBRAVNAVE SENENEGA NAHODA IN DRUGIH ALERGIJSKIH REAKCIJ TAKO, DA STIMULIRAMO IMUNSKI SISTEM V SMISLU PRIMERNEGA ODGOVORA, KO PRIDE V STIK Z ALERGENI IZ OKOLJA. LAHKO UPORABIMO TUDI HOMEOPATSKO PRIPRAVLJEN HISTAMIN.

Pristop je lahko konstitucijski (alergije pripadajo sikotičnemu miazmu) ali simptomatski. V prvem primeru običajno težava z zdravljenjem postopno popolnoma izzveni, v drugem pa z iskanjem similimuma lajšamo vodilne simptome, ki so za bolnika moteči. Tak pristop je individualiziran, saj vsakdo, ki trpi za senenim nahodom, drugače izraža simptome in njihove modalitete. Simptomi so torej omejeni na mukozne membrane nosu in zgornjih dihal ter oči.

Homeopatsko zdravljenje običajno poteka krajši čas in pacienta manj ovira pri vsakdanjih opravilih. Pristop je v primeru znanega alergena lahko tudi izopatski, pri čemer pacienta zdravimo s homeopatsko pripravljenim alergenom ali kombinacijo le-teh, kar je primerljivo s konvencionalno imunizacijo.

V lekarni se srečujemo najpogosteje z akutnim stanjem senenega nahoda bolnika, ki želi takojšnje olajšanje, zato se poslužujemo pretežno simptomatskega pristopa. Obravnavamo torej nadražene, srbeče, solzeče se oči, izcedek iz nosu, napade kihanja, srbenje v ušesih, ščemenje palatinalno ali v žrelu ter redkeje dražeč kašelj. Kljub temu pa moramo izbrati zdravilo na temelju dobrega similimuma, ki ga izberemo na osnovi sledečih štirih kriterijev:

• lokacije

• senzacije

• modalitet

• pridruženih simptomov.

Glede na intenziteto simptomov uporabimo nizke do srednje potence, večkrat dnevno. Bolnika opozorimo na možno začetno poslabšanje. Pojasnimo tudi, da postopno preneha z jemanjem, ko simptomi izzvenevajo.

 

Homeopatija_seneni_nahod

V tabeli so našteti le osnovni znaki za razlikovanje med zdravili.

Komentarji