Ibuprofen vs. paracetamol: v čem se razlikujeta?

nedelja, 27 junij 2021

Na tem mestu predstavljamo razlike med dvema učinkovinama - Ibuprofenom in paracetamolom. Izvedeli boste uporabna dejstva.Paracetamol vs. ibuprofen | Različice | Uporaba | COVID-19 v povezavi | Stranski učinki  | PredoziranjeInterakcije z drugimi zdraviliUporaba ob zdravstvenih stanjih | Zaključek | Vprašanja in odgovori Viri/referenceParacetamol in ibuprofen sta zdravilni učinkovini, namenjeni predvsem za zdravljenje bolečin in vročine. Imata podoben namen, vendar se med sabo tudi razlikujeta po svojem delovanju in učinku. 

Paracetamol vs. ibuprofen

Paracetamol spada v skupino zdravil, imenovanih analgetiki. Ibuprofen spada v skupino zdravil, imenovano nesteroidna protivnetna zdravila (NSAID). Obe zdravili zmanjšata bolečino. Ibuprofen pa zmanjša oziroma omeji tudi vnetje.paracetamol_ibuprofenParacetamol in ibuprofen sta na voljo v različnih oblikah, in sicer:

 • peroralne tablete
 • peroralne kapsule
 • peroralne suspenzije
 • žvečljive tablete

Ibuprofen je na voljo tudi v koncentriranih peroralnih kapljicah.

Paracetamol je na voljo v sledečih oblikah:

 • peroralni eliksir
 • peroralna raztopina
 • peroralne tablete s podaljšanim sproščanjem in kapleti
 • rektalne supozitorije
 • hitro taleče tablete
 • šumeče tableteRazličice Paracetamola in ibuprofena - nekatere blagovne znamke

Paracetamol se predvsem v Sloveniji nahaja pod sledečimi blagovnimi znamkami: najbolj poznani Lekadol, Daleron, Adobil, Coldrexl Combocoldrex, Daleron Cold, Lekadol Combo, Lekadol Plus, Panadol Extra, Plivadon, Plivamed v obliki tablet, ter tudi Daleron in Calpol v obliki sirupov.

Ibuprofen se v Sloveniji nahaja pod sledečimi blagovnimi znamkami: Adobil, Brufen, Brufen Gran, Diverin, Dolirief, Ibacut, Ibubel, Ibubel LIN ter Brufen v obliki sirupa.

paracetamol_znamke

Govora je predvsem o OTC (over the counter) zdravilih, vsekakor pa obstaja tudi širok nabor zdravil na recept, ki vsebujejo tako paracetamol, kot tudi ibuprofen.

Tuji trgi, predvsem USA: 

Mogoče poznate zdravilno učiinkovino paracetamol kot blagovno znamko pod imenom Tylenol. Običajna blagovna znamka ibuprofena je Advil. Spodaj je navedenih več blagovnih znamk teh zdravil.Blagovne znamke za ParacetamolBlagovne znamke za ibuprofen
AcephenAdvil
FeverAllElixSure
MapapIbuprom
NeoPAPIbutab 200
TylenolMidol
Motrin
Tab-ProfenMehanizem delovanja Paracetamola in Ibuprofena

Glede načinov delovanja obeh zdravilnih učinkovin govori spodnji zanimiv prispevek. Da bi bilo razumevanje lažje, naj obrazložimo, da predvsem v ameriških državah opisujejo paracetamol z besedo Acetaminofen.

Prispevek na kratko obrazloži vse ključne značilnosti paracetamola in paracetamola.Uporaba zdravilnih učinkovin ibuprofen in paracetamol pri otrocih

Obe zdravilni učinkovini se lahko uporabljata pri dojenčkih, otrocih in odraslih. Ibuprofen se lahko uporablja pri ljudeh, starih 6 mesecev ali več. Paracetamol se lahko uporablja pri katerikoli starosti, vendar se morate pred uporabo pogovoriti s pediatrom, če je vaš otrok mlajši od 2 let.

Dojenčki in majhni otroci lahko uživajo paracetamol in ibuprofen v obliki tekočih oblik in po potrebi tudi svečk. Starejši otroci, ki že lažje žvečijo in požirajo, lahko jemljejo žvečljive tablete ali tablete, ki se uporabljajo peroralno. Moč in odmerek učinkovine se razlikujeta glede na starost, zato vedno natančno preberite navodila za uporabo za konkreten izdelek.

Video: več o jemanju paracetamola/ibuprofena pri otrocih je obrazloženo v video prestavitvi. Da bi bilo razumevanje lažje ,naj obrazložimo, da predvsem v ameriških državah opisujejo paracetamol z besedo Acetaminofen. 

Razpoložljivost zdravil, ki vsebujejo ibuprofen in paracetamol

Paracetamol in ibuprofen sta na voljo v vsaki lekarni. So razmeroma enostavno dostopna zdravila.

V Sloveniji velja omejitevi izdaje zdravil brez recepta in sicer: prejmete lahko do 3 škatlice zdravila na osebo, pri čemer gre za edino verzijo zdravila.

V kolikor zdravilo obstaja v dveh ali treh različnih pakiranjiih lahko prejmete: 3 škatlice z najmanjšo količino tablet/kapsul ipd. ali po 1 škatlico zdravila v večjem oziroma največjem pakiranju.

COVID-19: Paracetamol ali Ibuprofen?

Že na začetku pandemije je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) priporočila uporabo paracetamola namesto ibuprofena za obvladovanje simptomov COVID-19 ali neželenih učinkov cepljenja. Vendar pa raziskovalci niso našli skoraj nobenega dokaza, da je ena vrsta protibolečinskih sredstev bolj tvegana kot druga.

Medtem, ko se priporočila v zvezi z lajšanjem simptomov COVID-19 hitro spreminjajo, večina zdravnikov še vedno daje prednost paracetamolu kot ibuprofenu. Če paracetamola ne morete vzeti ali če simptomov z jemanjem le-tega ne olajšate, kljub jemanju največjega odmerka (3000 miligramov na dan), lahko namesto tega vzamete ibuprofen.

Ali so zdravila za lajšanje bolečin varna?

Zdravila za lajšanje bolečin brez recepta pomagajo obvladovati simptome, kot so bolečine v mišicah, glavobol in povišana telesna temperatura, tako da zavirajo nastajanje prostaglandinov, ki povzročajo vnetje v telesu.

Ta zdravila so varna, če upoštevate predpisane odmerke skladno z navodili. Preveliko odmerjanje analgetikov lahko povzroči neželene učinke, kot so prebavne motnje, slabost, bruhanje ali driska.Ali paracetamol oziroma ibuprofen pomagajo preprečiti COVID-19?

Sredstva za lajšanje bolečin ne morejo preprečiti ali zdraviti samega virusa COVID-19. Pomagajo le pri lajšanju simptomov v primeru okužbe s COVID-19.

Simptomi, ki jih lahko v primeru okužbe opazite so sledeči:

 • vročina ali mrzlica
 • kašelj
 • vneto grlo
 • utrujenost
 • zasoplost ali težave z dihanjem
 • bolečine v mišicah ali bolečina v telesu
 • glavobol
 • izguba okusa ali vonja
 • zamašen ali izcedek iz nosu
 • slabost ali bruhanje
 • driska

Kakšne so možnosti zdravljenja COVID-19 z ibuprofenom ali paracetamolom?

COVID-19 je virusna okužba in možnosti zdravljenja se še vedno intenzivno preučuje. Ameriška uprava za hrano in zdravila (FDA) je odobrila več zdravil za lajšanje simptomov in nadzor škodljivih učinkov virusa na človeški organizem.

Video: v spodnjem prispevku pa več o tem ali jemanje ibuprofena izboljša ali morebiti poslabša splošno zdravje in stanje organizma v povezavi z COVID okužbo:Stranski učinki paracetamola in ibuprofena

Paracetamol

Neželeni učinki Paracetamola in ibuprofena se lahko razlikujejo, vedno pa so mogoči, še posebej hitro pa se pojavijo v primeru neustrezne uporabe ali celo predoziranja zdravil z omenjenimi zdravilnimi učinkovinami.

Zakaj prihaja do različnih učinkovi paracetamola ali ibuprofena pri razliičnih ljudeh? Predvsem na račun različnih metabolnih procesov, saj se presnovni procesi od človeka do človeka razlikujejo.

Na primer, Paracetamol razgradijo in odstranijo jetra. Paracetamol ima opozorilo o poškodbah jeter, ki jih lahko povzroči (ob ekstremnem predoziranju namreč povzroči smrt).

Če paracetamola odmerite preveč v 24 urah, se ponavadi  zgodi poškodba jeter. Nikoli ne odmerjajte več kot en izdelek, ki vsebuje Paracetamol hkrati, saj izgubite nadzor nad količino odmerjenega paracetamola na dnavni ravni. Za več informacij preberite o nevarnosti prevelikega odmerjanja Paracetamola.

Ibuprofen

Ibuprofen zdravilno učinkovino odstranjujejo iz telesa ledvice, zato dolgotrajnejše jemanje, predvsem pa prekomerno jemanje lahko močno počkodujejo ledvica, ob enem pa lahko povzročijo celo želodčne krvavitve.

Ob dolgotrajnejšem jemanju ibuprofena , kot je to priporočeno povečujete tveganje za nastankom:

 • krvnih strdkov
 • srčnega infarkta
 • možganske kapi

Spodaj si oglejte primere neželenih učinkov Paracetamola in ibuprofena:Pogosti neželeni učinkiParacetamolIbuprofen
slabost
bruhanje
glavobol
težave s spanjem
bolečina nad trebuhom
zgagaResni neželeni učinkiParacetamolIbuprofen
alergijske reakcije
poškodbe jeter
poškodbe ledvic
rane ali bele lise na ustnicah ali ustih
srčni napad ali kap
želodčne krvavitve
edem (nabiranje tekočine v telesu)

Predoziranje paracetamola ali ibuprofena

Paracetamol:

Nenamerno odmerjanje prevelikega odmerka paracetamola lahko poškoduje jetra. Priporočeni največji dnevni odmerek je 4.000 miligramov (mg) na dan za odrasle. Vendar je razlika med varnim odmerkom paracetamola in tistim, ki lahko močno poškoduje jetra zelo majhna. McNeil Consumer Healthcare (proizvajalec zdravila Tylenol v Ameriki) je namreč znižal priporočen največji dnevni odmerek na 3.000 mg dnevno. Številni farmacevti in izvajalci zdravstvenih storitev se strinjajo s tem priporočilom.

Možnost poškodbe jeter je ob jemanju paracetamola še večja, če že imate težave z jetri, če kombinirate jemanje paracetamola in alkohola ali če jemljete varfarin.

V hudih primerih lahko preveliko odmerjanje paracetamola povzroči odpoved jeter ali celo smrt.

Simptomi prevelikega odmerjanja lahko vključujejo:

 • izguba apetita
 • slabost
 • bruhanje
 • bolečino v trebuhu, zlasti na zgornji desni strani
 • ...

Poiščite nujno oskrbo, če opazite kakršne koli simptome prevelikega odmerjanja, kot so izguba apetita, slabost in bruhanje ali bolečina v zgornjem desnem delu trebuha.

Rešitev zapleta s prekomernim odmerjanjem paracetamola je ponavadi uspešna, še posebej, če je pravočasna. Nekdo, ki se je predoziral, je lahko sprejet v bolnišnico ali zdravljen na oddelku za nujne primere. Preiskave krvi lahko pomagajo odkriti raven paracetamola v krvi. Za namene pregleda jeter se lahko opravijo tudi druge preiskave krvi. Zdravljenje lahko vključuje zdravila, ki pomagajo odstraniti paracetamol iz telesa ali zmanjša njegove škodljive učinke. Morda bo potrebno celo črpanje želodca.
Paracetamol je varen in učinkovit, če se uporablja skladno z navodili za uporabo zdravila. Vendar pa je paracetamol zelo pogosta sestavina tudi mnogih drugih zdravil in ga je mogoče vzeti preveč, ne da bi se tega dejansko zavedali.
Čeprav je dostopnost paracetamola široka in enostavna, ima kot zdravilna učinkovina resna varnostna opozorila in tudi v primeru nevednosti visoka tveganja.

Če želite biti varni, med uporabo paracetamola naredite naslednje:

 • vedno preberite in upoštevajte navodila za uporabo,
 • preverite katera vaša zdravila vsebujejo paracetamol,
 • odmerjajte zgolj eno zdravilo, ki vsebuje paracetamol naenkrat, če imate vprašanja glede navodil za odmerjanje ali zdravil s paracetamolom, se glede uporabe posvetujte s svojim zdravnikom ali s farmacevtom,
 • hranite vsa zdravila tam, kjer jih otroci ne morejo doseči...Ibuprofen:

Ali je mogoče predozirati ibuprofen? Odgovor je da!

Video: v videu več o predoziranju ibuprofena.

Vedno ga jemljite natančno po navodilih na nalepki oziroma deklaracji proizvoda ali pa po priporočilu zdravnika.

Jemanje prekomernih količin ibuprofena, kar se imenuje tudi predoziranje, lahko povzroči nevarne neželene učinke, kar vključuje poškodbe želodca in/ali črevesja. V redkih primerih je preveliko odmerjanje lahko usodno.

Če menite, da ste vi ali nekdo, ki ga poznate, predozirali ibuprofen, se obrnite na lokalni center za zastrupitve, na urgenco ali lokalno službo za nujne primere.

Ibuprofen je nesteroidno protivnetno zdravilo brez recepta (OTC NSAID), ki se uporablja za zdravljenje vnetja, vročine in blage bolečine. Milijoni ljudi zdravilo uporabljajo za zdravljenje:

 • glavobolov
 • bolečine v hrbtu
 • zobobola
 • artritisa
 • menstrualnih krčev
 • vročine

Priporočeni odmerek

Priporočeni odmerek ibuprofena je odvisen od starosti osebe.

Priporočeno odmerjanje - odrasli

Priporočeni odmerek za odrasle je ena ali dve tableti po 200 miligramov (mg) vsake štiri do šest ur. Odrasli ne smejo preseči 800 mg naenkrat ali 3200 mg na dan.

Odrasli, starejši od 60 let, naj za obvladovanje simptomov jemljejo čim manj ibuprofena. Starejši odrasli imajo večje tveganje za neželene učinke na ledvice in prebavila.

Priporočeno odmerjanje - otroci

Če želite določiti varen odmerek za otroke, morate poznati otrokovo težo in sestavo ibuprofena, ki jo uporabljate.

Ibuprofen za otroke je na voljo v različnih oblikah, za dojenčke predvsem v sirupih in tekočinah. Vedno pred uporabo natančno preberite nalepko in natančno izmerite volumen odmerjene tekočne.

otroci_zdravila

Otroku nikoli ne dajte več kot štirih odmerkov v enem dnevu.Tabela odmerjanja ibuprofena za otroke in odrasle

TežaOdmerek 50 mg/1,25 ml kapljic za dojenčkeOdmerek 100 mg / 5 ml tekočineOdmerek 50 mg / 1 žvečljivo tableto
12 do 17 kilogramov1,25 ml (50 mg)Vprašajte svojega zdravnika.Vprašajte svojega zdravnika.
18 do 23 kilogramov1,875 ml (75 mg)Vprašajte svojega zdravnika.Vprašajte svojega zdravnika.
24 do 35 kilogramov2,5 ml (100 mg)5 ml (100 mg)2 tableti (100 mg)
36 do 47 kilogramov3,75 ml (150 mg)7,5 ml (150 mg)3 tablete (150 mg)
48 do 59 kilogramov5 ml (200 mg)10 ml (200 mg)4 tablete (200 mg)
60 do 71 kilogramovni na voljo12,5 ml (250 mg)5 tablet (250 mg)
72 do 95 kilogramovni na voljo15 ml (300 mg)6 tablet (300 mg)
več kot 95 kilogramovni na voljo20 ml (400 mg)8 tablet (400 mg)Tabela odmerjanja ibuprofena za otroke in odrasle

Ne dajajte ibuprofena otrokom, mlajšim od šest mesecev.

Za dojenčke, stare šest mesecev do enega leta, je varen odmerek formulacije odvisen od njihove teže.

TežaOdmerek 50 mg / 1,25 ml kapljic za dojenčke
pod 12 kilogramovPred dajanjem tega zdravila se posvetujte s svojim zdravnikom.
12 do 17 kilogramov1,25 ml (50 mg)
18 do 23 kilogramov1,875 ml (75 mg)Interakcije ibuprofena in paracetamola z drugimi zdravili

Paracetamol in ibuprofen lahko povzročita nevarne interakcije, če jih jemljete z nekaterimi zdravili. Če želite zmanjšati tveganje, obvezno obvestite svojega zdravnika o vseh zdravilih, dodatkih in zeliščih, ki jih jemljete.

Paracetamol ima lahko sledeče interakcije s sledečimi učinkovinami zdravil:

 • aprepitant
 • karbamazepin
 • holestiramin
 • dasatinib
 • fosaprepitant
 • imatinib
 • izoniazid
 • lamotrigin
 • metirapon
 • fenobarbital
 • fenitoin
 • probenecid
 • sorafenib

Ibuprofen pa ima lahko sledeče interakcije s sledečimi učinkovinami zdravil:

 • aspirin
 • enalapril
 • furosemid klorid
 • ketoralac
 • lizinopril
 • litij

<a href='/ibubel-20-mgml-peroralna-suspenzija-100-ml'>ibuprofen</a>_interakcije

Tako Paracetamol kot Ibuprofen lahko izredno nepredvidljivo in toksično interagirata v kombinaciji z alkoholom in varfarinom za redčenje krvi.

Uporaba ibuprofena in paracetamola pri določenih zdravstvenih stanjih

Jemanje Paracetamola ali Ibuprofena lahko povzroči težave, še posebej v primeru, če imate določene zdravstvene težave. Pred uporabo Paracetamola ali ibuprofena se še posebej v tovrstnih primeruh posvetujte s svojim zdravnikom.

Uporaba ibuprofena je problematična v sledečih primerih:

 • zgodovina krvnih strdkov
 • bolezen jeter
 • bolezen ledvic

Uporaba paracetamola je problematična v sledečih primerih:

 • pomanjkanje glukoze-6-fosfat-dehidrogenaze (G6PD)
 • fenilketonurija

Ibuprofen lahko povzroči težave pri ljudeh, ki imajo:

 • krvavitve ali razjede v želodcu ali črevesju
 • astma, še posebej v povezavi z občutljivostjo na aspirin
 • srčne bolezni
 • visok krvni pritisk
 • anemija
 • motnje strjevanja krviPogovorite se s svojim zdravnikom

Paracetamol in ibuprofen oba zdravita bolečino, vendar v telesu delujeta po različnih mehanizmih, saj se tudi metabolizirata različno. Na voljo sta v različnih oblikah in jakostih, zato je pomembno, da vedno izberete obliko, ki vam povzroča najmanj stranskih učinkov.

Vsaka izmed obravnavanih zdravilnih učinkovin lahko predstavlja različna varnostna tveganja, zlasti če imate obstoječe zdravstvene težave. Če še vedno niste prepričani, ali je eno od teh zdravil dobra izbira za vas, se vsekakor posvetujte s svojim zdravnikom.Reference:

Acetaminophen. (2014, August)

Acetaminophen (oral route, rectal route): Side effects. (2015, December)

Acetaminophen (paracetamol): Pediatric drug information. (n.d.). UpToDate

Fresenius Kabi, USA. (2015, October). Highlights of prescribing information: Acetaminophen injection, for intravenous use. Lake Zurich, IL

GoodRx. (2016, June). Acetaminophen

GoodRx. (2016, June). IbuprofenVprašanja in odgovori

Kaj je bolje - paracetamol ali ibuprofen?

Paracetamol je v nekaterih primerih bolj smiselen od jemanja ibuprofena za nekatere vrste bolečin. Paracetamol je običajno najboljši za večino vrst bolečin, vključno z glavoboli in bolečinami v trebuhu. Ibuprofen je lahko boljši pri bolečinah v primeru menstruacije ali zobobola. Nekateri ljudje menijo, da je ibuprofen boljši od paracetamola za bolečine v hrbtu.[1]

Kaj je slabše za vaša jetra - paracetamol ali ibuprofen?

Zloraba paracetamola lahko poškoduje jetra, zloraba ibuprofena pa lahko poškoduje želodec ali jetra. Če ste noseči, je varneje jemati paracetamol kot ibuprofen.[2]Viri in reference

Vir: Družinski zdravstveni vodnik. Konvencionalno in alternativno zdravljenje

1. Paracetamol for adults - https://www.nhs.uk/medicines/paracetamol-for-adults/

2. Paracetamol vs Ibuprofen - https://www.healthera.co.uk/blog/paracetamol-vs-ibuprofenStrokovna podpora in verodostojnost zapisanega

Vsebina in opis na tej strani je pod nadzorom farmacevtov in ostalih strokovnih sodelavcev.

Posodabljanje zapisov na strani je pod nadzorom: Lukanc Tomaž & Lukanc Maja mag. farm. Strokovni pregled informacij na strani: Lukanc Maja mag. farm. & Lukanc Tanja mag. farm.

V kolikor želite prijaviti napako ali nedoslednost na strani, ki ste jo morebiti opazili, lahko to naredite s klikom na ta link.

Komentirajte

Prijava na e-novice

Spremljajte naše e-novice in bodite obveščeni o ugodnostih in promocijskih bonih, s katerimi lahko prihranite.