Kako pripraviti otroka, da prespi noč?

nedelja, 17 december 2017

Tudi vi svojega malčka nikakor ne morete pripraviti do tega, da bi prespal noč, pa čeprav ste poskusili že (skoraj) vse nasvete, kar ste jih dobili? Morda vam bodo bolj prav prišli nasveti iz prve roke - od mamic, ki jim je že uspelo ali pa so na dobri poti, da jim uspe, da njihovi otroci brez zbujanja prespijo vso noč.Jana: Dojenje je za uspavanje koristno le na začetku

Jana je svojo prvo hčerko po nasvetih, ki jih je dobila iz knjig, sprva pustila jokati, kar je stanje v začetku nekoliko izboljšalo, a ni delovalo dolgo. Deklica je vso noč prespala šele pri petnajstih mesecih, ko se ni več dojila. Zdaj se zbuja le še občasno. Če jo je strah, gre spat k staršem. Je pa uspavanje Jani bolje uspevalo pri drugi hčerki, pri kateri dojenja sčasoma ni več uporabljala za uspavanje, temveč je le bila ob njej, dokler malčica ni zaspala. Pri devetih mesecih se je zbujala le še enkrat, zdaj pa že prespi vso noč, res pa je, da gre v posteljo nekoliko pozneje. Prav zaradi te izkušnje Jana meni, da je dojenje kot sredstvo za uspavanje koristno le, dokler so otroci še čisto majhni, saj se že sicer zbujajo, pozneje pa jim le slabša kakovost spanja.

Tanja: Najbolj je pomagalo pestovanje in ljubkovanje

Tanja ni sledila nasvetom tistih, ki so ji svetovali, naj otroka pusti jokati, ko se ponoči zbudi, saj se ji je ob tem paralo srce. Zato je svojo hčerko raje vzela v naročje in jo uspavala s pestovanjem in ljubkovanjem, sicer pa jo je pustila spati v njeni posteljici. včasih pa sta jo s partnerjem vzela tudi k sebi. Deklica je počasi spala vse dlje in na koncu tudi vso noč. Zaradi pozitivnih izkušenj je tako ravnala tudi pri drugem otroku, le da je druga hčerka pri uspavanju imela tudi dudo.

Tatjana: Treba je vzpostaviti večerni ritual in ga vsak večer tudi izvajati

Tatjana je imela največ težav z uspavanjem otroka, saj kar ni hotel zaspati, ona pa je vsakokrat, ko je otrok zajokal, skočila pokonci. A prijazen nasvet kolegice, naj bo pozorna na otrokov jok, ki pove, ali otrok joče, ker je jezen all ker mamico res potrebuje, jo je usmeril na pravo pot. Takrat je vzpostavila večerni ritual - otroka Je pred spanjem malce pocrkljala, nato pa ga je položila v posteljico, prižgala uspavanko, ga poljubila za lahko noč in tiho zapustila sobo. Le je malček začel jokati, je pohitela k njemu šele, ko je jok postal nevzdržen. V nekaj dneh je otrok ujel ritem in težave so minile skoraj same od sebe. 

Tatjana zato meni, da je najpomembneje, da se vzpostavi ritem, ki ga je treba izvajati vsak večer. Dobro pa se ji tudi zdi, da se malček čim prej navadi spati v svoji posteljici in v otroški sobi.

Alenka: Spanje se v resnici začne že podnevi

Mamica Alenka ugotavlja, da se otrokovo spanje v resnici začne že podnevi. Če ima otrok vzpostavljen ritem hranjenja in spanja in če je dovolj na svežem zraku, zvečer lažje zaspi, saj ni niti preveč niti premalo utrujen. K vzpostavitvi ritma veliko pripomorejo tudi rituali, kot so kopanje, hranjenje, oblačenje v pižamo, čiščenje noska, (pol)tema v sobi. Dobro pa je tudi, da otrok čez dan spi ob dnevni svetlobi in da se že od malega položi kdaj spat v posteljico in uspava v vozičku, saj se tako navadi spati povsod.

Jasmina: Otrok naj že od začetka vseskozi spi v svoji posteljici

Jasmina, mamica treh otrok, je že vse od začetka vztrajala, da morajo otroci vedno spati v svoji posteljici, zato jih je po vsakem nočnem dojenju tudi položila nazaj vanjo, zato so bill otroci na to navajeni in pozneje s tem niso imeli težav. Prav tako je za odhod v posteljo veljala vedno ista ura in ritual pred njo - umivanje, risanka ali pravljica in drugo. Ko so bili otroci stari približno eno leto, jih je preselila v otroško sobo in zdaj VSI mirno spijo. Z možem sta oba večja otroka naučila, da ju smeta ponoči poklicati, če morata lulati ali se počuti ta slabo, sicer pa ne. Vsi trije otroci zdaj že sami in brez težav zaspijo in tudi prespijo vso noč.

Maja: Najbolje je delati po občutku

Maja se s tem, da se je njena hčerka zbujala ponoči, ni nikoli obremenjevala, je pa nočnega spanja tudi ni učila, saj se ji zdi, daje prav učenje spanja ena največjih zmot. Zato ni sledila raznim pravilom in navodilom, temveč je raje sledila svojim občutkom. Dokler se je deklica ponoči še zbujala, jo je preprosto podojila, nato pa se je kar zgodilo in deklica je prespala vso noč ln tako je še danes.

Vir: mojDOKTOR, www.mydoctor.si

Strokovna podpora in verodostojnost zapisanega

Vsebina in opis na tej strani je pod nadzorom farmacevtov in ostalih strokovnih sodelavcev.

Posodabljanje zapisov na strani je pod nadzorom: Lukanc Tomaž & Lukanc Maja mag. farm. Strokovni pregled informacij na strani: Lukanc Maja mag. farm. & Lukanc Tanja mag. farm.

V kolikor želite prijaviti napako ali nedoslednost na strani, ki ste jo morebiti opazili, lahko to naredite s klikom na ta link.

Komentirajte

Prijava na e-novice

Spremljajte naše e-novice in bodite obveščeni o ugodnostih in promocijskih bonih, s katerimi lahko prihranite.