Konopljika + policistični jajčniki!

nedelja, 11 december 2016

Vprašanje stranke:

Zaradi policističnih jajčnikov in želje po zanositvi (če se le da naravni), me zanima ali je dodatek Vitex primeren tudi zame? Kako se jemlje (ves mesec tudi med menstruacijo) in kakšni so lahko 'stranski' učinki (lahko zamakne menstruacijo,...)? Kako pa je s sočasnim jemanjem zdravil oz. drugih dodatkov (čaj krvomočnice)...  Hvala in lp! Lucija!

Odgovor farmacevta:

Spoštovani!

Navadno konopljiko lahko uporabljamo pri različnih ginekoloških stanjih kot so predmestrualni sindrom, motnja menstrualnega cikla. Uporaba konopljike se odsvetuje v času nosečnosti in dojenja. Zaradi verjetnega estrogenskega delovanja se sočasna uporaba konopljike ne priporoča z estrogeni, antiestrogeni in nekaterimi drugimi učinkovinami. Prav tako je uporaba konopljike kontraindicirana pri hormonsko povezanih občutljivih stranjih.

Posebna pozornost jemanja naj bo tudi v primeru IVF postopka.

Neželeni učinki: obstajajo poročila o zelo redkih alergijskih reakcijah z otekanjem obraza in oteženim požiranjem ter dihanjem. Redki so tudi sledeči stranski učinki: glavobol, suha usta, težave povezane z gastro intestinalnim traktom (slabost, bolečine ipd), motnje menstrualnega cikla, utrujenost...

V nekaterih kliničnih raziskavah so pacientke jemale konopljiko od 3 do 5 mesecev. V tem obdobju je prišlo do normalizacije dolžine cikla, ponovno se je vzpostavila krvavitev pri bolnicah s sekundarno amenorejo, odpravile so se menstrualne motnje. Zanositev vam v obdobju jemanja konopljike odsvetujemo.

Preden se odločite za uporabo vam svetujemo obisk specialista, saj iz vašega vprašanja namreč ni jasno ali ste ga že obiskali. Vsekakor predlagamo obisk, saj lahko tudi s pomočjo zdravil zanosite na povsem naraven način.

Lukanc Maja mag. farm.

konopljika_vitex_castus_agnus

Strokovna podpora in verodostojnost zapisanega

Vsebina in opis na tej strani je pod nadzorom farmacevtov in ostalih strokovnih sodelavcev.

Posodabljanje zapisov na strani je pod nadzorom: Lukanc Tomaž & Lukanc Maja mag. farm. Strokovni pregled informacij na strani: Lukanc Maja mag. farm. & Lukanc Tanja mag. farm.

V kolikor želite prijaviti napako ali nedoslednost na strani, ki ste jo morebiti opazili, lahko to naredite s klikom na ta link.

Komentirajte

Prijava na e-novice

Spremljajte naše e-novice in bodite obveščeni o ugodnostih in promocijskih bonih, s katerimi lahko prihranite.