Nad biofilm v ranah z medicinskim kostanjevim medom!

torek, 27 april 2021

Bakterije v 99,9 % kroničnih ran ustvarijo biofilm.

Znano je, da je celjenje ran med drugim močno odvisno od mikrobnega bremena, kamor sodi tudi biofilm.

Biofilm je skupek počasi rastočih bakterijskih celic, ki tvorijo polisaharidni zaščitni plašč. Bakterije lahko v naravi živijo kot proste bakterije, v t.i. planktonski obliki, pogosteje pa se združujejo v povezane formacije biofilm. Planktonske bakterije pridejo v ugodno okolje (potrebujejo vlažno okolje), v nekaj sekundah do minutah se pričvrstijo na podlago in se obdajo s polimernim matriksom kot s kupolo (iz polisaharidov, proteinov in nukleinskih kislin), ki jih ščiti pred zunanjimi vplivi, antibiotiki in imunskim odzivom gostitelja. Pod kupolo, ki je prepustna za kisik in hranljive snovi, se razmnožujejo in razraščajo v kolonije, razgradne produkte pa prek vodnih kanalčkov, s katerimi je kolonija prepredena, odpuščajo okolico.

Biofilm na ranah zavira granulacijo, epitelizacijo in vodi k burnejši vnetni fazi, kar podaljšuje zdravljenje. Ker pa so bakterije v biofilmu dobro organizirane je odstranjevanje biofilma iz ran težko.

Potreben je debridment nato pa oskrba rane z sodobnimi oblogami, ki zagotavljajo antimikrobnost, sicer tvegamo ponovni nastanek biofilma (biofilm se lahko zgradi že v nekaj urah, sigurno pa v roku enega dneva).

Terapije prihodnosti predstav zdravljenje ran s sredstvi, ki bi vplivala na mikrobiom v rani, delovala na molekule, ki služijo bakterijam za medcelično komunikacijo t.i. quorum sensing (QS), in ki bi razgrajevala polisaharidni matriks biofilma.

Kostanjev med učinkovito destabilizira biofilm

Obloge z medicinskim medom so se izkazale za uspešne v boju proti biofilmu. Raziskave so potrdile, da najbolj uspešno destabilizira in preprečuje nastanek biofilma kostanjev med. Leta namreč izstopa po visoki vrednosti kinurenske kisline (do 6krat višja vsebnost kot pri ostalih rnedovih), ki inhibira QS med bakterijami in tako destabilizira in preprečuje nastanek biofilma.

Poleg tega pa med zaradi visoke vsebnosti sladkorja spodbudi še avtolitični debridment, ki močno zmanjša mikrobno breme.

Sproži debridment in lokalni imunski sistem

Med kot nasičena raztopina sladkorjev po principu osmoze povzroči vlek tekočine iz tkiva. Zaradi osmoze se zato poveča perfuzija na področju rane, kar zmehča in raztopi mrtvine v njej, da odstopijo brez bolečine, hkrati pa množično pritegne tudi levkocite na območje rane.

Antimikrobno delovanje medu podpirajo trije mehanizmi. Prvi temelji na fizikalnih lastnostih medu: poleg osmotskega tlaka, ki dehidrira mikrobe, tudi pH medu (3.4 - 6) ustvari v rani okolje, v katerem se mikrobi v rani slabo razvijajo. K bakteriostatičnemu delovanju medu dodatno prispeva encim glukoza oksidaza, ki ga iz hipofaringealnih žlez v kostanjev med izloči čebela. Encim se aktivira z razredčenjem medu (ob stiku medu z izločkom) ter sproži reakcijo pri kateri se sproščata glukonska kislina in vodikov peroksid. To dodatno zniža pH in zavira rast mikroorganizmov ter pospešuje granulacijo. Tretji mehanizem prispevajo antimikrobni peptidi (AMP) v medu, ki so del prerojenega imunskega sistema organizmov in imajo antimikrobni učinek na širok spekter bakterij.

Olajšana proliferacija

Šele ko je rana očiščena, se lahko v polni meri začne izgradnja novega tkiva, proliferacija, kamor sodita granulacija in epitelizacija. Kostanjev med vsebuje veliko kalija, kalcija, cinka, mangana in prolina, ki spodbujajo sintezo kolagena, ki daje novonastalemu tkivu potrebno čvrstost. K tvorbi kolagena pa prispeva še kontrolirano sproščanje vodikovega peroksida, ki spodbuja še nastanek ostalih komponent vezivnega tkiva in angiogenezo. Med s svojim kislim pH jem uravnava količino metaloproteinaz in nasploh omogoči ugodno okolje za celjenje. Novonastalim celicam pa zagotavlja tudi osnovni vir energije, sladkor.

Obloge Vivamel omogočajo sodoben in celovit način zdravljenja ran

Vivamel so izdelki, katerih glavna učinkovina je medicinski kostanjev med, torej sterilen kostanjev med. Izmed ostalih vrst medov, kostanjev med izstopa zaradi velike vsebnosti encimov, vitaminov, mineralov, flavonoidov, aromatskih kislin in aminokislin. Za celjenje ran so zlasti pomembni vitamin C, elementi kalij, kalcij in mangan, aminokislina prolin, kinurenska kislina in encim glukoza oksidaza.

Na obloge Vivamel je nanešen izključno pridelan kostanjev med v 100% koncentraciji, brez dodanih zgoščevalcev.

Vivamel spodbuja debridment in čiščenje ran, omogoča vlažno celjenje, deluje protivnetno in antimikrobno, preprečuje in destabilizira biofilm, zmanjšuje neprijeten vonj ter pospešuje granulacijo in epitelizacijo. S fizikalno kemijskimi in mikrobiološkimi analizami smo dokazali izjemne učinke izdelkov Vivamel na celjenje ran. Učinkovitost pa smo potrdili še s klinično študijo, v kateri smo zajeli rane različnih etiologij: venske razjede, diabetične rane. razjede zaradi pritiska, inficirane rane. kožne metastaze, opekline, do norska mesta, rane z močnim vonjem, kirurške rane, vlažne nekroze in akutne rane.

Strokovna podpora in verodostojnost zapisanega

Vsebina in opis na tej strani je pod nadzorom farmacevtov in ostalih strokovnih sodelavcev.

Posodabljanje zapisov na strani je pod nadzorom: Lukanc Tomaž & Lukanc Maja mag. farm. Strokovni pregled informacij na strani: Lukanc Maja mag. farm. & Lukanc Tanja mag. farm.

V kolikor želite prijaviti napako ali nedoslednost na strani, ki ste jo morebiti opazili, lahko to naredite s klikom na ta link.

Komentirajte

Prijava na e-novice

Spremljajte naše e-novice in bodite obveščeni o ugodnostih in promocijskih bonih, s katerimi lahko prihranite.