Otroci in kompulzivno prenajedanje!

petek, 10 november 2017

Vprašanje:

Moja 12-letna hči je visoka 163 cm in ima 64 kilogramov. Zdi se mi, da za svoja leta veliko preveč sedi. Šport je ne zanima. Spodbujala sem jo, naj gre s prijateljico rolat, pa več kot trikrat ni šla. Pripravila sem jo do tega, da je šla z menoj na sprehod v hrib, pa se je vlekla za mano kot mučenik in po nekaj ovinkih sploh ni želela naprej. Doma se trudim z zdravo prehrano v skladu s prehransko piramido, a kaj, ko potem vso žepnino porabi za sladkarije. Tudi družinski zdravnik je že svetoval, da mora malce shujšati. Trudim se ln kakšen teden nama uspe, da je aktivna in se lepo prehranjuje, potem pa stopi na tehtnico in, namesto da bi kilogrami kopneli, pokaže še kakšnega dodatnega. Tako motivacija hitro usahne. Kako naj ji pomagam?

Odgovor:

Načela zdravega prehranjevanja priporočajo 3 glavne in dva pomožna obroka, kar pomeni zajtrk, kosilo, večerja in dve malici. Vmesnih prigrizkov ni. Ob tem je treba poskrbeti še za vsakodnevno gibanje. Teža vaše hčerke še ni izrazito previsoka, dekle je telesno in duševno v fazi pubertetnega razvoja, zato svetujem redne obroke, brez prigrizkov, sladkarije je obvezno treba omejiti, če pa že so, naj nadomestijo enega izmed obrokov. Moram pa opozoriti, da je treba energijo, ki jo s takim obrokom dobimo, porabiti z gibalnimi dejavnostmi. Velikost obrokov naj bo primerna starosti, sestavljeni naj bodo raznoliko, paziti je treba le na prevelik vnos ogljikovih hidratov, čeprav morajo biti tudi ti, ker jih dekle potrebuje.

Obvezno je vsakodnevno gibanje, aktivnost pa je treba postopno zviševati, da se ob tem pridobi določena kondicija in da gibanje postane prijetno. Gibanje enkrat na teden z velikim naporom ni pravilno. Poleg tega je treba poskrbeti za prijetne gibalne dejavnosti. Z gibanjem in druženjem s starši ali vrstniki bo dekle krepilo samozavest in samospoštovanje. Svetujem, da hčerko seznanite s temi osnovnimi navodili. Naredite časovni načrt prehranjevanja in dnevnega gibanja. Ta navodila poskušajte izvajati, vadbe ne potencirajte in ne povzročajte konflikta zaradi prehrane in teže. V pubertetnem času dekle raste in se razvija, zato je morda dovolj, da izgubi kakšen kilogram (kar ob upoštevanju režima rednih obrokov in rednega gibanja ne bo težko) in nato ostane na isti teži v naslednjih devetih mesecih.

Magdalena Urbančič,  dr. med., spec. pediatrije in direktorica Centra za zdravljenje bolezni otrok, Šentvid pri Stični

Vir: mojDOKTOR v Evropi, www.mydoctor.si

Strokovna podpora in verodostojnost zapisanega

Vsebina in opis na tej strani je pod nadzorom farmacevtov in ostalih strokovnih sodelavcev.

Posodabljanje zapisov na strani je pod nadzorom: Lukanc Tomaž & Lukanc Maja mag. farm. Strokovni pregled informacij na strani: Lukanc Maja mag. farm. & Lukanc Tanja mag. farm.

V kolikor želite prijaviti napako ali nedoslednost na strani, ki ste jo morebiti opazili, lahko to naredite s klikom na ta link.

Komentirajte

Prijava na e-novice

Spremljajte naše e-novice in bodite obveščeni o ugodnostih in promocijskih bonih, s katerimi lahko prihranite.