Podančice v blatu - GLISTE

četrtek, 07 julij 2022

 

Najpogostejši simptom okužbe s podančicami (glistami) je močno srbenje okoli anusa. Okužbe so nalezljive in jih je mogoče preprečiti z umivanjem rok in drugimi higienskimi praksami.PodančiceSLIKE podančic, glist v blatu | Simptomi okužbe | Podančice pri OTROCIH | Vzroki Posvet z zdravnikom | Diagnostika | Zdravljenje | Konvencionalno zdravljenje | Alternativno zdravljenje Preprečevanje | Vprašanja in odgovori | Viri/reference

Simptomatske tableteSrbenje | Motnje pri odvajanju blata
PODANČICE, GLISTE IN TRAKULJE

Okužba z glistami, znana tudi kot enterobioza ali oksiuriaza, je ena najpogostejših vrst okužb s črevesnimi zajedalci širom po svetu. Podančice, ki spadajo v skupino nematodov so beli, ozki črvi, ki so lahko veliki od 8 do 13 milimetrov (samice) in 2 do 5 milimetrov za samce (vir: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK536974/).

Okužbe z glistami se zlahka širijo. Najpogosteje se pojavijo pri šoloobveznih otrocih in ljudeh, ki živijo v tesnejših prostorih z velikim številom stanovalcev (kot so ustanove). Pogosto se pojavijo tudi pri tistih osebah, ki imajo redne tesne stike s posamezniki v teh skupinah.

podančice-moja-lekarna

Zdravila lahko učinkovito zdravijo okužbe z glistami, čeprav je še posebej v primeru nevzdrževanja higiene možna ponovna okužba. Resni zapleti in dolgoročni učinki na zdravje so redki.SLIKE POPODANČIC

Slika: slika človeške podančice

podančica-glista

Slika: prikaz jajčec podančic, ki so sicer s prostim očesom nevidne

podančica-jajčece

Slika: prikaz podančice na gubah anusa, ki so vidne s prostim očesom (levo) in prikaz velikosti podančic na prstu (desno)

podančice-prikaz

Da bi bili kar se da najbolj uspešni pri odstranjevanju podančic se je tega "projekta" potrebno lotiti z vso resnostjo.Kaj povzroča okužbo z glistami (podančicami)?

Okužbe z glistami so zelo nalezljive. Cikel okužbe običajno poteka po naslednjih korakih:

 1. Posameznik se okuži z zaužitjem ali vdihavanjem jajčec podančice. Ta mikroskopska jajčeca običajno odloži na površino oseba z okužbo.
 2. Jajčeca ostanejo v črevesju, dokler se ne izležejo in dozorijo.
 3. Odrasle samice podančic se preselijo v debelo črevo in ponoči zapustijo telo skozi anus. Jajčeca odložijo v kožne gube okoli anusa in se nato vrnejo v debelo črevo. Ta jajčeca pogosto povzročajo neprijetno srbenje in draženje.

Ko oseba z okužbo z glistami popraska prizadeto območje, se jajčeca prenesejo na prste in pod nohte. Jajčeca se lahko prenesejo na vse, česar se oseba dotakne, in preživijo na različnih površinah - tudi denimo na tkanini in sicer, 2 do 3 tedne (Vir: https://www.cdc.gov/parasites/pinworm/gen_info/faqs.html). 

Površine, ki so običajna nahajališča podančic:

 • posteljnina
 • brisače
 • oblačila
 • straniščne deske
 • igrače
 • hrana

Čeprav je ponavadi neobičajno, je sicer možno tudi vdihavanje jajčec glist v zraku (Vir: https://www.cdc.gov/parasites/pinworm/gen_info/faqs.html). To se lahko zgodi pri stresanju in čiščenju kontaminirane posteljnine, brisač in/ali oblačil.

Video vsebina: kako se znebite podančic?

Praskanje prizadetega območja in nato uživanje hrane lahko vodi do nenamernega zaužitja jajčec podančice, kar pa lahko privede do ponovne okužbe z glistami.

Včasih se jajca na anusu izležejo in ličinke od tam ponovno vstopijo v debelo črevo. Če se okužba ne zdravi, lahko to povzroči, da se okužba nadaljuje in traja nedoločen čas.Kdo se še posebej enostavno okuži z glistami?

Okužbe z glistami prizadenejo ljudi vseh starosti in geografskih regij. Ker so jajčeca podančice tako majhna, se je težko izogniti posameznikom ali območjem z okužbo.

Medtem ko lahko kdorkoli dobi okužbo z glistami, so lahko naslednje skupine še nekoliko bolj dovzetne:

 • otroci, ki obiskujejo vrtec ali osnovno šolo
 • otroci, ki sesajo palec
 • ljudje, ki si grizejo nohte
 • posamezniki, ki živijo v natrpanih namestitvenih objektih, kot so ustanove ali študentski domovi
 • ljudje, ki si morda ne umivajo rok redno pred jedjo
 • družinski člani ali negovalci ljudiSIMPTOMI

 • Močno srbenje ob zadnjiku, zlasti ponoči, nemirnost in težave s spanjem so lahko znak okužbe s podančicami. Srbenje med prsti na nogah in na podplatih je lahko posledica ankilostomiaze; včasih jo spremljajo izpuščaj, izkašljevanje krvavega izpljunka in vročina, pozneje še izguba teka, driska, razbijanje srca, anemija in utrujenost.
 • Slabost, drisko, bolečine v trebuhu, omotico, spremembe apetita in utrujenost lahko povzročajo velike trakulje, ki jih vnesemo v telo najpogosteje z govedino, svinjino ali ribami.
 • Izguba apetita, hujšanje, razdražljivost, driska, bolečine v trebuhu in bruhanje so simptomi malih trakulj; vir okužbe so ponavadi glodalci ali psi.
 • Driska in krči, ki trajajo do enega tedna in jim sledijo vročina, bolečine v mišicah, konjunktivitis in otekanje okrog oči, so znaki trihinoze.
 • Piskanje, kašelj ali druge težave z dihanjem, ki jim sledijo bruhanje, bolečine v želodcu in napenjanje, so lahko znak običajne glistavosti.

Drobne, rdeče kožne spremembe, ki lahko srbijo in jim sledijo kašelj, piskanje ali bronhitis, driska, bolečine v trebuhu in napenjanje, so znak okužbe z nitastimi glistami.PODANČICE V BLATU PRI OTROCIH (VRTEC)

Pri otrocih in mladostnikih povzročajo glistavost najpogosteje podančice, vendar jo lahko povzročijo tudi človeške gliste ali trakulje. Gliste lahko pridejo v vašega otroka z živili, v peskovnikih ali od živali. Jajčeca glist pridejo do ust in se v želodcu in črevesju razvijejo v gliste. Samice ponoči zlezejo iz črevesa in ležejo mikroskopsko majhna jajčeca okoli zadnjične odprtine. To povzroča srbenje, s praskanjem pa pridejo jajčeca za nohte in se preko ust spet prenesejo v črevo (samookužba). Ta krog traja do dva meseca, zato morajo biti glistavi otroci zdravljeni dva do trikrat v časovnih presledkih.

Video vsebina: Zanimiv prikaz, ki govori o razlogih za razvoj podančic

Podančice so videti v blatu kot en do dva milimetra dolgi odrezani koščki vrvice, ki se premikajo. Gliste so videti kot deževniki. Od trakulje najdete v blatu otroka pet do deset milimetrske člene črvov, ki so kot špageti. Otroci, ki imajo gliste, so utrujeni in zaspani. Velikokrat imajo kolobarje okrog oči in slabo napredujejo. Otroke s podančicami ponoči srbi zadnjična odprtina. Otroci z glistami so nagnjeni k bolečinam v trebuhu, vse do kolik, napenja jih in imajo občasno drisko. Pri trakuljah imajo otroci nejasne težave v trebuhu, so strašno lačni ali izgubijo tek in hujšajo.NAJPOGOSTEJŠI SIMPTOMI

 • srbenje v predelu zadnjične odprtine
 • žive gliste ali deli glist v blatu
 • bolečine v trebuhu kot kolike
 • bruhanje
 • kolobarji okrog oči
 • utrujenost
 • nenapredovanje ali hujšanjeTako vi pomagate otroku

 • pazljivo preberite priloženo navodilo priloženo zdravilu proti parazitom in se držite priporočenih higienskih ukrepov, kot je menjava perila po zdravljenju. V času zdravljenja naj otrok ponoči nosi tesne kopalke, da mu preprečite praskanje
 • Ker se jajčeca črvov prilepijo na prste vašega otroka, obstaja nevarnost, da se inficirajo igrače, deli obleke, živila. Dobro operite te predmete z vročo vodo in detergen-tom za posodo, sicer se lahko povzročitelji bolezni prenesejo tudi na druge ljudi.
 • otroku pristrizite nohte čisto na kratko.
 • En teden dajajte otroku zjutraj na tešče kozarec soka kislega zelja ali 100 g surovega kislega zelja.
 • Dodatno homeopatsko zdravljenje pri podančicah: cina D4, ab-rotanum D3 in spigelia D4 - trikrat dnevno 5 globul za obdobje dva tedna. Pri glistah dajajte: teuerium D2, pri trakuljavosti: natrium sulfuricum D2 in crotalus D2.Mora otrok k zdravniku?

Glistavost mora vedno zdraviti zdravnik. V primeru podančic je najbolje, da se pregleda vsa družina.Tako pomaga zdravnik

Otroku predpiše zdravilo proti parazitom. Moderna zdravila uničijo parazite, ne škodujejo pa otrokovemu telesu.POSVETUJTE SE Z ZDRAVNIKOM, ČE:

 • se vam pojavijo različni opisani simptomi; potrebno bo zdravniško ugotoviti možnost okužbe z glistami oz. trakuljami.

Okužbe z zajedalskimi glistami (podančicami) in trakuljami so posledica nehigienskih življenjskih razmer in nepravilne priprave hrane. Gre za obširno skupino različnih zajedalcev, ki segajo po velikosti od enocentimetrskih do več kot 30 metrov dolgih. Med glistami so najpogostejše podančice in običajne gliste.

Trihinozo povzroča posebna vrsta majhnih glist; če bolezni ne zdravimo, lahko povzročiteljičine ličinke okvarijo mišice ali povzročijo zaplete na srcu ali živčevju. Ankilostome (in v Ameriki nekatorji) se hranijo s krvjo, glukozo in kisikom, ki jih sesajo iz črevesne stene; pogosto povzročijo anemijo. Podobno kot ankilostome se lahko tudi nitaste gliste razširijo v pljuča in povzročijo kroničen kašelj.

Različne vrste trakulj, ki okužijo človeka, praviloma niso nevarne, če ne prodrejo skozi črevesno steno in se ne naselijo kje drugje v telesu. Vsaka okužba z glistami ali trakuljami lahko povzroči dihalne ali srčnožilne zaplete, vendar je večino mogoče zlahka zdraviti in ne povzročajo trajne škode.VZROKI

Večina glist ima v telesu podoben razvojni krog, širjenje okužbe pa se razlikuje. Podančice živijo v spodnjem delu črevesja. Samica gre ponoči skozi zadnjik in odloži jajčeca v njegovi okolici.

To povzroči nadvse dražeče srbenje, s praskanjem pa se jajčeca prenesejo na bolnikove prste; z nadaljnjim dotikanjem se lahko tako razširijo na vse člane gospodinjstva. Če pride do zaužitja jajčec, se ta v črevesju izležejo in krog se nadaljuje. Običajna glista lahko pride v telo z neumito ali surovo hrano, onesnaženo z njenimi jajčeci, lahko pa tudi (prek dotika) iz zemlje, v kateri so jajčeca. Ankilostome in nitaste gliste vstopijo v telo s pitjem okužene vode ali prek bosih nog. Ličinke gredo v tanko črevo, kjer lahko živijo več let in sesajo hranila iz črevesne stene. Njihova jajčeca se izločajo v blatu; če okuženo blato onesnaži zemljo, se krog ponovi.

Video vsebina: infekcija, vzroki in zdravljenje infestacije z podančicami

Z glisto, ki povzroča trihinozo, se lahko okužimo z uživanjem surove ali premalo kuhane svinjine ali divjačine, v kateri so lahko ličinke, zaprte v cistah. Ko prebavni sokovi razstopijo ciste, ličinke krožijo po krvi in limfnem obtoku, preden se naselijo v mišicah ter ustvarijo cisto z novimi ličinkami. Tudi trakulje pridejo v telo s surove ali premalo kuhane govedine, svinjino ali z ribami. V redkih primerih se zgodi, da otroci pogoltnejo okužene bolhe ali uši.DIAGNOSTIČNI POSTOPKI

Zdravnik bo okužbo s podančicami prepoznal tako, da bo pod mikroskopom pregledal lepili trak, ki ga bo najprej pritisnil v predel zadnjika; na njem bo videl jajčeca. Podančice same je včasi mogoče videti v predelu zadnjika ali jih odkriti v vzorcu blata.

Video vsebina: kako diagnostificirati in zdraviti podančice pri otroku?

Gliste, ankilostomo, nitaste gliste in trakulje je mogoče najti v blatu, včasih pa odrivke trakulj tudi v posteljnini ali oblačilih. Za postavitev diagnoze trihinoze bo zdravnik pri gledal vzorce krvi in mišičnega tkiva.ZDRAVLJENJE

Večina ljudi ne doživi resnih zapletov zaradi okužb z glistami, vendar se lahko v redkih primerih pojavijo naslednji zapleti:

 • okužbe sečil (UTI): tovrstne okužbe se lahko razvijejo, če se ne zdravite na ustrezen način
 • vaginitis in endometritis: okužbe endometritisa se lahko pojavijo, če podančice potujejo iz anusa v nožnico in prizadenejo maternico, jajcevode in druge medenične organe.
 • bolečine v trebuhu: prisotnost znatne količine podančic lahko povzroči silno nelagodje.
 • izguba teže: velike količine podančic imajo vpliv na dober tek, zmanjša se vnos osnovnih hranil, kar povzroči izgubo teže.KONVENCIONALNA MEDICINA

Večino glist in trakul je mogoče odpraviti s specifičnimi zdravili. 

Za anksilostome in nitaste gliste sta primerna pirantel ali mebendazol. Podančice zdravniki ponavadi zdravijo z zaužitjem odmerkov mebendazola v presledku dveh tednov. Ker se jajčeca lahko širijo, je treba zdraviti vse člane gospodinjstva. Za uničenje jajčec podančice je nujno treba vroče oprati vso posteljnino in oblačila. Srbenje v predelu zadnjika je mogoče ublažiti z vazelinom.

Večina primerov trihinoze je blaga, zdravila niso potrebna; če pa so simptomi izraziti, je zdravilo izbora mebendazol. Razširitev trihinoze na dihala, srce in ožilje ali osrednje živčevje je redka in jo zdravijo s kortikosteroidi, da obvladajo vnetje.

Slika: zdravila za zdravljenje infestacije z glistami. 

zdravila-podančice

Po opravljenem zdravljenju zdravnik ponovi preiskave in se tako prepriča, da so zajedalci odpravljeni. Če niso, je potrebna ponovitev zdravljenja. Trakulje lahko ostanejo v telesu pet mesecev.VERMOX IN PODANČICE

Vermox je eno redkih zdravil v Sloveniji (zdravilo na recept), namenjeno zdravljenju infestacij s podančicami, črvi, trakuljami in drugimi podobnimi paraziti iz te skupine. Zdravilo proti glistam brez recepta žal ne obstaja. 

Vermox se bori proti sledečim skupinam parazitov:

 • Enterobius vermicularis (enterobioza; podančica),
 • Trichuris trichiura (trihurioza; bičeglavec),
 • Ascaris lumbricoides (askarioza; navadna človeška glista),
 • Ancylostoma duodenale (ankilostomiaza; rudarska glista) in Necator americanus (nekator),
 • Strongyloides stercoralis (strongiloidoza; parazitska glista),
 • Taenia spp. (tenioza; trakulje),
 • mešane infestacije.

Režim odmerjanja Vermox zdravila:

Vrsta infestacije Odmerjanje in dodatni ukrepi 1 tableta = 100 mg Poudarki
enterobioza 1 tableta v enkratnem odmerku Verjetnost infestacije je velika (v otroških vrtcih, dijaških domovih), priporočamo ponovitev zdravljenja po 2 do 4 tednih. 
askarioza, trihurioza, ankilostomiaza, mešane infestacije, okužba z nekatorjem, strongiloidoza, tenioza 1 tableta zjutraj in zvečer 3 dni zapored Priporoča se ponovitev zdravljenja po potrebi.

Kako hitro deluje Vermox? Zdravilo deluje sorazmerno hitro, že po nekaj urah zdravilo prične delovati in povzroči izgon podančic in drugih črvov iz prebavnega sistema. PODANČICE V NOŽNICI (VAGINI)

Tipične okužbe z glistami ne povzročajo resnih težav. V redkih primerih lahko močne infestacije povzročijo okužbo ženskih spolnih organov.

Parazit lahko potuje iz analnega predela navzgor po nožnici do maternice, jajcevodov in vse do medeničnih organov. To lahko povzroči težave, kot sta vnetje vagine (vaginitis) in vnetje notranje sluznice maternice (endometritis).

Video vsebina: ali pogosteje doživljate srbečico vagine? Preverite nasvete. 

Čeprav so ti primeri redki, lahko zapleti okužbe z glistami vključujejo:

 • okužbe sečil
 • izguba teže
 • okužba dela trebuha (peritonealna votlina)ALTERNATIVNI NAČINI

Potem, ko ste obiskali zdravnika in je ugotovil natančno diagnozo, lahko uporabite alternativne načine zdravljenja, da pomagate izločiti zajedalce iz telesa.ZELIŠČA

Pred uporabo naslednjih rastlin se posvetujte z usposobljenim zeliščarjem, ker so lahko strupene.

Video vsebina: preverite naravne načine, ki jih lahko uporabite kot podporno terapijo pri glistah in podančicah. 

 • Proti podančicam in glistam za 10 do 15 minut namočite v skodelico vrele vode 1 do 2 čajni žlički pravega pelina in sicer izjvajajte trikrat na dan. Priporočljivi sta tudi tinkturi pelina in črnega oreha; upoštevajte na njih označene odmerke.
 • Proti glistam in nitastim glistam za 10 do 15 minut namočite v skodelico vrele vode 1 čajno žličko posušenega navadnega vratiča (Tanacetum vulgare); pijte trikrat na dan. Vratiča ne uporabljajte, če ste noseči.PREHRANA

 • Ananas, papajin sok in bučna semena naj bi vsi pomagali odpravljati gliste in trakulje. Poskusite lahko tudi z izvlečkom grenivkinih pešk, ki je naprodaj; upoštevajte označene odmerke.PREPREČEVANJE

 • Poskrbite, da si bodo otroci po opravljeni potrebi in pred jedjo vedno temeljito umili roke.
 • Nohti naj bodo vedno kratki, ker to zmanjšuje možnost, da bi se jajčeca podančic zadržala za njihovimi robovi.
 • Spomladi in jeseni dajte štirinožne ljubljence pregledati glede glist in trakulj ter po potrebi zdraviti.
 • Za preprečitev trihinoze meso dobro skuhajte oz. specite.
 • Vse kuhinjske pripomočke, ki pridejo med pripravo hrane v stik s surovim mesom, temeljito operite v vroči vodi in detergentu.
 • Po zemlji, ki bi lahko bila okužena z ankilostomo ali nitastimi črvi, vedno hodite obuti.
 • očistite svoje stanovanje in gospodinjstvoČiščenje gospodinjstva

Poleg jemanja zdravil je naslednji zelo pomemben vidik reševanja okužbe higiena in pogostost ter način čiščenja gospodinjstva. 

Primer zglednega načina čiščenja prostorov:

  • poskrbite, da si okužena oseba in posledično tudi drugi člani gospodinjstva temeljito umijejo roke z milom in toplo vodo – zlasti pred jedjo.

Video vsebina: nasveti, kako poskrbeti za 100 % terminacijo glist oz. podančic

 • spodbujajte člane gospodinjstva, da se vsako jutro tuširajo in zamenjajo spodnje perilo.
 • ohranjajte čiste in kratke nohte.
 • izogibajte se grizenju nohtov, če lahko.
 • osebi z okužbo obrazložite, naj se izogiba praskanju analnega predela
 • uporabite vročo vodo za pranje vse vaše posteljnine, brisač, umivalnikov in oblačil. Sušenje omenjenih tekstilnih kosov naj poteka pri visoki temperaturi.
 • izogibajte se otresanju oblačil in posteljnine, da preprečite širjenje jajčec podančic po zraku.
 • otrokom ne dovolite, da se kopajo skupaj, saj se lahko jajčeca črvov razširijo v kopalni vodi in po brisačah
 • Temeljito očistite vse površine, na katerih bi lahko bila jajca, kot so igrače, tla, pulti in straniščne deske.
 • Previdno posesajte vse preproge.Kakšni so dolgoročni načini zaščite?

Okužbo z glistami je mogoče zdraviti z zdravili in skrbnim režimom čiščenja. Ker pa so jajčeca podančic nevidna s prostim očesom in zelo nalezljiva, lahko zlahka pride do ponovne okužbe.

Okužbo z podančicami lahko ponovno pridobite, ko se ličinka izleže in ponovno vstopi v anus. Do ponovne okužbe lahko pride tudi ob zaužitju jajčec. To se lahko zgodi, če so jajčeca podančic na rokah ali če se jajčeca prenašajo po zraku.

Če se vam po zdravljenju v gospodinjstvu ponavljajo okužbe, je možno celo, da so viri okužb zunanji posamezniki.Srbenje - simptomatska tabela

Srbenje je simptom, ki ga lahko povežete z različnimi težavami in boleznimi. 

SIMPTOMI BOLEZEN/TEŽAVA KAJ STORITI? DRUGE INFORMACIJE
Za srbenje, ki je povezano z izpuščaji, glejte geslo Izpuščaji.      
Odvajanje blata vas boli, srbi, opazite kri; najpogosteje pri ženskah srednjih let. Zadnjiška razpoka. Za lajšanje bolečine in otekline uporabite hidrokortizonsko ali anestetično kremo. Zaradi krvavitve iz črevesa se posvetujte z zdravnikom. Oteklino lahko zmanjšate z ledenimi obkladki. Težave olajšate tudi z dvema ali tremi toplimi kopelmi na dan. 
Koža zelo srbi, je suha, zadebeljena, ponavadi na zapestju, obrazu, v pregibu kolena ali komolca; stanje poslabšajo alergija na hrano, stres in sprememba vremenaKoža zelo srbi, je suha, zadebeljena, ponavadi na zapestju, obrazu, v pregibu kolena ali komolca; stanje poslabšajo alergija na hrano, stres in sprememba vremena. Ekcem. Na prizadete predele nanesite kortikosteroidno kremo in jih čez noč zavijte s plastičnim ovojem. Ekcem se imenuje tudi atopični dermatitis.
Srbenje in občutek napetosti okoli zadnjika, povezano je lahko s sluzastim izcedkom, bolečino in zaprtjem. Hemoroidi. Proti bolečinam vzemite paracetamol.
Vsak dan popijte vsaj osem kozarcev vode in jejte mnogo vlaknin. O dolgotrajnih in ponavljajočih se težavah se posvetujte z zdravnikom.
 Z uživanjem polnozrnatega kruha, zelenjave, sadja in oreškov preprečujete zaprtje, ki povzroča hemoroide ali jih poslabša.
Srbeča obročasta sprememba se širi iz dimelj na stegno in lahko tudi na spolovilo; ponavadi pri moških. Stanje poslabšajo tesna oblačila, debelost in toplo vreme. Dimeljski volk. Uporabite protiglivično zdravilo iz proste prodaje.  Zeliščarji priporočajo, da prizadeti predel namažete s sokom limone, ki kožne spremembe umiri in posuši.
Hudo srbenje na glavi ali v predelu spolovila; vidite lahko majhne bele pike. Srbenje po vsem telesu in kožne spremembe na ramenih, zadnjici in trebuhu. Uši. Kupite šampon ali drugo obliko zdravila, ki vsebuje pedikulocid (insekticid za zunanjo uporabo, ki pobije uši in bolhe). Pedikulocidov ne smete nikoli nanašati okoli oči; na obrvi in veke namažite vazelin, nato ujete uši odstranite s pinceto. Naglavne uši lahko odstranite s česanjem z zelo gostim glavnikom.
Nitke v blatu, včasih močno srbenje, lahko tudi oteklina okoli zadnjika; nespečnost in bolečine v trebuhu. Podančice. Vsi člani družine morajo obiskati zdravnika in se zdraviti (tudi tisti, ki niso okuženi).
Ponavadi bo predpisal mebendazol.
Glejte geslo Gliste in trakulje.
Večina bolnikov nima nobenih simptomov.
Če ste nosili iste obleke ali spali v isti posteljnini kot bolnik s podančicami, preventivno jemljite zdravila.
Nepojasnjeno srbenje, ki mu sledi izbruh zelo bolečih mehurčkov, ponavadi na eni strani telesa ali obraza. Pasovec. Obiščite zdravnika. Proti bolečinam vzemite analgetike; zdravnik vam bo morda predpisal antivirotike (protivirusna zdravila). Pasovec na obrazu, posebej okoli oči, zapušča brazgotine in lahko okvari vid.
Takoj obiščite zdravnika. 
Nepojasnjeno srbenje po vsem telesu. Možnih je mnogo bolezni, npr. sladkorna
bolezen, Hodgkinova bolezen ali
ne-Hodgkinov limfom, zlatenica ali
druge jetrne bolezni, ledvična odpoved,
jetrni rak ali rak trebušne slinavke.
Če sumite, da imate katero od teh stanj, se brez odlašanja oglasite pri zdravniku. Glejte gesla bolezni, naštetih na levi.
 Motnje pri odvajanju blata - simptomatska tabela

SIMPTOMI BOLEZEN/TEŽAVA KAJ STORITI? DRUGE INFORMACIJE
Odvajanje trdega blata in/ali nepogoste stolice ali pa veliko truda in napenjanja, da lahko blato odvajate. Zaprtje. Spremenite prehrano, da bo vsebovala veliko vlaknin, in pijte vsaj osem kozarcev vode dnevno. Več kot 30 možnih vzrokov: sindrom
razdražljivega črevesa, zadnjiška razpoka, depresija in nedejavnost.
Tekoče in/ali zelo pogoste stolice. Driska. Pijte obilo tekočin, da nadomestite vse izgube.
Če driska traja dlje kot 48 ur, pokličite svojega zdravnika.
Več kot ducat razlogov, vključno z gripo in prehranskimi zastrupitvami.
Gliste in trakulja v blatu, ki se včasih vidijo kot svetlo obarvane nitke. Včasih srbež okoli danke. Okužba z glistami in trakuljo. Pojdite k zdravniku, zdravilo na recept lahko pozdravi okužbo. Pelin, ki ga morate jemati trikrat dnevno v obliki pilul ali kot čaj, velja za zdravilo pri mnogih okužbah s črevesnimi zajedalci.
Izmenjajoče se trde/nepogoste in tekoče/pogoste stolice. Sindrom razdražljivega črevesa, tumor na debelem črevesu, sladkorna bolezen, izmenjajoče se uporabljanje odvajal in antidiaroikov. Če pogosto uporabljate odvajala oz. antidiaroike (zdravila proti driski), njihovo uporabo postopno zmanjšujte, dokler ne boste lahko zdravil povsem ukinili. Sicer pa brez oklevanja pokličite svojega zdravnika, da postavi pravo diagnozo. Odvajala lahko posnemajo bolečino v trebuhu kot pri sindromu razdražljivega črevesa ali kot pri tumorju na debelem črevesu. Glejte
Izrazito zaudarjajoče, obilne stolice; izguba telesne teže kljub dobremu teku; bolečine v trebuhu. Vnetje trebušne slinavke, morda v povezavi s celiakijo. Čim prej pojdite k svojemu zdravniku. Morda boste morali iz prehrane izločiti vsa živila, ki vsebujejo gluten. Če celiakija preprečuje absorpcijo železa, vitamina B12 ali folijske kisline, jih morate jemati kot dodatke.
Kakršnakoli vidna kri v blatu. Veliko možnosti, vključno s hemoroidi, zadnjiško razpoko in rakom na debelem črevesu in danki. Še danes pokličite svojega zdravnika. Če je bolnik otrok ali je krvavitev obilna, storite to takoj. Nikoli ne podcenjujte krvavitve iz črevesa, lahko oznanja raka na debelem črevesu in danki.
Stalno kot trak tanka stolica; morebitne krvavitve iz črevesa. Morda rak na debelem črevesu in danki. Še danes pokličite svojega zdravnika.
Zgodnja in natančna diagnoza je ključnega pomena.
Če raka na debelem črevesu in danki
zdravimo zgodaj, je ozdravljiv; nezdravljen je lahko smrten.
Kostanjevo obarvano ali črno, katranasto blato z vonjem po kovini; lahko tudi trebušna bolečina. Krvavitev iz zgornjega ali srednjega dela prebavil, ki je posledica številnih težav ali uporabe določenih zdravil. Še danes pokličite zdravnika, da vam postavi diagnozo; povejte mu tudi, katera zdravila, predpisana ali kupljena brez recepta, jemljete. S kompletom za domačo uporabo lahko preverimo, ali je v blatu res kri; kostanjeva barva je lahko zgolj posledica zaužite hrane rdeče barve, kakršna je rdeča pesa.
Blato, ki je bodisi pretrdo ali preveč tekoče; bolečine v trebuhu; napihnjenost; slabost; bruhanje; vročina. Vnetje slepiča. Takoj pokličite zdravnika ali poiščite nujno pomoč. /
Črno ali temnordeče blato; bruhanje krvi; hitro nastajanje modric; pajkaste krvne žilice na koži; utrujenost; rumenkasta koža in oči; izguba telesne teže ali pridobivanje na teži; napihnjen trebuh. Ciroza. Takoj pokličite zdravnika ali poiščite nujno pomoč. Ciroza lahko ogroža življenje. Izogibajte se alkohola, zelo mastne hrane in vseh zdravil za izboljšanje jetrne funkcije (razen tistih, ki vam jih predpiše vaš zdravnik).
Bledo ali kredasto blato; urin temno oranžne barve ali celo barve čaja; rumenkasta koža in oči; nejasna bolečina v trebuhu, vročina, mrzlica, tresenje. Žolčni kamen je zaprl žolčevod; motnje v žolčniku; jetrna motnja. Začnite dieto z malo maščobami. Če je
bolečina v trebuhu huda ali je prisotna vročina, pojdite takoj k zdravniku. 
Dodatek vitamina K pomaga ublažiti simptome. Vprašanja in odgovoriAli so podančice nalezljive?

Okužbe z vsemi vrstami glist so zelo nalezljive, zlasti med ljudmi, ki so si fizično bližje (živijo v skupnih prostorih ipd).

To lahko vključuje:

 • gospodinjstva
 • študentske domove
 • institucije
 • centri za varstvo otrok
 • šole

Otroci ponavadi precej zlahka prenašajo in se okužijo z jajčeci podančic na način, da dajo v usta igrače ali predmete, ki so infestirana z jajčeci[1].Ali se je mogoče okužiti s podančicami preko hišnih ljubljenčkov?

Samo ljudje se lahko okužijo s človeškimi glistami.

Video vsebina: Ali se lahko gliste prenašajo iz psa/mačka na človeka?

Mačke, psi in druge živali se z njimi ne okužijo, lahko jih le prenašajo. Vaših hišnih ljubljenčkov ni potrebno zdraviti, tudi v primeru, da  so ljudje tega gospodinjstva okuženi s podančicami[1].Kako se osebe ženskega spola znebijo podančic?

Za zdravljenje okužbe s podančicami in drugimi glistami vam lahko zdravnik predpiše pirantel pamoat ali vsem članom gospodinjstva predpiše zdravila za preprečevanje okužbe in ponovne okužbe. Najpogostejša zdravila proti parazitom na recept so: mebendazol. Albendazol (Albenza)[2].Viri in reference

Vir: Družinski zdravstveni vodnik. Konvencionalno in alternativno zdravljenje, Dr. Jajo Lajovic, Založba Mladinska knjiga

1. https://www.healthline.com/health/pinworms#treatment

2. Pinworm infection: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/pinworm/diagnosis-treatment/drc-20376386Strokovna podpora in verodostojnost zapisanega

Vsebina in opis na tej strani je pod nadzorom farmacevtov in ostalih strokovnih sodelavcev.

Posodabljanje zapisov na strani je pod nadzorom: Lukanc Tomaž & Lukanc Maja mag. farm. Strokovni pregled informacij na strani: Lukanc Maja mag. farm. & Lukanc Tanja mag. farm.

V kolikor želite prijaviti napako ali nedoslednost na strani, ki ste jo morebiti opazili, lahko to naredite s klikom na ta link.

Kontaktni podatki (Contact)

Moja lekarna d.o.o.

Grajski trg 41,
8360 Žužemberk

Telefonska številka: 040 474 672 (klici iz tujine: 0038640 474 672)

Več informacij: Kontaktni podatki

Elektronska pošta (e-mail)

Na voljo so sledeči kontaktni maili

in tudi:

O nas (About Us)

Več o naši organizaciji, sodelavcih in zunanjih strokovnjakih je na voljo na sledeči povezavi: O nas in o naši lekarni

Zaposleni (Organization Schema)

Na povezavi so na voljo informacije o naših zaposlenih: Zaposleni podjetja Moja lekarna d.o.o.

Pogoji sodelovanja (Terms of Service) 

Splošni pogoji poslovanja in sodelovanja z nami so na voljo na sledeči povezavi: Pogoji poslovanja

Informacija o piškotkih (Cookie Policy) 

O hranjenju piškotkov je več informacij na voljo na sledeči povezavi: Piškotki

Politika zasebnosti (Privacy Policy)

Na povezavi je na voljo več informacij s področja varovanja osebnih podatkov, ki se izvaja pri nas. Več si preberite na sledeči povezavi: Politika zasebnosti

Pomoč uporabnikom (Customer Service Page)

Spodaj so na voljo rubrike, ki so namenjene vam uporabnikom za lažje delo s spletno stranjo. 
Nudimo vam sledeče kategorije pomoči:

Socialni mediji (Social Media Links)

Predstavljamo se na sledečih socialnih medijih:

https://www.instagram.com/spletna_lekarna/

https://twitter.com/spletnalekarna

https://www.facebook.com/spletna.lekarna

https://www.linkedin.com/in/moja-lekarna-86015927/

Pravica potrošnika o odstopu od pogodbe (Return Policy)

Več o pravicah potrošnikov je zapisano na sledeči povezavi: Pravice potrošnikov

Plačilne opcije (Payment options)

Na moja-lekarna.com so na voljo sledeči plačilni načini:

 • Plačilo po povzetju (dostava s kurirjem ali osebni prevzem v poslovalnici),
 • Plačilo po predračunu,
 • PayPal plačilo,
 • GoCrypto kripto plačila,
 • mBills plačila,
 • bančne kartice (mastercard, maestro, Visa) in
 • Valu/Valu Moneta plačila

Avtorske pravice (CopyRights)

Več o avtorskih pravicah je na voljo na sledeči povezavi: Avtorske pravice

Komentirajte

Prijava na e-novice

Spremljajte naše e-novice in bodite obveščeni o ugodnostih in promocijskih bonih, s katerimi lahko prihranite.