Poporodna anksioznost!

nedelja, 17 december 2017

Vprašanje:

Začelo se je, ko sem odhajala iz porodnišnice. Tresla sem se. Počutila sem se nesposobno skrbeti za otroka. Zdelo se mi je, da imajo vse druge matere nekakšen čut za otroka, da skrbijo zanj, le meni ga je manjkalo. Skrbelo me je prav vse. Od tega, ali bomo otroka sploh varno pripeljali do doma, do tega, kaj vse se mu lahko zgodi doma. Neprestano mi je odzvanjala misel, da nisem dobra mama.

Nekako sem s partnerjevo pomočjo preživela tiste prve tedne, pa vendar se stanje nadaljuje še danes, ko je od poroda preteklo kar 6 mesecev. Ponoči se zbujam ln pogosto preverjam, če še diha. Če grem od doma in ga pustim v varstvu, vseskozi preverjam telefon, če so me klicali, da je kaj narobe.

Odgovor:

Določena mera zaskrbljenosti je pri novopečenih starših normalna. Neznana situacija nam vzbuja zaskrbljenost v zvezi s tem, kako bomo shajali z otrokom. Večinoma v prvih tednih po porodu priskočijo na pomoč mame in tašče. Olajšajo nam občutek zaskrbljenosti, ki je normalen v vsaki novi situaciji. Navesti želim, da tudi otrokov oče doživlja zaskrbljenost, toda pri mamah je skrb toliko večja, saj je otrok v prvih letih življenja odvisen predvsem od njih. 

Kako prepoznati pretirano zaskrbljenost?
Pozorno je treba spremljati več dejavnikov. Eden izmed njih je zagotovo velika zaskrbljenost, ki nam otežuje življenje. Ne spimo, počutimo se nesposobne poskrbeti za otroka, spremlja nas dvom o sposobnostih za materinstvo. Čutimo, da se z nami nekaj dogaja. Drugi znak so vsiljive misli. Skrbi se nam vsiljujejo, kot da nimamo nadzora. Tudi po pogovoru o skrbeh z bližnjimi se počutimo bolje le za kratek čas ali pa sploh ne. Tretja stvar je vpliv skrbi za naše telesno počutje, ki lahko povzroči panične napade. Spremeni se nam apetit, nastanejo motnje spanja, tesnobnost v prsih, stiskanje želodca itd. Taki so znaki, ki spremljajo poporodno anksioznost. 

Pomembna so tudi sporočila okolice. Partner ln prijatelji pogosto sporočajo in vidijo, da z nami nekaj ni v redu. 

Ne smemo pa zanemariti mater, ki že imajo izkušnjo s starševstvom. Tudi one, kljub predhodnim pozitivnim izkušnjam, lahko doživijo poporodno anksioznost. Nosečnost je čas velikih hormonskih sprememb, zato je vsak ranljiv za razvoj motenj razpoloženja. Tako kot pri poporodni depresiji si je tudi pri poporodni anksioznosti treba poiskati strokovno pomoč. Če tako stanje spregledamo, se lahko težave samo poglobijo. V svoji psihoterapevtski praksi imam mamico, ki je pred leti doživljala poporodno anksioznost. Potrebovala je dve leti, da je nekako sama splavala iz nje, toda nekaj let po porodu se je anksioznost vrnila. V tem primeru govorimo o anksioznosti in ne več o poporodni anksioznosti. Ko poiščemo pomoč pri strokovnjaku, preprečimo, da se motnja slabša in ponavlja. 

Eva Štajner, psihodinamska psihoterapevtka

Ali ste vedeli?

  • kar 11 % novopečenih mater se srečuje s čezmerno zaskrbljenostjo.
  • Poporodna anksioznost se pojavi v prvih 12 mesecih od rojstva otroka.
  • Za poporodno anksioznost gre, kadar se simptomi pojavljajo 2 tedna ali več.
  • Znaki se lahko začnejo pojavljati že med nosečnostjo,

Vir: mojDOKTOR, www.mydoctor.si

Strokovna podpora in verodostojnost zapisanega

Vsebina in opis na tej strani je pod nadzorom farmacevtov in ostalih strokovnih sodelavcev.

Posodabljanje zapisov na strani je pod nadzorom: Lukanc Tomaž & Lukanc Maja mag. farm. Strokovni pregled informacij na strani: Lukanc Maja mag. farm. & Lukanc Tanja mag. farm.

V kolikor želite prijaviti napako ali nedoslednost na strani, ki ste jo morebiti opazili, lahko to naredite s klikom na ta link.

Komentirajte

Prijava na e-novice

Spremljajte naše e-novice in bodite obveščeni o ugodnostih in promocijskih bonih, s katerimi lahko prihranite.