Rak kot izziv!

četrtek, 09 november 2017

Leta 2012 so v svetu odkrili raka pri več kot 14 mliijonih ljudeh; od tega jih je bilo več kot 160.000 starih manj kot 15 let. Na splošno se raka bojimo. Zdravljenje je agresivno in zahteva psihično stabilnost bolnikov. Mnogi mislijo, da ne bodo preživeli hudega  zdravljenja, ki sledi diagnozi. 

Toda resničnost je drugačna. Veliko bolnikov z rakom sprejme bolezen kot izziv. Borijo se. Tisti, ki zmagajo - in takih je veliko - se naučijo ceniti vsako minuto življenja, ko premagajo bolezen.

rak_izziv

Friedrich Nietzsche, veliki nemški filozof, je rekel: »Kar me ne ubije, me naredi močnejšega.« Študije so pokazale, da tako mislijo predvsem tisti, ki premagajo to hudo bolezen. Občutenje življenja dobi pri njih novo, višjo vrednost, postanejo močnejši in dosežejo višjo raven duševnega zadovoljstva. Izboljša se tudi kakovost njihovega odnosa z drugimi ljudmi. 

Poleg tega medicina zelo hitro napreduje. Medicinski napredek je neustavljiv. Vedno znova se vsako leto pojavljajo študije o raku, kar pripomore k izboljšavam pri zdravljenju te bolezni in k poglobljenemu znanju in razumevanju, kako rak deluje.

Zelo pomembno je, da sprejmemo življenjski slog, ki zmanjšuje tveganje raka. Bolezen lahko preprečimo tako, da ne kadimo, ne pijemo pretiranih količin alkohola, vzdržujemo zdravo telesno težo, jemo veliko sadja, zelenjave ln polnozrnate hrane; da smo cepljeni protl določenim nalezljivtrn boleznim; da zmanjšamo uživanje rdečega mesa in da omejimo sončenje. Poleg tega moramo biti vseskozi pozorni na vse spremembe v našem zdravju in iti k zdravniku takoj, ko opazimo spremembo - ključno je, da zdravniki raka odkrijejo v zgodnji fazi. 

Če že zbolite za rakom, ne obupujte, Visoko usposobljene skupine specialistov za zdravljenje raka - zdravniki, sestre, farmakologi in drugi strokovnjaki - čakajo na vas z enim samim ciljem, da vam pomagajo ln vas pozdravijo. Ne dvomite: zdravljenje pomaga!

Živi polno življenje

NASLOV JE SPOROČILO MNOGIH, KI SO USPEŠNO PREMAGALI RAKA. SPLOŠNO ZNANO JE, DA LJUDJE, KI SO POZDRAVILI TO BOLEZEN, BOLJ CENIJO ŽiVLJENJE IN ŽIVIJO BOLJ ZDRAVO. ZAKAJ JE TAKO, JE ENO OD VPRAŠANJ, KI SMO JIH POSTAVILI DR. KERRYJU OLSENU, CENJEJENEMU ZDRAVNIKU IZ KLlNIKE MAYO. 

Kaj je glavni vzrok za nastanek in razvoj raka? Hrana, pesticidi, kajenje, hormoni, uporabljeni pri živalih, onesnaženost zraka?

Obstajajo številni vzroki za nastanek raka. Pri nekaterih vrstah raka obstajajo posebni razlogi, za nekatere vrste pa še vedno ne poznamo vzroka. Približno eno tretjino vseh rakavih obolenj povzroča kajenje. Če bomo odpravili kajenje, bomo lahko odpravili približno eno tretjino vseh rakavih obolenj. Veliko oblik raka nastane tudi zaradi čezmerne telesne teže in onesnaženosti okolja.  

Kako lahko preprečimo razvoj raka?

Najpomembneje je, da ne kadimo, poskušamo biti telesno dejavni, vzdržujemo normalno telesno težo, jemo čim več sadja in zelenjave, torej več naravno pridelane hrane. Izogibati se je treba predelanim živilom. Zelo pomembno je, da ljudje redno obiskujejo zdravnika, se odločijo za preventivni pregled, saj so možnosti za ozdravitev raka v zgodnji fazi večje. 

Katere so tri najpogostejše vrste raka v vaši stroki? 

Na področju raka glave in vratu se najpogosteje pojavljajo nekatere vrste kožnega raka, ker so ljudje veliko na soncu, rak ščitnice in rak žrela. Rak žrela se pokaže na hrbtni strani jezika in v območju mandljev. Včasih so razlog nastanka raka na žrelu predpisovali kajenju, danes pa je vzrok humani papiloma virus. 

Vse več se uporablja mobilna telefonija. Ali vidite močno povezavo med uporabo mobilnih telefonov in nastankom raka? 

To je pomembno vprašanje, ki si ga postavljamo že dolgo. Predvsem se sprašujemo, ali lahko uporaba mobilnega telefona negativno vpliva na možgane. Mislim, da na to vprašanje še vedno nimamo odgovora. Menim, da vsaka čezmerna uporaba v življenju ni dobra, če torej čezmerno uporabljamo telefon, verjetno ni zdravo. V življenju je treba slediti zmernosti in tako bomo ostali bolj zdravi. 

Zakaj ljudje šele potem, ko so preživeli raka, začnejo živeti bolj zdravo? 

Mislim, da jim rak odpre povsem nov pogled na življenje. Mnogi od njih so zelo prestrašeni in jih skrbi, da se bo bolezen vrnila, ker vedo, da jim lahko vzame življenje. Ko pridejo do točke, ko z njimi praznujemo in lahko rečemo, da so ozdraveli, da je minilo dovolj časa in da se rak ne bo več vrnil, mnogi pravijo, da čutijo, kot da bi se ponovno rodili. Spoznajo, da je življenje treba spoštovati, ga sprejeti kot darilo, živeti vsak dan in takrat polno. 

Zakaj ste se specializirali za zdravljenje raka? 

Študiral sem otorinolaringologijo in se tudi izobraževal na tem področju, ki je zelo obsežno in zajema mikroskopsko kirurgijo ušesa, lepotno kirurgijo obraza, operacije nosa in kirurško odstranjevanje tumorjev v ustih, nosu in grlu. Največji izziv mi pomenijo zahtevnejše operacije, ki so tudi najbolj koristne. Zelo dobro se počutim, kadar pomagam ljudem, ki se spopadajo s težkimi boleznimi in tumorji. To delo mi prinaša največje zadovoljstvo. 

Ste zdaj prvič na obisku v Sloveniji?

Kako vam je všeč pri nas?  Drugič sem v Sloveniji. Všeč mi je! Ko sem prvič obiskal Ljubljano, sem videl le manjši del vaše državice. Tokrat sem videl malo več, imate čudovito, lepo deželo. 

Še misel za naše bralce?

Mislim, da bi moralo več ljudi živeti za danes, za sedanji trenutek, in si prizadevati, kolikor je mogoče, da bi bil vsak njihov dan najboljši.

Vir: mojDOKTOR, www.mydoctor.si

Strokovna podpora in verodostojnost zapisanega

Vsebina in opis na tej strani je pod nadzorom farmacevtov in ostalih strokovnih sodelavcev.

Posodabljanje zapisov na strani je pod nadzorom: Lukanc Tomaž & Lukanc Maja mag. farm. Strokovni pregled informacij na strani: Lukanc Maja mag. farm. & Lukanc Tanja mag. farm.

V kolikor želite prijaviti napako ali nedoslednost na strani, ki ste jo morebiti opazili, lahko to naredite s klikom na ta link.

Komentirajte

Prijava na e-novice

Spremljajte naše e-novice in bodite obveščeni o ugodnostih in promocijskih bonih, s katerimi lahko prihranite.