x
Vse kategorije

Raven sladkorja v krvi - preverite jo!

četrtek, 17 maj 2018

Sladkorno bolezen uvrščamo med dejavnike tveganja za nastanek najpomembnejših kroničnih nenalezljivih bolezni, kot so srčno-žilne (koronarne) bolezni, možganske žilne bolezni in periferne žilne bolezni. Žal pa marsikdo prvih znakov, ki so značilni za povišan krvni sladkor, sploh ne poveže z njim. Rešite kratek vprašalnik in ugotovite, ali bi bilo dobro, da preverite količino krvnega sladkorja.

Vprašanja:

1. Ali ima oziroma je imel kdo v družini sladkorno bolezen? DA/NE

2. Ste stari več kot 40 let? DA/NE

3. Se prehranjujete pretežno nezdravo (z industrijsko predelano hrano, kot so konzervirana hrana ipd., z mastno hrano, belo moko, sladicami)? DA/NE

4. Imate čezmerno telesno težo? DA/NE

5. Ste telesno aktivni manj kot 30 minut na dan? DA/NE

6. Ste kar naprej žejni in pogosto urinirate? DA/NE

7. Imate velik apetit? DA/NE

8. Ste pogosto izčrpani in nenehno utrujeni? DA/NE

9. Ste v zadnjem mesecu nenačrtovano shujšali za 5 kilogramov ali več? DA/NE

10. Imate težave z zamegljenim vidom? DA/NE

REZULTAT:

Če ste ne več kot polovlco vprašanj odgovorlll z DA, vam toplo prlpočamo obisk pri zdravniku, da vam izmeri raven krvni sladkor.

RESNA GROŽNJA NAŠEMU ZDRAVJU

Pri zdravem človeku znaša normalna koncentracija sladkorja v krvi do 6,1 mmol/L. Kadar se povečane vrednosti ne odkrijejo pravočasno, lahko raven sladkorja tako zraste, da ogrozi človekovo življenje. Povišane koncentracije sladkorja v krvi najpogosteje odkrijejo pri starejših od 40 let, a se lahko problem pojavi tudi že pri mlajših. Ko se sladkorna bolezen pojavi, je bistvenega pomena, da imamo bolezen pod nadzorom. Bolnik s sladkorno boleznijo je namreč do petkrat bolj ogrožen za nastanek bolezni srca in ožilja kot bolnik brez sladkorne bolezni. Tretjina vseh bolezni srca in ožilja prizadene prav sladkorne bolnike.

KAKO SI LAHKO POMAGAMO?

"Osebe z zvišanim krvnim sladkorjem lahko učinkovito vplivajo na znićanje koncentracije sladkorja v krvi z normalno telesno težo, zdravim prehranjevanjem in telesno dejavnostjo. Tako boste bolezen preprečili ali odložili ter okrepili zdravje in telesno zmogljivost" poudarjajo na zavodu za zdravstveno zavarovanjr Slovenije. Jejte zdravo hrano s čim več sadja in zelenjave, veliko balastnih snovi, malo kalorij, manj maščob, manj alkoholnih pijač in brez enostavnih sladkorjev. V prehrani obstajajo tudi živila, ki pomagajo pri zniževanju krvnega sladkorja. Po tem denimo slovijo semena sabljastega triplata (grškega sena), cimet, korenine ginsenga in listi banebe (vrste mirte, ki raste na Filipinih, v Indiji, Maleziji in Avstraliji ter je že dolgo poznana kot ljudsko zdravilo za sladkorno bolezen). Raven krvnega sladkorja pa si lahko nižate tudi z rednim gibanjem, ki naj bo dovolj intenzivno (a prilagojeno vašim sposobnostim). Vsakodnevni polurni sprehod lahko napravi veliko razliko oziroma spremembo na bolje.

Komentirajte

Prijava na e-novice

Spremljajte naše e-novice in bodite obveščeni o ugodnostih in promocijskih bonih, s katerimi lahko prihranite.