Rhodiola Rosea - v kitajski medicini jo uporabljajo za blaženje tesnobe in depresije

torek, 06 julij 2021Ta mogočna rastlina je doma v arktičnih regijah Evrope, Azije in Aljaske. Ima dolgo zgodovino uporabe in se kot zdravilna rastlina uporablja na Islandiji, Švedskem, v Franciji, Rusiji in Grčiji. 

rodiola_razdraženost


Pomaga pri blaženju depresije, poveča energijo, vzdržljivost, moč, duševne sposobnosti in izboljša športne zmogljivosti, skrajša čas okrevanja po dolgih treningih ter izboljša spolno funkcijo. Pravimo ji rhodiola ali rožni koren (Rhodiola rosea).Depresija – naša vedno pogostejša spremljevalka

Depresija je pogosta, a resna bolezen, ki negativno vpliva na naše počutje in delovanje. Nastane tako, da se sestava kemikalij v možganih, imenovanih nevrotransmiterji, tako spremeni, da pride do motenj v delovanju možganskih povezav in vedenjskih sprememb, ki se kažejo z depresijo. Da bi odpravili to kemično neravnovesje v telesu, zdravniki običajno predpišejo antidepresive.

Tudi s pomočjo antidepresivov, ki uravnotežijo določene nevrotransmiterje v možganih, je depresijo zelo zapleteno zdraviti. Kar učinkuje pri eni osebi, ni nujno učinkovito pri drugi. Tudi zdravljenje, ki je v preteklosti dobro uspevalo, lahko sčasoma postane manj ali celo neučinkovito.

Vsi, ki prisegate na naravno, boste prav gotovo navdušeni nad rezultati kliničnih raziskav, ki so potrdili že uveljavljeno tradicionalno rabo izvlečkov. Ugoden vpliv rožnega korena na uravnavanje živčnih prenašalcev v možganih so dokazali z dvema raziskavama. V prvi raziskavi1 so ugotovili, da rožni koren zmanjša simptome depresije, uravnava razpoloženje in izboljša spanje. V drugi2 pa so rožni koren primerjali s sertralinom, zdravilom za depresijo, in dokazali izboljšanje razpoloženja pri obeh skupinah.Vas športne aktivnosti utrudijo?

Rožni koren tudi izboljša vašo kondicijo Rožni koren lahko pomaga tudi športnikom, saj izboljša kondicijo in omogoči hitrejše okrevanje. V stari Rusiji so delali zanimive poskuse z rožnim korenom. Med drugim so ugotovili, da so imeli olimpijski tekmovalci, ki so jemali to čudežno rastlino, veliko prednost pred drugimi tekmovalci. Rožni koren jim je omogočil hitrejšo regeneracijo in boljšo kondicijo3.

Že leta 2004 so študije na rožnem korenu pokazale, da lahko 200-miligramski odmerek eno uro pred treningom pomembno izboljša vzdržljivost.
Novejša študija4 je preučevala učinek rožnega korena na vzdržljivost pri 15 aktivnih starejših ženskah. Učinek so preučevali s 3-miligramskim odmerkom rožnega korena na kilogram telesne teže pri 6-kilometrski vožnji s sobnim kolesom. Rezultati so pokazali, da se je skupini, ki je jemala rožni koren, izboljšala vzdržljivost in zmanjšal srčni utrip med maksimalnim treningom. To nakazuje, da je rožni koren lahko koristno orodje za povečanje aerobne zmogljivosti športnikov.Lahko pomaga nadzirati diabetes

Sladkorna bolezen se pojavi, ko se v našem telesu razvije zmanjšana sposobnost proizvajanja hormona inzulina ali odzivanja nanj, kar povzroči visoko raven sladkorja v krvi. Ljudje s sladkorno boleznijo uravnavajo raven sladkorja v krvi bodisi z injekcijami inzulina ali z uporabo zdravil, ki povečajo občutljivost na inzulin.

Zanimivo je, da so raziskave na živalih pokazale, da lahko rožni koren pomaga izboljšati nadzor nad diabetesom. S svojim prilagodljivim delovanjem poveča število transporterjev za glukozo pri podganah. S tem mehanizmom znižuje krvni sladkor pri diabetičnih podganah, saj ti transporterji znižujejo krvni sladkor s prenosom glukoze v celice5.Kaj je potrebno vedeti med uživanjem rožnega korena?

Varno ga lahko uporabljamo do 4 mesece, Če ga jemljemo zvečer, lahko povzroči blago razdražljivost in zmoti spanec, saj deluje stimulativno. Polni učinek se pokaže po približno 6 tednih redne uporabe, manjši pa takoj.Že imate svoj rožni koren ali Rhodiolo?

Preverite vegansko formulo NOW Rhodiola, ki ima v eni kapsuli kar 500 mg rožnega korena.

Izdelek Now Rhodiola - preizkusite ga!Reference:

1 Performance of healthy physicians during night duty: Clinical trial, Phytomedicine, 2000.
2 V. Darbinyan et al, Clinical trial of Rhodiola rosea L. extract SHR-5 in the treatment of mild to moderate depression: Randomized Controlled study, Nordic J. of Psyhiatry, 2007.
J. J. Mao et al, Rhodiola rosea versus sertraline for major depresive disorders: A randomized placebo-controled trial, Phytomedicine, 2015.
3 https://www.nationalgeographic.com/culture/food/the-plate/2016/08/long-before-doping-scandals--russians-were-studying-performance-/
4 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15256690/
5 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3897963/, https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1550413107000678

Strokovna podpora in verodostojnost zapisanega

Komentirajte

Prijava na e-novice

Spremljajte naše e-novice in bodite obveščeni o ugodnostih in promocijskih bonih, s katerimi lahko prihranite.