Sladkorna bolezen in nega nog!

Noge slehernega izmed nas so izpostavljene različnim dejavnikom.

Obremenjuje jih pritisk tal in obutve, visoke temperature, vlaga in slaba zračnost, saj koža, ki je zaprta v čevelj, težje diha. Dodaten dejavnik tveganja, ki ga je potrebno jemati zelo resno, je sladkorna bolezen. Bolniki morajo nogam posvečati veliko pozornosti, saj so zaradi svoje bolezni bolj izpostavljeni različnim zapletom.  

V primerjavi z zdravimi ljudmi so sladkorni bolniki bolj dovzetni za kožne okužbe. Te so razmeroma pogoste pri diabetikih, ki imajo suho kožo stopal, saj se pojavijo fisure in ragade. Izsušitev bo večja, če je sladkorna bolezen neurejena in jo spremlja slaba prekrvavitev. Največkrat je prisotna nevroati ta. Bolnik ima oslabljen občutek za dotik, temperaturo in boleči no, moč no je podvržen infekcijam. Poudariti je potrebno, da infekcije   niso neposredna posledica nevropatije, temveč pride do hit rej šega nastajanja ran zaradi zmanjšanja občutljivosti. Zelo pogosta so vnetja, predvsem v predelih nohta, ker levkociti, ki sicer omogočajo obrambo telesa, izgubijo sposobnost za uničevanje bakterij. V kolikor je prisotna rana, se bo ta le stežka zacela, zato je nujno potrebno takoj poiskati zdravniško pomoč.  

Največkrat sladkorne bolnike poleg nevropatije pesti tudi arterioskleroza. Bolnik ima zaradi zožitve arterij oslabljen pretok krvi, kar spet predstavlja dodatno tveganje za okužbe. Te se lahko razvijejo v gangreno, ki predstavlja zelo hud zaplet sladkorne bolezni, ki žal največkrat vodi v amputacijo stopala ali celo noge.

Ne gre prezreti, da so sladkorni bolniki bolj dovzetni tudi za glivična obolenja. Preprečiti jih je mogoče s skrbno nego stopal. Koža med prsti mora biti čista in čim bolj suha ter negovana izključno z izdelki, ki so posebej razviti za nego stopal diabetikov.  

Vzrok vseh opisanih zapletov je povišan sladkor, zato mora diabetik skrbeti za urejeno sladkorno bolezen. Z odgovornim ravnanjem do svojega zdravja je možno težave preprečiti še preden se pojavijo. Zelo pomembno je vsakodnevno umivanje nog s toplo vodo in blagim milom. Za higieno je primerna telesna temperatura vode. Po umivanju naj se noge obrišejo z mehko in čisto brisačo, ne sme se pozabiti na prostore med prsti. Striženje nohtov je včasih bolje prepustiti strokovnjakom, še posebej, če sladkorni bolnik slabše vidi. Nujno je potrebno popiliti ostre robove. Bolnik mora vsak dan natančno pregledati stopala. Pomaga naj si z očali in ogledalom.  

Na ta način bo pravočasno opazil spremembe, kot so odrgnine, ulkusi, rane, žulji, otiščanci, znaki bakterijskih in glivičnih vnetij ter kožne spremembe. Slednje je mogoče preprečiti z vsakodnevno skrbno nego stopal. Uporabljati je potrebno pilo za stopala, ki je primerna za sladkorne bolnike, in kremo (še bolje dermo-adjuvant), ki je razvita za nego nog sladkornih bolnikov. Potrebno je skrbeti za pravilno obutev, redno menjavati nogavice (vsak dan čiste) in uporabljati naravne materiale (volna, bombaž). Čevlji naj se vsak večer razkužijo s pršilom, prilagojenim za obutev, pri nakupih naj se izbirajo naravni materiali, ki dopuščajo »dihanje« nog. Pomembni sta pravilna velikost in udobnost. Posebej je potrebno poudariti, da za zdravje nog ne bo zadoščala zgolj nega. Združevati jo je potrebno z zadostnim gibanjem   na svežem zraku, zdravim življenjskim slogom, s pravilno prehrano in opuščanjem škodljivih razvad. Pomembno je ohranjanje zdrave telesne mase, ob vsem ostalem pa je potrebno predvsem skrbeti za urejen krvni sladkor.  

Damjan Justinek, dr. med., spec. int. med.  

Romana Praprotnik, strokovna sodelavka, medicinska pedikerka

Komentarji