Tantrična spolnost

Kaj je tantrična spolnost in kako jo moramo izvajati nam je razložil Aleksander Lah, terapevt tantrične masaže.

Bi lahko posplošili, da tantrični seks zajema v večini vse tisto, kar se zgodi pred ali po seksu? Gre za bolj globoko obliko povezovanja, neke vrsto meditacijo? Pri tantričnem seksu je cilj višji kot le doseči vrhunec ...  

Tantričnega ljubljenja ni mogoče gledati ločeno od ostalega življenja, kajti seks postane tantrično ljubljenje šele, ko tudi preko dneva živiš tantrično. Bistvo tantričnega načina življenja in ljubljenja je ljubezen, spoštovanje, čutnost, čutenje sebe in drugih. Spoštovanje najprej do sebe, ki se kaže v tem, da ne živiš kot robot, pač pa kot čutno bitje, zato ne moreš pričakovati, da bo seks globok, čuten, orgazmičen, če si cel dan samo v glavi, telesu pa ne izkažeš nobenega spoštovanja in ga predvsem uporabljaš za prenašanje glave. Čutenje telesa, dihanje v trebuh, čutenje sveta okoli sebe, ljudi okoli sebe, poslušanje in sledenje svojemu notranjemu glasu naredi življenje tantrično, potem je tudi seks sam od sebe postane tantričen, čuten, spoštljiv, zdravilen, varen in izpolnjujoč ... tantrično ljubljenje.  

Lahko bi sicer rekli, da je pri tantričnem ljubljenju cilj več kot zgolj doseči vrhunec, kajti na področju spolnosti vlada velika zmeda in nejasnost. To kar običajno razumemo kot vrhunec ali orgazem je v večini primerov zgolj olajšanje napetosti, še posebej pri moških, pogosto pa tudi pri ženskah. Moški izliv in orgazem sta v resnici dva ločena procesa, čeprav večina misli, da je izliv in orgazem isto. Moški se mora naučiti zadržati izliv, a kljub temu doživeti orgazem celega telesa.  

Pri ženski je podobno - večinoma mislijo, da je hitri orgazem ščegetavčka pravi orgazem, pa je v resnici samo prijetno olajšanje napetosti, veliko globlji in mogočnejši orgazmi celega telesa pa jo še čakajo, da jih odkrije.  

Kako tantra povezuje partnerja? Na katerih nivojih?  

Ko rečemo, da se gremo ljubit, je treba to storiti na tak način, da se ne zgodi zgolj kratkotrajno eksplozivno olajšanje, pač pa da se zgradi ljubeče, varno okolje, ki privabi globoke orgazme in ekstatične in zdravilne izkušnje. Kakovost in trajanje orgazma je pri tantričnem ljubljenju čisto drugačno kot pri običajnem seksu. Orgazem ni tako silovit in eksploziven, pač pa globok, dolgotrajen, prežet z prijetnim mirom in močjo, ki ostane še dneve po ljubljenju. Na ta način imata partnerja izkušnjo ljubezni, izkažeta si in doživita ljubezen, ki ju poveže na vseh nivojih bivanja, med tem ko se pri površinskem seksu zgolj izpraznita eden ob drugem in to ne nahrani njunega odnosa, pač pa odnos izčrpava in vanj prinaša občutek praznine, vedno močneje čutita, da to ni to in iščeta pri drugih partnerjih to, kar čutita, da je z ljubljenjem mogoče doseči - občutek da si ljubljen(a), da si ok tak(a) kot si, da hrepeniš po spajanju z drugo osebo, da častiš in občuduješ eno neponovljivo verzijo boga v drugi osebi. Seveda lahko v drugem občuduješ boga samo, če imaš tudi do sebe tak odnos, kajti pogosto imamo odnose (partnerske in seksualne) na popolnoma zgrešenih temeljih. Pogosto sebe ne ljubimo, ne občudujemo, ne se ne dojemamo kot neponovljivo verzijo boga/boginje, pač pa smo osredotočeni na iskanje nekoga, ki sem nam zdi, da je bog/boginja, toda tista druga oseba, igra enako igro - sebe ne ceni, išče pa nekoga, za katerega zmotno meni, da je nekaj posebnega.  

Ali če ponazorim še drugače. Npr. nek moški ima o sebi zavestno ali podzavestno mnenje, da je revež (vsaj kar se tiče tega, koliko ljubezni ima v sebi, ne koliko denarja ima) in išče ter sčasoma najde žensko, ki se mu zdi, da je boginja, kraljica, polna lepote in ljubezni, čeprav ima ona o sebi precej podobno slabo mnenje kot ga ima on o sebi, hkrati pa se tudi njej skozi očala zaljubljenosti zdi, da je on kralj, pravi moški, močan moški, ob katerem se lahko sprosti in odpre ter izrazi kot ženska. Torej eden za drugega menita, da je kralj ali kraljica, v resnici pa sta oba reveža in čim slepilo zaljubljenosti popusti, oba spoznata, da nista s kraljem in kraljico. Potem pride do razočaranja, jeze, očitanja, da se je druga oseba spremenila, da ni več taka, kot ko sta se spoznala.  

Vsemu temu se najbolje izognemo tako, da najprej v sebi gojimo spoštovanje in ljubezen, toda lažje je to iskati zunaj, v drugi osebi.  

Kadar je govora o tantričnem ljubljenju, morata biti oba partnerja tako zelo predana, čutna, čustvena, kajne?  

Idealno je, da sta oba zrela, predana in čutna ter znata nadzirati spolno energijo, takrat ima ljubljenje največ možnosti, da postane globoko, izpolnjujoče ljubljenje. Toda če je en partner bolj vešč tantričnega ljubljenja, lahko nauči tudi drugega, če se je voljan učiti.  

Je lahko odnos med partnerjema tantričen, četudi ne gre za spolnost, spolni akt?

Bistvo tantrične spolnosti je ustvarjanje in čutenje polja ljubezni, čutenje mreže ljubezenskih niti, ki se spletejo med njima, zato tantričen odnos ni omejen zgolj na spolni akt, čeprav je med spolnim aktom tako polje lažje zgraditi, ker si oba vzameta čas in se osredotočita na ljubljenje, toda polje prijetnosti in nežnega erotičnega naboja lahko vzdržujeta tudi preko dneva, zunaj spolnega akta.  

Kako naj se nekdo nauči tantričnega ljubljenja?  

Tantričnega ljubljenja se je mogoče naučiti. Na voljo so delavnice tantrične masaže, kajti preko tantrične masaže se veliko naučimo o naravi spolne energije in kako jo primerno uporabiti. Spomladi smo imeli tako delavnico, naslednja bo jeseni. Čeprav se učimo določenih tehnik, bi rad poudaril, da tehnika sicer zelo pomaga, toda zgolj tehnika ni dovolj. Predvsem gre za zmožnost čutenje celega spektra energij (med njimi so tudi manj prijetne) in obvladovanje teh energij, kar se doseže s teoretičnim delom delavnice, predvsem pa z lastnim praktičnim raziskovanjem po delavnici, ki se v resnici nikoli ne konča. Tantrično ljubljenje je bolj pristop do življenja, do sebe in soljudi, je bolj ljubljenje z življenjem samim kot pa neka "huda» tehnika, ki ti prinese filmski seks. Pri tantričnem ljubljenju sicer pridemo do globokih užitkov in ekstatičnih stanj, toda včasih se srečamo tudi s svojimi potlačenimi čustvi, blokadami in ranami z namenom, da se ozdravijo in da se bolje počutimo in postanemo boljši človek in bolje služimo življenju (bogu), ki se na neponovljiv način izraža preko nas. Tudi tu je potrebno znanje, kako prejadrati te čustvene viharje, da ne gre zgolj za neprijetno dramo in neskončno bežanje od samega sebe preko kratkotrajnih užitkov kot je seks, hrana, površinski čvek, konstanten nemir ... ampak da gre za rast in razvoj.  

Kako naj ve, da je na pravi poti? Kadar seksualna intima traja dlje časa, kadar se podaljša seksualna ekstaza?  

Predvsem po tem, kako se nekaj ur in nekaj dni po aktu počutiš. Če gre za kakovostno ljubljenje, se počutiš dobro, čutiš mir, moč, enostavnost, ostane prijetno ščemenje, a hkrati potešenost. Čeprav si vedno želiš ponovnega ljubljenja, nisi nevrotično obseden s seksom. Če pa gre za hiter površinski seks, pa to sicer včasih paše, pogosto pa pusti občutek nemira, nepotešenosti in obsedenost s seksom.  

Koliko je pri tantrični izkušnji pomembna tehnika ljubljenja, dolžina spolnega akta, domišljija, popestritev akta z erotičnimi igračkami?  

Tehnika pomaga na začetku, kasneje pa se je treba predajati ljubljenju, polju, ki se ustvari med ljubljenjem in to polje narekuje tehniko ter položaje. Dolžina akta ni pomembna, čeprav običajno tantrično ljubljenje traja več ur. Bolj je pomembna kakovost, globina odnosa, ki pa jo je težko doseči v pol ure. Tantrično ljubljenje se ne začne s penetracijo, pač pa s spajanjem energij, povezovanjem med partnerjema, čutenjem sebe in partnerja, uživanjem v prijetnem polju, ki se ustvarja.  

Domišljija in fantazija je beg iz dejanskega ljubljenja, je nezmožnost čutiti lepoto trenutka in ker ne čutimo, si skušamo to priklicati s fantazijo. Um in domišljija naj sledita aktu, naj pomagata udejaniti to, kar že je tukaj. Pri ljubljenju naj bo srce vladar, um pa služabnik, ki se uči in podpira ljubljenje, ne pa diktira položaje in tempo. Tudi erotične igračke verjetno imajo svoje mesto, toda meni so bolj distrakcija.

Meni osebno je dovolj moje in njeno telo. Beseda telo se tukaj nanaša na fizično, čustveno, mentalno telo, tudi dušo.  

Kako doseči popolno predajanje, globino, povezanost, komunikacijo, empatijo?  

Predvsem s čutenjem najprej sebe, potem pa partnerja. Pri tem najbolj pomaga globoko, čutno dihanje v trebuh, ki deluje kot ogromno srce, ki ves čas izmenjuje energijo znotraj nas z energijo okolice, partnerja, vesolja.  

Ali gre pri tantrični spolnosti za to, da se tik pred orgazmom partnerja ustavita in nadaljujeta z božanjem ali čim drugim?

Orgazem in moški izliv sta dva ločena telesna procesa, orgazem je zaželen vedno, moški izliv pa samo, ko želita zaploditi otroka. Ženski izliv pa je nekaj čisto drugega, ženske ne izčrpa, tako kot moškega, pač pa jo popelje v globlja ekstatična doživetja, včasih pa tudi v psiho-fizično čiščenje telesa. Zato je dobro, da se moški nauči kontrolirati izliv, za to lahko že zunaj akta izvaja določene vaje, med drugim tudi stiskanje presredka oziroma krčenje sramno-trtične mišice, ki ohranja telo pretočno za spolno energijo in omogoča, da se spolna energija širi po celem telesu, ne pa zgolj na področju spolnih organov.

Če se veliko energije nakopiči zgolj na področju spolnih organov, je tam večji pritisk energije ostali deli telesa pa niso nahranjeni s to vitalno energijo in posledično lahko čutimo bolečino v modih in prostati, zato je bolje ejakulirati, če ne znamo energije razporediti po celem telesu. Seveda pa je bolje postopoma natrenirati telo, da je sposobno spolno energijo razširiti po celem telesu, da je naš um oster, jasen in ljubeč, da so naša čustva močna, toda umirjena, da smo polni življenjske energije, ne pa, da energijo odvržemo v robček in ostanemo prijetno (ali manj prijetno) sproščeni. Moški se uči preko vaj, ki jih dela sam, pa tudi preko tega, da se ljubi tako, da ne gre preko točke brez povratka (ejakulacije).  

Moški se mora naučiti obvladati ejakulacijo. Sposobnost zadrževanja orgazma verjetno sprva ni lahka naloga?  

Tako je, za moške zadrževanje izliva sprva ni lahka naloga, saj se jim zdi, da so se s tem odrekli edinemu užitku, ki jim je na voljo. Toda to v resnici ni edini užitek, moškega čaka še veliko lepšega. Če se nauči čutiti sebe in njo, mu že to povzroča ekstatične užitke, sčasoma pa se nauči tudi doživljati orgazme celega telesa (brez izliva) že samo s tem, da se poveže z njo in njeno ekstazo.  

Kakšen naj bo primeren prostor za tantrični skok v posteljo?

Tantrično ljubljenje ni delo, ni obveznost, je bolj molitev, meditacija, čaščenje življenja in konkretne neponovljive verzije boga in boginje, ki ga/ jo predstavlja partner/ka, zato naj bo tudi prostor temu primeren. Če si lahko privoščimo, je dobro imeti posebno sobo, ki je namenjena zgolj ljubljenju, primerno opremljena, okrašena, nadišavljena, ogreta, soba, oziroma svetišče.  

Zanj si je potrebno vzeti kar precej časa. Kako je to mogoče ohranjati v današnjem hitrem tempu življenja ali po tem, ko so tu že otroci?  

Težava je v tem, da je večina obupala nad ljubljenjem in jim ljubljenje predstavlja manjši užitek kot gledanje TV, zato ni dovolj visoko na prioriteti in posledično tudi težko najdemo čas za ljubljenje, saj je postalo bolj zakonska obveza kot pa nekaj, kar si želimo. Če pa spet odkrijemo lepote ljubljenja, ne bo težko najti čas.

 

Članek napisala: Veronika Bilban, revija Bogastvo zdravja.

Več vsebin na voljo na spletni strani: www.bogastvozdravja.si. Tu boste mogoče tudi vi našli kakšen zanimiv članek!

 

Komentarji