TEŽAVE Z MEHURJEM IN TEŽAVE PRI URINIRANJU

četrtek, 07 oktober 2021

V spodnjem prispevku vam želimo pojasniti težave z mehurjem. Izvedeli boste kaj težave z mehurjem so, kako jih prepoznati in tudi kako jih omiliti. Ker pa vemo, da ima mnogo oseb tudi težave pri uriniranju, vam želimo nekoliko olajšati spopadanje s temi nevšečnostmi. Splošno o težavah | Različne težave | Ženske težave | Moške težave | Vzroki | Miti in resnice | Preprečevanje | Zdravljenje | Težave pri uriniranju | Zaključek | Vprašanja in odgovori Viri/referenceTežave z mehurjem niso redkost. Z njimi se srečujejo mlajši in starejši, ženske in moški. Skoraj vsak med nami se je že ali pa se še bo, srečal s težavami z mehurjem. K njim prištevamo različne oblike težav. Najbolj znan simptom težav je boleče ali pekoče uriniranje in pogosto uriniranje. V nadaljevanju vam razkrijemo, kakšne težave z mehurjem poznamo in kaj so njihovi simptomi. Informirali vas bomo tudi z različnimi načini zdravljenja težav in vam podali nekaj nasvetov, kako preprečiti nastanek težav z mehurjem. SPLOŠNO O TEŽAVAH Z MEHURJEM

Mehur ali poznan tudi pod daljšim imenom sečni mehur, je pravzaprav mišična vrečka. Mnogi strokovnjaki pa ga opišejo tudi kot mišičast votli organ. Mehur je del organskega sistema poimenovanega urinarni trakt, ki skrbi, da se urin ustvarja, se prenaša po telesu in se na koncu izloči. V ta organski sistem sta vključeni dve ledvici, dva sečevoda, sečnica ter seveda mehur.

urinarni_trakt_clovek

Slika: mehur je del urinarnega trakta 

Ta se nahaja v predelu medenice, zelo blizu sramne kosti. Pri moških se sečni mehur nahaja pred zadnjikom, medtem ko pri ženskah leži nekoliko nižje. Zato, da mehur ostane na mestu, so zaslužne vezi, ki so pritrjene na druge organe in pa medenične kosti. Mehur se po velikosti spreminja. Ko je prazen, je njegova velikost primerljiva približno z velikostjo in obliko hruške.POUDAREK

Mehur je izredno pomemben organ v našem telesu.

Urin, ki nastaja v ledvicah, se po dveh cevkah, ki jih imenujemo sečevodi, spusti do mehurja. Prehajanje iz ledvic v mehur je konstantno. Zato mora mehur opraviti izjemno pomembno nalogo. Na vrhu mehurja se namreč nahajata sečevoda, ki v manjšem odseku potekata tudi znotraj mehurja. Iztekajoč urin  se v mehurju namreč zadrži in hrani. S tem omogoči redko in pa nadzorovano uriniranje.

wc_stranisce_mehur

Slika: obisk stranišča ob težavah z mehurjem je izjemno neprijeten POUDAREK

Da mehur lahko zadrži od 400 do 600 mL urina, je obdan s plastmi mišičnega tkiva.

Z njihovim raztezanjem lahko mehur kar nekaj časa hrani urin, predno ga moramo izločiti. Če gre za zdrav mehur, lahko ta pri odraslih urin zadrži za dve do pet ur. Sama stena mehurja je zgrajena iz treh plasti, od katerih ima vsaka svojo funkcijo. Na notranji strani se nahaja sluznica, srednja mišična plast, ki omogoča krčenje je musculus detrusor vesicae  zunanjo vezivno plast pa poimenujemo adventicija.

Ko se mehur napolni, v spodnjem delu trebuha začutimo napetost. Ta naznanja, da je potrebno mehur izprazniti. Med uriniranjem se mišice mehurja pričnejo krčiti, dve zaklopki oziroma sfinktra pa se odpreta, da urin lahko izteka iz mehurja. Urin mehur zapusti preko sečnice, skozi katero se nato izloči iz telesa. Dve mišici ožilki, ki se nahajata na iztopišču sečnice sta po strukturi različni. Notranja je iz gladkega mišičja in je pod nadzorom nehotenega živčevja. Medtem ko zunanjo, ki je iz skeletnega mišičja, nadziramo sami. Pri moških je sečnica daljša, tudi do 20 cm, medtem ko ženska sečnica meri od 2,5 do 4 cm.

Video: oglejte si kako deluje vaš urinarni trakt  RAZLIČNE TEŽAVE Z MEHURJEM

Poznamo kar nekaj različnih težav z mehurjem. Nekatere izmed njih so nekoliko bolj nevarne in neprijetne, druge so lažje rešljive, če jih pravočasno opazimo. Pri težavah z mehurjem je izredno pomembno, da raziščemo vzrok naših težav. Le tako bomo lahko zdravljenje prilagodili našim težavam in bomo s tem povečali možnost za popolno odpravljanje težav.

Težave z mehurjem strokovnjaki ločijo na urinsko inkontinenco ter zadrževanje urina.

Za prvo, urinsko inkontinenco, poznamo več različnih vrst. Tudi te se med seboj razlikujejo glede na vzroke in simptome.

Stresna inkontinenca se razvije takrat, ko so naše mišice v medeničnem dnu izjemno prešibke, da bi mišico zapiralko ohranile zaprto, ko pride do povečanega pritiska. S tem pride do neželenega uriniranja med popolnoma vsakdanjimi aktivnostmi kot so kašljanje, kihanje, smejanje ali pa telesna vadba.

Urgentna inkontinenca se drugače poimenuje tudi kot čezmerno aktiven sečni mehur ali nestabilni mehur. S takšno obliko težav z mehurjem in to vrsto inkontinence se srečujejo tisti, katerih mišice v mehurju se neželeno in nenadzorovano krčijo. To pa vodi do neželenega uhajanja urina, predno uspete priti do stranišča.

inokntinenca_tezave_urin

Slika: različni primeri inkontinence, ki prizadenejo ljudi 

V primeru mešane urinske inkontinence govorimo o kombinaciji tako stresne kot pa tudi urgentne inkontinence. Za posameznika je takšna oblika uhajanja urina res izjemno neprijetna in lahko v veliki meri vpliva na vsakdanje življenje osebe.

Prelivna inkontinenca je oblika inkontinence, kjer urin redno ali nenehno uhaja zaradi nezadostnega praznjenja mehurja. Takšna oblika inkontinence doleti tiste osebe, ki imajo mehur poškodovan ali pa je njihov sečevod blokiran. Prav tako je prelivna inkontinenca mogoča pri osebah z nevrološkimi težavami ali poškodbami. Osebe z takšno obliko inkontinence se stalno soočajo z občutkom polnega mehurja, oziroma da ta ni povsem izpraznjen. Ko pa se odločite iti na stranišče, pa priteče le majhna količina urina.

Ena izmed težav je tudi zadrževanje urina. Ta je lahko posledica blokade v urinskem traktu ali šibkih mišicah sečnega mehurja. Z njo pa se srečujejo tudi osebe z nevrogenimi boleznimi kot na primer multiple skleroze, paraplegije ali bolezni spina bifida. Ob takšni bolezni je namreč moten signal med možgani in mehurjem, kar vodi v nepravilno delovanje celotnega urinarnega trakta in posledične težave z mehurjem.POUDAREK

Ko govorimo o težavah z mehurjem, s tem izrazom nakazujemo predvsem na neželeno uhajanje urina ali pa nezmožnost popolnega izpraznjenja mehurja.

Obstajajo pa tudi nekatera druga stanja, ki jih lahko prištevamo težavam z mehurjem.

Prekomerno aktiven mehur: ne gre za inkontinenco, temveč prepogosto potrebo po uriniranju. Mnogi ga imenujejo tudi razdražljiv mehur. Vendar je pomembno vedeti, da je uriniranje od 4 krat do 8 krat dnevno povsem normalno.

Video: podučite se o prekomerno aktivnem mehurju 

Cistitis: je vnetje ali okužba mehurja, ki je vzrok za kronično ali akutno bolečino, nelagoden občutek in pogosto uriniranje.

Urinski kamni: se tvorijo v ledvicah in potujejo navzdol do mehurja. Ledvični kamni lahko blokirajo pretok urina v mehur ali iz njega in s tem povzročajo hude bolečine.

Rak mehurja: Eden od simptomov je krvi v urinu. Tumor v predelu mehurja se odkrije s poglobljenimi preiskavami. Točnega vzroka za pojav raka mehurja ne poznamo, k njegovemu nastanku pa definitivno prispeva

Hematurija: je pojav, ko je urin pomešan s krvjo. To stanje je lahko neškodljivo ali pa gre za posledico okužbe ali drugega resnega stanja. Ob opažanju krvi je izredno pomembno, da se posvetujete s svojim zdravnikom.

Cistocela: pomeni oslabljene medenične mišice, ki lahko privedejo do hudih težav z uriniranjem in tudi do bolečin.

Disurija: je pojav bolečega uriniranja, kjer pride do bolečine in nelagodja med uriniranjem zaradi okužbe, draženja ali vnetja mehurja, sečnice in pa tudi zunanjih spolnih organov.

Pri otrocih pa je nekoliko bolj pogosta težava nočna enureza: gre za močenje postelje otroka, starejšega od pet led od enkrat do dvakrat tedensko v najmanj treh mesecih.

wc_stranisce_uriniranje

Slika: skupno vsem težavam je, da so opazne spremembe pri uriniranju  TEŽAVE Z MEHURJEM PRI ŽENSKAH

Ženske se s težavami z mehurjem srečujejo v vseh starostnih obdobjih. Nekoliko bolj so k težavam nagnjene tiste ženske, ki so pred kratkim rodile. Tveganje se namreč takrat močno poveča. Po rojstvu se namreč mišice medeničnega oslabijo, pri nekaterih celo poškodujejo. To pa lahko vodi do nepravilnega prepoznavanja zmogljivosti mehurja.  Nekatere ženske se pogosto srečujejo s stresno inkontinenco.

S težavami z mehurjem se sreča skoraj vsaka tretja ženska nad 40 letom starosti. Težave se pogosto odražajo v obliki simptomov kot je, boleče uriniranje, pogosto uriniranje, nočno uriniranje in pa neželeno uhajanje urina.

Kot najpogostejši vzroki za težave z mehurjem pri ženskah so ugotovljene šibke mišice medeničnega dna, okužba mehurja in pa čezmerno aktivni mehur. Pri slednjem je težava predvsem v tem, da se mišice mehurja pričnejo krčiti, predno je to zares potrebno. To pa bo najverjetneje vodilo v uriniranje več kot 4 – 5 krat dnevno, kar je povprečno in običajno.

Video: izvedite več o težavah z mehurjem pri ženskah 

Nekatere ženske pa se srečujejo tudi z okvaro živcev v mehurju. Pogosto gre za posledico multiple skleroze, sladkorne bolezni ali pa kronične okužbe mehurja.

Ne glede na vaše težave in njihov vzrok je pomembno, da se ob zaznanih simptomih obrnete na strokovnjaka. Simptomov ne ignorirajte in poiščite pomoč. Skoraj zagotovo obstaja zdravljenje, ki bo olajšalo vaše simptome in zmanjšalo občutek neprijetnosti. TEŽAVE Z MEHURJEM PRI MOŠKIH

Težave s katerimi se srečujejo moški, so izjemno raznolike. Da so težave na vidiku, razkrije vedno pogostejše uriniranje in pa tudi nočno uriniranje. Nekatere moške pa na težave opozori šibek curek in kapljanje urina po tem, ko imate občutek, da ste obilno izpraznili mehur. Spet drugi se srečujejo s težavami pri zadrževanju urina kot tudi s težavami pri popolnem izpraznjenju mehurja.

Prav tako pa so raznoliki tudi vzroki, zaradi katerih pride do težav z mehurjem pri moških.POUDAREK

Z njimi se lahko srečajo moški različnih starosti. Nekoliko pa se tveganje za nastale težave poveča s starostjo, predvsem okoli 60. leta starosti.

Najpogosteje se kot krivca za težave z mehurjem pri moških določi prostato. Ta se namreč nahaja ob sečevodu ob izhodu iz mehurja. V primeru, da se je prostata povečala, da prične močno pritiskati na sečevod. To pa pomeni, da se bo vaš sečevod z veliko težavo popolnoma odprl med uriniranjem. Tako pride do manjšega pretoka in posledično boste urinirali več časa. Nato se bo pojavil tisti občutek, da vaš mehur pravzaprav nikoli ni zares prazen. To pa je sila neprijetno in bo slej ali prej začelo ovirati vaša vsakodnevna opravila.

Video: kakšni so razlogi za težave z mehurjem pri moških

Ko boste zdravniku opisovali prve znake in simptome, bodite zelo natančni. Zdravnik bo poskušal odkriti pravi vzrok. Tudi če se bo izkazalo, da prostata ni pravi vzrok za vaše težave z mehurjem, bo zdravnik našel drugi vzrok. Možne so seveda tudi okužbe sečil. VZROKI ZA TEŽAVE Z MEHURJEM

Vzroki za težave z mehurjem so lahko zelo različni. Lahko so posredno ali pa tudi neposredno povezani s posameznimi zdravstvenimi težavami. Pomembno je, da pri raziskovanju, zakaj je prišlo do težav z mehurjem in kakšni so vzroki, vključite svojega zdravnika.

vzroki_težave_mehur

Slika: vzroki za težave z mehurjem so lahko različni 

 

Nenadzorovana sladkorna bolezen

Eden od vzrokov za težave z mehurjem je lahko tudi nenadzorovana sladkorna bolezen. V primeru, da je krvni sladkor slabo nadzorovan, se lahko poškodujejo živci in s tem se izgubijo številni občutki v okončinah. Prav tako se lahko zaradi visokega krvnega sladkorja poškodujejo tisti živci, ki so pomembni za pošiljanje signalov mišicam, ki uravnavajo uriniranje. V primeru, da imate še neodkrito sladkorno bolezen, lahko opazite pogostejšo potrebo po odvajanju urina in pa tudi težave z zadrževanjem urina.

diabetes_tezave_mehur

Slika: težave z mehurjem so lahko tudi posledica sladkorne bolezni 

Prav tako se lahko pri sladkorni bolezni pojavijo večje količine urina. Telo se namreč tako želi znebiti odvečne glukoze v telesu. Če so vaši simptomi podobni zgoraj opisanim, je smiselno, da obiščete zdravnika. Ta pa vam bo dal nadaljnje usmeritve, predvsem za nadzorovanje krvnega sladkorja s pomočjo prehrane ter gibanja.

 

Poslabšano delovanje ščitnice

Pogosteje pri ženskah kot pri moških pride do poslabšanega delovanja sčitnice oziroma hipotiroidizma. Takrat se upočasni delovanje žleze ščitnice, ki nam drugače pomaga uravnavati metabolizem. Ta bolezen lahko povzroči tudi težave pri prenašanju živčnih signalov do mišic. Pri nekaterih osebah s poslabšanim delovanjem ščitnice, lahko pride do urgentne inkontinence ali do pretirano aktivnega mehurja. Oseba takrat občuti nenadno potrebo po uriniranju, mehur pa popolnoma nezavedno izloči urin. Strokovnjaki pravijo, da je inkontinenca sekundarni simptom hipotiroidizma. Med primarne simptome pa štejemo izjemno utrujenost, občutek 'zmrzljivosti', hitrejše pridobivanje telesne teže, izsušenost kože in včasih tudi neobičajno izpadanje las. Pomembno je, da se o težavah pogovorite z zdravnikom in pričnete z zdravljenjem hipotiroidizma, ki običajno omili inkontinenco.

 

Kronično vnetje sečil

Kot pogost vzrok za težave z mehurjem je tudi kronično vnetje sečil. Do infekcij sečil pride tako pri moških kot ženskah, vendar pri damah pogosteje.POUDAREK

Vnetje sečil je druga najpogostejša skupina infekcij pri ljudeh.

Najpogosteje infekcijo spremljajo težave pri odvajanju urina, neprijetnim in pekočim občutkom, pogostim ali celo neprestanim tiščanjem na vodo. Prav tako se pri osebah z vnetimi sečili pogosto urin obarva rdeče ali je moten. Pogosto pa ima tudi neprijeten in smrdeč vonj.

Osebe lahko ob vnetju sečil čutijo tudi lokalizirano bolečino ter neprijeten občutek pritiska. Mnogim se pojavi tudi vročina. V primeru bakterijske infekcije, se bo zdravnik najverjetneje odločil za zdravljenje z antibiotiki. Če pa trpite zaradi kronične infekcije sečil, so te zelo verjetno povezane z drugimi zdravstvenimi težavami. To se ugotavlja predvsem zato, ker lahko posamezne bolezni privedejo do kroničnih infekcij.

infekcija_bakterije_mehur

Slika: vstop bakterij lahko povzroči vnetje sečil 

Lahko pa do kroničnih vnetji sečil pride zaradi slabih higienskih navad. Ženske, ki se soočajo s kroničnimi vnetji, naj zato ne bi uporabljale tamponov. Prav tako se je smiselno izogniti prekomernemu izpiranju genitalij z močnimi mili. Svetuje se tudi uriniranje pred in po spolnem odnosu. Prav tako pa pri kroničnem vnetju sečil pomaga zdrav življenjski slog in izogibanje alkoholu ter kofeinu.

Video: kako si lahko pomagate, ko pride do okužbe? 

Intersticielni cistitis ali kronično vnetje mehurja

Kronično vnetje mehurja je skoncentrirano le na en del urinarnega sistema in niso okužena vsa sečila. Kronično vnetje mehurja vključuje tako razdraženost sluznice in pa tudi sten mehurja. Kislina, ki je prisotna v mehurju namreč povzroča tanjšanje in pa tudi razžiranje sten sečnega mehurja. Za to vrsto cistitisa natančen vzrok ni popolnoma znan. Mnogi strokovnjaki so našli povezavo z motnjami spanja, migrenskimi glavoboli, depresijo ter tudi drugimi bolečinskimi sindromi kot na primer fibromialgijo, sindromom razdražljivega črevesja, sindromom kronične utrujenosti in podobno.

Te motnje so kažejo s simptomi, kot je povečana potreba po uriniranju, celo več kot sedemkrat dnevno, bolečina pri uriniranju, neprijetnost in bolečine v predelu medenice. Ta bolečina lahko pogosto niha in se pojavi tudi ob menstruaciji, spolnem odnosu. Bolečina lahko spominja na tisto, ki se pojavi ob infekciji sečil.POUDAREK

Sicer pa izvidi testov ne pokažejo prisotnosti nobene bakterije. Diagnozo lahko postavi le urolog s posebnim postopkom, cistoskopijo.

Če je potrebno zdravljenje, to obsega tudi prehranske spremembe, ki zahtevajo izogibanje živilom, ki dražijo mehur (kavi, drugim kofeinskim napitkom in kislim jedem). MITI IN RESNICE O MEHURJU IN TEŽAVAH U MEHURJEM

V nadaljevanju bomo razkrili nekaj mitov in resnic o vašem mehurju. Verjetno ste katero od spodnjih trditev že večkrat premlevali v svojih mislih. Sedaj pa vam prinašamo odgovore.

Mit 1: Majhen mehur, velike težave

Nekateri ljudje težave s pogostim uriniranjem in nenadzorovanim izločanjem urina pripisujejo majhni kapaciteti mehurja. Vendar razlog za težave v veliki večini tiči nekje drugje. Kapaciteta mehurja je res v izjemno majhnem odstotku razlog za težave. Pri zdravih ljudeh lahko mehur zadrži od ene do dve skodelici urina. Če pa se soočate s težavami, ki so povezane z uriniranjem, je verjetno razlog v slabih mišicah, infekciji sečil, okvari živčnega sistema ali pa gre za stranske učinke zdravil. Če imate težave, se posvetujte s svojim zdravnikom.

Mit 2: Potrebujete 8 kozarcev tekočine na dan

Kakšne so posameznikove potrebe po zaužiti tekočini, se razlikuje od osebe do osebe. Do razlik prihaja zaradi telesnih značilnosti, življenjskega stila in aktivnosti. Mogoče boste potrebovali manj ali več kot 8 kozarcev tekočine. Držite se pravila, da pijte takrat ko ste žejni in poskrbite, da ostanete dovolj hidrirani. S tem boste zagotovili, da vaš urin ne bo postal preveč koncentriran in se bo občutno zmanjšalo tveganje za nastanek ledvičnih kamnov. To seveda velja za popolnoma zdrave osebe, če se soočate s kakšnimi zdravstvenimi težavami, se posvetujte z zdravnikom.

Mit 3: Bolje je, če manj pijete

Zmanjševanje zaužite tekočine ne bo prineslo tudi konca težav z mehurjem. Lahko bi sicer prvih nekaj dni imeli občutek, da so se težave oslabile, vendar bi kaj kmalu ugotovili, da temu ni tako. Zdrav mehur mora prenesti normalno količino zaužite tekočine. Je pa potrebno razmisliti kakšno tekočino uživate. Če večkrat na dan posegate po napitkih, ki vsebujejo kofein, lahko to vpliva na pogostost potrebe po uriniranju. Prav tako razmislite, ali je potrebno zaužiti toliko sladkih pijač. Tudi te namreč niso primerne za splošno vzdrževanje zdravja.

Video: koliko vode morate spiti vsak dan?

Mit 4: Težave z mehurjem ostanejo celo življenje

V primeru, da vas motijo težave z mehurjem in močno vplivajo na vaše vsakodnevno življenje, je čas, da poiščete zdravniško pomoč. Inkontinenca je sicer zdravstveni problem, se ji pa da izogniti. Če hitro prepoznate simptome, se lahko zdravljenje prične pravočasno. Kako bo zdravljenje potekalo, je seveda odvisno od bolezni zaradi katere trpite. Prav tako pa je zdravje odvisno od vašega splošnega zdravljenja. Če bo zdravljenje uspešno, se bo pokazalo čez čas, definitivno pa ni potrebe, da vas težave z mehurjem popolnoma ohromijo normalnega življenja.

Resnica 1: Uriniranje dvakrat na noč ni zdravo

Če morate enkrat na noč obiskati stranišče, je to lahko še povsem normalno. V primeru, da vas ponoči dvakrat ali več zbudi nuja po uriniranju, je čas, da obiščete svojega zdravnika. Zapišite si kolikokrat na noč in v katerih delih noči morate obiskati stranišče, koliko tekočine dnevno zaužijete in kakšna zdravila že uživate. Tako bo zdravnik lažje postavil diagnozo. Nekateri razlogi z prepogosto nočno uriniranje so težave s prostato pri moških, osnovne zdravstvene težave (artritis, diabetes, depresija in tesnoba), uživanje nekaterih zdravil ali prekomerno aktiven mehur. Če pa se pogosto nočno uriniranje ne zgodi vsako noč in je to le občasna težava, je lahko razlog tudi v zaužitju velike količine tekočine tik pred spanjem.

Resnica 2: Vsakdo ima lahko težave z mehurjem

Zgornje dejstvo je povsem resnično. Težave z mehurjem lahko doletijo prav vsakega. Nekoliko bolj so sicer zaznane pri ženskah, vendar se z njimi soočajo tudi moških. Dejstvo pa je, da so težave z mehurjem nekoliko pogostejše pri določenih skupinah žensk, tistih, ki so spolno aktivne, so že rodile ali pa so v menopavzi. Nekoliko pogosteje se s težavami z mehurjem srečujejo starejši odrasli ter moški z anamnezo težav s prostato. Prav tako pa pogosteje težave z mehurjem doletijo osebe s poškodbami hrbtenjače. Ko zaznate kakršnekoli simptome in znake težav z mehurjem, se posvetujte z zdravnikom.

moski_zenska_mehur

Slika: razlika v postavitvi mehurja med moškim in žensko 

Resnica 3: Težave pri moških ne izvirajo vedno iz težav s prostato

Pogosta potreba po uriniranju pri moških ne izvira vedno iz težav, ki bi lahko bile povezane s prostato. Lahko imate prekomerno aktiven mehur ali pa vzroki tičijo drugje. Če imate povečano prostato, ta pritiska na vašo sečnico, pri preveč aktivnem mehurju, pa je težava v nadzoru mišic. Pozorni bodite na vaše simptome in se o njih pogovorite z zdravnikom. Ta bo s pomočjo nadaljnjih preiskav določil, na kakšen način bo potekalo zdravljenje.

Resnica 4: Vaje za nadzor mehurja lahko opravljajo tudi moški

Verjetno ste že slišali, da se ženske večkrat poslužujejo vaj za jačanje mišic medeničnega dna. Te pa posredno vplivajo tudi na zmožnost nadziranja mehurja. Pravimo jim Keglove vaje. Vedno več zdravnikov pa jih priporoča tudi moškim. Mišice medeničnega dna namreč nadzorujejo, kdaj in kako ustavite in pričnete z uriniranjem. Ko imate mehur prazen, poskusite mišice skrčiti za tri do pet sekund in jih nato popolnoma sprostite. Pri tem sprostite trebuh, zadnjico ter noge. Vaje se priporočajo za vsakodnevno izvajanje, ali izvajanje vsak drugi dan. Delate lahko po tri sklope in do 10 ponovitev. Te vaje pa lahko opravite kjerkoli in kadarkoli, saj ne bo nihče opazil, da jih izvajate. Vadite lahko v sedečem, stoječem ali ležečem položaju.

keglove_vaje_mišice

Slika: naslov slike 

Resnica 5: Načrt bi lahko pomagal

Trening mehurja je definitivno prvi korak, ki bi lahko pomagal nekaterim ljudem s prekomerno aktivnim mehurjem. Naredite si načrt, kdaj boste odšli na stranišče in se poskušajte upreti prvi potrebi, da greste spraznit mehur. Ko vam uspe, lahko v naslednjih tednih podaljšate čas, ko ne obiščete stranišča. Skupaj z rednim izvajanjem Keglovih vaj, lahko prepolovite obisk stranišča zaradi aktivnega mehurja.

Video:kako izboljšati preveč aktiven mehur? 

Resnica 6: Nadzor nad mehurjem

Splošna skrb za zdrav življenjski slog vam lahko hitro in učinkovito pomaga preprečiti težave z mehurjem ali pa jih vsaj zmanjšati. Mnogi strokovnjaki se strinjajo, da bi lahko z redno vadbo in pa Keglovimi vajami bolje obvladovali stresno inkontinenco. Prav tako pa bi se zmanjšala količina in pogostost uhajanja urina zaradi smeha, kihanja ter kašljanja. Prav tako je smiselno poskrbeti za zdravo telesno težo, saj lahko preveč kilogramov negativno vpliva na zmožnost nadzora nad mehurjem. ZDRAVLJENJE TEŽAV Z MEHURJEM

Težav z mehurjem se seveda želite rešiti. Zakaj bi trpeli ob vsakem uriniranju? Zakaj bi morali svoje dnevne aktivnosti planirati okoli tega, kdaj boste morali obiskati stranišče? Dokler težave z mehurjem niso res hude, se lahko v prvi vrsti reševanja lotite samostojno.

Nekateri se poslužujejo dietnega režima, ki strogo prepoveduje uživanje posameznih skupin živil, ki bi lahko bile škodljive za mehur. Govorimo predvsem o izogibanju gaziranim in sladkim pijačam, kavi, kakavu, alkoholu in pretirano začinjenim in pekočim jedem.

hrana_zelenjava_zdrava

Slika: uravnotežena prehrana je najboljša izbira za vaše zdravje 

Kot učinkovita pomoč se je izkazalo tudi omejevanje uživanja tekočine po 18.uri zvečer. Če že pred to uro zaužijete priporočljivo količino tekočine, se lahko z omejevanjem pitja pozno zvečer izognete pogostim nočnim odhodom do stranišča.

Kar lahko storite sami, je tudi redno izvajanje treninga mehurja. Ta je deloma učinkovit samostojno, odlično pa se odnese tudi v kombinaciji z zdravili. Trening mehurja bo namreč omogočil, da boste redno podaljševali vmesni čas med posameznimi obiski stranišča.

Izvajate pa lahko tudi drugačen trening. Govorimo o izvajanju vaj po keglu, ki smo jih omenili že prej. Močne in ojačane mišice medeničnega dna imajo namreč izjemno pomembno vlogo pri delovanju sečil.

Video: preverite kako lahko izvajate keglove vaje 

Med priljubljeno naravno kombinacijo, ki je že mnogim pomagala ob težavah z mehurjem, velja kombinacija luštrekarožmarina in pa vsem dobro znane tavžentrože. Mnogi namreč verjamejo, da je ta kombinacija učinkovin izredno hitro olajša pekoč občutek med in po uriniranju. Prav tako pa ugodno vpliva na krče v trebuhu. Te tri naravne sestavine najdete tudi v mnogih čajnih pripravkih in naravnih preparatov, ki so vam za lajšanje težav z mehurjem na voljo tudi v naši spletni lekarni.

Verjetno ste že slišali za moč brusnice, ko govorimo o težavah z mehurjem. Brusnica namreč vsebuje d manozo, ki se oprime sluznice sečil in brez težav prepreči, da bi se na sluznico pritrdila še E. Coli. To je namreč bakterija, ki je glavni povzročitelj težav sečil. Seveda, se ji želite izognite v velikem loku. Naj pa vas opozorimo, da samo zobanje suhih brusnic ne bo dovolj, da popolnoma pozdravite svoje stanje. Poiščite pa tiste izdelke in preparate, kjer je na voljo večja koncentracija d manoze pridobljene iz brusnic. Veliko takšnih izdelkov najdete tudi v naši ponudbi.

Ljudsko zdravilstvo veliko moč pripisuje tudi česnu in česnovih pripravkov. Česen namreč vsebuje alicin in druge žveplove sestavine. Mnogi namreč ugotavljajo, da je prav protimikrobno delovanje izredno učinkovito proti bakterijam, virusom in glivicam. Da pa se ugodni učinki na mehur še izboljšajo, se takšnim izdelkom pogosto doda še peteršilj, ki naj bi imel ugoden učinek na mehur.

Video: preverite nekaj nasvetov, ki vam bodo služili ob pogostem uriniranju 

Pri pogostih težavah z mehurjem, se mnogi poslužujejo uživanja prebiotikov. Okrepljena črevesna flora in pri ženskah tudi okrepljena vaginalna flora namreč pripomore, da imajo mikrobi manj možnosti za širjenje in delanje škode. Redno uživanje probitoikov namreč lahko ugodno vpliva na zmanjšanje zaprtja, krepitev imunosti in tudi povečanje števila laktobacilov, ki so izredno pomembni za ustrezno raven pH v sluznici.

S pomočjo antagonistnih muskarinskih receptorjev, antiholinergiki oz. antimuskariniki ter beta agonisti zdravimo predvsem urgentno in mešano urinsko inkontinenco. Učinek teh zdravil je zmanjšanje ali preprečevanje občutka nujnosti po uriniranju ter inhibirajo nehotene kontrakcije sečnega mehurja in povečujejo količino urina, izločenega ob posameznem uriniranju.POUDAREK

Težave z mehurjem se lahko zdravi tudi z funkcionalno električno stimulacijo in pa magnetno stimulacijo.

V nekaterih primerih je potrebno kirurško zdravljenje. Izvede se aplikacija toksina botulinuma v steno mehurja ali sakralna nevromodulacija s pomočjo implantiranih stimulatorjev oziroma avgmentacija stene mehurja. PREPREČEVANJE TEŽAV Z MEHURJEM

Seveda želite težave z mehurjem v prihodnje preprečiti. Zakaj bi trpeli ob prepogostem uriniranju, ki je mnogokrat tudi boleče in pekoče? Čeprav so težave z mehurjem izredno kompleksne, lahko pravilno postopanje močno zmanjša tveganje za njihov nastanek. To pa nakazuje tudi na dejstvo, da enostaven način, kako bi »preprečili« te težave, pravzaprav ne obstaja.

mišice_medenično_dno

Slika: Izgled mišic medeničnega dna 

Mnogi nasveti kako preprečiti težave z mehurjem se v bistvu nanašajo na to, kako omiliti težave. Vedno večkrat se namreč vadba mišic medeničnega dna navaja kot optimalna rešitev, vendar redno treniranje ne bo popolnoma odpravilo bistva težav z mehurjem, ki vas pestijo. Definitivno pa lahko takšni ukrepi pripomorejo k preprečevanju poslabšanja težav z mehurjem.POUDAREK

Če se odločite za terapijo z vadbo medeničnega dna je pomembno, da vas te nauči strokovno usposobljena oseba ali terapevt. Spoznati morate, kako se učinkovito krčijo pravilne mišice.

Prav tako nekateri prenehajo z uživanjem zadostne količine tekočine, da bi na takšen način rešili težave z mehurjem. Vendar ima lahko takšno početje dolgoročno ravno nasproten učinek. Ker bo telo dehidrirano, bo pričelo tekočino v telesu zadrževati in tako lahko pride do novih zapletov in težav.

Če se želite izogniti težavam z mehurjem, je izredno pomembno da se čim bolj izognete vroče-mrzlim stresom telesa. Mogoče se vam to priporočilo zdi čudno, vendar je izjemno pogosto, da se vnetja sečil pričnejo kot posledica prepiha ali izjemnega mraza, ko je naše telo pregreto. Poskrbite tudi, da bo vaša obleka primerna, to pomeni, da ne boste kazali gole kože na predelu ledvic, križa in trebuha. Sečilom pa izredno škoduje tudi poletno hlajenje v rekah, jezerih ali morju, ki ni primerne temperature. Prav tako premislite o uporabi klimatskih naprav in o jakosti njihovega delovanja.

tezave_zenska_wc

Slika: preprečite težave z mehurejm, da obisk stranišča ne bo več boleč 

Težave z mehurjem lahko preprečite tudi z zadostno količino zaužite vode. Zdrav odrasel človek za primerno hidracijo potrebuje od 2 do 2,5 litra ob normalnem psihofizičnem stanju. Več tekočine kot bomo zaužili, večkrat bo potrebno izprazniti mehur. S tem pa se bodo škodljivi mikrobi večkrat odplaknili iz sečil. Prav ti mikrobi lahko namreč povzročijo hudo neprijetne težave na celotnem področju sečil, vključujoč tudi mehur.TEŽAVE PRI URINIRANJU

O težavah z uriniranjem lahko govorimo iz več zornih kotov. Težave z uriniranjem namreč združujejo več različnih tegob, ki spremljajo odvajanje vode iz telesa. S temi težavami se srečujejo tako moški kot ženske.

Da pa boste lažje razumeli kaj težave pri uriniranju so, o njih govorimo kadar:

 • tekom dneva ali noči prepogosto uriniramo,
 • s težavo zadržujemo urin (moramo na stranišče takoj, ko nas pritisne),
 • je jakost urinskega curka slaba, 
 • se sečni mehur ne izprazni, 
 • se urinski curek prekinja,
 • imamo ob uriniranju bolečine, pekoč občutek, ali krvav urin. 

 

Težave z mehurjem se lahko pojavijo v vseh starostnih obdobjih. Z njimi se lahko srečajo tako otroci, kot tudi odrasli ter starostniki. Nekatere statistike kažejo, da se s težavami z nekontroliranim uriniranjem sreča kar 10 odstotkov ljudi. Za različne vzroke, ki imajo kot posledico težave z uriniranjem, je na voljo več oblik zdravljenja, nekaj vam jih zaupamo tudi v nadaljevanju.

Vzroki

POUDAREK

Do težav z uriniranjem lahko privede več različnih obolenj.

Pri moških je vedno bolj pogosta benigna hiperplazija prostate. Tako pri moških kot ženskah, pa se vedno več oseb srečuje s prekomerno aktivnim sečnim mehurjem ali nočno poliruijo.

Video: preverite več informacij o pogostem uriniranju 

Nekoliko več žensk, v primerjavi z moškimi, se redno srečuje tudi z vnetjem sečil. Neprijetno stanje, ki povzroča težave z uriniranjem so tudi kamni v sečnem mehurju ali celo tumor sečnega mehurja.

Znaki in simptomi

Na težave pri uriniranju vas lahko opozori več znakov oziroma simptomov. Same težave pri uriniranju pa najpogosteje občutimo in ne opazimo.

Video:težave pri uiniranju zajemajo več različnih vzrokov in posledično je tudi več različnih simptomov

Med najpogostejšimi znaki za težave pri uriniranju so:

 • tanjši curek
 • kapljanje
 • prekinjanje med uriniranjem
 • občutek nepopolnega spraznenja mehurja
 • pogosto uriniranje
 • napenjanje pri uriniranju
 • povečana prostata pri moških
 • kamni v sečnem mehurju
 • tumor sečnega mehurja

Zelo pomembno je, da ko iščemo vzrok za težave z uriniranjem, opravimo diagnostično obravnavo. Tako razgovor z zdravnikom kot klinični pregled bo pokazal, katere preiskave so nujne in kako določiti nadaljnje postopke vezane na odpravo težav.

Zdravljenje

POUDAREK

Obisk zdravnika je nujen, če simptomi vztrajajo dlje časa in so težave z uriniranjem izredno pogoste.

Ko pričnete težave opažati, mnogi zdravniki priporočajo vodenje dnevnika uriniranja, ki bo pomembno prispeval k lažjem ugotavljanju vzroka za vaše težave.

Možno je, da se bo vaš zdravnik oziroma specialist odločil za nadaljnje preiskave kot so:

 • pregled urina,
 • ultrazvočni pregled sečil,
 • meritev PSA, kreatinina, ...
 • meritev urinskega pretoka (uroflow),
 • urodinamska preiskava (meritev pritiskov in pretokov urina),
 • cistoskopija (pregled sečnega mehurja s kamero).

Glede na postavljeno diagnozo, vam bo zdravnik predpisal postopek zdravljenja, ki bo prilagojen vašim težavam. Če gre za mehanske prepreke, ki otežujejo uriniranje, boste najverjetneje potrebovali operacijo.

V ostalih primerih, vam bo zdravnik predpisal zdravila oziroma antibiotike. Poslužujete se lahko tudi nekaterih prehranskih dopolnil, ki jih imamo v naši ponudbi. Tam pa boste našli tudi rastlinske pripravke, ki so namenjeni vsem, ki se soočajo s težavami pri uriniranju.

Svetujemo, da hkrati nekoliko spremenite tudi svoj življenjski slog in se potrudite, da dnevno zaužijete dovolj tekočine. Prav tako pa je smiselno, da redno izvajate krepilne vaje za medenično dno. ZAKLJUČEK

Težave z mehurjem na žalost niso prav redek pojav. Predvsem zato, ker obstaja mnogo vzrokov in težav, ki jih prištevamo v skupino težav z mehurjem.

Glede na zgoraj opisane težave, morate biti izredno pozorni na znake in simptome. Posamezni znake namreč nakazujejo, kaj je vzrok za vaše težave. Kot veste, pa lahko zdravljenje poteka učinkovito zgolj če poznate vzrok, ki ga morate odpraviti.

Prvo soočenje s simptomi je zelo pomembno, saj lahko veliko storite sami. V našem prispevku se skriva ogromno nasvetov, ki jih lahko preizkusite. Na voljo vam je namreč obilica izdelkov naravnega izvora, ki so ustvarjeni s posebnim namenom ublažitve simptomov, ki se pojavijo ob različnih težavah z mehurjem. Prebrskajte našo ponudbo in se obrnite na naše strokovnjake, če ste v dvomih. V primeru, da se vaše težava v kratkem času ne izboljšajo, pa seveda poiščite strokovno pomoč.

Ko se enkrat rešite težav, je izredno pomembno da poskušate izboljšati svoje navade. Težave z mehurjem se namreč v večini primerov pričnejo zaradi napačnega postopanja pri higieni ali pa zaradi naših navad. S tem ko boste več pozornosti namenili svojim navadam, boste pomembno zmanjšali verjetnost, da težave nastopijo in vam pričnejo povzročati preglavice.

Težave z mehurjem so lahko izredno neprijetne, boleče in mnogim osebam odvzemajo možnost za normalno življenje in izvajanje vseh običajnih aktivnosti. To vas ne sme prestrašiti, saj se začetne faze težav brez težav prepreči, ko nastopijo, pa jih lahko tudi hitro odpravite.Vprašanja in odgovori

Kakšni so znaki težav z mehurjem?

Nekateri pogosti znaki in simptomi težav z mehurjem vključujejo:

 • Puščanje mehurja.
 • Bolečina ali pekoč občutek med uriniranjem.
 • Moten urin.
 • Vztrajna, močna želja po uriniranju.
 • Pogosto uriniranje v majhnih količinah.
 • Pogosto uriniranje (več kot osemkrat čez dan ali več kot dvakrat ponoči)
 • Urin, ki močno diši. [1]

 

Kaj povzročajo težave z mehurjem?

Vzroki so lahko šibke mišice, poškodbe živcev, uporaba zdravil, alkohola ali kofeina, okužbe in prekomerna telesna teža. Spremembe življenjskega sloga lahko pomagajo.[2]

 Viri in reference

Vir: Družinski zdravstveni vodnik. Konvencionalno in alternativno zdravljenje

1. Bladder Issues: Symptoms & Causes - Dignity Health - https://www.dignityhealth.org/

2. Overactive Bladder - https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/14248--overactive-bladder-Strokovna podpora in verodostojnost zapisanega

Vsebina in opis na tej strani je pod nadzorom farmacevtov in ostalih strokovnih sodelavcev.

Posodabljanje zapisov na strani je pod nadzorom: Lukanc Tomaž & Lukanc Maja mag. farm. Strokovni pregled informacij na strani: Lukanc Maja mag. farm. & Lukanc Tanja mag. farm.

V kolikor želite prijaviti napako ali nedoslednost na strani, ki ste jo morebiti opazili, lahko to naredite s klikom na ta link.

Kontaktni podatki (Contact)

Moja lekarna d.o.o.

Grajski trg 41,
8360 Žužemberk

Telefonska številka: 040 474 672 (klici iz tujine: 0038640 474 672)

Več informacij: Kontaktni podatki

Elektronska pošta (e-mail)

Na voljo so sledeči kontaktni maili

in tudi:

O nas (About Us)

Več o naši organizaciji, sodelavcih in zunanjih strokovnjakih je na voljo na sledeči povezavi: O nas in o naši lekarni

Zaposleni (Organization Schema)

Na povezavi so na voljo informacije o naših zaposlenih: Zaposleni podjetja Moja lekarna d.o.o.

Pogoji sodelovanja (Terms of Service) 

Splošni pogoji poslovanja in sodelovanja z nami so na voljo na sledeči povezavi: Pogoji poslovanja

Informacija o piškotkih (Cookie Policy) 

O hranjenju piškotkov je več informacij na voljo na sledeči povezavi: Piškotki

Politika zasebnosti (Privacy Policy)

Na povezavi je na voljo več informacij s področja varovanja osebnih podatkov, ki se izvaja pri nas. Več si preberite na sledeči povezavi: Politika zasebnosti

Pomoč uporabnikom (Customer Service Page)

Spodaj so na voljo rubrike, ki so namenjene vam uporabnikom za lažje delo s spletno stranjo. 
Nudimo vam sledeče kategorije pomoči:

Socialni mediji (Social Media Links)

Predstavljamo se na sledečih socialnih medijih:

https://www.instagram.com/spletna_lekarna/

https://twitter.com/spletnalekarna

https://www.facebook.com/spletna.lekarna

https://www.linkedin.com/in/moja-lekarna-86015927/

Pravica potrošnika o odstopu od pogodbe (Return Policy)

Več o pravicah potrošnikov je zapisano na sledeči povezavi: Pravice potrošnikov

Plačilne opcije (Payment options)

Na moja-lekarna.com so na voljo sledeči plačilni načini:

 • Plačilo po povzetju (dostava s kurirjem ali osebni prevzem v poslovalnici),
 • Plačilo po predračunu,
 • PayPal plačilo,
 • GoCrypto kripto plačila,
 • mBills plačila,
 • bančne kartice (mastercard, maestro, Visa) in
 • Valu/Valu Moneta plačila

Avtorske pravice (CopyRights)

Več o avtorskih pravicah je na voljo na sledeči povezavi: Avtorske pravice

Prijava na e-novice

Spremljajte naše e-novice in bodite obveščeni o ugodnostih in promocijskih bonih, s katerimi lahko prihranite.