Zobna pasta - 5 pomembnih sestavin + kako izbrati pravo!!!

torek, 22 junij 2021

Zobno pasto pogosto izbiramo brez posebnih kriterijev. Verjetno ste se že velikokrat znašli pred odločitvijo, katero zobno pasto izbrati in kakšne so sploh razlike med njimi? Ko ste pričeli iskati primerno zobno pasto, ste si morda želeli le, da očisti zobe in vam nudi svež dah, vendar zobne paste nudijo veliko več kot to. Preberite si nekaj nasvetov, da boste naslednjič izbrali pravo zobno pasto, ki bo ustrezala vašim potrebam.

zobna_pasta

Posebno snov, ki združuje kombinacijo različnih sestavin, imenujemo zobna pasta ali zobna krema . Čeprav pripravke, ki so namenjeni ustni higieni najdemo v različnih oblikah od gela, do prahu in paste. Ne glede na njihovo teksturo, je namen teh pripravkov v osnovi enak. Namenjeni so bolj učinkovitemu čiščenju ustne votline, kot če bi uporabili zgolj mehansko čiščenje s pomočjo zobne ščetke. Skupen namen vsem zobnim kremam oziroma pastam je odstranjevanje ostankov hrane in oblog iz zob.

Zobna pasta je izjemno pomemben element v vsakodnevnem zagotavljanju ustne higiene. Ustrezna ustna higiena pa je ključnega pomena, če želimo ohraniti zobe in dlesni zdrave. Pri doseganju ustrezne higiene v ustih nam ob zobni pasti pomaga še zobna ščetka ter zobna nitka ter umivanje zob dvakrat dnevno. Če ne namenimo dovolj pozornosti in časa zobni higieni, lahko to vodi do neprijetnih bolečin v ustih, porumenelih zob ali celo izpadanja.

Ko govorimo o ustni higieni seveda najprej pomislimo na ščetkanje oziroma umivanje zob. Strokovnjaki priporočajo ščetkanje zob dvakrat dnevno, saj naj bi tako učinkovito in uspešno pripomogli k zagotavljanju čistih zob in ustne votline. Ob tem, da moramo pri ščetkanju izvajati manjše krožne gibe in očistiti vse zobne ploskve, je zelo pomembno tudi to, kakšno zobno ščetko izberemo in tudi kakšno zobno pasto.

V osnovi so si vse zobne paste zelo podobne. Njihove formulacije se minimalno razlikujejo, saj vsebujejo enake osnovne sestavine, ki s svojimi učinki prispevajo k uspešnemu delovanju zobne paste in poskrbijo za primerno teksturo.

Osnovne sestavine v zobnih pastah

 • Blagi abrazivi, ki z nekaj pomoči ščetke odstranijo ostanke hrane in površinske madeže z zob. Večinoma jih zobne paste vsebujejo kar 50% celotne sestave. Primeri abrazivov, ki jih boste zasledili v zobnih pastah so soda bikarbona, kalcijev karbonat, kalcijevi fosfati in aluminijevi oksidi. Teh majhni brusilnih sredstev v zobni pasti seveda ne sme biti preveliko, saj lahko ob prevelikem trenju škodujejo predvsem občutljivim zobem.

 • Vlažilna sredstva poskrbijo, da je zobna pasta vlažna in hkrati pripomorejo, da ne pride do izgube vode ter prispevajo, da se zobna krema ne izsuši ali zlepi. Dobra vrsta vlažilca je ksilitol, ki ima ob vlaženju tudi druge pozitivne učinke na ustno votlino. Pogosto pa se kot vlažilno sredstvo dodajo voda, glicerin ali sorbitol.

 • Aromatična sredstva poskrbijo za dober okus. Zobni pasti dajejo rahlo sladkost in tudi svežino. Aromatična sredstva so brez dodanega sladkorja, zato ne spodbujajo nastanka kariesa. Najpogostejša aroma zobnih past je meta, ki v ustih pusti okus po svežem mentolu. Bolj naravne zobne paste imajo pogosto tudi močnejše okuse, pridobljene iz janeža, koromača, sivke in drugih rastlin, vendar moramo biti pozorni, na količino dodanih eteričnih olj, da ta ne predstavljajo nevarnosti za naše zdravje.

 • Sredstva za zgoščevanje poskrbijo za stabilizacijo formule zobne paste . Vezivo, ki poskrbi, da se vse sestavine zobne paste med seboj povežejo in lahko učinkovito delujejo, je pogosto v obliki karagenana, celuloznega gumija ali ksantanskega gumija. Na primerna sredstva za zgoščevanje morajo biti pozorni predvsem tisti s celiakijo ali občutljivostjo na gluten.

  • Penilna sredstva poskrbijo za penjenje ob čiščenju zob in hkrati pripomorejo, da se zobna pasta razširi po celotni ustni votlini in tako pomaga pri čiščenju zob. Tem sestavinam rečemo tudi površinsko aktivne snovi. Pogosto so to spojine, kot je natrijev lavril sulfat, ki se na embalažah zobnih past, pojavlja z oznako SLS. Veliko zobnih past pa za penjenje uporablja druge sestavine in te zobne paste so označene kot zobne paste brez SLS.

Video: sestavine zobne paste še bolj natančno. 

Čeprav so zgoraj naštete osnovne sestavine pri večini izdelkov za čiščenje zob enake, se zobne paste in kreme med seboj razlikujejo. Poznamo osnovne zobne paste , ki dvakrat dnevno učinkovito pomagajo očistiti zobe. Na voljo pa je še vrsta drugih zobnih past, ki imajo nekoliko bolj specifičen namen in ob osnovnem čiščenju ponujajo še ostale učinke.

Tako ste se verjetno že mnogokrat znašli pred na videz nedolžno odločitvijo, ali izbrati zobno pasto, ki je namenjena občutljivim zobem, ali tisto, ki obljublja popolnoma bleščeč nasmeh. Mogoče bi bila za vas primerna zobna pasta , ki je namenjena prav kadilcem ali pa si želite zobno pasto s povsem naravnimi sestavinami. Lahko pa da izbirate zobno pasto za vašega otroka, saj so za naše najmlajše sestavine v zobnih pastah skrbno izbrane in njihove koncentracije prilagojene.

Prav zato moramo biti pri izbiri zobne paste , kreme ali prahu za čiščenje zob pozorni tudi na mnoge druge vidike kot le osnovne sestavine.

Nasvet za izbor optimalne zobne kreme

 • Izberite zobno pasto, ki preprečuje propadanje. Pri tem pomaga fluorid, ki na naraven način pomaga krepiti zobno sklenino in se uspešno bori proti gnilobi. Vse zobne paste ne vsebujejo fluorida, zato izberite tiste, ki ga vsebujejo in tako s tem mineralom preprečite škodo, ki bi lahko nastala v ustni votlini.

Strokovnjaki, zobozdravniki in ustni higieniki prebivalstvo vedno bolj opozarjajo na pomembnost zadostne količine fluorida v zobnih pastah. To je najpogosteje najdena učinkovina, saj ima fluorid posebno delovanje, kjer se vgrajuje v sklenino zoba in jo pomaga utrjevati. Zobje tako postanejo bolj odporni na ustne bakterije in nastanek zobne gnilobe.

zobje_pasta_otroci

Pri izbiranju za vas ustrezne zobne paste vam svetujemo, da izberete takšno, ki ima čim višjo koncentracijo fluoridov, vendar ta ne sme presegati 1500 ppm. Za zobne paste pri odraslih je najpogostejša vrednost 1450 ppm, medtem ko so priporočila o vsebnosti fluoridov pri otroških zobnih pastah. Pri otrocih moramo biti seveda pozorni tudi na doziranje zobne paste glede na posamezno starostno obdobje.

Za otroke se priporoča koncentracija fluoridov v zobnih pastah
Starost otrokakoncentracija Fluoridov v ppm
od šestega meseca do 2. leta550 ppm
od 3. do 6. leta1000 ppm
od 6. leta daljetako kot pri odraslih

Tabela: tabela smiselnih odmerkov Fluoridov v obodbju odraščanja. 

fluoridi-v-zobni-pasti

 • Zobne paste, ki se borijo proti oblogam in vnetju dlesni, vsebujejo aktivne sestavine. Te sestavine učinkovito odpravljajo obloge ter gangvitis, da ne pride do hujših vnetji dlesni. Če si želite zobne paste , ki bo učinkovito onemogočala nastanek kariesa, izberite zobne paste , ki vsebujejo kalcijev in cinkov oksid ter seveda fluor.
 • Belilna sredstva poskrbijo za posebno bleščeče zobe in nasmeh. Posebna kemična in polirna sredstva pomagajo iz vaših zob odstraniti več površinskih madežev kot običajne zobne paste .

Mehansko ali kemično učinkovanje deluje na sklenino zob. Ob učinkovitem poliranju zob lahko sestavine nase tudi vežejo madeže, ki so razlog za obarvanost zob ter jih pomagajo odstraniti iz zobne površine. Pri beljenju zob s pomočjo zobne paste morate biti potrpežljivi, saj je delovanje pogosto neškodljivo do sklenine in so zato rezultati vidni nekoliko kasneje, po redni uporabi.

 • Če so vaši zobje občutljivi, izberite zobno pasto, ki deluje desenzibilacijsko. V teh zobnih pastah so posebne spojine, ki pomagajo zmanjšati občutljivost zob.

V teh zobnih pastah boste med sestavinami lahko zasledili kalijev nitrat in stroncijev klorid. Takšne zobne paste bodo učinkovale kot blokada, da vroče ali hladne temperature, ki pogosto izzovejo občutljivost zob, ne bodo prišle do živcev znotraj zob.

 • V primeru težav z dlesnimi, če te krvavijo, so vnete ali občutljive, izberite primerno zobno pasto za obnovo mehkih tkiv v ustni votlini.

Hkrati mora zobna pasta vsebovati antibakterijska sredstva, da se onemogoči nalaganje dodatnega zobnega kamna. S pomočjo primerne zobne paste boste zaščitili zobe in dlesni pred škodljivimi bakterijami, ki bi se lahko spremenile v gingvitis in omogočile paradontalni bolezni, da napreduje v boleče in neprijetne faze.

Ko boste s pomočjo zgornjih nasvetov izbrali ustrezno zobno pasto in boste pri umivanju zob uporabili tudi primerno zobno ščetko, morate biti pozorni tudi na pravilno tehniko. Majhni krožni gibi ki zajamejo celotno površino posamezne ploskve zoba, se je izkazalo za najbolj učinkovito ščetkanje. Priporoča se, da celotno zobovje očistimo v dveh do treh minutah. Ko končamo s ščetkanjem, ostanke zobne paste izpljunemo, ne priporoča pa se izpiranje ust z vodo.

Ustrezna skrb za ustno higieno se bo odražala v belini vaših zob, zadahu in zmanjšanih neprijetnih težavah z zobmi. Kljub ustrezni ustni higieni pa priporočamo tudi preventivne obiske zobozdravnika.

Strokovna podpora in verodostojnost zapisanega

Vsebina in opis na tej strani je pod nadzorom farmacevtov in ostalih strokovnih sodelavcev.

Posodabljanje zapisov na strani je pod nadzorom: Lukanc Tomaž & Lukanc Maja mag. farm. Strokovni pregled informacij na strani: Lukanc Maja mag. farm. & Lukanc Tanja mag. farm.

V kolikor želite prijaviti napako ali nedoslednost na strani, ki ste jo morebiti opazili, lahko to naredite s klikom na ta link.

Prijava na e-novice

Spremljajte naše e-novice in bodite obveščeni o ugodnostih in promocijskih bonih, s katerimi lahko prihranite.