Zobna pasta - 5 pomembnih sestavin + kako izbrati pravo!!!

torek, 22 junij 2021

 

Zobno pasto pogosto izbiramo brez posebnih kriterijev. Verjetno ste se že velikokrat znašli pred odločitvijo, katero zobno pasto izbrati in kakšne so sploh razlike med njimi? Ko ste pričeli iskati primerno zobno pasto, ste si morda želeli le, da očisti zobe in vam nudi svež dah, vendar zobne paste nudijo veliko več kot to. Preberite si nekaj nasvetov, da boste naslednjič izbrali pravo zobno pasto, ki bo ustrezala vašim potrebam.ZOBNA PASTA5 osnovnih sestavin | Blagi abrazivi | Fluorid | Penilci | Antibakterijske sestavine | Vprašanja in odgovori | Viri/reference

Zobna pasta oziroma zobna krema je eden najbolj uporabljanih kozmetičnih izdelkov - poznamo torej zobno pasto ali zobni gel za čiščenje zob, ki se uporablja skupaj v kombinaciji z navadno zobno ščetko za čiščenje in ohranjanje estetike in zdravja zob ali ščetkami različnih vrst (ultrasonična, sonična, električna).

Zobna pasta se uporablja za spodbujanje ustne higiene: je abraziv, ki pomaga pri odstranjevanju zobnih oblog in hrane z zob, pomaga pri zatiranju zadaha iz ust in oplemeniti zobno sklenino z aktivnimi sestavinami (najpogosteje fluorom), ki pomagajo pri preprečevanju zobne gnilobe (zobni karies) in bolezni dlesni (gingivitis).

Zaradi razlik v sestavi, ​​vsebnosti fluorida in vsebnosti tudi drugih sestavin niso vse zobne paste enako učinkovite pri ohranjanju zdravja zobne sklenine in ust nasploh. Zmanjšanje zobne gnilobe v 20. stoletju so pripisali uvedbi in redni uporabi zobnih past, ki je vsebovala tudi fluoride. Velike količine pogoltnjene zobne paste so lahko strupene. Običajni barvi zobne paste sta bela (včasih z barvnimi črtami ali zelenim odtenkom) in modra.

zobna_pasta

 

Posebno snov, ki združuje kombinacijo različnih sestavin, imenujemo zobna pasta ali zobna krema. Čeprav pripravke, ki so namenjeni ustni higieni najdemo v različnih oblikah od gela, do prahu in paste. Ne glede na njihovo teksturo, je namen teh pripravkov v osnovi enak. Namenjeni so bolj učinkovitemu čiščenju ustne votline, kot če bi uporabili zgolj mehansko čiščenje s pomočjo zobne ščetke. Skupen namen vsem zobnim kremam oziroma pastam je odstranjevanje ostankov hrane in oblog iz zob.

Zobna pasta je izjemno pomemben element v vsakodnevnem zagotavljanju ustne higiene. Ustrezna ustna higiena pa je ključnega pomena, če želimo ohraniti zobe in dlesni zdrave. Pri doseganju ustrezne higiene v ustih nam ob zobni pasti pomaga še zobna ščetka ter zobna nitka ter umivanje zob dvakrat dnevno. Če ne namenimo dovolj pozornosti in časa zobni higieni, lahko to vodi do neprijetnih bolečin v ustih, porumenelih zob ali celo izpadanja.

Ko govorimo o ustni higieni seveda najprej pomislimo na ščetkanje oziroma umivanje zob. Strokovnjaki priporočajo ščetkanje zob dvakrat dnevno, saj naj bi tako učinkovito in uspešno pripomogli k zagotavljanju čistih zob in ustne votline. Ob tem, da moramo pri ščetkanju izvajati manjše krožne gibe in očistiti vse zobne ploskve, je zelo pomembno tudi to, kakšno zobno ščetko izberemo in tudi kakšno zobno pasto.

V osnovi so si vse zobne paste zelo podobne. Njihove formulacije se minimalno razlikujejo, saj vsebujejo enake osnovne sestavine, ki s svojimi učinki prispevajo k uspešnemu delovanju zobne paste in poskrbijo za primerno teksturo.5 osnovnih sestavin v zobnih pastah

 • Blagi abrazivi, ki z nekaj pomoči ščetke odstranijo ostanke hrane in površinske madeže z zob. Večinoma jih zobne paste vsebujejo kar 50% celotne sestave. Primeri abrazivov, ki jih boste zasledili v zobnih pastah so soda bikarbona, kalcijev karbonat, kalcijevi fosfati in aluminijevi oksidi. Teh majhni brusilnih sredstev v zobni pasti seveda ne sme biti preveliko, saj lahko ob prevelikem trenju škodujejo predvsem občutljivim zobem.

 

 • Vlažilna sredstva poskrbijo, da je zobna pasta vlažna in hkrati pripomorejo, da ne pride do izgube vode ter prispevajo, da se zobna krema ne izsuši ali zlepi. Dobra vrsta vlažilca je ksilitol, ki ima ob vlaženju tudi druge pozitivne učinke na ustno votlino. Pogosto pa se kot vlažilno sredstvo dodajo voda, glicerin ali sorbitol.

 

 • Aromatična sredstva poskrbijo za dober okus. Zobni pasti dajejo rahlo sladkost in tudi svežino. Aromatična sredstva so brez dodanega sladkorja, zato ne spodbujajo nastanka kariesa. Najpogostejša aroma zobnih past je meta, ki v ustih pusti okus po svežem mentolu. Bolj naravne zobne paste imajo pogosto tudi močnejše okuse, pridobljene iz janeža, koromača, sivke in drugih rastlin, vendar moramo biti pozorni, na količino dodanih eteričnih olj, da ta ne predstavljajo nevarnosti za naše zdravje.

 

 • Sredstva za zgoščevanje poskrbijo za stabilizacijo formule zobne paste. Vezivo, ki poskrbi, da se vse sestavine zobne paste med seboj povežejo in lahko učinkovito delujejo, je pogosto v obliki karagenana, celuloznega gumija ali ksantanskega gumija. Na primerna sredstva za zgoščevanje morajo biti pozorni predvsem tisti s celiakijo ali občutljivostjo na gluten.         

 • Penilna sredstva poskrbijo za penjenje ob čiščenju zob in hkrati pripomorejo, da se zobna pasta razširi po celotni ustni votlini in tako pomaga pri čiščenju zob. Tem sestavinam rečemo tudi površinsko aktivne snovi. Pogosto so to spojine, kot je natrijev lavril sulfat, ki se na embalažah zobnih past, pojavlja z oznako SLS. Veliko zobnih past pa za penjenje uporablja druge sestavine in te zobne paste so označene kot zobne paste brez SLS.

Video: sestavine zobne paste še bolj natančno. 

Čeprav so zgoraj naštete osnovne sestavine pri večini izdelkov za čiščenje zob enake, se zobne paste in kreme med seboj razlikujejo. Poznamo osnovne zobne paste, ki dvakrat dnevno učinkovito pomagajo očistiti zobe. Na voljo pa je še vrsta drugih zobnih past, ki imajo nekoliko bolj specifičen namen in ob osnovnem čiščenju ponujajo še ostale učinke.

Tako ste se verjetno že mnogokrat znašli pred na videz nedolžno odločitvijo, ali izbrati zobno pasto, ki je namenjena občutljivim zobem, ali tisto, ki obljublja popolnoma bleščeč nasmeh. Mogoče bi bila za vas primerna zobna pasta, ki je namenjena prav kadilcem ali pa si želite zobno pasto s povsem naravnimi sestavinami. Lahko pa da izbirate zobno pasto za vašega otroka, saj so za naše najmlajše sestavine v zobnih pastah skrbno izbrane in njihove koncentracije prilagojene.

Prav zato moramo biti pri izbiri zobne paste, kreme ali prahu za čiščenje zob pozorni tudi na mnoge druge vidike kot le osnovne sestavine.Blagi abrazivi

Abrazivi predstavljajo 8-20 % volumna tipične zobne paste. To so predvsem netopni delci so zasnovani na način, da pomagajo odstraniti obloge z zob.

Uspešno in redno odstranjevanje zobnih oblog zavira nabiranje zobnega kamna in pomaga zmanjšati tveganje za bolezni dlesni. Najpogosteje uporabljani abrazivi vključujejo delce aluminijevega hidroksida (Al(OH)3), kalcijevega karbonata (CaCO3), magnezijevega karbonata (MgCO3), natrijevega bikarbonata, različnih kalcijevih hidrogenfosfatov, različnih silicijevih dioksidov in zeolitov ter hidroksiapatita (Ca5(PO4)3OH).

Abrazivi, tako kot sredstva za poliranje zob, ki se uporabljajo v zobozdravniških ordinacijah, povzročajo tudi malenkostno erozije zobne sklenine, kar imenujemo moderno tudi "poliranje". Nekatere blagovne znamke zobnih past vsebujejo belo sljudo v prahu, ki deluje kot blag abraziv in zobni pasti doda tudi kozmetično prijeten bleščeč izgled. Poliranje zob odstrani madeže z zobne površine, vendar ni bilo dokazano, da bi se na ta način kakorkoli izboljšalo zdravje zob poleg učinkov odstranjevanja zobnih oblog in zobnega kamna.

Abrazivni učinek zobne paste je označen z njeno RDA vrednostjo. Zobne paste z RDA vrednostmi nad 250 so potencialno škodljive za površine zob, saj površine zob ponavadi nepopravljivo poškodujejo. Zobne paste z RDA pod 250 enot so varne in učinkovite za vsestransko in redno uporabo.Fluorid

Fluorid v različnih oblikah je najbolj poznana in učinkovita aktivna sestavina številnih zobnih past z nameno preprečevanja kariesa. Fluorid je v majhnih količinah prisoten v rastlinah, živalih in nekaterih naravnih vodnih virih.

Dodaten fluorid v zobni pasti blagodejno vpliva na tvorbo zobne sklenine in kosti ter izboljša njeno čvrstost. Natrijev fluorid (NaF) je najpogostejši vir fluorida, uporabljata pa se tudi kositrov fluorid (SnF2) in natrijev monofluorofosfat (Na2PO3F).[9] Pri podobnih koncentracijah fluorida se je izkazalo, da so zobne paste, ki vsebujejo kositrov fluorid, učinkovitejše od zobnih past, ki vsebujejo natrijev fluorid, pri zmanjševanju pojavnosti zobnega kariesa in zobne erozije ter zmanjšanje gingivitisa.

Nekatere zobne paste s kositrovim fluoridom vsebujejo tudi sestavine, ki omogočajo učinkovitejše odstranjevanje madežev in zobnega kamna. Sistematični pregled je pokazal, da imajo stabilizirane zobne paste, ki vsebujejo kositrov fluorid, pozitiven učinek na zmanjšanje zobnih oblog, vnetja dlesni in obarvanja, s precejšnjim zmanjšanjem zobnega kamna in zadaha iz ust v primerjavi z drugimi zobnimi pastami. Poleg tega so številna klinična preskušanja pokazala, da zobne paste s kositrovim fluoridom s keliranim glukonatom nudijo boljšo zaščito pred zobno erozijo in preobčutljivostjo dentina v primerjavi z drugimi zobnimi pastami, ki ne vsebujejo fluorida.

Med zobne paste z višjimi vsebnostmi fluoridov so paste, ki vsebujejo 1000 do 1100 delcev na milijon (ppm) fluorida.

V evropskih državah, kot sta Združeno kraljestvo ali Grčija, je vsebnost fluorida pogosto še višja; maksimalna je tako vsebnost natrijevega fluorida 0,312 % m/m (1450 ppm fluorida) ali vsebnost kositrovega fluorida 0,454 % m/m (1100 ppm fluorida).

Klinična preskušanja podpirajo uporabo zobnih past z visoko vsebnostjo fluora (tudi do 5.000 ppm fluorida) za namene preprečevanja koreninskega kariesa pri starejših odraslih osebah z zmanjšanjem količine nabranih zobnih oblog, zmanjšanjem števila različnih vrst streptokokov in laktobacilov ter morebitnim spodbujanja nalaganja kalcijevega fluorida v večji meri kot po uporabi tradicionalnih sredstev za čiščenje zob, ki vsebujejo fluor.Surfaktanti ali penilna sredstva

Številne, čeprav ne vse, zobne paste vsebujejo natrijev lavril sulfat (SLS) ali sorodne površinsko aktivne snovi (detergente). SLS najdemo tudi v mnogih drugih izdelkih za osebno nego, kot je šampon, in je predvsem sredstvo za penjenje, ki omogoča enakomerno porazdelitev zobne paste in izboljša njeno čistilno moč. (* Weinert W (2005). "Oral Hygiene Products")Sredstva za zaščito pred bakterijami

Triklosan je dobro poznano ter široko uporabljano antibakterijsko sredstvo, je pogosta sestavina zobnih past, ki izvirajo iz Združenega kraljestva. Triklosan ali cinkov klorid preprečujeta vnetje dlesni in po podatkih Ameriškega zobozdravstvenega združenja pomagata zmanjšati zobni kamen in slab zadah. Pregled kliničnih raziskav iz leta 2006 je pokazal, da obstajajo dokazi o učinkovitosti 0,30 % triklosana pri zmanjševanju zobnih oblog in gingivitisa.

Uporaba triklosana v kozmetiki je bila v pozitivni korelaciji z ravnmi triklosana v človeških tkivih, plazmi in materinem mleku ter velja, da ima potencialne nevrotoksične učinke. Za utemeljitev teh skrbi so žal potrebne dolgoročne študije.

Klorheksidin je še eno protimikrobno sredstvo, ki se zelo pogosto uporablja v zobnih pastah, vendar se še pogosteje dodaja izdelkom za izpiranje ust.

Natrijev lavril sulfat, sredstvo za penjenje, je običajna sestavina zobne paste, ki ima tudi nekaj protimikrobnih učinkov. Na trgu so na voljo tudi številni komercialni izdelki, ki vsebujejo različna eterična olja, zeliščne sestavine (npr. kamilica, neem, hitozan, aloe vera) in naravne oziroma rastlinske izvlečke (npr. hinokitiol).

Proizvajalci trdijo, da se te sestavine borijo proti zobnim oblogam, slabemu zadahu in preprečujejo bolezni dlesni. Sistematični metapregled iz leta 2020 je pokazal, da so zeliščne zobne paste enako učinkovite kot nezeliščne zobne paste pri zmanjševanju zobnih oblog v krajšem obdobju spremljanja. 

Kositrovi ioni, ki se običajno dodajajo zobnim pastam kot kositrov fluorid ali kositrov klorid, ima dokazano antibakterijske učinke v ustih. Raziskave so  namreč pokazale, da zobna pasta, ki vsebuje kositrov fluorid, bolj zavira nastajanje zunajceličnih polisaharidov (EPS) v večvrstnem biofilmu kot zobna pasta, ki vsebuje natrijev fluorid. To naj bi prispevalo k zmanjšanju zobnih oblog in vnetja dlesni pri uporabi zobnih past, ki vsebujejo kositrov fluorid, v primerjavi z drugimi zobnimi pastami, kar je bilo dokazano s številnimi kliničnimi preskušanji (*https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7098169/).

Poleg antibakterijskih lastnosti se je izkazalo, da stabilizirane zobne paste s kositrovim fluoridom ščitijo pred zobno erozijo in preobčutljivostjo dentina, zaradi česar so večnamenska komponenta v formulacijah zobnih past.Nasvet za izbor optimalne zobne kreme

 • Izberite zobno pasto, ki preprečuje propadanje. Pri tem pomaga fluorid, ki na naraven način pomaga krepiti zobno sklenino in se uspešno bori proti gnilobi. Vse zobne paste ne vsebujejo fluorida, zato izberite tiste, ki ga vsebujejo in tako s tem mineralom preprečite škodo, ki bi lahko nastala v ustni votlini.

Strokovnjaki, zobozdravniki in ustni higieniki prebivalstvo vedno bolj opozarjajo na pomembnost zadostne količine fluorida v zobnih pastah. To je najpogosteje najdena učinkovina, saj ima fluorid posebno delovanje, kjer se vgrajuje v sklenino zoba in jo pomaga utrjevati. Zobje tako postanejo bolj odporni na ustne bakterije in nastanek zobne gnilobe.

zobje_pasta_otroci

Pri izbiranju za vas ustrezne zobne paste vam svetujemo, da izberete takšno, ki ima čim višjo koncentracijo fluoridov, vendar ta ne sme presegati 1500 ppm. Za zobne paste pri odraslih je najpogostejša vrednost 1450 ppm, medtem ko so priporočila o vsebnosti fluoridov pri otroških zobnih pastah. Pri otrocih moramo biti seveda pozorni tudi na doziranje zobne paste glede na posamezno starostno obdobje.Za otroke se priporoča koncentracija fluoridov v zobnih pastah
Starost otroka koncentracija Fluoridov v ppm
od šestega meseca do 2. leta 550 ppm
od 3. do 6. leta 1000 ppm
od 6. leta dalje tako kot pri odraslih

Tabela: tabela smiselnih odmerkov Fluoridov v obodbju odraščanja. 

fluoridi-v-zobni-pasti 

 • Zobne paste, ki se borijo proti oblogam in vnetju dlesni, vsebujejo aktivne sestavine. Te sestavine učinkovito odpravljajo obloge ter gangvitis, da ne pride do hujših vnetji dlesni. Če si želite zobne paste, ki bo učinkovito onemogočala nastanek kariesa, izberite zobne paste, ki vsebujejo kalcijev in cinkov oksid ter seveda fluor. 
 • Belilna sredstva poskrbijo za posebno bleščeče zobe in nasmeh. Posebna kemična in polirna sredstva pomagajo iz vaših zob odstraniti več površinskih madežev kot običajne zobne paste.

Mehansko ali kemično učinkovanje deluje na sklenino zob. Ob učinkovitem poliranju zob lahko sestavine nase tudi vežejo madeže, ki so razlog za obarvanost zob ter jih pomagajo odstraniti iz zobne površine. Pri beljenju zob s pomočjo zobne paste morate biti potrpežljivi, saj je delovanje pogosto neškodljivo do sklenine in so zato rezultati vidni nekoliko kasneje, po redni uporabi.

 

 • Če so vaši zobje občutljivi, izberite zobno pasto, ki deluje desenzibilacijsko. V teh zobnih pastah so posebne spojine, ki pomagajo zmanjšati občutljivost zob.

V teh zobnih pastah boste med sestavinami lahko zasledili kalijev nitrat in stroncijev klorid. Takšne zobne paste bodo učinkovale kot blokada, da vroče ali hladne temperature, ki pogosto izzovejo občutljivost zob, ne bodo prišle do živcev znotraj zob.

 

 • V primeru težav z dlesnimi, če te krvavijo, so vnete ali občutljive, izberite primerno zobno pasto za obnovo mehkih tkiv v ustni votlini.

Hkrati mora zobna pasta vsebovati antibakterijska sredstva, da se onemogoči nalaganje dodatnega zobnega kamna. S pomočjo primerne zobne paste boste zaščitili zobe in dlesni pred škodljivimi bakterijami, ki bi se lahko spremenile v gingvitis in omogočile paradontalni bolezni, da napreduje v boleče in neprijetne faze.

Ko boste s pomočjo zgornjih nasvetov izbrali ustrezno zobno pasto in boste pri umivanju zob uporabili tudi primerno zobno ščetko, morate biti pozorni tudi na pravilno tehniko. Majhni krožni gibi ki zajamejo celotno površino posamezne ploskve zoba, se je izkazalo za najbolj učinkovito ščetkanje. Priporoča se, da celotno zobovje očistimo v dveh do treh minutah. Ko končamo s ščetkanjem, ostanke zobne paste izpljunemo, ne priporoča pa se izpiranje ust z vodo.

Ustrezna skrb za ustno higieno se bo odražala v belini vaših zob, zadahu in zmanjšanih neprijetnih težavah z zobmi. Kljub ustrezni ustni higieni pa priporočamo tudi preventivne obiske zobozdravnika.

 Vprašanja in odgovori

Zakaj je zobna pasta koristna?

Zobna pasta je pomembna za zdravje ustne votline, ker se bori proti boleznim dlesni (gingivitis) in vsebuje fluorid, ki krepi zobno sklenino in preprečuje karies. Poleg tega zobna pasta vsebuje tudi abrazive za čiščenje in beljenje zob, kar osveži dah in daje boljšo vizualno privlačnost.[1]

 

Koliko zobne paste je potrebno nanesti na zobno krtačko?

Večina odraslih misli, da je treba pokriti celotno površino ščetin zobne ščetke zaradi načina oglaševanja zobne paste na televiziji. Liberalna uporaba zobne paste je veliko preveč; za pravilno čiščenje zob je potrebno le, da odrasli uporabijo zobno pasto v velikosti graha..[2]

 Viri in reference

1. Toothpaste: A Necessity of Daily Life - https://www.medindia.net/patients/lifestyleandwellness/toothpaste-a-necessity-of-daily-life.htm#what-is-toothpaste

2. HOW MUCH TOOTHPASTE SHOULD YOU BE USING? - https://www.harrisdental.com/blog/how-much-toothpaste-should-you-be-using/Strokovna podpora in verodostojnost zapisanega

Vsebina in opis na tej strani je pod nadzorom farmacevtov in ostalih strokovnih sodelavcev.

Posodabljanje zapisov na strani je pod nadzorom: Lukanc Tomaž & Lukanc Maja mag. farm. Strokovni pregled informacij na strani: Lukanc Maja mag. farm. & Lukanc Tanja mag. farm.

V kolikor želite prijaviti napako ali nedoslednost na strani, ki ste jo morebiti opazili, lahko to naredite s klikom na ta link.

Kontaktni podatki (Contact)

Moja lekarna d.o.o.

Grajski trg 41,
8360 Žužemberk

Telefonska številka: 040 474 672 (klici iz tujine: 0038640 474 672)

Več informacij: Kontaktni podatki

Elektronska pošta (e-mail)

Na voljo so sledeči kontaktni maili

in tudi:

O nas (About Us)

Več o naši organizaciji, sodelavcih in zunanjih strokovnjakih je na voljo na sledeči povezavi: O nas in o naši lekarni

Zaposleni (Organization Schema)

Na povezavi so na voljo informacije o naših zaposlenih: Zaposleni podjetja Moja lekarna d.o.o.

Pogoji sodelovanja (Terms of Service) 

Splošni pogoji poslovanja in sodelovanja z nami so na voljo na sledeči povezavi: Pogoji poslovanja

Informacija o piškotkih (Cookie Policy) 

O hranjenju piškotkov je več informacij na voljo na sledeči povezavi: Piškotki

Politika zasebnosti (Privacy Policy)

Na povezavi je na voljo več informacij s področja varovanja osebnih podatkov, ki se izvaja pri nas. Več si preberite na sledeči povezavi: Politika zasebnosti

Pomoč uporabnikom (Customer Service Page)

Spodaj so na voljo rubrike, ki so namenjene vam uporabnikom za lažje delo s spletno stranjo. 
Nudimo vam sledeče kategorije pomoči:

Socialni mediji (Social Media Links)

Predstavljamo se na sledečih socialnih medijih:

https://www.instagram.com/spletna_lekarna/

https://twitter.com/spletnalekarna

https://www.facebook.com/spletna.lekarna

https://www.linkedin.com/in/moja-lekarna-86015927/

Pravica potrošnika o odstopu od pogodbe (Return Policy)

Več o pravicah potrošnikov je zapisano na sledeči povezavi: Pravice potrošnikov

Plačilne opcije (Payment options)

Na moja-lekarna.com so na voljo sledeči plačilni načini:

 • Plačilo po povzetju (dostava s kurirjem ali osebni prevzem v poslovalnici),
 • Plačilo po predračunu,
 • PayPal plačilo,
 • GoCrypto kripto plačila,
 • mBills plačila,
 • bančne kartice (mastercard, maestro, Visa) in
 • Valu/Valu Moneta plačila

Avtorske pravice (CopyRights)

Več o avtorskih pravicah je na voljo na sledeči povezavi: Avtorske pravice

Komentirajte

Prijava na e-novice

Spremljajte naše e-novice in bodite obveščeni o ugodnostih in promocijskih bonih, s katerimi lahko prihranite.