Canephron - nov pristop pri zdravljenju akutnih in ponavljajočih se okužb sečil ter razdražljivega mehurja!

Okužba sečil je eden izmed najpogostejših razlogov za obisk zdravnika družinske medicine. Običajno jo povzročajo bakterije (najpogosteje E. coli), redkeje pa glive, virusi ali paraziti. Mnogo pogosteje prizadenejo ženske, saj imajo te v primerjavi z moškimi znatno krajšo sečnico, zato morajo mikrobi do mehurja prepotovati krajšo razdaljo. Bolj dovzetni so tudi starostniki, bolniki s funkcijskimi in anatomskimi nepravilnostmi sečil, diabetiki ter nosečnice.

Glede na mesto obolenja ločimo okužbe spodnjih sečil (cistitis oziroma okužba mehurja) in zgornjih sečil (pielonefritis oziroma okužba ledvic). Značilni simptomi okužbe mehurja so pekoč občutek pri uriniranju, pogosto uriniranje, nenadna potreba po uriniranju, krči v mehurju, moten urin, slabost in v določenih primerih kri v urinu.

Podobni simptomi se pojavljajo tudi pri sindromu razdražljivega mehurja, vendar v tem primeru ni mogoče odkriti organskega vzroka in rezultat mikrobiološkega pregleda urina je negativen. Te težave med drugim pripisujemo čezmerni aktivnosti mišic mehurja.

Okužba ledvic je resnejša, saj jo zaznamujejo izrazito slabo počutje, bolečine v ledvenem delu hrbta, težave pri uriniranju, vročina, obarvan urin in kri v urinu. Okužbe sečil lahko razdelimo tudi na nezapletene in zapletene. Nezapletene okužbe so pri mlajših ženskah, ki niso noseče, in nimajo strukturnih ali funkcionalnih sprememb v sečilih. Vse okužbe, ki ne ustrezajo temu opisu, so zapletene in pri njih praviloma pred zdravljenjem ugotavljamo vzrok.

Podatki kažejo, da se pri približno tretjini žensk okužbe sečil ponavljajo.

Ustaljen način zdravljenja okužb sečil je z antibiotiki, vendar ti zaradi prepogostega predpisovanja in predolgih terapij vse bolj izgubljajo učinkovitost zaradi rezistence mikrobov. Vzroka razdražljivega mehurja trenutno ne znamo zdraviti, simptome pa lajšamo z antiholinergičnimi zdravili, za katera so značilni neprijetni neželeni učinki, kot so suha usta.


Canephron

Od sredine junija 2014 bo v Sloveniji na voljo novo, registrirano tradicionalno zdravilo rastlinskega izvora Canephron, ki vsebuje tri rastlinske droge: korenina luštreka (Levisticum officinale Koch, radix), list rožmarina (Rosmarinus officinalis L., folium) in zel navadne tavžentrože (Centaurium erythraea Rafn., herba).

Zanje so v farmakoloških raziskavah  pokazali protivnetno, diuretično, spazmolitično, antiadhezivno in protibakterijsko delovanje. Zdravilo je odobrila JAZMP in je v tem trenutku edino registrirano zdravilo s tem statusom izdaje za zdravljenje okužb sečil.

Canephron se v svetu uporablja že več kot 45 let, njegove učinke pa so preučevali tudi v kliničnih raziskavah in v študijah posameznih primerov.

V njih so ugotovili, da:

• zdravljenje okužb sečil s kombinacijo antibiotika in zdravila Canephron že 5. dan daje enake rezultate, kot jih samostojno zdravljenje z antibiotikom pokaže šele 10. dan;
• 3-mesečno preventivno zdravljenje ponavljajočih se okužb z zdravilom Canephron zmanjša njihovo pogostnost za 73 %;
• diuretično delovanje zdravila Canephron ugodno deluje pri izpiranju ledvičnega peska in s tem zmanjšuje ponovitev kamnov v sečilih;
• 3-mesečno zdravljenje z zdravilom Canephron odpravlja simptome razdražljivega mehurja.

Na osnovi dolgotrajnih izkušenj in omenjenih raziskav lahko uporabo zdravila Canephron
strnemo na tri področja.

1. Okužbe sečil. Canephron zdravi vnetje, zavira razmnoževanje mikrobov, s spiranjem sečil pripomore k odstranjevanju mikrobov iz sečil in preprečuje krče.
2. Razdražljiv mehur. Canephron sprošča čezmerno aktivne mišice pri razdražljivem mehurju in normalizira njegovo delovanje.
3. Pesek v sečilih. Canephron z diuretičnim delovanjem izpira pesek iz sečil, zdravi vnetje in preprečuje krče.

Zdravilo je odobreno za odrasle in mladostnike, starejše od 12 let. Za vsa navedena področja uporabe, tako za zdravljenje akutnih ali kroničnih okužb, kot tudi za preventivo pred ponavljanjem, velja odmerjanje 3x dnevno po 2 tableti. Samozdravljenje lahko traja 7 dni in če se v tem času simptomi izboljšujejo, ga bolnik lahko jemlje do popolnega izboljšanja (pri akutnih stanjih priporočljivo 10 dni, pri kroničnih 12 tednov). Če pa se v 7 dneh simptomi ne izboljšajo ali se celo poslabšajo, se mora bolnik posvetovati z zdravnikom.

Po izključitvi bolezni, ki bi zahtevale drugačno zdravljenje, lahko bolnik jemlje Canephron neomejeno dolgo. S sočasnim jemanjem zdravila Canephron in antibiotikov pri okužbah sečil lahko zmanjšamo porabo antibiotikov, pri razdražljivem mehurju pa se lahko izognemo  jemanju antiholinergičnih zdravil in tako zmanjšamo tveganje za nastanek neželenih učinkov, ki so značilni za ta zdravila. S pomočjo izpiranja sečil z zdravilom Canephron tudi zmanjšamo možnost za nastanek kamnov v sečilih, kar je še zlasti pomembno za bolnike, ki so dovzetni zanje.

Komentarji