x
Vse kategorije

Cerumen in samozdravljenje!

sreda, 24 maj 2017

Vloga ušesnega masla ali cerumna je v ohranjanju normalnega stanja kože v sluhovodu.

Ker je ušesno maslo rahlo kislo, je razmnoževanje bakterij in gliv v sluhovodu oteženo. S sposobnostjo vezave vode na maslo je zagotovljena tudi ustrezno majhna vlažnost sluhovoda, ki prav tako preprečuje razrast mikroorganizmov. Zanimivo je dejstvo, da zaradi značilnega vonja ušesno maslo odbija žuželke. Povečane količine ušesnega masla povzročijo nastanek zamaška, ki lahko povzroči bolečine, ki so najpogosteje posledica vnetja, srbečico in poslabšanje sluha. Da ostane sluhovod dobro prehoden in brez zračnih žepov je nujno potrebno redno čiščenje ušesa.

Uporaba vatiranih palčk za čiščenje sluhovoda ni priporočljiva, saj slednje potiskajo ušesno maslo proti bobniču, kar lahko povzroči nastanek čepa ali ujetje zraka v sluhovodu. Hkrati se lahko med umivanjem ali plavanjem poveča količina vode v sluhovodu, saj ušesno maslo ne zagotavlja več bariere za prehod vode v notranjost sluhovoda. To lahko posledično vodi v vlažnejšo kožo sluhovoda, ki postane dovzetnejša za bakterijske in glivične okužbe. Za čiščenje sluhovoda se svetuje spiranje le-tega z mlačno vodo ali pa uporaba izdelkov, ki so na voljo v lekarnah. V primeru prisotne bolečine se za samozdravljenje svetuje jemanje zdravila s protibolečinskim In protivnetnim delovanjem. Za higieno srednjega ušesa pa se najboije poskrbi z zračenjem, ki se doseže z žvečenjem. Zelo priporočljlvo je žvečenje karamele, ki odpira Evstahijevo cev periodično v več smereh.

Slovenski farmacevti med pripravki za čiščenje ušesnega masla najpogosteje svetujejo:

Medicinski pripomoček Vaxol z olivnim oljem, ki mehča ušesno maslo in olajša njegovo izločanje iz ušesnega kanala. Odstranjevanje masla na tak način predstavlja enostaven in učinkovit postopek higiene, s katero se zmanjšuje potreba po čiščenju z izpiranjem. Sprej je primeren za čiščenje sluhovoda pri otrocih, starejših od enega leta, in odraslih.

A-cerumen je medicinski pripomoček, ki vsebuje raztopino na osnovi površinsko aktivnih snovi rastlinskega izvora. Te obdajo zamašek, hidrolizirajo poroženele celice, vezne sile popustijo in zamašek se raztopi. Primeren tudi za redno higieno saj odstranjuje prekomerno nakopičeno ušesno maslo in s tem preprečuje nastanek ušesnih zamaškov.

Medicinski pripomoček Audispray vsebuje hipertonično raztopino natrijevega klorida in je v obliki pršila.

Komentirajte

Prijava na e-novice

Spremljajte naše e-novice in bodite obveščeni o ugodnostih in promocijskih bonih, s katerimi lahko prihranite.