Avtoimuna bolezen

ponedeljek, 06 november 2023Vprašanje stranke:

Ali so avtoimune bolezni lahko popolnoma ozdravljive? Vprašanje anonimne strankeOdgovor farmacevta:

Ozdravljivost avtoimunskih bolezni se močno razlikuje glede na specifično avtoimunsko stanje, posamezne dejavnike ter stanje medicinskega znanja in možnosti zdravljenja. Avtoimunske bolezni so skupina motenj, pri katerih imunski sistem napačno cilja in napada lastna tkiva in organe telesa.

Te bolezni so običajno kronične in lahko trajajo vse življenje, vendar niso vse avtoimunske bolezni enake v smislu ozdravljivosti ali obvladljivosti. Nekatere avtoimunske bolezni je mogoče učinkovito obvladati in posamezniki lahko z ustreznim zdravljenjem živijo relativno normalno življenje.

Primeri avtoimunskih bolezni, ki jih je mogoče obvladati ali nadzorovati z zdravljenjem, vključujejo revmatoidni artritis, luskavico in nekatere vrste vnetne črevesne bolezni. V drugih primerih lahko avtoimunske bolezni preidejo v remisijo, kjer se simptomi in aktivnost imunskega sistema umirijo, posameznik pa lahko v daljšem obdobju doživi le malo ali skorajda nič bolezenskih zapletov. Vendar pa te remisije morda ne predstavljajo popolne ozdravitve, saj so osnovni avtoimunski mehanizmi še vedno prisotni in se lahko pozneje znova pojavijo.

Obstajajo avtoimunske bolezni, za katere ni zdravila ali dosledno učinkovitega zdravljenja, kot je sistemski eritematozni lupus ali nekatere oblike multiple skleroze. Obvladovanje teh stanj se običajno osredotoča na nadzor simptomov in upočasnitev napredovanja bolezni.

V zadnjih letih je napredek v medicinskih raziskavah in zdravljenju zagotovil upanje za nove terapije in za potencialna zdravila. Nekatera inovativna zdravljenja, vključno s presaditvijo matičnih celic in nastajajočimi imunoterapijami, so se izkazala za obetavna pri določenih avtoimunskih boleznih, vendar te pristope še preučujejo in izpopolnjujejo.

Navsezadnje se lahko možnost popolne ozdravitve avtoimunskih bolezni razlikuje glede na specifično stanje, stopnjo, na kateri je diagnosticirana, in učinkovitost razpoložljivih zdravljenj. Napredek v medicinski znanosti se nadaljuje in nova odkritja in zdravljenja lahko izboljšajo obete za posameznike z avtoimunskimi boleznimi v prihodnosti.

Če so vam diagnosticirali avtoimunsko bolezen, je bistveno, da tesno sodelujete z zdravnikom ali specialistom, da razvijete celovit načrt zdravljenja, prilagojen vašemu posebnemu stanju in potrebam.Katera avtoimuna bolezen je najbolj pogosta?

Najpogostejša avtoimunska bolezen po vsem svetu je Hashimotov tiroiditis, avtoimunsko stanje, ki prizadene ščitnico. Za Hashimotov tiroiditis je značilen napad imunskega sistema na ščitnico, kar povzroči vnetje in poškodbe. Topogosto povzroči slabše delovanje ščitnice (hipotiroidizem), kar lahko povzroči različne simptome, vključno z utrujenostjo, povečanjem telesne mase in intoleranco za mraz.

Druge pogoste avtoimunske bolezni so:

 • revmatoidni artritis
 • sladkorna bolezen tipa 1
 • sistemski eritematozni lupus
 • vnetna črevesno bolezen
 • multipla sklerozo
 • Gravesova bolezen
 • celiakija
 • soriazaKatera avtoimuna bolezen je popolnoma ozdravljiva?

Zelo malo avtoimunskih bolezni velja za popolnoma ozdravljive. Avtoimunske bolezni so običajno kronične in zanje je značilno, da imunski sistem pomotoma napade lastna tkiva in organe telesa.

Vendar pa obstaja nekaj izjem, pri katerih je mogoče avtoimunske bolezni potencialno pozdraviti ali doseči dolgoročno remisijo z zdravljenjem ali drugimi posegi. Pomembno je vedeti, da je ozdravljivost lahko odvisna od različnih dejavnikov, vključno s specifično avtoimunsko boleznijo, individualnimi značilnostmi in časom zdravljenja.

Primer avtoimunske bolezni, ki je potencialno ozdravljiva, je avtoimunski tiroiditis (Gravesova bolezen). Gravesova bolezen je avtoimunsko stanje, ki prizadene ščitnico in povzroči hipertiroidizem (prekomerno delovanje ščitnice). Pogosto se zdravi z zdravili, terapijo z radioaktivnim jodom ali operacijo. V nekaterih primerih lahko zdravljenje povzroči dolgotrajno remisijo ali celo popolno ozdravitev.

Druge avtoimunske bolezni lahko preidejo v remisijo, kjer se simptomi in aktivnost imunskega sistema umirijo za daljše obdobje. Vendar remisija ne pomeni vedno trajne ozdravitve, saj so lahko avtoimunski mehanizmi še vedno prisotni in se lahko pozneje znova pojavijo.

Bistveno je, da tesno sodelujete z zdravnikom ali specialistom, da se pogovorite o določeni avtoimunski bolezni, možnostih zdravljenja in možnosti za remisijo ali ozdravitev. Napredek v medicinskih raziskavah je v teku in nova zdravljenja lahko izboljšajo obete za posameznike z avtoimunskimi boleznimi. Poleg tega imata lahko zgodnja diagnoza in zdravljenje ključno vlogo pri obvladovanju avtoimunskih bolezni in preprečevanju zapletov.Zanimivo branjeOzdravljena multipla skleroza

Zanimivo branjeNevropatska bolečinaStrokovna podpora in verodostojnost zapisanega

Vsebina in opis na tej strani je pod nadzorom farmacevtov in ostalih strokovnih sodelavcev.

Posodabljanje zapisov na strani je pod nadzorom: Lukanc Tomaž & Lukanc Maja mag. farm. Strokovni pregled informacij na strani: Lukanc Maja mag. farm. & Lukanc Tanja mag. farm.

V kolikor želite prijaviti napako ali nedoslednost na strani, ki ste jo morebiti opazili, lahko to naredite s klikom na ta link.

Kontaktni podatki (Contact)

Moja lekarna d.o.o.

Grajski trg 41,
8360 Žužemberk

Telefonska številka: 040 474 672 (klici iz tujine: 0038640 474 672)

Več informacij: Kontaktni podatki

Elektronska pošta (e-mail)

Na voljo so sledeči kontaktni maili

in tudi:

O nas (About Us)

Več o naši organizaciji, sodelavcih in zunanjih strokovnjakih je na voljo na sledeči povezavi: O nas in o naši lekarni

Zaposleni (Organization Schema)

Na povezavi so na voljo informacije o naših zaposlenih: Zaposleni podjetja Moja lekarna d.o.o.

Pogoji sodelovanja (Terms of Service) 

Splošni pogoji poslovanja in sodelovanja z nami so na voljo na sledeči povezavi: Pogoji poslovanja

Informacija o piškotkih (Cookie Policy) 

O hranjenju piškotkov je več informacij na voljo na sledeči povezavi: Piškotki

Politika zasebnosti (Privacy Policy)

Na povezavi je na voljo več informacij s področja varovanja osebnih podatkov, ki se izvaja pri nas. Več si preberite na sledeči povezavi: Politika zasebnosti

Pomoč uporabnikom (Customer Service Page)

Spodaj so na voljo rubrike, ki so namenjene vam uporabnikom za lažje delo s spletno stranjo. 
Nudimo vam sledeče kategorije pomoči:

Socialni mediji (Social Media Links)

Predstavljamo se na sledečih socialnih medijih:

https://www.instagram.com/spletna_lekarna/

https://twitter.com/spletnalekarna

https://www.facebook.com/spletna.lekarna

https://www.linkedin.com/in/moja-lekarna-86015927/

Pravica potrošnika o odstopu od pogodbe (Return Policy)

Več o pravicah potrošnikov je zapisano na sledeči povezavi: Pravice potrošnikov

Plačilne opcije (Payment options)

Na moja-lekarna.com so na voljo sledeči plačilni načini:

 • Plačilo po povzetju (dostava s kurirjem ali osebni prevzem v poslovalnici),
 • Plačilo po predračunu,
 • PayPal plačilo,
 • GoCrypto kripto plačila,
 • mBills plačila,
 • bančne kartice (mastercard, maestro, Visa) in
 • Valu/Valu Moneta plačila

Avtorske pravice (CopyRights)

Več o avtorskih pravicah je na voljo na sledeči povezavi: Avtorske pravice

Komentirajte

Prijava na e-novice

Spremljajte naše e-novice in bodite obveščeni o ugodnostih in promocijskih bonih, s katerimi lahko prihranite.