Glivična okužba nohtov in lokalno zdravljenje!

četrtek, 24 maj 2018

Onihomikoza je zelo pogosta okužba, ki se razvija počasi a vztrajno. Je ena najtrdovratnejših okužb. Na spontano ozdravitev ne moremo računati. Zdravljenje je najlažje in najučinkovitejše v zgodnji fazi, ko je površina obolelega nohta majhna.

glivice

Poudarek: Pri začetni okužbi nohta, kadar nohtna matica in lunica nista prizadeti, je ustrezno in hkrati zelo varno lokalno zdravljenje.

Žal je okužba v tej fazi pogosto neprepoznana in bolniki poiščejo pomoč šele kasneje ob znakih napredovale prizadetosti nohta. Takratje indicirano zdravljenje s sistemskimi antimikotiki. Tudi z njimi nismo vedno uspešni, računamo lahko na ozdravitev pri približno dveh tretjinah bolnikov.

Pri začetni okužbi nohta, kadar nohtna matica in lunica nista prizadeti, je ustrezno in hkrati zelo varno lokalno zdravljenje. V Sloveniji je zdravilni lak s ciklopiroksom edino zdravilo, ki je namenjeno lokalnemu zdravljenju nohtov.

Ciklopiroks je antimikotik, ki deluje širokospektralno proti dermatofitom, kvasovkam in plesnim. Ima drugačen mehanizem delovanja kot azoli in alilamini. Ne zavira sinteze ergosterola, pač pa ima zelo kompleksno delovanje na številne druge procese v glivični celici: zavira encime, z zaviranjem transporta preko celične  embrane ovira metabolizem glivične celice, zaradi pomanjkanja ključnih aminokislin in nukleotidov zmanjša sintezo proteinov in nukleinskih kislin. Zaradi večplastnega delovanja ima fungistatičen in fungiciden učinek z zelo majhnim potencialom za rezistenco pri patogenih glivah. Učinkuje tudi na spore. 

Zdravilo v obliki laka za nohte omogoči dolgotrajen stik zdravilne učinkovine z nohtom. Ko vodno-alkoholna osnova izhlapi, se koncentracija ciklopiroksa z 8% poveča na   35%, kar ustvari koncen-   tracijski gradient, ki olajša prehajanje zdravila skozi nohtno ploščo. Po 7-14 dneh uporabe koncentracija zdravila že presega minimalno inhibitorno koncentracijo za večino glivičnih vrst, z redno uporabo se zagotavlja zadostna količina zdravila v nohtu.  

Nov poudarek: Ključ do uspešnega zdravljenja s protiglivičnim lakom s ciklopiroksom je vztrajnost.

Ključ do uspešnega zdravlienja s protiglivičnim lakom s ciklopiroksom je vztrajnost. Nohti namreč rastejo zelo počasi, še posebej to velja za nohte na stopalih. Zdravilni lak je treba uporabljati vsak večer vsaj šest mesecev oziroma še dlje, vse dokler zdrav not z rastjo ne izpodrine obolelega.  

Antimikotičnih krem, gelov in pršil ne štejemo med zdravila za obvladovanje onihomikoze. Na nohtu se ne zadržijo, zato zdravilna učinkovina v noht ne prodira. Drugi lokalni pripravki namenjeni nanašanju na nohte - pisala, laki, geli - vsebujejo blage kisline, eterična olja ali pirokton olamin, ki imajo le blago protiglivično delovanje, zato so manj učinkoviti od antimikotikotičnega laka.  

Ker ima ciklopiroks sinergistično delovanje s sistemskimi antimikotiki, je primeren tudi za kombinirano zdravljenje, s čimer dosežemo širši spekter delovanja ter večji delež ozdravitev. Primeren je tudi za zdravljenje oziroma vsaj nadzorovanje okužbe, kadar je sistemsko zdravljenje kontraindicirano, na primer pri starejših bolnikih s kroničnimi boleznimi, ki jemljejo več drugih zdravil, in tistih z jetrnimi boleznimi. Dobrodošel je tudi po uspešno ozdravljeni onihomikozi za preprečevanje ponovitve.

Strokovna podpora in verodostojnost zapisanega

Vsebina in opis na tej strani je pod nadzorom farmacevtov in ostalih strokovnih sodelavcev.

Posodabljanje zapisov na strani je pod nadzorom: Lukanc Tomaž & Lukanc Maja mag. farm. Strokovni pregled informacij na strani: Lukanc Maja mag. farm. & Lukanc Tanja mag. farm.

V kolikor želite prijaviti napako ali nedoslednost na strani, ki ste jo morebiti opazili, lahko to naredite s klikom na ta link.

Kontaktni podatki (Contact)

Moja lekarna d.o.o.

Grajski trg 41,
8360 Žužemberk

Telefonska številka: 040 474 672 (klici iz tujine: 0038640 474 672)

Več informacij: Kontaktni podatki

Elektronska pošta (e-mail)

Na voljo so sledeči kontaktni maili

in tudi:

O nas (About Us)

Več o naši organizaciji, sodelavcih in zunanjih strokovnjakih je na voljo na sledeči povezavi: O nas in o naši lekarni

Zaposleni (Organization Schema)

Na povezavi so na voljo informacije o naših zaposlenih: Zaposleni podjetja Moja lekarna d.o.o.

Pogoji sodelovanja (Terms of Service) 

Splošni pogoji poslovanja in sodelovanja z nami so na voljo na sledeči povezavi: Pogoji poslovanja

Informacija o piškotkih (Cookie Policy) 

O hranjenju piškotkov je več informacij na voljo na sledeči povezavi: Piškotki

Politika zasebnosti (Privacy Policy)

Na povezavi je na voljo več informacij s področja varovanja osebnih podatkov, ki se izvaja pri nas. Več si preberite na sledeči povezavi: Politika zasebnosti

Pomoč uporabnikom (Customer Service Page)

Spodaj so na voljo rubrike, ki so namenjene vam uporabnikom za lažje delo s spletno stranjo. 
Nudimo vam sledeče kategorije pomoči:

Socialni mediji (Social Media Links)

Predstavljamo se na sledečih socialnih medijih:

https://www.instagram.com/spletna_lekarna/

https://twitter.com/spletnalekarna

https://www.facebook.com/spletna.lekarna

https://www.linkedin.com/in/moja-lekarna-86015927/

Pravica potrošnika o odstopu od pogodbe (Return Policy)

Več o pravicah potrošnikov je zapisano na sledeči povezavi: Pravice potrošnikov

Plačilne opcije (Payment options)

Na moja-lekarna.com so na voljo sledeči plačilni načini:

  • Plačilo po povzetju (dostava s kurirjem ali osebni prevzem v poslovalnici),
  • Plačilo po predračunu,
  • PayPal plačilo,
  • GoCrypto kripto plačila,
  • mBills plačila,
  • bančne kartice (mastercard, maestro, Visa) in
  • Valu/Valu Moneta plačila

Avtorske pravice (CopyRights)

Več o avtorskih pravicah je na voljo na sledeči povezavi: Avtorske pravice

Komentirajte

Prijava na e-novice

Spremljajte naše e-novice in bodite obveščeni o ugodnostih in promocijskih bonih, s katerimi lahko prihranite.