VNETJE UŠESA - bolečine v ušesu!

petek, 15 julij 2022

Vnetje ušesa je lahko zelo boleče in neprijetno stanje, ki se lahko pojavi v katerem koli starostnem obdobju. Vzroki za vnetje ušesa so lahko različni, vključno z bakterijskimi ali virusnimi okužbami, alergijami, tujki v ušesu, zastojem tekočine in podobno. Zdravljenje vnetja običajno vključuje uporabo zdravil, kot so antibiotiki ali protivirusnih zdravil. V hujših primerih lahko zdravnik predpiše tudi obisk pri specialistu ali celo kirurški poseg.

 

VNETJE UŠESASimptomi | Posvet z zdravnikom | Vzroki | Zdravljenje | Konvencionalna medicina | Alternativna medicina | Zdravljenje doma | Preprečevanje | Vprašanja in odgovori Viri/referenceSimptomi vnetja ušes

Pri odraslih:

 • boleče uho (ostra, nenadna bolečina ali topa, stalna bolečina);
 • vročina in mrzlica;
 • zamašen nos;

Slika: vnetje ušes pri odraslem

vnetje-ušesa-odrasli

 • občutek napetosti v ušesu;
 • slabost in driska ob bolečinah v ušesu;
 • pridušen sluh.

Pri otrocih:

 • otrok se prijema za uho; vročina;
 • razdraženost, nemir;
 • izcedek iz nosu;

Slika: vnetje ušes pri otroku

otroško-vnetje-ušesa

 • zmanjšan apetit;
 • otrok ponoči, ko leži, joka.
Posvetujte se z zdravnikom, če:

 • telesna temperatura naraste čez 38° C; vročina je lahko znak hujše okužbe.
 • imate vi ali otrok pogosto vnetje srednjega ušesa; ponovljeni napadi lahko povzročijo naglušnost ali nevarnejše okužbe.
 • imate vi ali otrok slušne težave; okužba lahko vpliva na sluh.
 • sumite, da ima majhen otrok vnetje srednjega ušesa; starši težko presodijo, ali otrok slabše sliši.

Vnetje srednjega ušesa, včasih ga imenujejo kar vnetje ušesa, je najpogostejši vzrok bolečega ušesa. Pogosto je vzrok hude prizadetosti pri dojenčkih. Ponavadi ga povezujemo z otroki, prizadene pa lahko tudi odrasle. Vloga srednjega ušesa je, da koščice v njem zaznajo tresljaje bobniča in jih prenesejo do notranjega ušesa. Srednje uho je s tanko cevko, imenovano Evstahijeva cev, povezano z zgornjimi dihali. Zato vnetje srednjega ušesa pogosto nastane ob prehladu, gripi ali drugi vrsti okužbe dihal.

Video vsebina: vse o vnetju srednjega ušesa

Večina staršev pozna vnetje srednjega ušesa. Poleg rednih pregledov dojenčka v dispanzerju je vnetje srednjega ušesa najpogostejši vzrok obiska pri otroškem zdravniku. Danes se skoraj polovica antibiotikov, predpisanih otrokom, predpiše za vnetje srednjega ušesa. Brez zdravljenja lahko vnetje srednjega ušesa povzroča resne zaplete, npr. mastoiditis (redko vnetje kosti za ušesom), naglušnost, predrtje bobniča, meningitis, paralizo obraznega živca in tudi Menierovo bolezen.Vzroki za boleča in vneta ušesa

Celice v srednjem ušesu tvorijo tekočino, ki med drugim varuje pred okužbo. Normalno tekočina odteka skozi Evstahijevo cev v žrelo. Če pa Evstahijeva cev oteče, se tekočina nabira v srednjem ušesu, kar povzroči vnetje in okužbo. Pri otrocih leži Evstahijeva cev bolj vodoravno in je krajša, zato so bolj občutljivi za okužbe. Zdravnik vidi pri bolniku z okužbo ušesa rdeč in izbočen bobnič.

Video vsebina: najpogostejši 3 vzroki za vnetje ušesa

Najpogostejši vzrok vnetja srednjega ušesa je okužba zgornjih dihal, kot sta prehlad ali gripa. Te bolezni povzročijo tako oteklino Evstahijeve cevi, da tekočina iz srednjega ušesa ne more odtekati. Isti učinek lahko imajo alergije - na cvetni prah, hišni prah, živalsko dlako ali hrano - in tudi dim, hlapi ali drugi strupi iz okolja.

Bakterije lahko primarno povzročijo vnetje srednjega ušesa. Ponavadi pa pride do bakterijske okužbe sekundarno po virusni okužbi ali alergični reakciji - mikrobi hitro najdejo prostor v toplem, vlažnem okolju vnetega srednjega ušesa. Bakterije povzročijo pravo opustošenje, vnetje spremenijo v okužbo in sprožijo vročino. Bakterije, ki jih najpogosteje najdejo v vnetem srednjem ušesu, so istih vrst, ki povzročajo sinuzitis, pljučnico in druge okužbe zgornjih dihal. (Opomba: Cepljenje proti gripi ne zagotavlja zaščite pred vnetjem srednjega ušesa)

Vnetje srednjega ušesa se pojavlja v različno hudih oblikah. En sam, osamljen napad, ki ga ni težko pozdraviti, imenujemo akutno vnetje srednjega ušesa. Če se stanje pozdravi, a se ponovi trikrat v šestih mesecih (ali štirikrat v enem letu), ga imenujemo ponavljajoče se vnetje srednjega ušesa. Če traja več tednov, ne da bi se pozdravilo, je to kronično vnetje srednjega ušesa. Nabiranje tekočine v srednjem ušesu brez okužbe imenujemo serozno vnetje srednjega ušesa.

V preteklih letih so raziskovalci določili lastnosti ljudi, ki bodo najverjetneje imeli ponavljajoče se okužbe ušesa: moški; ljudje s podatkom o okužbah srednjega ušesa v družini; dojenčki, ki niso dojeni (dojeni otroci imajo manj pogoste okužbe ušesa);

Okužba srednjega ušesa

Odvečna tekočina iz srednjega ušesa normalno odteče v žrelo skozi Evstahijevo cev. Če se ta okuži - lahko z istimi mikrobi, ki povzročajo prehlad ali gripo, - oteče in povezava se zapre. Tekočina se začne nabirati v srednjem ušesu, kar omogoča dodatno okužbo. Nabrana tekočina povzroči boleč pritisk, zaradi katerega se lahko predre bobnič, če stanja ne zdravimo.

Slika: izgled prereza slušnega aparata

uho-vnetne-ušesa

otroci v vrtcih; ljudje, ki živijo v gospodinjstvu, kjer nekdo kadi, in ljudje z oslabljenim ali okvarjenim imunskim sistemom.
Diagnostični postopki

Če imate vi ali otrok bolečine v ušesih ter zamašen nos, izcedek iz nosu, vneto žrelo in vročino, je velika verjetnost, da imate vnetje srednjega ušesa. Zdravnik bo pogledal bobnič z instrumentom, imenovanim otoskop, iskal bo znake vnetja - kar ni lahka naloga, če je bolnik nemiren otrok.

Video vsebina: diagnostični postoški + vzroki vnetja

Za ugotavljanje bakterijske okužbe lahko zdravnik vzame vzorec tekočine iz prizadetega srednjega ušesa, ki ga potem v laboratoriju nasadijo v gojišče. Ta radikalni postopek uporabljajo le pri zapletenih ali zelo trdovratnih okužbah.Zdravljenje

Cilj zdravnikov in terapevtov je, da ozdravijo okužbo v srednjem ušesu, preden nastanejo hujši zapleti. Zdravljenje vključuje odstranitev vzroka vnetja srednjega ušesa, uničenje bakterij, spodbujanje imunskega sistema in zmanjšanje otekline Evstahijeve cevi.Konvencionalna medicina

Vnetje srednjega ušesa ponavadi nastane zaradi virusne okužbe, pri kateri lahko zdravniki ponudijo le zdravila za lajšanje simptomov. Oteklino Evstahijeve cevi poskušajo zmanjšati z dekongestivi, kot je psevdoefedrin, in antihistaminikinpr. difenhidraminom. (Opomba: antihistaminiki vnetja srednjega ušesa ne pozdravijo. Povzročajo lahko blage stranske učinke, npr. zaspanost in živčnost.) Za lajšanje bolečine lahko zdravnik predpiše analgetik, ponavadi paracetamol, ki tudi zniža vročino. (Otrokom ne smete dajati acetilsalicilne kisline (aspirina) zaradi nevarnosti Reyevega sindroma.)

O uporabi antibiotikov za zdravljenje okužbe srednjega ušesa obstaja mnogo nasprotujočih si mnenj. V Veliki Britaniji večina zdravnikov zdravi le simptome vnetja srednjega ušesa, ne da bi uporabili zdravila za uničevanje bakterij. Raziskave so pokazale, da se s tem načinom zdravljenja stanje izboljša pri tudi do 88% bolnikov. Istočasno druge raziskave tudi potrjujejo, da 80% vnetij srednjega ušesa nastane zaradi virusne okužbe in se zato ne odzove na antibiotike.

Veliko zdravnikov pa skrbi, da se lahko brez antibiotikov bakterije, ki prežijo v srednjem ušesu, nekontrolirano razmnožijo in povzročijo hude zaplete, kot sta naglušnost in mastoiditis. Poudarjajo, da so ti zapleti postali redki prav zaradi uporabe antibiotikov. Zaradi varnosti zdravijo mnogi zdravniki vse bolnike z vnetjem srednjega ušesa, kot da bi bile bakterije prisotne.

Amoksicilin je antibiotik izbire za zdravljenje vnetja srednjega ušesa. Velja za varno zdravilo, ker povzroča manj alergičnih reakcij kot penicilin, iz katerega izvira. Je zelo učinkovit: 7 do 10 dnevno jemanje amoksicilina učinkovito uniči okužbo v srednjem ušesu in ni drago.

Slika: kapsula z amoksicilinom

Amoksicilin-antibiotik

Zadnje čase pa so zdravniki opazili težave s tem čudežnim zdravilom. Kaže, da so se nekatere bakterije naučile tvoriti zaščitno beljakovino, ki uniči učinek amoksicilina. Kritiki rutinskega predpisovanja antibiotikov obtožujejo, da je prav nekontrolirano predpisovanje amoksicilina za vnetje srednjega ušesa, ki ni bilo bakterijskega izvora, omogočilo nastanek rezistentnih (odpornih) sevov bakterij.

Ne glede na to, od kod izvirajo, so se rezistentne bakterije pojavile v mnogih skupnostih. Zdravnike je to prisililo, da za vnetje srednjega ušesa predpisujejo druge antibiotike. Nekatera nadomestna zdravila, ki pa so vsa dražja kot amoksicilin, so iz družine antibiotikov, imenovanih cefalosporini. Druga so kombinacija zdravil - npr. amoksicilin in klavulanska kislina. Ljudem, alergičnim na penicilin, predpisujejo sulfametoksazol in trimetoprim ali eritromicin, kombiniran s sulfonamidom, npr. sulfisaksazolom. Pri bolnikih, starih vsaj dve leti, lahko zdravniki imunski istem spodbudijo s cepivom, ki povzroči, da imunski sistem prepozna in napade določene bakterije.

Video vsebina: razlaga cefalosporinskih antibiotikov

Če se pri vnetju srednjega ušesa pojavijo resni zapleti, lahko zdravnik priporoča operacijo, da se uniči okužba in se iz srednjega ušesa odstrani tekočina. Pri kirurški tehniki, imenovani miringotomija, predrejo bobnič, da odteče tekočina iz srednjega ušesa. Če se Evstahijeva cev zaradi otekline popolnoma zapre, lahko kirurg vanjo vstavi prezračevalno cevko, da ostane odprta. Vendar je ta postopek - imenovan timpanostomija - zelo drag in lahko povzroči okužbo in nastanek brazgotine, če povzročajo vnetja srednjega ušesa ponavljajoče se okužbe nebnic ali žrelnic, vam lahko zdravnik priporoča, da vam jih odstranijo.Alternativni načini

Nekateri alternativni načini zdravljenja vnetja srednjega ušesa se borijo proti virusni ali bakterijski okužbi, ki ga povzročata, drugi lajšajo simptome ali spodbujajo imunski sistem.Aromaterapija

Eterično olje sivke (Lavandula officinalis) včasih pomaga zmanjšati vnetje in bolečine pri vnetju srednjega ušesa. Druga olja, ki jih lahko uporabite, so: kamilično (Matricaria recutita), svetlinovo olje (Oenothera biennis), maščobne kisline, laneno olje in olje borage.Ajurvedska medicina

Ajurvedski zdravniki masirajo bezgavke pred ušesi, da odprejo Evstahijevo cev in iz srednjega ušesa odstranijo tekočino. Masažo dopolnijo s pijačo, narejeno iz zelišča amale, ki je vir vitamina C in ima tudi protivirusne in protibakterijske učinke.

Video vsebina: pomoč z ajurvedo. 

Amalo pogosto kombinirajo s surovim medom. (POZOR: Surov med lahko vsebuje mikroorganizme, ki povzročajo botulizem, in ga ne smete dajati dojenčkom ali ljudem z oslabljenim imunskim sistemom.)Kitajska zelišča

Kitajski zdravniki za boj proti okužbi in za odprtje Evstahijeve cevi uporabljajo specialne mešanice zelišč. Mešanice vsebujejo: čeladnico (Scutellaria baicalensis), porečnik (Alisma plantagoaquatica), veliki trpotec (Plantago major), kitajsko prerast (Bupleurum chinense) in uralski sladki koren (Glychyrrhiza uralensis). Natančne recepte dobite pri strokovnjaku za kitajska zelišča.Zelišča

Mnoga zelišča, ki krepijo imunski sistem, so na voljo v obliki tablet - mdr. ehinaceja (Echinacea spp.), kamilice (Matricaria recutita) in hidrastis (Hydrastis canadensis). Kapljice za ušesa ne morejo prodreti skozi bobnič, zato so uporabne le pri okužbah zunanjega ušesa.Homeopatija

V zgodnjem obdobju okužbe ušesa, ki se nenadno začne in jo spremlja vročični nemir, uporabite aconite (30 C vsake štiri ali šest ur). Pri utripajoči in ostri bolečini, ki jo spremljajo vročina, intenzivna toplota in rdečina zunanjega ušesa ter stranskega dela obraza, uporabilo zdravilo belladonna (30 C vsake štiri ali šest ur).

OPOZORILO: Bodite izredno previdni, ko uporabljate zdravilo belladonna, ker je izvleček iz strupene rastline iz družine razhudnikov. O odmerkih se posvetujte s homeopatom in natančno upoštevajte navodila na etiketi.

Video vsebina: bolečina ušes in homeopatija

Otroku, ki ima vnetje srednjega ušesa in je zelo razdražljiv, ima hude bolečine in ga ne morete potolažiti, dajte zdravilo chamomilla (30 C vsake štiri ali šest ur). Če otrok joče, se vas drži, se bolje počuti na zraku in ima rumeno-zelen izcedek iz nosu, uporabite zdravilo pulsatilla (30 C vsake štiri ali šest ur). Pri nabiranju tekočine v ušesu brez okužbe poskusite kali muriaticum (30 C vsake štiri ali šest ur). Če v dveh dneh ni izboljšanja, poskusite drugo zdravilo ali se posvetujte s strokovnjakom za homeopatijo.Prehrana

Vnetja srednjega ušesa samo s prehrano sicer ne morete pozdraviti. Dietetiki pa priporočajo naslednje vitamine in dodatke za boj proti virusni okužbi.

 • Beta karoten (vitamin A). Dnevni odmerek izračunate tako, da starost otroka pomnožite z 20000 IE, največji dovoljeni odmerek je 200000 IE.
 • Vitamin C. Dnevni odmerek: otrokova starost krat 500 mg. (OPOZORILO: Visoki odmerki vitamina C povzročajo drisko. Pomembno je, da dnevni odmerek razdelite na več manjših. Za adolescente in odrasle največji dnevni odmerek ni strogo določen, vendar mnogi ljudje ne prenesejo več kot 1000 mg vsaki dve uri.)
 • Cink. Dnevni odmerek: starost krat 2,5 mg. Ne jemljite več kot 50 mg na dan, ne da bi se posvetovali z dietetikom.
 • Bioflavonoidi. Dnevni odmerek: otrokova starost krat 50 mg, 250 mg je največji dovoljeni odmerek.Osteopatija

Z osteopatom se posvetujte o zdravljenju, s ka-terim bi lahko odmašili Evstahijevo cev.Zdravljenje doma

 • Doma lahko olajšate simptome vnetja srednjega ušesa. Mnogim bolnikom pomaga toplota, npr. topli obkladki. Koristita vam lahko tudi inhaliranje pare in namakanje nog v vroči vodi.
 • Antihistaminiki telesu odvzamejo vlago in izsušijo žrelo ter dihalne poti. Če jih jemljete, nadomeščajte tekočino tako, da pijete veliko vode.
 • Grgranje s slano vodo umiri razdraženo žrelo in odpre Evstahijevo cev.
 • Tekočina iz srednjega ušesa lažje odteče, če držite glavo pokonci.
 • Nekaterim ljudem pomagajo nosni razpršilci iz proste prodaje, ki delujejo kot dekongestivi. Če jih uporabljate več kot tri dni, lahko postanete od njih odvisni in zaradi njih sluznica oteče, kar stanje poslabša in ne zboljšaPreprečevanje vnetja ušesa

Otroci, ki jih hranijo po steklenički, imajo pogosteje vnetja srednjega ušesa. Za preprečevanje okužbe ušes je zato bolje, da otroka dojite, če je to mogoče. Če ga morate hraniti s stekleničko, ga nikoli ne položite in dvignite stekleničko nad njega.

Video vsebina: preprečevanje infekcij ušes. 

Iz doma odstranite čimveč onesnaževalcev okolja, mdr. prah, čistila, topila in tobačni dim. Alergije na hrano so povezane z vnetjem srednjega ušesa. Če ima vaš otrok pogosto vnetje srednjega ušesa, poskusite zmanjšati količino pšeničnih izdelkov, koruznih izdelkov in prehranskih dodatkov, ker so ti bolj alergogeni kot ostala živila.Vprašanja in odgovori

V nadaljevanju predstavljamo pogosta vprašanja in odgovore, veznane na vnetje in bolečine ušes, ki se pogostokrat pojavljajo tudi na forumih.Kakšen je občutek vnetih ušes?

Predvsem srbenje in draženje v ušesnem kanalu in okoli njega, pordelost in oteklost zunanjega ušesa in ušesnega kanala, občutek pritiska in polnosti v ušesu, luskasta koža v ušesnem kanalu in okoli njega, ki se pogosto tudi lahko neprijetno lušči.Ali lahko zdravnik pri pregledu opazi vnetje notranjega ušesa?

Okužbe notranjega ušesa se običajno diagnosticirajo na podlagi simptomov in fizičnega pregleda. Ponudnik zdravstvenih storitev lahko zelo pogosto diagnostificira okužbo notranjega ušesa zgolj na podlagi simptomov. In to je dobro, saj je na fizičnem pregledu nemogoče neposredno pogledati notranje dele ušesa.Kako se znebiti vnetja v ušesu?

Kako lahko zdravimo vnetje srednjega ušesa? Akutno vnetje ušesa lahko zdravite doma z vročim ali hladnim obkladkom. Ledeni ali toplotni obkladek zavijte v čisto kuhinjsko brisačo ali pa pod vročo ali hladno vodo navlažite krpo in jo držite ob ušesu za največ 20 minut. Pazite, da si pri tovrstnem početju ne opečete kože.Bo vnetje ušes kmalu izginilo?

Številne okužbe v predelu ušes hitro izzvenijo same od sebe, pogosto mine brez večjih zapletov z sočasno uporabo analgetikov in antibiotikov. Kar 80 % tovrstnih okužb se bo pozdravilo brez antibiotikov, vendar bodo otroci, mlajši od 6 mesecev, ali bolniki s hudimi simptomi na splošno potrebovali antibiotično terapijo[1].Kako dolgo traja vnetje ušesa?

Večina vnetij srednjega ušesa (otitis media) izzveni v treh do petih dneh po sami okužbi in posledično ni potrebe po jemanju posebnih zdravil. Morebitne bolečine in visoko temperaturo ponavadi preprosto ublažite z zdravili proti bolečinam, kot sta paracetamol ali ibuprofen[2].Kaj povzroča vnetje ušesa?

Vnetje ušesa povzroči predvsem bakterija ali virus, ki se znajde v srednjem ušesu. Ta okužba je pogosto posledica druge bolezni – prehlada, gripe ali alergije – ki povzroča zamašenost in otekanje nosnih poti, grla in evstahijeve cevi[3].Viri in reference

Vir: Družinski zdravstveni vodnik. Konvencionalno in alternativno zdravljenje, Dr. Jajo Lajovic, Založba Mladinska knjiga

1. Will an Ear Infection Go Away on Its Own? - https://www.heritageucpc.com

2. Middle ear infection (otitis media) - https://www.nhsinform.scot

3. Ear infection (middle ear) - https://www.mayoclinic.org

Strokovna podpora in verodostojnost zapisanega

Vsebina in opis na tej strani je pod nadzorom farmacevtov in ostalih strokovnih sodelavcev.

Posodabljanje zapisov na strani je pod nadzorom: Lukanc Tomaž & Lukanc Maja mag. farm. Strokovni pregled informacij na strani: Lukanc Maja mag. farm. & Lukanc Tanja mag. farm.

V kolikor želite prijaviti napako ali nedoslednost na strani, ki ste jo morebiti opazili, lahko to naredite s klikom na ta link.

Kontaktni podatki (Contact)

Moja lekarna d.o.o.

Grajski trg 41,
8360 Žužemberk

Telefonska številka: 040 474 672 (klici iz tujine: 0038640 474 672)

Več informacij: Kontaktni podatki

Elektronska pošta (e-mail)

Na voljo so sledeči kontaktni maili

in tudi:

O nas (About Us)

Več o naši organizaciji, sodelavcih in zunanjih strokovnjakih je na voljo na sledeči povezavi: O nas in o naši lekarni

Zaposleni (Organization Schema)

Na povezavi so na voljo informacije o naših zaposlenih: Zaposleni podjetja Moja lekarna d.o.o.

Pogoji sodelovanja (Terms of Service) 

Splošni pogoji poslovanja in sodelovanja z nami so na voljo na sledeči povezavi: Pogoji poslovanja

Informacija o piškotkih (Cookie Policy) 

O hranjenju piškotkov je več informacij na voljo na sledeči povezavi: Piškotki

Politika zasebnosti (Privacy Policy)

Na povezavi je na voljo več informacij s področja varovanja osebnih podatkov, ki se izvaja pri nas. Več si preberite na sledeči povezavi: Politika zasebnosti

Pomoč uporabnikom (Customer Service Page)

Spodaj so na voljo rubrike, ki so namenjene vam uporabnikom za lažje delo s spletno stranjo. 
Nudimo vam sledeče kategorije pomoči:

Socialni mediji (Social Media Links)

Predstavljamo se na sledečih socialnih medijih:

https://www.instagram.com/spletna_lekarna/

https://twitter.com/spletnalekarna

https://www.facebook.com/spletna.lekarna

https://www.linkedin.com/in/moja-lekarna-86015927/

Pravica potrošnika o odstopu od pogodbe (Return Policy)

Več o pravicah potrošnikov je zapisano na sledeči povezavi: Pravice potrošnikov

Plačilne opcije (Payment options)

Na moja-lekarna.com so na voljo sledeči plačilni načini:

 • Plačilo po povzetju (dostava s kurirjem ali osebni prevzem v poslovalnici),
 • Plačilo po predračunu,
 • PayPal plačilo,
 • GoCrypto kripto plačila,
 • mBills plačila,
 • bančne kartice (mastercard, maestro, Visa) in
 • Valu/Valu Moneta plačila

Avtorske pravice (CopyRights)

Več o avtorskih pravicah je na voljo na sledeči povezavi: Avtorske pravice

Komentirajte

Prijava na e-novice

Spremljajte naše e-novice in bodite obveščeni o ugodnostih in promocijskih bonih, s katerimi lahko prihranite.