x
Vse kategorije

D vitamin - kako pomanjkanje in presežek vplivata na naše zdravje?

sobota, 07 januar 2012

Vitamin D (kalciferol) ima funkcijo absorpcije kalcija in fosforja v prebavilih, s čimer posredno uravnava rast in popravlja kosti, zato pomanjkanje vitamina D vodi v rahitis, t.j. napako pri razvoju kosti.

OBLIKE VITAMINA D

Obstajata dve obliki vitamina D,  to sta vitamin D2 in vitamin D3.

Vir vitamina D2 (ergokalciferola) je kvas, ki je bil izpostavljen ultravijoličnim žarkom, vitamin D3 (holekalciferol) pa najdemo v ribjem olju in jajčnem rumenjaku. Vitamin D3 nastaja tudi v koži, ko smo izpostavljeni sončni svetlobi.

Mleko lahko obogatimo z eno od obeh oblik vitamina D. V jetrih se vitamin pretvori v obliko, ki jo kri lahko prenaša po telesu. Nato se v ledvicah pretvori v hormon, ki pospeši vrskavanje kalcija v črevesju in omogoča normalen razvoj kosti.


POMANJKANJE VITAMINA D

Pri pomanjkanju vitamina D se raven kalcija in fosfata tako zniža, da to ogroža zdrav razvoj in rast kosti. Bolezen, ki je posledica takega pomanjkanja, je rahitis pri otrocih, pri odraslih pa osteomalacija.
Do pomanjkanja pride zaradi nepravilne prehrane, v kateri ni dovolj vitamina D oziroma zaradi nezadostne izpostavljenosti sončnim žarkom.

Pomanjkanje med nosečnostjo povzroči osteomalacijo pri materi in rahitis pri novorojenčku. Dejstvo je, da materino mleko ne vsebuje dovolj vitamina D, zato zbolijo za rahitisom celo dojenčki v tropskih krajih, kadar niso dovolj izpostavljeni soncu.


SIMPTOMI IN ZDRAVLJENJE

1.    Prvi simptom bolezni zaradi nizke koncentracije kalcija pri dojenčkih so mišični krči (tetanija).
2.    Kasnejši znaki pri otrocih so še počasnejši razvoj, npr. začnejo pozneje sedeti in se plaziti. Isto velja za zaraščanje lobanjskih kosti.
3.    Pri otrocih od prvega do štirih let je hrbtenična krivina  nenormalno razvita, noge so lahko ukrivljene in otroci shodijo pozneje.
4.    Starejše otroke in mladostnike boli, ko hodijo.
5.    Zaradi sploščitve medeničnih kosti in zoženja porodnih poti pri mladostnicah je pozneje oteženo rojevanje.
6.    Pri odraslih so zaradi pomanjkanja kalcija kosti šibkejše, zato so pogostejši zlomi, posebno hrbtenice, medenice in nog.

Pomanjkanje vitamina D poleg naštetega poveča še infiltracijo maščob v skeletne mišice, kar negativno vpliva na mišično moč in lahko povzroči še vrsto drugih motenj.

Poleg zgoraj naštetih znakov lahko ugotovimo rahitis in osteomalacijo po rentgenskih slikah kosti. Zdravljenje poteka 2 do 3 tedne z uživanjem 5-kratne priporočene dnevne količine vitamina D. Dedne oblike rahitisa se navadno izboljšajo, če jih zdravimo z biološko aktivnimi snovmi.


Vpliv vitamina D na zdravje - Zdravje kosti

Ena izmed najpomembnejših vlog vitamina D je vzdrževanje ravnotežja kalcija v kosteh s spodbujevanjem:
- absorbcije kalcija v črevesju,
- resorpcije kosti s povečanjem števila osteoklastov,
- ohranjanjem koncentracije kalcija in fosfatov za tvorbo kosti in
- omogočanjem pravilnega delovanja obščitničnega hormona za ohranjanje koncentracije kalcija v serumu.

Pomanjkanje vitamina D spremeni presnovo mineralov v telesu, kar vodi do povzročitve nizke mineralne gostote kosti. To pomeni, da se občutno poveča tveganje za izgubo kostne mase (osteoporoza) ali pa pride do nevarnosti povečanja zlomov kosti.


PRESEŽEK VITAMINA D

Zaradi večmesečnega uživanja vitamina D v odmerkih, ki desetkrat presegajo priporočeno dnevno količino, se v krvi zveča koncentracija kalcija:

-    prvi  simptomi so slabši tek, slabost, bruhanje, močna žeja, povečano odvajanje urina, šibkost, živčnost in visok krvni tlak,
-    kalcij se odlaga v telesu, predvsem v ledvicah, kjer lahko povzroči trajno okvaro,
-    moteno je delovanje ledvic, zaradi česar beljakovine prehajajo v seč, v krvi pa se zviša raven sečnine, ki je odpadna snov.


Vpliv vitamina D na zdravje - Imunski sistem

Opravljene so bile številne raziskave, kjer je izpostavljeno pomanjkanje vitamina D, kar lahko vodi do oslabljenosti imunskega sistema, naj izpostavimo nekatere bolj zanimive:
-    ugotovljena je bila povezava med pomanjkanjem vitamina D in pojavom multiple skleroze, ravno zaradi posledice zaviralnega delovanja imunskega sistema,
-    uživanje dodatkov vitamina D nakazuje, da morda le-ta povzroča pandemijo alergijskih bolezni,
-    odkrita je bila povezava med jemanjem prehranskih dopolnil z vitaminom D v otroštvu in povečanim tveganjem za atopijo (nagnjenje k preobčutljivosti) in nastanek alergijskega rinitisa (vnetje nosne sluznice) kasneje v življenju.

VITAMIN D IN NOSEČNOST

Že večkrat smo poudarili, da je Vitamin D je ključen za zdravo okostje. Povečane potrebe po vitaminu D se pojavijo pri otrocih in doječih materah.

V randomizirani raziskavi so 494 nosečnic med 12. in 16. tednom nosečnosti razdelili na tri skupine: prva je prejemala 400 IU vitamina D na dan do poroda, druga skupina je prejemala 4000 IU in tretja 4000 IU vitamina D na dan. Vse ženske so redno preverjali, da bi zagotovili njihovo varnost in varnost plodu. Ugotovili niso nobenih negativnih stranskih učinkov v nobeni skupini, preverili pa so učinke jemanja vitamina D na komplikacije med nosečnostjo, med njimi preeklampsijo, gestacijski diabetes, infekcije in prezgodnji porod. Ugotovili so, da so imele vse ženske v raziskavi nižjo stopnjo prezgodnjih porodov in infekcij, najboljše učinke pa so imele ravno ženske, ki so jemale 4000 IU na dan. Zato raziskovalci priporočajo vsakodnevno jemanje vitamina D v količini 4000 IU vsem nosečnicam.

GRIPA (influenza)

Pomanjkanje sinteze vitamina D je možna razlaga za visoko stopnjo okužbe z virusom influenze pozimi, poleg seveda drugih predpostavljenih dejavnikov (npr. nizka relativna zračna vlažnost, itd.).

Kardiovaskularne bolezni (Bolezni srca in ožilja)

Poročilo ameriškega National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES), ki je zajelo skoraj 5000 udeležencev, ugotavlja, da je nizka raven vitamina D povezana s povečanim tveganjem za bolezen perifernih arterij (zapora arterij v rokah in nogah). Pogostost bolezni perifernih arterij je bila 80 % višja pri udeležencih z najnižjo koncentracijo vitamina D (<17,8 ng/mL). Ugotovili so, da se raven holesterola, pri vrtnarjih v Veliki Britaniji v poletnih mesecih zmanjša. Nizka raven vitamina D je povezana tudi z zvišanim krvnim tlakom in kardiovaskularnim (srčno-žilnim) tveganjem.

Komentirajte

Prijava na e-novice

Spremljajte naše e-novice in bodite obveščeni o ugodnostih in promocijskih bonih, s katerimi lahko prihranite.