Dokazano zanesljiva preventiva pred boleznimi - resveratrol!

sreda, 16 maj 2018

Znanstveniki so že večkrat potrdili, da je resveratrol najmočnejši antioksidant. So pa ob tem tudi opozorili, da ga je z naravnimi viri skoraj nemogoče zaužiti toliko, da bi od njega lahko pričakovali zdravstvene koristi. Na nedavni okrogli mizi, na kateri so se ob koncu nove raziskave o resveratrolu zbrali cenjeni slovenski strokovnjaki, smo izvedeli, kateri je najboljši način za uživanje resveratrola.

Resveratrolu, povsem naravni snovi, ki ga vsebujejo nekatere rastline in sadje, se pripisuje marsikatere koristi za zdravje, gotovo pa je javnost najbolj presenetila ugotovitev, da bi lahko z uživanjem resveratrola preprečili celo raka. Ker znanstveniki tako velikih obljub ne želijo dajati kar tako, saj zanje jamčijo s svojim imenom, so raziskave z resveratrolom seveda večkrat ponovili, a rezultat je bil vedno isti. »Antikarcinogeni učinki so številni. Resveratrol zavira samo iniciacijo karcinogeneze in učinkuje kot blokirna spojina pred kemijskimi karcinogeni iz zunanjega okolja. Toda to ni edina faza, na katero vpliva resveratrol. Kasneje se veže v številne encime onkogenih signalnih kaskad in jih s tem zablokira, prepreči nastanek novih žil, ki preskrbujejo tumor s hranili, in ga s tem zavira. Zavira tudi proliferacijo, deljenje rakavih celic,« strokovno in malo bolj zapleteno razlaga prof. dr. Urban Bren, mentor in vodja projekta ter prodekan Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo v Mariboru, ki je svoje znanstvene izkušnje pridobival tudi v Čikagu in na Dunaju. Ob tem poudari, da so ta spoznanja še vedno bolj osnova za nadaljnje raziskave. »Čeprav na resveratrol ne moremo gledati kot na zdravilo za raka, pa je lahko odlična zaščita, da rak sploh ne nastane.« Holisti so prepričani, da je naše zdravje v prihodnje v glavnem odvisno od naših izbir v sedanjosti. Kaj jemo, kaj mislimo, kako živimo ... če se odločimo v svoj vsakdan vključiti uživanje resveratrola, je to odlična naložba v naše zdravje v prihodnosti. Sploh če v družini kdo že ima ali je imel katero izmed kroničnih bolezni (rak, srčno-žilne bolezni, sladkorna bolezen ipd.), se je pametno že preventivno zaščititi, in resveratrol je pri tem odlična izbira.

ŠTEVILNI ZDRAVSTVENI UČINKI

Resveratrol pa ne ščiti le pred rakom, temveč učinkuje tam, kjer ga človek potrebuje. Ima ogromno zdravstvenih učinkov. Najbolj znan je gotovo po svojem antioksidativnem delovanju, poleg tega pa učinkuje tudi protivnetno, česar ne gre prezreti. Varuje srčno-žilni sistem in zavira nastanek krvnih strdkov, kar lahko prepreči srčno ali možgansko kap. Resveratrol ima tudi vlogo pri metabolizmu maščob in nas tako varuje pred debelostjo ter z njo povezanimi tveganji, kot je diabetes,« nekaj najpomembnejših učinkov našteje prof. dr. Bren, prof. dr. Samo Kreft s Fakultete za farmacijo Univerze v Ljubljani pa nadaljuje, da bi lahko bil resveratrol eden izmed glavnih podpornikov pri vseh sladkornih bolnikih, tudi tistih, ki že jemljejo zdravila ali z injekcijami prejemajo inzulin. »Resveratrol pri tem deluje z različnimi mehanizmi. Del njih preprečuje sladkorno bolezen oziroma metabolni sindrom, drug sklop mehanizmov pa se sproži, ko se sladkorna bolezen že pojavi. Takrat telo zahteva večje količine inzulina, pri čemer resveratrol poveča dovzetnost telesa za inzulin. Telo tako bolje izkoristi že manjše količine inzulina,« pojasni.

Po vsem prebranem vas verjetno ne preseneča prepričanje, da si z uživanjem resveratrola zagotovimo daljše in vitalnejše življenje. Če nam uspe preprečiti bolezni, si bomo s tem nedvomno podaljšali življenje. »Neposredno pa resveratrol vpliva na delovanje telomer (koncev kromosomov), ki jih podaljša in s podobnim učinkom, kot je pri stradanju, aktivira sirtuinski receptor. Stradanje oziroma kalorično omejevanje dokazano podaljšuje življenje, uživanje resveratrola pa v telesu deloma sproži mehanizme, podobne stradanju,« pojasnjuje prof. dr. Kreft.

KORIST LE OB ZADOSTNI KONCENTRACIJI

Resveratrol vsebujejo grozdje, rdeče vino, arašidi, borovnice, čokolada in jagodičje, najboljši naravni vir resveratrola pa je korenina japonskega dresnika, poudarjajo strokovnjaki. Vendar, kot pojasnjuje dr. Kreft, »da bi dosegli učinke resveratrola iz raziskav, bi morali zaužiti 200 mg čistega resveratrola, kar bi pomenilo 20 litrov vina (na dan!), tu pa bi bili negativni učinki alkohola veliko večji kot pozitivni resveratrolovi. Tudi če bi neposredno uživali vršičke japonskega dresnika, bi morali pojesti pol kilograma vršičkov na dan, kar je skoraj nemogoče. Največ raziskav je bilo opravljenih z 200 mg dnevno, takšen vnos tudi dosledno daje dobre rezultate. Pri manjših odmerkih pa to ni zagotovljeno.«

Resveratrol je zato najbolje uživati v obliki prehranskega dopolnila, v katerem vsaka kapsula vsebuje 200 mg čistega resveratrola. Na skrb, ali lahko zaužijemo prevelik odmerek resveratrola, prof. dr. Bren odgovarja: »Vse je lahko strup, stvar je le v koncentraciji. Celo (destilirano) vodo lahko predoziramo. A resveratrol tudi pri velikih količinah ne kaže niti toksičnih niti večjih stranskih učinkov. Prej je problem biorazpoložljivost, če ga vnašamo v premajhnih odmerkih.« Nekaj raziskav je bilo denimo opravljenih celo na podlagi uživanja resveratrola z dnevnim vnosom kar 2000 mg, a zdravstvene koristi niso bile bistveno večje kot pri uživanju 200 mg resveratrola dnevno. Zdi se torej, da je 200 mg resveratrola popolna dnevna koncentracija, ki jo človek potrebuje, da lahko uživa v vseh njegovih koristih. Takšno količino vsebujejo najkakovostnejša prehranska dopolnila resveratrola.

IZKUŠNJE

Resveratrol je na našem trgu dostopen že kar nekaj časa in po njem posega vse več ljudi. Zakaj bi namreč uživali več dopolnil hkrati, ko pa lahko z enim poskrbimo za skoraj vse težave! O izkušnjah tistih, ki so resveratrol že uživali ali ga še vedno uživajo, nam je več povedal Janez Erčulj, mag. farmacije in lastnik Lekarne pri Kranjskem orlu, ki je v stalnem stiku s pacienti in prisluhne njihovim izkušnjam. »Stranke, ki jemljejo resveratrol, poročajo o bistveno boljšem počutju. Iz prakse dokazano pozitivno vpliva na odpornost in imunski sistem, saj ljudje ne zbolijo. Ljudje, ki redno jemljejo resveratrol, poročajo o izboljšanih nivojih lipidov v krvi (maščob), znižanem krvnem tlaku in sladkorju. Pri nekaterih so se te vrednosti znižale, pri drugih pa vsaj umirile. Priporoča se redno dnevno jemanje, kakšnega problematičnega negativnega stranskega vpliva ni,« razkriva strokovnjak, ki je učinkovitost resveratrola izkusil tudi na lastni koži. »Pred časom sem si zmeril indeks elastičnosti arterijske stene, in ker je bila ta, čeprav sem star 33 let, slabšs, sem začel jemati prehranska dopolnila, med katerimi je bil tudi resveratrol. Po treh mesecih rednega uživanja se je elastičnost arterisjkih sten izboljšala,« nam je zaupal.

Tudi prof. dr. Bren omeni, da resveratrol uživa zato, da si okrepi imunski sistem, pri tem pa si obeta tudi vse druge pozitivne učinke. Videti je, da so napovedi resnične. Resveratrol je molekula prihodnosti in ga bomo ljudje kmalu uživali pogosto kot vitamin C, že zdaj pa zaradi vseh pozitivnih učinkov prehiteva koencim Q10.

Najboljša izbira je prehransko dopolnilo Resveratrol Forte

V raziskavi, ki so jo opravili na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo v Mariboru, so ugotovili, da bi morali za enak antioksidativen učinek, kot ga ima ena tableta prehranskega dopolnila Resveratrol Forte, na dan zaužiti 1 kilogram oziroma en liter goji jagod ali borovnic, ki so bogat vir antioksidatov. To pa je skoraj nemogoče. Tisteprave zdravstvene učinke resveratrola bomo zato po mnenju strokovnjakov dosegli le, če bomo resveratrol uživali redno.

Strokovna podpora in verodostojnost zapisanega

Vsebina in opis na tej strani je pod nadzorom farmacevtov in ostalih strokovnih sodelavcev.

Posodabljanje zapisov na strani je pod nadzorom: Lukanc Tomaž & Lukanc Maja mag. farm. Strokovni pregled informacij na strani: Lukanc Maja mag. farm. & Lukanc Tanja mag. farm.

V kolikor želite prijaviti napako ali nedoslednost na strani, ki ste jo morebiti opazili, lahko to naredite s klikom na ta link.

Komentirajte

Prijava na e-novice

Spremljajte naše e-novice in bodite obveščeni o ugodnostih in promocijskih bonih, s katerimi lahko prihranite.