Kila (hiatusna) - tako jo prepoznate!

petek, 11 avgust 2023

Hiatus je odprtina v preponi, skozi katero prehaja požiralnik, da se poveže z želodcem. Če hiatus oslabi in se raztegne, se lahko del želodca in/ali požiralnika prerine v prsno votlino - nastane hiatusna kila.HIATUSNA KILA: Splošno | Dve obliki hiatusne kile | Simptomi | Vzroki | Diagnostični postopek | Zdravljenje | Preprečevanje | Možni zapleti | Vprašanja in odgovori | Viri/referenceObstajajo tri glavne oblike hiatusne kile. Pri drseči kili se spodnji del požiralnika in želodec pomakneta navzgor, pri čemer se vrh želodca vrine v prsno votlino. Pri paraezofagealni kili se del želodca vrine v hiatus in leži ob požiralniku. Mešana kila ima značilnosti obeh.

Ponavadi so hiatusne kile majhne, nekatere pa se razširijo tako, da se velik del želodca prerine skozi hiatus.

Slika: Drseče in mešane kile ponavadi ne povzročajo nobenih težav in zdravja ne ogrožajo.

kila.jpg

Počasna krvavitev iz stisnjenega želodca ali požiralnika vodi do anemije. Kila se lahko uklešči ali pa tako stisne, da je prekinjena prekrvitev stisnjenega dela želodca in bližnjega dela požiralnika. To se redko zgodi pri mešanih in drsečih kilah, a pogosto pri paraezofagealnih.Dve obliki hiatusne kile

Požiralnik prehaja skozi hiatus — majhno odprtino v preponi, ki razmejuje trebušno in prsno votlino. Drseča hiatusna kila nastane, če se spodnji del požiralnika in majhen del želodca vrineta skozi hiatus v prsno votlino. Pri paraezofagealni hiatusni kili se del želodca izboči navzgor ob požiralniku.Simptomi

Večina ljudi, ki ima hiatusno kilo, tega sploh ne opazi. Tisti, ki vedo zanjo, so to izvedeli pri zdravniku, ki so ga poiskali zaradi kronične zgage.

Simptomi so lahko naslednji:

 • zgaga, regurgitacija (zatekanje želodčne vsebine nazaj v požiralnik);
 • težave pri požiranju;
 • prsne bolečine, ki izžarevajo izza prsnice;
 • občutek napetosti po hrani;
 • težko dihanje.

Posvetujte se z zdravnikom, če:

 • se zdravite za zgago ali hiatusno kilo in nenadoma občutite bolečino v prsih ali želodcu, imate težave pri požiranju ali bruhate. Možno je, da se je kila ukleščila, kar je medicinsko-kirurško nujno stanje. Brez odlašanja poiščite zdravniško pomoč!
 • vas ob hiatusni kili kronično peče zgaga. Želodčna kislina vedno znova povzroča opekline v požiralniku, kar lahko vodi do ezofagitisa (vneta in razjedena sluznica požiralnika), brazgotin v požiralniku, želodčne razjede ali raka. Čimprej obiščite zdravnika.
 • izžarevajoča bolečina v prsnem košu po antacidu ne popusti. Možno je, da imate angino pektoris ali srčni infarkt. Nemudoma poiščite zdravniško pomoč!Vzroki

Hiatusna kila lahko nastane v katerikoli starosti, vendar pogostost s starostjo narašča: več kot polovica ljudi po 50. letu starosti ima hiatusno kilo. Daleč najpogostejša oblika je drseča kila. Enako kot druge kile, nastane tudi hiatusna zaradi prevelikega pritiska v trebuhu, ki je povezan z nosečnostjo, debelostjo, poškodbami ali napenjanjem pri odvajanju blata.

Slika: Bolezensko debeli bolniki imajo večje tveganje za razvoj hiatusne kile.

debelost.jpg

Dejavniki tveganja so zaprtje, dvigovanje bremen in dolgotrajno kašljanje ali bruhanje.

Diagnostični postopek

Fizikalni pregled je pri hiatusni kili podoben kot pri zgagi, a z dvema dodatkoma: zdravnik lahko naroči rentgensko slikanje, da prikaže kilo, in če ima bolnik anemijo, vzame vzorec krvi za določitev števila rdečih krvnih celic.Zdravljenje

Zgago in druge težave, ki se pojavljajo pri drsečih in mešanih kilah, lahko zdravite na konvencionalen ali alternativen način. Paraezofagealne kile pa je treba popraviti na konvencionalen kirurški način, ker je tveganje za ukleščenje veliko.Konvencialna medicina

Pogosto je treba le lajšati zgago. Paraezofageal-no kilo morajo operirati. Prav tako je treba operirati drsečo in mešano kilo, če postaneta veliki, ukleščeni ali vneti. Pri operaciji učvrstijo hiatus in postavijo želodec na svoje mesto. Danes jo pogosto naredijo z.laparoskopom, tankim, teleskopu podobnim instrumentom, s katerim lahko vidimo notranjost trebuha. Bolnik ostane v bolnišnici le dve noči in se lahko po dveh tednih normalno giblje.Alternativni načini

Zdravljenje simptomov hiatusne kile je podobno zdravljenju zgage.Akupresura

Za olajšanje zgage vsaj eno minuto s palcem globoko pritiskajte na naslednje točke: Želodec 36, Vranica 6, Osrčnik 6 in Jetra 14. Ne pozabite, da lahko akupresura nekaterim težave olajša, vendar morda ne bo učinkovita za vse. Če simptomi ne izginejo ali se poslabšajo, je nujno, da poiščete zdravniško pomoč in zdravljenje.Zelišča

Čaj iz gladkega bresta (Ulmus fulva) pomirja zgago in ima sloves, da deluje močno protivnetno. Zmešajte 1 del skorje v prahu z 8 deli vode, vrite 10 minut; popijte 1/2 skodelice čaja trikrat na dan.Način življenja

Odvadite se jesti velike obroke; namesto tega pojejte vsak dan štiri ali pet majhnih obrokov. Jejte počasi. To, zlasti, če vzdržujete telesno težo v sorazmerju z višino, zmanjšuje pritisk v trebuhu — in zgago.

Video vsebina: Česa ne smem jesti? Dieta za hiatusno kilo.

Težave se tudi bistveno zmanjšajo, če omejite količino maščob v prehrani. Kajenje močno spodbuja nastanek zgage; če kadite, prenehajte.Preprečevanje

Medtem ko nekaterih dejavnikov tveganja za hiatusno kilo, kot so starost ali prirojene strukturne nepravilnosti, ni mogoče spremeniti, obstaja več korakov, s katerimi lahko zmanjšate verjetnost razvoja ali poslabšanja hiatusne kile. Če sumite, da imate kilo, ali če imate simptome, kot so refluks kisline, zgaga, bolečine v prsnem košu ali težave s požiranjem, je nujno, da se posvetujete z zdravnikom za pravilno diagnozo in priporočila za zdravljenje.Naslednji načini lahko pripomorejo k preprečevanju:

 • Ohranjajte zdravo težo: prekomerna telesna teža ali debelost poveča pritisk v trebuhu, kar lahko potiska želodčno vsebino skozi prekinitev. Izguba odvečne teže lahko pomaga zmanjšati to tveganje.
 • Izogibajte se določeni hrani in pijači: Živila in pijače, ki lahko povečajo želodčno kislino ali sprostijo spodnji ezofagealni sfinkter, kot so citrusi, začinjena hrana, čokolada, pijače s kofeinom in alkohol, lahko poslabšajo simptome. Prepoznajte in omejite tiste, ki sprožijo vaše simptome.
 • Izogibajte se ležanju po jedi: Počakajte vsaj 2-3 ure po jedi, preden se uležete ali greste spat. Tako imate čas za praznjenje želodca in zmanjšate tveganje za refluks.
 • Dvignite vzglavje svoje postelje: Če se ponoči pojavijo simptomi, poskusite dvigniti vzglavje postelje za približno 6-8 centimetrov. Uporabite lesene kocke pod posteljnimi drogovi ali uporabite klinasto blazino. To lahko pomaga preprečiti vrnitev želodčne kisline v požiralnik.
 • Nehajte kaditi: Kajenje lahko oslabi spodnji ezofagealni sfinkter, kar olajša refluks želodčne vsebine v požiralnik.
 • Omejite ali se izogibajte alkoholu: Alkohol lahko draži požiralnik in lahko prispeva k oslabitvi ezofagealnega sfinktra.
 • Nosite ohlapna oblačila: ozka oblačila, zlasti okoli pasu, lahko povzročijo dodaten pritisk na želodec, kar lahko poslabša simptome.
 • Pravilno dvigujte: če dvigujete nekaj težkega, se raje upognite v kolenih kot v pasu, da preprečite dodaten pritisk na trebuh.
 • Obvladajte stres: Čeprav odnos ni popolnoma razumljen, lahko stres pri nekaterih ljudeh poslabša simptome refluksa kisline in hiatalne kile. Poiščite tehnike za zmanjševanje stresa, ki vam ustrezajo, kot so meditacija, vaje za globoko dihanje ali telesna aktivnost.
 • Zdravila: Izogibajte se ali omejite zdravila, ki bi lahko poslabšala požiralnik ali prispevala k refluksu kisline. To lahko vključuje aspirin, nekatere antibiotike in nekatera zdravila za osteoporozo. Pred kakršno koli spremembo zdravil se vedno posvetujte s svojim zdravnikom.
 • Jejte manjše obroke: prenajedanje lahko poveča želodčni pritisk. Poskusite čez dan jesti manjše in pogostejše obroke namesto treh velikih obrokov.Možni zapleti

Medtem ko mnogi ljudje s hiatusno kilo nimajo simptomov, lahko stanje v nekaterih primerih povzroči zaplete. Pomembno je omeniti, da čeprav so ti zapleti možna tveganja, povezana s hiatalno kilo, jih ne bodo doživeli vsi s to boleznijo. Redno spremljanje in ustrezno zdravljenje lahko prepreči veliko teh zapletov. Če imate vi ali nekdo, ki ga poznate, hiatalno kilo, je bistveno, da se zavedate teh možnih zapletov in poiščete zdravniško oskrbo.

Slika: GERD je najpogostejši zaplet hiatusne kile.

gerd.jpg

Tukaj je nekaj možnih zapletov, povezanih s hiatusno kilo:

 • GERD (gastroezofagealna refluksna bolezen): To je najpogostejši zaplet. Kila lahko poslabša delovanje spodnjega ezofagealnega sfinktra (LES), zaradi česar se želodčna kislina vrne v požiralnik. GERB lahko povzroči simptome, kot so zgaga, regurgitacija in bolečine v prsih.
 • Ezofagitis: Vztrajni refluks lahko povzroči vnetje požiralnika, kar povzroči bolečino, težave pri požiranju in pekoč občutek.
 • Razjede požiralnika: Dolgotrajna izpostavljenost želodčni kislini lahko povzroči nastanek odprtih ran ali razjed v požiralniku. Ti lahko krvavijo, povzročijo bolečino in otežijo požiranje.
 • Zožitve požiralnika: To so zožene regije požiralnika, ki so posledica brazgotinskega tkiva, ki nastane zaradi dolgotrajne izpostavljenosti kislini. Zožitve lahko ovirajo prehod hrane in povzročijo težave pri požiranju.
 • Barrettov požiralnik: Kronični refluks kisline lahko povzroči spremembe v celicah, ki obdajajo spodnji del požiralnika, in jih nadomesti s celicami, podobnimi tistim v črevesju. To stanje poveča tveganje za nastanek raka požiralnika, čeprav ostaja tveganje nizko.
 • Rak požiralnika: Kronična GERB, zlasti če je povezana z Barrettovim požiralnikom, poveča tveganje za adenokarcinom, vrsto raka požiralnika.
 • Želodčni volvulus: V nekaterih primerih se lahko želodec zvije vase, kar je znano kot želodčni volvulus. To lahko ovira prehajanje hrane in celo prekine oskrbo s krvjo, kar povzroči nujno medicinsko pomoč.
 • Zadavljenje: redek zaplet, pri katerem je prekinjen dotok krvi v hernirani del želodca, kar povzroči odmrtje tkiva.
 • Krvavitve in anemija: Kronične krvavitve iz razjed ali erozij lahko povzročijo anemijo zaradi pomanjkanja železa.
 • Težave z dihali: Če vsebina želodca refluksira v požiralnik in se aspirira, lahko povzroči težave z dihanjem, vključno s kašljem, astmi podobnimi simptomi ali celo pljučnico.Vprašanja in odgovori

Kaj povzroča hiatusno kilo?

Ni povsem jasno, kaj povzroča hiatusno kilo, vendar je lahko posledica oslabitve diafragme s starostjo ali pritiska na trebuh. Hiatusna kila se včasih lahko pojavi pri novorojenčkih, če se želodec ali diafragma ne razvijeta pravilno[1].Ali je hiatusna kila zelo nevarna za zdravje?

Zapleti zaradi hiatusne kile so redki, vendar so lahko resni[1].Ali je hiatusno kilo potrebno zdraviti?

Hiatusne kile, ki ne povzročajo simptomov, ne potrebujejo takojšnjega zdravljenja. Vendar pa bo morda treba zdraviti kile, ki povzročajo simptome. Hiatusne kile se ne zacelijo same in zahtevajo kirurški poseg.Kateri so najpogostejši simptomi hiatusne kile?

Simptomi so lahko naslednji:

 • zgaga, regurgitacija (zatekanje želodčne vsebine nazaj v požiralnik);
 • težave pri požiranju;
 • prsne bolečine, ki izžarevajo izza prsnice;
 • občutek napetosti po hrani;
 • težko dihanje.Kdo najpogosteje dobi hiatusno kilo?

Vaše tveganje za težavo se poveča s starostjo, debelostjo in kajenjem. Težava se pogosto pojavi pri ljudeh, starejših od 50 let. To stanje je lahko povezano z refluksom (povratnim tokom) želodčne kisline iz želodca v požiralnik[2].Viri in reference

 1. Hiatus hernia - https://www.nhsinform.scot
 2. Hiatal Hernia - https://www.pennmedicine.orgStrokovna podpora in verodostojnost zapisanega

Vsebina in opis na tej strani je pod nadzorom farmacevtov in ostalih strokovnih sodelavcev.

Posodabljanje zapisov na strani je pod nadzorom: Lukanc Tomaž & Lukanc Maja mag. farm. Strokovni pregled informacij na strani: Lukanc Maja mag. farm. & Lukanc Tanja mag. farm.

V kolikor želite prijaviti napako ali nedoslednost na strani, ki ste jo morebiti opazili, lahko to naredite s klikom na ta link.

Kontaktni podatki (Contact)

Moja lekarna d.o.o.

Grajski trg 41,
8360 Žužemberk

Telefonska številka: 040 474 672 (klici iz tujine: 0038640 474 672)

Več informacij: Kontaktni podatki

Elektronska pošta (e-mail)

Na voljo so sledeči kontaktni maili

in tudi:

O nas (About Us)

Več o naši organizaciji, sodelavcih in zunanjih strokovnjakih je na voljo na sledeči povezavi: O nas in o naši lekarni

Zaposleni (Organization Schema)

Na povezavi so na voljo informacije o naših zaposlenih: Zaposleni podjetja Moja lekarna d.o.o.

Pogoji sodelovanja (Terms of Service) 

Splošni pogoji poslovanja in sodelovanja z nami so na voljo na sledeči povezavi: Pogoji poslovanja

Informacija o piškotkih (Cookie Policy) 

O hranjenju piškotkov je več informacij na voljo na sledeči povezavi: Piškotki

Politika zasebnosti (Privacy Policy)

Na povezavi je na voljo več informacij s področja varovanja osebnih podatkov, ki se izvaja pri nas. Več si preberite na sledeči povezavi: Politika zasebnosti

Pomoč uporabnikom (Customer Service Page)

Spodaj so na voljo rubrike, ki so namenjene vam uporabnikom za lažje delo s spletno stranjo. 
Nudimo vam sledeče kategorije pomoči:

Socialni mediji (Social Media Links)

Predstavljamo se na sledečih socialnih medijih:

https://www.instagram.com/spletna_lekarna/

https://twitter.com/spletnalekarna

https://www.facebook.com/spletna.lekarna

https://www.linkedin.com/in/moja-lekarna-86015927/

Pravica potrošnika o odstopu od pogodbe (Return Policy)

Več o pravicah potrošnikov je zapisano na sledeči povezavi: Pravice potrošnikov

Plačilne opcije (Payment options)

Na moja-lekarna.com so na voljo sledeči plačilni načini:

 • Plačilo po povzetju (dostava s kurirjem ali osebni prevzem v poslovalnici),
 • Plačilo po predračunu,
 • PayPal plačilo,
 • GoCrypto kripto plačila,
 • mBills plačila,
 • bančne kartice (mastercard, maestro, Visa) in
 • Valu/Valu Moneta plačila

Avtorske pravice (CopyRights)

Več o avtorskih pravicah je na voljo na sledeči povezavi: Avtorske pravice

Komentirajte

Prijava na e-novice

Spremljajte naše e-novice in bodite obveščeni o ugodnostih in promocijskih bonih, s katerimi lahko prihranite.