Hipoglikemija

petek, 11 avgust 2023

Hipoglikemijo - dobesedno nizek krvni sladkor - večinoma preprosto ozdravimo brez zdravniškega posredovanja, če njene simptome dovolj zgodaj prepoznamo. Najpogosteje se pojavlja pri bolnikih s sladkorno boleznijo, vendar jo lahko izjemoma doživijo tudi drugi.HIPOGLIKEMIJA: Splošno | Simptomi | Vzroki | Diagnostični postopek | Zdravljenje | Preprečevanje | Možni zapleti | Vprašanja in odgovori | Viri/referenceHipoglikemija se pojavi, ko koncentracija glukoze v krvi pade pod raven, ki je potrebna za pravilno podporo telesnim potrebam po energiji in stabilnosti v njegovem notranjem okolju. Glukoza je kritičen vir energije za telesne celice, zlasti nevrone v možganih. Brez ustrezne oskrbe je lahko delovanje teh celic ogroženo.

Izraz "hipoglikemija" je pogosto povezan z zdravljenjem sladkorne bolezni. Vendar pa je sladkorna bolezen le eden od možnih vzrokov za hipoglikemijo.

Slika: Izraz "hipoglikemija" je pogosto povezan z zdravljenjem sladkorne bolezni.

Hipoglikemija.jpg

Medtem ko je hipoglikemija, povezana s sladkorno boleznijo, lahko posledica zdravil za uravnavanje visokega krvnega sladkorja, obstaja veliko drugih možnih vzrokov in dejavnikov tveganja za hipoglikemijo.Simptomi

Simptomi hipoglikemije se lahko zelo razlikujejo med posamezniki in glede na to, kako nizko pade raven glukoze v krvi.Pogosti simptomi vključujejo:

 • šibkost;
 • lakota;
 • živčnost;
 • omotica;
 • tresenje;
 • močno znojenje v obliki hladnega znoja;
 • bleda ali pepelnata barva kože;
 • mravljinčenje v rokah in nogah.Pri sladkornih bolnikih so simptomi lahko tudi:

 • glavobol;
 • slabost;
 • hitro utripanje srca;
 • nesodelujoče vedenje, videz zmedenosti ali pijanosti;
 • nezavest, koma ali krči.Posvetujte se z zdravnikom, če:

 • se počutite omotični in mislite, da boste omedleli; če imate sladkorno bolezen potrebujete takojšnje zdravljenje (in kontrolo koncentracije sladkorja v krvi). Če nimate sladkorne bolezni, je potrebno temeljito strokovno oceniti vaše zdravstveno stanje, s tem se bo morda našel vzrok nihanja krvnega sladkorja. Pri sladkornih bolnikih, ki prejemajo inzulin, se lahko nezdravljena hipoglikemija konča s komo in nepovratno okvaro možganov.
 • imate sladkorno bolezen in občutite simptome hipoglikemije večkrat v roku nekaj dni; zdravnik vam bo verjetno moral prilagoditi odmerek inzulina ali oralnih antidiabetičnih zdravil.Vzroki

Telo uporablja za energijo glukozo, sladkor, ki kroži v krvi. Če pade koncentracija glukoze v krvi pod normalno, telo ne more zadostiti svojim potrebam po energiji. Simptomi in zapleti hipoglikemije nastanejo, ko poskuša telo potrebno energijo pridobiti iz telesne maščobe in mišic.

Za spreminjanje glukoze v energijo potrebuje telo inzulin, encim trebušne slinavke, katerega koncentracija v krvi normalno raste in pada s potrebami po energiji. Če je v krvi preveč inzulina, se razpoložljiva zaloga glukoze prehitro porabi. Nastane hipoglikemija.

Slika: Če je v krvi preveč inzulina, se razpoložljiva zaloga glukoze prehitro porabi.

krvnisladkor.jpg

Hiter dvig koncentracije glukoze v krvi po obroku sproži nastajanje inzulina v trebušni slinavki, zato koncentracija inzulina v krvi strmo naraste. Po istem načelu lahko ob izpuščenem obroku ali energični telesni dejavnosti koncentracija glukoze v krvi pade. Hipoglikemijo sprožijo tudi nekatere operacije želodca, nekatere vrste raka, bolezni jeter, alkohol, visoka vročina in reakcija na hrano ali droge.

Pri nekaterih ljudeh nastaja v majhnih tumorjih trebušne slinavke preveč inzulina. Določena hrana, predvsem enostavni sladkorji, močno pospeši tvorbo inzulina. Da se izognejo napadom hipoglikemije, morajo sladkorni bolniki, ki si sami dajejo inzulin, skrbno nadzorovati odmerke inzulina in režim prehranjevanja.Diagnostični postopek

Če imate mnogo napadov hipoglikemije, morate odkriti, ali vzrok zanje vendarle ni sladkorna bolezen. Zdravnik lahko to ugotovi s testom tolerance na glukozo, ki meri sposobnost predelave glukoze v telesu, ali pa z določitvijo koncentracije glukoze v krvi dve uri po jedi. Če imate sladkorno bolezen, vam bo zdravnik morda sprožil napad hipoglikemije, da se naučite prepoznati simptome in se na njih odzvati.Zdravljenje

Večina načinov zdravljenja hipoglikemije se osredotoča na uravnavanje vsebine prehrane in časovno uskladitev obrokov, tako da v pravem času dobite dovolj glukoze in inzulina.Konvencialna medicina

Če imate sladkorno bolezen in med napadom hipoglikemije izgubite zavest, je nujno, da takoj prejmete zdravniško pomoč. Zdravnik vam bo vbrizgal glukozo neposredno v kri. Če to ni možno, vam lahko za to usposobljen prijatelj ali družinski član da injekcijo glukagona, hormona, ki telesu pomaga uravnavati koncentracijo krvnega sladkorja.

Sladkorni bolniki bi morali stalno nositi ploščico ali zapestnico s podatki o svoji bolezni, da bi zdravstveno osebje lahko pravilno ukrepalo, če postane bolnik med napadom hipoglikemije zmeden ali nezavesten. Pri sebi bi naj tudi vedno imeli kaj sladkega, kar bi lahko zaužili, če začutijo simptome hipoglikemije.

Dolgoročno zdravljenje hipoglikemije je pri bolnikih s sladkorno boleznijo usmerjeno v uravnavanje koncentracije glukoze in inzulina v krvi in vzdrževanje pravilnega ravnotežja med njima. Večinoma lahko to ravnotežje dosežete že samo s spremembami v prehrani.

Video vsebina: Hipoglikemija: opredelitev, prepoznavanje, preprečevanje in zdravljenje.

Priporočen način prehrane vključuje majhne, pogoste obroke (vsaj šest na dan), sestavljene iz hrane z mnogo sestavljenimi ogljikovimi hidrati (npr. stročnice, testenine, kruh in krompir), vlakninami (zelenjava) in maščobami, a z zelo omejeno količino enostavnih sladkorjev, alkohola in sadnih sokov.

Če hipoglikemijo povzročajo majhni tumorji trebušne slinavke, ki izločajo preveč inzulina, vam bo zdravnik priporočal operativno odstranitev tumorjev. Če je treba, vas lahko zdravi z zdravili, kot sta streptozocin in diazoksid, ki zmanjšujeta tvorbo inzulina in zvišujeta koncentracijo glukoze v krvi.Alternativni načini

Nekonvencionalni načini zdravljenja poudarjajo način prehranjevanja z dodatkom vitaminov, mineralov in zelišč.Zelišča

Izvleček iz encijana (Centiana lutea) spodbuja endokrine, tj. hormonske, žleze. Pet minut vrite 1/2 čajne žličke nastrgane korenine encijana v skodelici vode; prevretek pijte topel, 15 do 30 minut pred obrokom. Čaj mora imeti grenak okus, da je učinkovit.Prehrana

 • Majhni, pogosti obroki polnovredne prehrane, posebej polnozrnatih žitaric, fermentiranih mlečnih izdelkov (npr. sira) in pustega mesa ali rib bodo dvignili koncentracijo krvnega sladkorja. Med napadom hipoglikemije pomaga sadni sok.
 • Dodajanje kroma - minerala, ki ga najdemo v pivskem kvasu, polnozrnatem kruhu in žitaricah, melasi, siru in pustem mesu - izboljša koncentracijo krvnega sladkorja. Če imate sladkorno bolezen, se posvetujte s svojim zdravnikom, preden začnete jesti pivski kvas.
 • Izogibajte se alkoholu, kofeinu in cigaretnemu dimu, saj lahko povzročijo velika nihanja koncentracije krvnega sladkorja.Zdravljenje doma

Če imate sladkorno bolezen ali ne, lahko resen napad hipoglikemije in njene zahrbtne posledice preprečite tako, da se takoj odzovete na prve simptome. Zdravljenje je preprosto: pojejte ali popijte karkoli, kar vsebuje enostavne sladkorje, npr. osvežilno pijačo (nedietno), bonbon ali kar kocko sladkorja.

Slika: Pitje soka lahko pomaga hitro zvišati raven sladkorja v krvi.

sok.jpg

Sladkor, kombiniran z beljakovinami, npr. košček sira ali kozarec mleka, se počasneje absorbira v kri in prepreči nihanje krvnega sladkorja.Preprečevanje

Preprečevanje hipoglikemije se v prvi vrsti vrti okoli proaktivnega upravljanja in ozaveščanja, zlasti pri posameznikih s sladkorno boleznijo ali ogroženih. S proaktivnostjo, nenehnim izobraževanjem in vzdrževanjem redne komunikacije z izvajalci zdravstvenih storitev lahko mnogi posamezniki učinkovito preprečijo hipoglikemijo ali obvladajo njen vpliv.Tu so koraki in strategije za preprečevanje hipoglikemije:

 • Redno spremljanje glukoze v krvi: To je ključnega pomena, zlasti za diabetike. Redno preverjanje ravni glukoze v krvi pomaga zagotoviti, da ne padejo prenizko. Na podlagi teh odčitkov je mogoče prilagoditi zdravila, vnos hrane ali ravni aktivnosti.
 • Dosleden urnik obrokov in prigrizkov: Uživanje obrokov in prigrizkov vsak dan ob istem času lahko pomaga ohranjati stabilno raven glukoze v krvi. Ne izpuščajte obrokov, še posebej, če jemljete zdravila, ki znižujejo krvni sladkor.
 • Omejite alkohol: Če uživate alkohol, to vedno počnite s hrano, da preprečite padec glukoze v krvi. Zavedajte se, da lahko alkohol moti določena zdravila za sladkorno bolezen in inzulin, kar povzroči hipoglikemijo.
 • Razumevanje svojih zdravil: Spoznajte, kako vaša zdravila delujejo, zlasti če ste sladkorni bolnik. Nekatera zdravila dosežejo vrh v nekaj urah, kar pomeni, da se njihov najmočnejši učinek na znižanje krvnega sladkorja pojavi nekaj ur po zaužitju. Za to se morate ustrezno prehranjevati.
 • S seboj nosite prigrizek: Vedno imejte pri sebi vir hitro delujočega sladkorja, kot so tablete glukoze, sadni sok ali trdi bonboni. To je bistvenega pomena za trenutke, ko čutite, da se pojavljajo hipoglikemični simptomi.
 • Poučite prijatelje in družino: Poskrbite, da ljudje, ki so vam blizu, razumejo simptome hipoglikemije in vedo, kaj storiti v nujnih primerih. To lahko vključuje dajanje injekcije glukagona ali iskanje nujne oskrbe, če izgubite zavest.
 • Preverite krvni sladkor pred vožnjo: zaradi varnosti vedno preverite krvni sladkor, preden začnete voziti. Če je nizka ali blizu ravni, pri kateri bi se običajno pojavili simptomi, najprej pojejte prigrizek.
 • Nosite medicinsko identifikacijo: Nošenje zapestnice, ogrlice ali druge oblike medicinske izkaznice, ki nakazuje, da imate sladkorno bolezen, je lahko ključnega pomena, če vas najdejo nezavestnega ali dezorientiranega.
 • Redni zdravstveni pregledi: redno obiskujte svojega zdravnika, da se prepričate, da je raven sladkorja v krvi stabilna, se pogovorite o morebitnih prilagoditvah zdravil in odpravite morebitne pomisleke.
 • Načrtujte vnaprej: Predvidite situacije, ki bi lahko povzročile padec krvnega sladkorja. Na primer, če boste bolj aktivni, če boste jedli pozneje kot običajno ali če pijete alkohol, naredite potrebne prilagoditve.
 • Zdrave življenjske navade: Sprejmite uravnoteženo prehrano in redno telesno dejavnost, da ohranite zdravo težo in stabilizirate raven sladkorja v krvi. Vendar bodite dosledni pri svoji vadbeni rutini in se zavedajte njenega vpliva na glukozo v krvi.
 • Obvladovanje stresa: stres lahko vpliva na raven glukoze v krvi. V svojo rutino vključite tehnike za zmanjševanje stresa, kot so meditacija, vaje globokega dihanja ali telesna aktivnost.
 • Prilagodite odmerjanje zdravila glede na aktivnost: Telesna dejavnost na splošno znižuje krvni sladkor. Če nameravate biti bolj aktivni kot običajno, boste morda morali zmanjšati odmerek zdravil za sladkorno bolezen ali pojesti dodaten prigrizek. O prilagoditvah se posvetujte s svojim zdravnikom.Možni zapleti

Huda hipoglikemija lahko povzroči nesreče, poškodbe, komo in se lahko celo izkaže za smrt. Nedavne študije so hudo hipoglikemijo povezale kot dejavnik tveganja za demenco, padce, zlome in srčne napade. Bolnike, ki se ne zavedajo hipoglikemije, bi bilo težko prebuditi iz spanja, če ponoči doživijo hipoglikemijo.

Video vsebina: Kako pomagati sladkornemu bolniku med hudo hipoglikemijo?

To stanje najpogosteje opazimo pri posameznikih, ki doživljajo pogoste epizode hipoglikemije, pri kroničnih diabetikih ali pri tistih s strogo nadzorovano sladkorno boleznijo.Dolgotrajna huda hipoglikemija je smrtno nevarna in lahko povzroči naslednje zaplete:

 • odpoved večih organov
 • srčne aritmije
 • srčni zastoj
 • trajno poškodbo možganov
 • komo
 • smrtVprašanja in odgovori

Ali je hipoglikemija smrtno nevarna?

Huda hipoglikemija je smrtno nevarna in potrebuje takojšnje zdravljenje. V redkih primerih lahko huda hipoglikemija, ki je ne zdravimo, povzroči komo in/ali smrt. Nizek krvni sladkor lahko občutite tudi med spanjem (nočna hipoglikemija)[1].Kaj povzroča hipoglikemijo?

Možni vzroki vključujejo uživanje alkohola, določena zdravila, hude okužbe, podhranjenost in resne težave, ki prizadenejo vaše organe[2].Koga najpogosteje prizadane hipoglikemija?

Ljudje s sladkorno boleznijo tipa 1, ki potrebujejo insulin za uravnavanje ravni glukoze v krvi, so v nevarnosti, da dobijo hipoglikemijo. Pri ljudeh s sladkorno boleznijo tipa 2, ki jemljejo insulin in/ali nekatera druga zdravila, se lahko razvije hipoglikemija, čeprav je to na splošno manj pogosto[3].Kateri so glavni simptomi hipoglikemije?

Pogosti simptomi vključujejo:

 • šibkost;
 • lakota;
 • živčnost;
 • omotica;
 • tresenje;
 • močno znojenje v obliki hladnega znoja;
 • bleda ali pepelnata barva kože;
 • mravljinčenje v rokah in nogah.

Slika: Simptomi nizkega krvnega sladkorja lahko vključujejo občutek vrtoglavice.

vrtoglavica.jpg

Pri sladkornih bolnikih so simptomi lahko tudi:

 • glavobol;
 • slabost;
 • hitro utripanje srca;
 • nesodelujoče vedenje, videz zmedenosti ali pijanosti;
 • nezavest, koma ali krči.Kako si lahko pomagamo ob napadu hipoglikemije?

Če imate simptome hipoglikemije, pojejte ali popijte 15 do 20 gramov hitro delujočih ogljikovih hidratov. To so sladka živila ali pijače brez beljakovin ali maščob, ki se v telesu zlahka pretvorijo v sladkor. Poskusite glukozne tablete, sadni sok, običajno gazirano pijačo, med ali sladkane bonbone[4].Viri in reference

Vir: Družinski zdravstveni vodnik. Konvencionalno in alternativno zdravljenje, Dr. Jaro Lajovic, Založba Mladinska knjiga

 1. Hypoglycemia (Low Blood Sugar) - https://my.clevelandclinic.org
 2. What Does Hypoglycemia Without Diabetes Mean? - https://www.healthline.com
 3. Hypoglycemia (Low Blood Glucose) - https://diabetes.org
 4. Hypoglycemia - https://www.mayoclinic.orgStrokovna podpora in verodostojnost zapisanega

Vsebina in opis na tej strani je pod nadzorom farmacevtov in ostalih strokovnih sodelavcev.

Posodabljanje zapisov na strani je pod nadzorom: Lukanc Tomaž & Lukanc Maja mag. farm. Strokovni pregled informacij na strani: Lukanc Maja mag. farm. & Lukanc Tanja mag. farm.

V kolikor želite prijaviti napako ali nedoslednost na strani, ki ste jo morebiti opazili, lahko to naredite s klikom na ta link.

Kontaktni podatki (Contact)

Moja lekarna d.o.o.

Grajski trg 41,
8360 Žužemberk

Telefonska številka: 040 474 672 (klici iz tujine: 0038640 474 672)

Več informacij: Kontaktni podatki

Elektronska pošta (e-mail)

Na voljo so sledeči kontaktni maili

in tudi:

O nas (About Us)

Več o naši organizaciji, sodelavcih in zunanjih strokovnjakih je na voljo na sledeči povezavi: O nas in o naši lekarni

Zaposleni (Organization Schema)

Na povezavi so na voljo informacije o naših zaposlenih: Zaposleni podjetja Moja lekarna d.o.o.

Pogoji sodelovanja (Terms of Service) 

Splošni pogoji poslovanja in sodelovanja z nami so na voljo na sledeči povezavi: Pogoji poslovanja

Informacija o piškotkih (Cookie Policy) 

O hranjenju piškotkov je več informacij na voljo na sledeči povezavi: Piškotki

Politika zasebnosti (Privacy Policy)

Na povezavi je na voljo več informacij s področja varovanja osebnih podatkov, ki se izvaja pri nas. Več si preberite na sledeči povezavi: Politika zasebnosti

Pomoč uporabnikom (Customer Service Page)

Spodaj so na voljo rubrike, ki so namenjene vam uporabnikom za lažje delo s spletno stranjo. 
Nudimo vam sledeče kategorije pomoči:

Socialni mediji (Social Media Links)

Predstavljamo se na sledečih socialnih medijih:

https://www.instagram.com/spletna_lekarna/

https://twitter.com/spletnalekarna

https://www.facebook.com/spletna.lekarna

https://www.linkedin.com/in/moja-lekarna-86015927/

Pravica potrošnika o odstopu od pogodbe (Return Policy)

Več o pravicah potrošnikov je zapisano na sledeči povezavi: Pravice potrošnikov

Plačilne opcije (Payment options)

Na moja-lekarna.com so na voljo sledeči plačilni načini:

 • Plačilo po povzetju (dostava s kurirjem ali osebni prevzem v poslovalnici),
 • Plačilo po predračunu,
 • PayPal plačilo,
 • GoCrypto kripto plačila,
 • mBills plačila,
 • bančne kartice (mastercard, maestro, Visa) in
 • Valu/Valu Moneta plačila

Avtorske pravice (CopyRights)

Več o avtorskih pravicah je na voljo na sledeči povezavi: Avtorske pravice

Komentirajte

Prijava na e-novice

Spremljajte naše e-novice in bodite obveščeni o ugodnostih in promocijskih bonih, s katerimi lahko prihranite.