Impotenca

petek, 11 avgust 2023

Impotenca - nezmožnost imeti ali zadržati erekcijo penisa za spolno zadovoljitev obeh partnerjev - lahko popolnoma uniči samospoštovanje moškega in njegovega partnerja. V ZDA npr. ugotavljajo, da ima kar 20 milijonov moških stalno impotenco, občasne težave pa imajo skoraj vsi odrasli moški. Vendar skoraj vsi, ki poiščejo pomoč, najdejo način, kako olajšati težave.IMPOTENCA: Splošno | Simptomi | Vzroki | Diagnostični postopek | Zdravljenje | Preprečevanje | Vprašanja in odgovori | Viri/referenceObčasne težave z erekcijo niso nujno razlog za skrb. Če pa je erektilna disfunkcija stalna težava, lahko povzroči stres, vpliva na vašo samozavest in prispeva k težavam v partnerskem odnosu. Težave z doseganjem ali ohranjanjem erekcije so lahko tudi znak osnovnega zdravstvenega stanja, ki zahteva zdravljenje, in dejavnik tveganja za bolezni srca.

V preteklosti so zdravniki za erektilno disfunkcijo krivili psihološke težave ali pri starejših moških proces staranja. Zdravniško mnenje se je spremenilo. Medtem ko s staranjem traja dlje, da se vzbudite, redna erektilna disfunkcija zasluži zdravniško pomoč. Poleg tega težava običajno ni psihološka. Urologi zdaj menijo, da telesne težave prispevajo k večini dolgotrajnih primerov impotence pri moških, starejših od 50 let.

Slika: Slaba komunikacija s partnerjem lahko povzroči tesnobo, povezano z impotenco.

impotenca.jpg

Erekcije vključujejo predvsem krvne žile. In najpogostejši vzroki za impotenco pri starejših moških so stanja, ki blokirajo pretok krvi v penis. Drug vzrok je lahko okvarjena vena, ki omogoča prehitro odtekanje krvi iz penisa. Prav tako čahko druge motnje, pa tudi hormonska neravnovesja in nekatere operacije lahko povzročijo impotenco.

Slika: Občasne težave z erekcijo niso nujno razlog za skrb.

moškaspolnost.jpg

Pri mlajših moških so psihološke težave najverjetnejši razlog za pojav impotence. Slaba komunikacija s partnerjem ali razlike v spolnih preferencah lahko povzročijo napetost in tesnobo.Simptomi

Značilno za impotenco je, da ne morete dobiti ali zadržati erekcije. Težava se lahko izraža na več načinov.

Če je impotenca:

 • prehodna ali se pojavi le občasno, težava verjetno ni resna; vsi moški kdaj v življenju doživijo impotenco;
 • nastala postopoma in ne izgine, je vzrok verjetno telesen; pri kronični impotenci je to najpogosteje;
 • nastopila nenadoma, še vedno pa je ostala jutranja erekcija in je erekcija možna pri samozadovoljevanju, ima težava verjetno psihični vzrok.

Posvetujte se z zdravnikom, če:

 • impotenca ne izgine. Telesni vzrok impotence je lahko znanilec bolj splošnega, potencialno nevarnega stanja; zožanje arterije penisa lahko npr. nakazuje bolezen koronarnih arterij (glejte gesli Ateroskleroza, Srčne bolezni). Za samo impotenco vam lahko zdravnik predlaga postopke, ki bodo zmanjšali težave, ali vam predlaga uporabo mehaničnih pripomočkov, če ni možnosti ozdravitve.
 • zaradi impotence občutite tesnobo ali pa ogroža vaš odnos s partnerjem. Najmanj, kar lahko zdravnik stori, je, da vam razjasni nepravilne predstave o impotenci, ki ponavadi spolne težave še poslabšajo.Vzroki

Še pred dvajsetimi leti so zdravniki impotenco razlagali s psihološkimi težavami, pri starejših moških pa kot normalen proces staranja. Danes se je medicinsko mnenje oddaljilo od obeh razlag. Res je, da pri starejših traja dlje, da dosežejo erekcijo, vendar pa je pri kronični impotenci upravičen zdravniški pregled. Težava je zelo pogosto organskega izvora. Danes urologi menijo, da telesni dejavniki povzročajo trajno impotenco pri okoli 90% moških nad 50. letom starosti s to težavo.

Video vsebina: Erektilna disfunkcija | Simptomi, znaki in vzroki.

Erekcija se dogaja predvsem na ravni krvnega obtoka. Zato ni presenetljivo, da so v tej starostni skupini moških najpogostejši vzrok impotence stanja, ki ovirajo dotok krvi v penis: to sta npr. ateroskleroza ali sladkorna bolezen. Vzrok so lahko tudi nepravilne vene, ki omogočajo, da kri iz penisa prehitro odteče. Tudi druge nepravilnosti, hormonske motnje ali določene operacije se lahko kažejo z impotenco.

Dogajanje v krvnem obtoku, ki se konča z erekcijo, nadzira živčevje. Stranski učinek nekaterih zdravil je, da zavirajo normalno delovanje živčevja. Ta zdravila so različna spodbujevala, sedativi, diuretiki, antihistaminiki in zdravila za zdravljenje visokega krvnega tlaka, raka in depresije. Impotenco lahko povzročajo tudi alkohol, tobak in mamila, kot je marihuana.

Pri mlajših moških so najbolj verjeten vzrok impotence psihološke težave. Zaradi slabega sporazumevanja med spolnima partnerjema ali razlik v spolnih željah nastaneta napetost in tesnoba. Težave v spolnosti lahko izvirajo iz depresije, občutka nezadostnosti, lastnih spolnih strahov, zavračanja staršev ali spolne zlorabe v otroštvu.Diagnostični postopek

Diagnoza se običajno začne s temeljito medicinsko in psihološko anamnezo, ki ji sledi fizični pregled. Testi lahko vključujejo krvne preiskave za preverjanje hormonskega neravnovesja, bolezni srca, sladkorne bolezni itd.; urinski testi; ultrazvok za preverjanje pretoka krvi v penis; nočna tumescenca penisa (za ugotavljanje, ali med spanjem obstajajo erekcije, kar bi kazalo na psihološki vzrok); in drugi.Zdravljenje

Če imate le občasne težave z impotenco, se zavedajte, da s starostjo za erekcijo potrebujete več časa. Spolne zadovoljitve ne smete enačiti z zmogljivostjo. Če je impotenca huda in trajna, poiščite zdravniško pomoč. V zadnjih letih so se možnosti zdravljenja izboljšale.Konvencionalna medicina

Zaradi varnosti in učinkovitosti večina urologov za zdravljenje, predvsem pri starejših moških, najprej predlaga vakuumski inflator. Ta pripomoček potegne kri v penis tako, da okoli njega ustvari negativni tlak; na penis nato nataknete gumijasti obroček, da se erekcija zadrži. Obroček je treba čez 30 minut odstraniti, da se povrne krvni obtok.

Slika: Nekaterim moškim pomagajo injekcije testosterona, ki jim jih da zdravnik.

zdravljenjeimpotence.jpg

Erekcijo lahko dosežete tudi, če si pred spolnim odnosom sami v penis vbrizgate papaverin ali prostaglandin; ti zdravili tudi dolgoročno zboljšujeta potenco in krvni pretok v penisu. Nekaterim moškim pomagajo injekcije testosterona, ki jim jih da zdravnik; vendar potence ne zagotavlja nobena določena koncentracija hormona v krvi.

Pri slabem krvnem pretoku lahko pomagata zdravili pentoksifilin ali johimbin, če jih vzamete uro ali dve pred spolnimi odnosi. Nekaterim moškim pomagajo tudi drugi spolni stimulanti.

Bolnike z žilnimi motnjami lahko operirajo, pri tem odprejo arterije, ki vodijo v penis. Operacija pomaga polovici bolnikov, ki se odločijo zanjo. V sedemdesetih letih, ko je bila operacija razvita, so njeno učinkovitost precenjevali, vendar so se medtem operativne tehnike izboljšale.

Če ne pomaga nobeno od teh zdravljenj, se nekateri moški odločijo za vsaditev implantata v penis. Najmanj drag je poltrd vsadek, vendar je penis nato v stalni erekciji. Bolj zapletene - in bolj drage - vsadke lahko napihnete s tlačilko, ki je nameščena pod kožo mošnje.

Slika: Impotenca lahko signalizira osnovno zdravstveno težavo.

spolnost.jpg

Če zdravnik presodi, da je vzrok psihični, je nujno, da skupaj s partnerjem ocenite svoje razmerje in razmislite o drugih možnih vzrokih stresa ali napetosti v vašem življenju. Usposobljen terapevt vam lahko pomaga pri tem in pri razkrivanju problemov, kot so nerazumen občutek krivde, strah pred neuspehom ali odklonilen odnos do spolnosti, ki ste ga pridobili v zgodnji mladosti.Alternativni načini

Mnogi alternativni načini zdravljenja krepijo zdravje in spodbujajo sproščanje, ki sta oba potrebna za zadovoljivo spolno življenje. Poskusite lahko spodaj naštete možnosti ali pa se posvetujete s strokovnjakom, npr. za akupunkturo ali homeopatijo.Aromaterapija

Aromatična olja kadulje, sandalovine in ilang-ilang sproščajo in spodbujajo čutnost. Dve kapljici vsakega dodajte 4 čajnim žličkam masažnega olja ali v toplo kopel.Kitajska zelišča

Strokovnjaki menijo, da tesnoba povzroča zastoj energije v jetrih. Pogosto predpisujejo zlato sobo, kombinacijo zelišč, ki ji včasih dodajo korenino cibota.Zelišča

Ginko, damiana in azijski žen-šen so sestavni del mnogih mešanic, ki jih prodajajo kot spolne stimulante. Zavedajte pa se, da vas s trditvami, da delujejo kot afrodiziak, samo zavajajo.Zdravljenje doma

 • Naučite se različnih načinov intimnosti, božanja in dotikanja; ne osredotočajte se le na erekcijo. Spolna partnerja, ki sta potrpežljiva in se naučita uživati drug z drugim na različne načine, pogosto postaneta spet popolnoma potentna.
 • Stres in tesnoba usmerita kri stran od spolnih organov. Poskusite tehnike sproščanja, jogo, meditacijo in masažo. Medsebojna masaža spolni odnos upočasni in odpre možnosti sporazumevanja.
 • Zmerna (ne čezmerna) telesna vadba pomaga pri sproščanju telesa, dvigne energijsko raven, izboljša zavedanje o lastnem telesu in spodbuja spolnost.Preprečevanje

Preprečevanje impotence vključuje obravnavo osnovnih dejavnikov tveganja in spodbujanje splošnega fizičnega in duševnega zdravja. Preventivne strategije se vrtijo okoli ohranjanja zdravega življenjskega sloga, proaktivnosti glede lastnega zdravja in iskanja pravočasne medicinske in psihološke intervencije, kadar je to potrebno.

Video vsebina: Kako premagati anksioznost glede moške spolne uspešnosti - Esther Perel.

Tukaj je nekaj strategij in praks za preprečevanje impotence:

Izbira življenjskega sloga:

 • Ohranjajte zdravo težo: debelost je pomemben dejavnik tveganja za impotenco.
 • Omejite alkohol: prekomerno uživanje alkohola lahko povzroči impotenco. Omejite ali zmerno pijte alkohol.
 • Prenehajte s kajenjem: kajenje lahko poškoduje krvne žile, zmanjša pretok krvi v penis in zmanjša raven testosterona.
 • Izogibajte se rekreacijskim drogam: snovi, kot so marihuana, kokain in metamfetamini, lahko vplivajo na spolno funkcijo.
 • Zdrava prehrana: zaužijte uravnoteženo prehrano, bogato s polnozrnatimi izdelki, pustimi beljakovinami, sadjem in zelenjavo ter omejite vnos nasičenih maščob, sladkorjev in soli.
 • Telesna dejavnost: ukvarjajte se z redno vadbo, ki lahko pomaga izboljšati pretok krvi, povečati raven testosterona, zmanjšati stres in ohraniti zdravje srca in ožilja.Redni zdravstveni pregledi:

 • Pregled zdravil: nekatera zdravila imajo impotenco kot stranski učinek. Zdravila redno pregledujte z zdravnikom in po potrebi raziščite alternative.
 • Obvladujte kronična stanja: stanja, kot so sladkorna bolezen, bolezni srca in hipertenzija, lahko povzročijo impotenco. Redni pregledi, jemanje predpisanih zdravil in pravilno zdravljenje lahko zmanjšajo tveganje.Duševno zdravje:

 • Poskrbite za kvaliteten spanec: poskrbite za zadosten spanec, saj lahko utrujenost vpliva na spolno funkcijo.
 • Poiščite svetovanje: obravnavajte psihološke dejavnike, kot so depresija, anksioznost ali težave v odnosih, ki lahko prispevajo k impotenci.
 • Obvladajte stres: kronični stres lahko povzroči impotenco. V svojo rutino vključite tehnike za zmanjševanje stresa, kot so meditacija, globoko dihanje in sprostitvene vaje.Vaje za medenično dno:

Vaje, pogosto imenovane Keglove, lahko okrepijo mišice, odgovorne za erekcijo. Lahko so koristni pri preprečevanju in tudi pri zdravljenju.Omejite izpostavljenost endokrinim motilcem:

Kemikalije, kot je BPA (najdemo jih v nekaterih plastičnih izdelkih), lahko vplivajo na raven testosterona. Zmanjšajte izpostavljenost tako, da se izogibate plastičnim posodam za hrano in pijačo, zlasti pri segrevanju.Izogibajte se anaboličnim steroidom:

Ta zdravila, ki jih športniki in bodybuilderji pogosto zlorabljajo, lahko skrčijo moda in zmanjšajo proizvodnjo testosterona, kar povzroči impotenco.

Slika: Pri moških lahko zloraba anaboličnih steroidov povzroči erektilno disfunkcijo.

uporabasteroidov.jpg

Steroidi so razred organskih spojin, za katere je značilna njihova molekularna struktura, ki vsebuje štiri obroče ogljikovih atomov. Steroidi so v veliki meri raznoliki, s številnimi hormoni, alkaloidi, vitamini in zdravili v tem razredu organskih spojin.Zaščitite medenični predel:

Pri dejavnostih, ki lahko povzročijo poškodbe medeničnega predela, kot je kolesarjenje ali jahanje, uporabljajte zaščitno opremo in zagotovite pravilen položaj.Zmerno ali omejeno uživanje alkohola:

Čeprav zmerno uživanje alkohola morda ne povzroča neposredno impotenco, lahko prekomerno pitje povzroči kardiovaskularne bolezni, ki vodijo v impotenco. Alkohol je tudi depresiv, ki lahko vpliva na razpoloženje in spolno željo.Ostanite socialno povezani:

Ohranjanje tesnih osebnih vezi s prijatelji in družino lahko zmanjša stres in tveganje za težave z duševnim zdravjem, ki lahko povzročijo ali poslabšajo impotenco.Vprašanja in odgovori

Koga najpogosteje prizadane impotenca?

Impotenca je zelo pogosto stanje, zlasti pri starejših moških. Ocenjuje se, da jo bo do neke mere imela polovica vseh moških, starih od 40 do 70 let[1].Kaj povzroča impotenco pri mladih moških?

Telesni vzroki, ki vodijo do impotence pri mladih moških, vključujejo sladkorno bolezen, hipertiroidizem, hipotiroidizem, nizek testosteron, epilepsijo, multiplo sklerozo in poškodbo hrbtenjače. Žilne težave vključujejo Peyroniejevo bolezen, periferno arterijsko bolezen in zgodnjo koronarno arterijsko bolezen.

Slika: Težave s ščitnico lahko povzročijo hormonsko neravnovesje.

hipotiroidizem.jpg

Bolezni srca, visok holesterol, visok krvni tlak, sladkorna bolezen, debelost in kajenje, lahko prav tako povzročijo erektilno disfunkcijo. Po drugi strani pa lahko depresija, tesnobe, stres, težave v odnosih in druge težave z duševnim zdravjem vplivajo na spolne občutke.Kako uspešno je zdravljenje impotence?

Skoraj vsi primeri erektilne disfunkcije so ozdravljivi, zdravljenje pa lahko pripelje do boljšega splošnega fizičnega in čustvenega zdravja za skoraj vsakega bolnika ter izboljša intimnost za pare[2].Ali je impotenca zmeraj resna težava?

Impotenca ni življenjsko nevarna motnja, vendar je lahko znak resnejšega zdravstvenega stanja. Vaš zdravnik vam lahko pomaga najti najboljšo možnost zdravljenja in vam svetuje za odpravo osnovnega vzroka.Ali je občasna impotenca normalna?

Večina moških občasno ne doseže ali obdrži erekcije. To je običajno posledica stresa, utrujenosti ali prekomernega uživanja alkohola in ni razloga za skrb. Lahko je tudi stranski učinek nekaterih zdravil[3].Viri in referece

Vir: Družinski zdravstveni vodnik. Konvencionalno in alternativno zdravljenje, Dr. Jaro Lajovic, Založba Mladinska knjiga

 1. Erectile dysfunction (impotence) - https://www.nhsinform.scot
 2. Is Erectile Dysfunction Common? Stats, Causes, and Treatment - https://www.healthline.com
 3. Erectile dysfunction (impotence) - https://www.nhs.ukStrokovna podpora in verodostojnost zapisanega

Vsebina in opis na tej strani je pod nadzorom farmacevtov in ostalih strokovnih sodelavcev.

Posodabljanje zapisov na strani je pod nadzorom: Lukanc Tomaž & Lukanc Maja mag. farm. Strokovni pregled informacij na strani: Lukanc Maja mag. farm. & Lukanc Tanja mag. farm.

V kolikor želite prijaviti napako ali nedoslednost na strani, ki ste jo morebiti opazili, lahko to naredite s klikom na ta link.

Kontaktni podatki (Contact)

Moja lekarna d.o.o.

Grajski trg 41,
8360 Žužemberk

Telefonska številka: 040 474 672 (klici iz tujine: 0038640 474 672)

Več informacij: Kontaktni podatki

Elektronska pošta (e-mail)

Na voljo so sledeči kontaktni maili

in tudi:

O nas (About Us)

Več o naši organizaciji, sodelavcih in zunanjih strokovnjakih je na voljo na sledeči povezavi: O nas in o naši lekarni

Zaposleni (Organization Schema)

Na povezavi so na voljo informacije o naših zaposlenih: Zaposleni podjetja Moja lekarna d.o.o.

Pogoji sodelovanja (Terms of Service) 

Splošni pogoji poslovanja in sodelovanja z nami so na voljo na sledeči povezavi: Pogoji poslovanja

Informacija o piškotkih (Cookie Policy) 

O hranjenju piškotkov je več informacij na voljo na sledeči povezavi: Piškotki

Politika zasebnosti (Privacy Policy)

Na povezavi je na voljo več informacij s področja varovanja osebnih podatkov, ki se izvaja pri nas. Več si preberite na sledeči povezavi: Politika zasebnosti

Pomoč uporabnikom (Customer Service Page)

Spodaj so na voljo rubrike, ki so namenjene vam uporabnikom za lažje delo s spletno stranjo. 
Nudimo vam sledeče kategorije pomoči:

Socialni mediji (Social Media Links)

Predstavljamo se na sledečih socialnih medijih:

https://www.instagram.com/spletna_lekarna/

https://twitter.com/spletnalekarna

https://www.facebook.com/spletna.lekarna

https://www.linkedin.com/in/moja-lekarna-86015927/

Pravica potrošnika o odstopu od pogodbe (Return Policy)

Več o pravicah potrošnikov je zapisano na sledeči povezavi: Pravice potrošnikov

Plačilne opcije (Payment options)

Na moja-lekarna.com so na voljo sledeči plačilni načini:

 • Plačilo po povzetju (dostava s kurirjem ali osebni prevzem v poslovalnici),
 • Plačilo po predračunu,
 • PayPal plačilo,
 • GoCrypto kripto plačila,
 • mBills plačila,
 • bančne kartice (mastercard, maestro, Visa) in
 • Valu/Valu Moneta plačila

Avtorske pravice (CopyRights)

Več o avtorskih pravicah je na voljo na sledeči povezavi: Avtorske pravice

Komentirajte

Prijava na e-novice

Spremljajte naše e-novice in bodite obveščeni o ugodnostih in promocijskih bonih, s katerimi lahko prihranite.