Izcedek iz nožnice

petek, 10 december 2021

Nekatere težave so specifične pri ženskah. Med ta stanja se uvršča tudi vaginalni izcedek. Izcedek iz nožnice, je izredno pomemben faktor zdravja pri ženskah. Nožnični oziroma vaginalni izcedek je izraz za tekočino ali sluz, ki prihaja iz nožnice. Ker se izcedek tvori v vsakem trenutku, je podvržen spreminjanju zaradi različnih vzrokov. Kako izgleda normalen izcedek in kdaj morate biti pozorni na spremembe, vam zaupamo v nadaljevanju.O nožnici | Izcedek | Kaj vpliva na izcedek? | Vrste izcedkov | Zdravljenje | Preventiva in preprečevanje | Zaključek 

Izcedek iz nožnice je nekaj povsem normalnega. V večini primerov ni razloga za preplah, vendar nekaterim ženskam, ki dobro poznajo svoje telo in svoj normalni izcedek, spremembe povedo veliko o stanju njihovega telesa in zdravja. Da boste tudi vi opolnomočeni z informacijami, nadaljujte z branjem tega prispevka.Nožnica

Vagina ali nožnica je del ženskih spolnih organov. Nožnica je elastičen in mišičast kanal, ki ima mehko ter prožno oblogo. Je del ženski spolovil ter povezuje maternico z zunanjostjo. Večinoma o nožnici govorimo zgolj kot o zunanjem organu, vendar se takrat nanašamo predvsem na vulvo, ki je zunanji del ženskih genitalij.

Vhod tvorita vulva in sramne ustnice. Del vidnega organa je tudi klitoris ter sečnica. Medtem ko maternični vrat tvori notranji konec nožnice. Sestavlja jo gladko mišičje, ki ga znotraj prekriva sluznica. Ta je deloma nabrana, s čimer se ustvarijo prečne gube.

noznica_vagina_izcedek

Slika: nožnica je del reproduktivnega sistema pri ženskah

Vaginalna odprtina je pravzaprav odprtina v nožnico. Nahaja se med sečnico in anusom.  Na prehodu višje je vaginalna stena, mišice, ki so prevlečene s sluznico. Stene imajo še dodatno tkivo, ki omogoča, da se nožnica razširi med spolnim odnosom ali porodom.

Prav tkiva vaginalne stene so med menstrualnim ciklom podvržene izjemnim hormonskim spremembam. Ko poteka ovulacija, se izločijo celice v zunanji plasti tkiva, ki hranijo glikogen. Bakterije nato razgradijo ta glikogen in tako se vzdržuje ustrezna pH raven, kar pripomore k zaščiti nožnice pred potencialno škodljivimi bakterijami in tudi glivicami.

Odprtino vagine obdaja himen, tanka membrana, ki je pri vsaki ženski nekoliko drugačno. Himen se pretrga ob spolnem odnosu, v nekaterih primerih pa se lahko strga tudi med intenzivno vadbo.

zenska_reproduktivni sistem_vagina

Slika: pozicija vagine ter ostalih organov v trebušni votlini

Nožnica je dolga okoli 10 centimetrov, vendar je tudi raztegljiva Nožnica omogoča pretok menstrualne krvi, spolni odnos, oploditev ter porod.. Nekoliko drugačna je pri vsaki posameznici.Izcedek

POUDAREK

Žleze, ki se nahajajo v vagini ter materničnem vratu proizvajajo tekočino, ki je izredno pomembna za vaginalno zdravje.

Izcedek iz nožnice je povsem normalen pojav. Če bi opisali normalen izcedek pri zdravi ženski, je ta prozoren, belkast, čist in nima specifičnega vonja. Pri predstavnicah nežnejšega spola se izcedek pojavi nekje po puberteti. Praviloma pa zgine, ko se konča obdobje menopavze. Vaginalni izcedek je kombinacija tekočine ter celic, ki se nenehno izločajo skozi vašo nožnico.

vagina_noznica_izcedek

Slika: izcedki se lahko med seboj izredno razlikujejo

POUDAREK

Samega izcedka ne opazimo dokler ne izstopi iz nožnice, kar je prehod iz maternice na zunanjo stran telesa.

Nekatere posameznice opazijo izcedek vsakodnevno. Ženskam pa se lahko izcedek pojavi izključno v posameznih obdobjih menstrualnega cikla. Tako prva kot druga možnost je povsem normalna in vas ne sme skrbeti. Ženske so med seboj različne, zato je povsem logično, da se razlikuje tudi vaginalni izcedek.

Video: kratek opis vaginalnega oziroma nožničnega izcedka

Izcedek igra različne vloge v ženskem reproduktivnem sistemu, saj spira drobne delce, mrtve celice in tudi mikroorganizme ter hkrati pomaga preprečevati infekcije in hkrati vlaži vagino. Morebiti izcedek marsikatero žensko močno moti, vendar je izredno pomemben, saj opravlja številne pomembno vlogo, saj jo s svojo prisotnostjo ščiti pred številnimi okužbami. Hkrati pa poskrbi za mazanje vagine.

Lahko bi rekli, da je vaginalni izcedek samozaščita telesa zato, ker je vagina izredno občutljiv organ v telesu. Sluznica nožnice ter zunanjega spolovila pri ženskah ustvarja izcedek in hkrati ščiti sluznico s kislim okoljem. Vaginalni izcedek poskrbi, da je vaginalno tkivo zdravo.

POUDAREK

Torej sam izcedek iz nožnice ni razlog za hud preplah.

Seveda pa se verjetnost za težave poveča, če gre za določene anomalije. Spremembe namreč opozarjajo, da se v ženski nožnici oziroma v njenem telesu nekaj dogaja.

izcedek_zenska_vagina_noznica

Slika: opazovanje izcedka je izredno pomembno

Med ženskami se izcedek izredno razlikuje. Razlike med količino, sestavo, vonjem in barvo pa lahko ženska opazi med celotnim menstrualnim ciklom. Hkrati pa se izcedek spreminja če dojite, ste noseči ali ob spolni vzburjenosti.

Ker se izcedek tako pogosto spreminja, je izredno pomembno, da dobro poznate sebe, svoje telo ter svoje navade. Tako boste lahko ob vsaki spremembi izcedka ocenili, ali je to normalno ali ne, oziroma če je potreben preplah.

Video: kdaj morate biti pozorni na svoj izcedek?

Pri spremljanju izcedka se držite naslednjega pravila: vsaka sprememba, ki ni običajna in odstopa od normalnega oziroma ustaljenega ritma, hkrati pa povzroča nelagodne občutke, zahteva nadaljnjo obravnavo in sodelovanje z ginekologom.Kaj vpliva na izcedek?

Kot vemo je osnova za izločanje spolnih hormonov pri ženskah jajčece ali jajčna celica. Ločevanje vodilne jajčne celice v prvi fazi cikla ter njena rast, vodita do povečanega izločanja estradiola., ki je vodilni ženski hormon. Prav ta hormon pa sodeluje pri opredelitvi ženskega telesa ter hkrati vpliva na žleze, ki se nahajajo na vulvi ter tudi znotraj nožnice.

Te žleze nato vplivajo na samo izločanje in tako sodelujejo pri formiranju izcedka iz nožnice.

Sprememb v ženskem telesu je ogromno. Do nekaterih pride že v roku enega dne, spet druge se dogajajo kar cel mesec. Do sprememb pa pride zaradi:

 • psihofizičnega stanja
 • občutkov
 • razpoloženja
 • presnovnih procesov
 • načina prehranjevanja
 • telesne aktivnosti

Na te spremembe pogosto vplivajo hormoni, ki ne delujejo izolirano, saj le njihovo sinergijsko delovanje pomembno vpliva na celotno ureditev sistema, predvsem spolnega.

Nivo hormona estradiola se ritmično spreminja. Spremembe, ki pridejo zraven, pomembno vplivajo na samo kakovost in količino ter videz izcedka iz nožnice.

zenska_vagina_izcedek_noznica

Slika: izcedek lahko spremljajo tudi druge težave

Ko pride v menstrualnem ciklu do ovulacije, ta vodi do povečanega izločanja progesterona, kar pa hitro in učinkovito spremeni inzenziteto izcedka iz nožnice. Ta sprememba je povsem normalna.

Ko pride do menstruacije, se izcedek ne opazi. Nato pa ženska stopi v zgodnjo proliferativno fazo, ko je izcedek komaj opazen. Njegova barva je precej prozorna, nima vonja ter je redek. V naslednji fazi cikla, se izcedek ojača. Po teksturi je nekoliko bolj viskoze, raztegljiv, še vedno pa ohranja brezbarvnost. Včasih je izcedek tudi zelo močan, kar pri posameznicah povzroča neprijeten občutek vlažnosti.

Ko se zaključi ovulacija v ženskem mesečnem ciklu, ženska stopi v drugo fazo. Takrat se prične povečano izločanje progesterona. Kakovost ter sama barva izcedka pa se pričneta posledično spreminjati. Izcedek takrat postane bolj belo obarvan in je bolj intenziven. Ostane pa brez vonja. Takšen ostane tudi v dneh, ko se ženska bliža menstruaciji, izcedek pa takrat postane bolj gost in količinsko ga je več.

Na izcedek pa vpliva tudi nekaj drugih vzrokov. Spremembe lahko opazite, če prepogosto uporabljate preveč agresivnih mil ali pa dišave. Do spremembe pri izcedku lahko pride tudi zaradi neustrezne priprave kopeli.

Prav tako na samo vaginalno floro vpliva prehrana in izbira živil. Ob tem pa lahko težave povzroči tudi jemanje zdravil, ki vsebujejo estrogen in spremenijo hormonsko ravnovesje v ženskem telesu. Pomembno lahko na izcedek vpliva jemanje kontracepcijskih tablet. Prisotnost izcedka se poveča med nosečnostjo in če ste spolno aktivni.

Do sprememb pri izcedku lahko pride tudi s povečano telesno vadbo. Prav tako na vaginalni izcedek lahko vpliva čustveni stres.

Izcedek se lahko pojavi zaradi naselitve mikroorganizmov, tako virusov kot bakterij. Te nato razvijejo neprijetne okužbe.

K spremembi izcedka lahko pripomorejo tudi bolezni kot so vaginitis, glivične okužbe, klamidija ali gonoreja in ostale spolno prenosljive okužbe. Te se lahko celo razširijo na maternico, jajčnike ter jajcevode in se hkrati prenašajo na spolne partnerje, zato je izredno pomembno, da ste pozorni na izcedek in poznate nevarnosti spolno prenosljivih okužb. Prav tako na izcedek iz nožnice vpliva obolelost za diabetesom.

Do izcedka lahko pride zaradi tujka v maternici. Sploh če je ta predolgo časa v nožnici. Pogosto se to pojav ob predolgo vstavljenem tamponu ali izpadlem materničnem vložku.

Ena najbolj resnih težav, ki povzročajo izcedek, je sicer tudi med redkejšimi. To je zdrs maternice v nožnico, kar hitro povzroči, da se nožnica okuži in vname, posledica pa je tudi spremenjen izcedek. Občasno pa se izcedek lahko spremeni tudi zaradi polipov ali rakavega obolenja materničnega vratu.Vrste izcedkov

Pri spremembah izcedka morate biti pozorni na naslednje parametre:

 • barva
 • gostota
 • spremljajoči simptomi

Barva izcedka lahko kaže na različna vaginalna stanja. Med pogostejšimi je vaginalna okužba ali spremembe, ki jih povzročajo hormonske oziroma presnovne motnje.

spremembe_noznica_izcedek

Slika: izcede je treba redno opazovati, da zaznamo spremembe

Tudi gostota izdelka ima velik pomen, saj lahko na podlagi konsistence izcedka lažje določimo za kakšne težave gre.

Video: več informacij o različnih izcedkih

Ko gre za normalen izcedek: je ta čist, bel ali belkas oziroma svetlo rumen. Izcedek je tanek ali gost, lepljiv ter prožen in ga ne spremljajo ostali simptomi.

Izcedek ob glivični okužbi: je bel in gost ter sirast. Hkrati je vulva otekla in ženska čuti bolečino predvsem med spolnim odnosom. Prav tako glivično okužbo spremlja srbenje, pekoč občutek ter bele sledi, ki jih ni mogoče obrisati.

V primeru bakterijske vaginoze je izcedek bel, siv ali rumen. Po strukturi je lahko gost ali tanek. Izcedek ima tudi neprijeten vonj, ki spominja na ribe. Hkrati izcedek spremlja srbenje, pekoč občutek in oteklina. Pogosto se opazi tudi pordelost spolovila.

Gonorejo spremlja rumen ali moten izcedek, ki je lahko različnih gostot. Pojavi se bolečina v predelu medenice. Prisotno je lahko tudi vaginalno krvavenje ali madeži med posameznimi menstruacijami. Nekatere ženske se srečajo celo z urinsko inkontinenco.

izcedek_noznica_zenske_razlike

Slika: opazujte tako barvo kot gostoto izcedka

Trichomoniasis spremlja rumen ali zelenkast izcedek, ki je mehurčast ter neprijetno penast. Ima tudi močan vonj. Izcedek povzroča srbenje, med uriniranjem pa lahko občutite bolečino.

Če imate težave z nerednimi menstruacijami, se izcedek lahko pojavi pred ali po menstruaciji. Izcedek je rjav in lahko vsebuje tudi sledi krvi. Gostota se lahko precej razlikuje. Ob tem lahko začutite bolečino v predelu medenice. Spremljajoča simptoma sta še vaginalno krvavenje ali madeži med mesečnim perilom.

V primeru, da ste pred kratkim rodili, se verjetno maternica še vedno čisti, kar je povsem običajno. Izcedek je rahlo rožnato obarvan in ima lahko različne gostote. Takšnega izcedka pa ne spremljajo drugi simptomi.

POUDAREK

V primeru, da ste opazili katerega izmed zgornjih izcedkov in spremljajoče simptome, se obrnite na svojega zdravnika oziroma izbranega ginekologa. To storite tudi v primeru, da opazite kakšne simptome, ki niso bili navedeni.Zdravljenje sprememb pri izcedku

POUDAREK

Glede na vaš vzrok za spremembe pri izcedku in kakšne so spremembe pri izcedku, je odvisno tudi samo zdravljenje.

Zdravnik bo za potrebe diagnosticiranja opravil ginekološki pregled. V primeru, da bo izcedek trenutno prisoten, ga bo dobro preučil. Pripravljeni bodite na vrsto vprašanj, med katerimi so lahko sicer nekatera rahlo neprijetna. Vendar lahko ginekolog le z zadostno količino informacij pride do vzroka. Kot vemo pa se spremembe pri izcedku zdravijo glede na njihov vzrok.

pregled_ginekologija_zenska

Slika: ginekološki pregled je izredno smiseln ob spremembah izcedka

Pred pregledom si pripravite odgovore na naslednja vprašanja:

 • kdaj se je pojavil spremenjen izcedek
 • kakšne barve je
 • ima vonj?
 • ali izcedek spremlja srbenje, bolečinam pekoč občutek okoli nožnice ali okoli nje?
 • koliko spolnih partnerjev imate?
 • kako skrbite za osebno higieno?

V primeru, da zdravnik ne bo mogel določiti vzroka in diagnosticirati težave, lahko naroči nekaj dodatnih preiskav in testov. Lahko pričakujete odvzem brisa ali ultrazvočni pregled. Zelo pogosto se izvede PAP bris. Vzorec izcedka se lahko dodatno pregleda z mikroskopom in se nato opravi diagnosticiranje.

bris_zenska_noznica

Slika: odvzem brisa je smiseln če vzrok sprememb ni pojasnjen

Če bo zdravnik priporočal zdravljenje vaših simptomov, vam svetujemo, da ste prepričani, da resnično razumete kaj se dogaja in zakaj so rezultati testov takšni kot so. Razumeti morate kakšen je vzrok za spremenjen izcedek iz nožnice, saj bo to vplivalo tudi na vaše spolno življenje.

Zdravljenje spremenjenega izcedka, v primeru, da gre na primer za glivično okužbo, vam bo zdravnik predpisal protiglivična zdravila. Ta so pogosto v obliki krem ali gelov, ki se vstavijo v nožnico. Nekaj izdelkov, ki so vam na voljo brez recepta, lahko najdete tudi v ponudbi naše spletne lekarne. Izredno pomembno je, da zdravila, ki vam jih je predpisal zdravnik ali preparate, ki jih lahko kupite v naši spletni lekarni, porabite do konca. Le tako boste lahko vzrok za spremembe pri vaginalnem izcedku v celoti odpravite.

Odkrito bakterijsko vaginozo ginekologi zdravijo s pomočjo antibiotičnih tablet in pa tudi antibiotičnih krem. Z zdravili pa se spopadamo tudi z trihomonijazo.

POUDAREK

Če se vam bakterijske ter glivične okužbe pojavljajo pogostokrat, vam svetujemo preventivno zdravljenje. Več o njem lahko izveste pri svojem izbranem ginekologu.

V situaciji, ko spremembe pri izcedku povzroča tujek, bo ginekolog tujek previdno odstranil. Hkrati po sledil temeljit pregled, če je tujek morebiti poškodoval vaginalno steno, kar bi lahko povzročilo še dodatne spremembe pri vaginalnem izcedku.

Doma lahko za lajšanje srbenja, otekline ali neugodja intimnega predela poskrbite z hladnim obkladkom. Nikakor na vaginalni predel ne dajajte ledu direktno na kožo. Vsekakor pa se samozdravljenja ne lotite na neodgovoren način. Obisk zdravnika je vedno bolj varna izbira, ki vam močno olajša skrbi, saj vam bo zdravnik podal mnoge informacije.

Ko pričnete z zdravljenjem, ki vam ga predpiše zdravnik ali se poslužujete izdelkov, ki so vam na voljo brez recepta, pri spolnih odnosih uporabljajte kondom.

POUDAREK

V primeru, da v roku enega tedna po začetku zdravljenja ne pride do sprememb in izboljšanja ali se morebiti stanje celo poslabša, spet kontaktirajte svojega ginekologa.

Če spremenjen izcedek spremlja tudi nelagodje, je morebiti primerno spolne odnose tudi odložiti za teden ali dva. V nekaterih primerih vzrokov za spremenjen izcedek iz nožnice, bo tudi vaš spolni partner potreboval zdravljenje.Preventiva ter preprečevanje sprememb

Izcedka samega po sebi ne morete preprečiti. Kot smo zapisali v uvodu, je sam izcedek, dokler je normalen, nujen za zdravje vaginalnega področja. V primeru, da imate v posameznih obdobjih cikla močnejši in bol vlažen vaginalni izcedek in vas to neizmerno moti in povzroča nelagodje, lahko uporabite dnevne vložke. Vendar previdnost pri njihovi uporabi ne bo odveč, saj si lahko z vsakodnevno uporabo škodujete in povzročite infekcijo.

POUDAREK

Strokovnjaki, torej ginekologi imajo kar nekaj nasvetov za preventivo in preprečevanje sprememb pri izcedku iz nožnice.

Enotni so si, da je izpiranje nožnice neprimerno, saj bi s tem močno ogrozili naravno kislost ter naravno vaginalno floro. Pravzaprav bi s tem podrli osnovno stanje in tako bi se pričel izcedek še dodatno spreminjati in povečala bi se njegova koncentracija.

Osnovno vodilo, tudi če še nimate težav s spremenjenim vaginalnim izcedkom, naj bo izbira primernega spodnjega perila. Stremite k uporabi naravnih materialov in modelov spodnjega perila, ki se ne zarežejo v kožo in vas ne tiščijo. Čim bolj se izognite uporabi sintetičnih materialov.Tudi hlače izbirajte takšne, ki na intimni predel ne pritiskajo preveč.

spodnje perilo_zenska_noznica_izcedek

Slika: izbira spodnjega perila ima velik pomen

Pri higieni velja pravilo manj je več. Ne zatekajte se k močnim milom za intimno nego, ki obljubljajo posebne rezultate. Prav tako se omejite pri uporabljanju ostalih mil ali celo dišav. Pri higieni prenehajte z uporabo pršil in sprejev. Za optimalno higieno bo najboljša izbira definitivno mlačna voda in izredno blaga intimna mila. Tudi vroča voda ne bo ugodna za vaš intimni predel. Prepričajte se, da ima intimno milo primerno pH vrednost, ki ne bo vplivalo na vaginalno floro.

V času menstruacije redno menjujte vložke in tampone. Tudi če uporabljate menstrualno skodelico, bodite pozorni na higieno. Izberite higienske vložke ter tampone, ki so izdelani večinoma iz naravnih materialov. Pozorni bodite, kako se vaš intimni predel odziva na posamezne higienske pripomočke v času menstruacije.

vlozki_tamponi_zenske

Slika: med menstruacijo namenite posebno pozornost izbiri higienskih pripomočkov

Ko greste na stranišče, toaletni papir vedno uporabite od spredaj nazaj. Tako boste preprečili vdor bakterij v nožnico, kjer bi se lahko razvila okužba. Ne uporabljajte otroških čistilnih robčkov ali odišavljenega toaletnega papirja.

Pozorni pa bodite na higieno po spolnem odnosu. Splošno velja, da je izredno učinkovito uriniranje po spolnem odnosu. Seveda pa je v veliko korist že mlačna voda.

Na samo vaginalno zdravje izredno močno vpliva tudi način prehranjevanja. Posledice izbire hrane so lahko vidne tudi na spremembah pri izcedku. Mnogokrat se namreč izkaže, da večja previdnost pri izbiri živil močno pripomore k normalnem vaginalnem izcedku.

Če želite ohraniti normalen izcedek in se izogniti težavam ob spremembah se izognite sladkarijam in pretirano slajenim obrokom. Prav tako se izogibajte alkoholu, ki lahko pripomore k ustvarjanju ugodnega okolja za razvoj bakterij. Svetujemo, da s izognete uživanje močno procesirane hrane, pretirano začinjene ali ocvrte. Posplošimo lahko, da se držite načel zdrave ter uravnotežene prehrane in načeloma ne boste imeli težav.

Nasvet strokovnjakov je tudi uživanje prebiotikov. Predvsem pa v obdobjih, ko uživamo antibiotike. Ti lahko namreč močno vplivajo na ravnovesja v ženskem telesu.

Vse načine za preprečevanje  sprememb pri izcedku pa podkrepite z uživanjem zadostne količine vode.

Video: nekaj nasvetov za optimalno higieno intimnega predelaZaključek

Vagina je izredno pomemben del ženskega telesa. Tako kot pri ostalih organih je tudi pri vagini tveganje za težave. Mnogo žensk se v svojem življenju vsaj enkrat sreča s katerim izmed vzrokov, ki smo jih našteli v začetku prispevka, katerih posledica je lahko sprememba izcedka.

Normalen vaginalni izcedek vas naj ne skrbi. Lahko ste mu celo hvaležni, ker skrbi za dobrobit vašega intimnega zdravja. Prav tako pa lahko preko izcedka spremljate kakšno je vaše splošno zdravstveno stanje. Na izcedek namreč vplivajo tako vzroki, ki so povezane izključno z intimnim predelom, spet drugi vzroki so vezani na celostno zdravje telesa.

V prispevku smo opisali kar nekaj različic vaginalnega izcedka, ki vam lahko veliko povedo o vašem zdravju. Glede na posamezne opise boste lažje razvozlali uganko, kaj je vzrok za spremembe. Posledično pa boste lahko tudi ocenili, ali je potreben obisk zdravnika in morebitno uživanje antibiotikov ali uporaba antibiotičnih mazil oziroma krem.

Na koncu pa vas bi želeli še enkrat opozoriti, da lahko za svoje intimno zdravje ogromno storite s preventivo. Poskrbite za ustrezno higieno in uporabljajte spodnje perilo iz naravnih materialov. S skrbjo za svoje intimne predele boste celostno prispevali k svojem ugodnem počutju brez nepotrebnih težav.

Strokovna podpora in verodostojnost zapisanega

Vsebina in opis na tej strani je pod nadzorom farmacevtov in ostalih strokovnih sodelavcev.

Posodabljanje zapisov na strani je pod nadzorom: Lukanc Tomaž & Lukanc Maja mag. farm. Strokovni pregled informacij na strani: Lukanc Maja mag. farm. & Lukanc Tanja mag. farm.

V kolikor želite prijaviti napako ali nedoslednost na strani, ki ste jo morebiti opazili, lahko to naredite s klikom na ta link.

Prijava na e-novice

Spremljajte naše e-novice in bodite obveščeni o ugodnostih in promocijskih bonih, s katerimi lahko prihranite.