x
Vse kategorije

Izdelki za vneto grlo!

sobota, 15 december 2018

boleče žrelo-spletna-lekarna

Ljudje pogoltnemo slino v povprečju petkrat na minuto, zato se lahko dokaj hitro zavemo bolečine v predelu grla. Ta je lahko kratkotrajna in traja le nekaj dni ali pa vztraja tudi več tednov oz. mesecev.

Bolečina v grlu je najpogostejša v zimskem času; občuti se ob prvih znakih prehlada, okužbi z virusom, zaradi suhega zraka ali celo sezonskih Bolečina v grlu je najpogostejša v zimskem času; občuti se ob prvih znakih prehlada, okužbi z virusom, zaradi suhega zraka ali celo sezonskih alergij. Pri začetnih, blagih bolečinah pomaga pitje čaja z medom, uživanje večje količine C-vitamina in inhaliranje eteričnih oli. Čeje vnetje grla posledica okužbe z bakterijo, pa govorimo o bakterijskem vnetju ali streptokokni angini. V tem primeru je potrebno tudi jemanje antibiotikov.

Med streptokokno okužbo in bolečino v grlu zaradi npr. prehlada lahko bolnik razlikuje sam in ne potrebuje zdravniške pomoči. Pri prehladu se skupaj z bolečim grlom običajno pojavita še kašelj in izcedek iz nosu. Pri bakterijskem vnetju pa so poleg bolečine v grlu prisotni še povišana telesna temperatura, običajno nad 38 ·c, tresavica, glavobol, občutek siljenja na bruhanje in bolečine v sklepih ter mišicah. Bezgavke otečejo in požiranje je zelo oteženo, zato sta pogosti tudi izguba teka in šibkost. O škrlatinki pa govorimo, kadar se ob simptomih streptokokne angine na vratu in prsih pojavi še izpuščaj, ki  se postopoma razširi. Gre za otroško bolezen, ki se načeloma preboli enkrat.

Samozdravljenje je primerno pri bolečem grlu, medtem ko je pri gnojni angini potrebno poiskati zdravniško pomoč. Oralni antiseptiki, ki so lahko kombinirani z lokalnimi anestetiki, zmanjšajo vnetje in občutek bolečine v grlu. V kolikor bolečine spremlia tudi suh in dražeč kašelj, se priporoča uživanje pastil, ki vsebujejo islandski lišaj ali pantenol. Pripravki iz propolise imajo antiseptični učinek in razkužijo ustno sluznico

Slovenski farmacevti za lajšanje bolečin pri vnetem grlu najpogosteje svetujejo novo zdravilo Septabene, ki je na voljo v obliki pršila in pastil. Vsebuje benzidamin in cetilpiridin. Benzidamin je molekula z nesteroidno kemijsko strukturo s protivnetnimi in analgetičnimi lastnostmi. Mehanizem delovanja temelji na zaviranju sinteze prostaglandinov in s tem zmanjšanju lokalnih znakov vnetja. Cetilpiridin je kationski antiseptik iz skupine kvaternih amonijevih soli, ki se veže na površino bakterijske celice, difundira skozi njo in se veže na citoplazemsko membrano mikrobov. Zaradi vezave postane citoplazemska membrana prehodna za nizkomolekularne sestavine, predvsem za kalijeve ione. Cetilpiridin nato penetrira v celico in povzroči dokončno okvaro celičnih funkcij in s tem smrt celice. Na drugem mestu po pogostosti svetovanja je zdravilo Tantum Verde, ki vsebuje benzidamin.

Na tretje mesto pa so slovenski farmacevti uvrstili Septolete oz. NeoSeptolete. Septolete vsebujejo benzalkonijev klorid, antiseptik iz skupine kvaternih amonijevih spojin. Deluje kot kationski detergent. Zaradi svojih emulgatorskih lastnosti depolarizira citoplazemske membrane mikrobov in s tem poveča njihovo permeabilnost. Na tak način deluje baktericidno na Gram+ in Gram- bakterije ter na Candido albicans. NeoSeptolete in Septolete plus pa vsebujejo cetilpiridin.

Komentirajte

Prijava na e-novice

Spremljajte naše e-novice in bodite obveščeni o ugodnostih in promocijskih bonih, s katerimi lahko prihranite.