Kronično vnetje žrela - težava že par mesecev!

Vprašanje stranke:

Pozdravljeni,

na Vas se obračam, ker me že par mesecev muči kronično vnetje žrela.
Poskusila sem že z veliko zdravili (Strepsils, grenki bonboni, grgranje kamilic, žajblja, itd.), vendar mi nič kaj dosti ne pomaga. Pazim tudi pri prehrani in se izogibam hrani in pijači, ki dražijo sluznico. Verjamem, da se to ne reši zlahka, vendar bi vseeno še poskusila s čem drugim.

Malo sem gledala po vaši spletni strani in zasledila Immunogran, ki naj bi po prebranem sodeč tudi pomagal?. Zanima me, kaj mi Vi priporočate pri tem, da bi blo čim prej bolje. Prebrala sem tudi o nekem olju 31 (za inhalacijo), ki naj bi zelo pomagal pri tej bolezni, vendar nekako ne najdem pravih informacij, ker sem nekje drugje zasledila da lahko stanje še poslabša.
Moje počutje je zaradi žrela zelo slabo - slabosti (predvsem zjutraj, zvečer in ob naporih) ipd., mi mogoče lahko priporočate kakšne tablete proti temu? Enkrat sem imela Antimetil, vendar to mi ne pomaga.

Vnaprej se Vam zahvaljujem za odgovor in kakršnokoli informacijo,

Lep pozdrav

Odgovor

Spoštovani!

Prva stvar, ki nam pade na pamet je ta, da bi bilo dobro, da obiščete zdravnika - takšno nenavadno in predvsem dolgo trajajoče vnetje žrela lahko vodi do neželenih in celo nepopravljivih posledic na žrelu.

Zakaj prihaja do vnetja žrela?

Vnetje je lahko posledica infekcijskih bolezni gornjega respiratornega trakta, prav tako je vnetje lahko posledica prekomerne profesionalne aktivnosti (petje, lahko tudi vpitje in podobno). Vzrok je nenazadnje lahko celo dolgotrajna izpostavljenost onesnaženemu zraku in polutantom iz okolja.

Kako si lahko pomagamo?

Ustaljene poti za zdravljenje ni, smiselno pa je, da naredite sprva to, da se izognete vsem dejavnikom tveganja, ki to bolezensko stanje še dodatno pospešujejo (prenehanje razvad kot so kajenje, pitje alkohola), veliko pa lahko naredite tudi na preventivi vašega organizma. Venomer skrbite, da bo vaša sluznica dobro navlažena, saj prekomerna suhost le-te ne vpliva najbolje na stanje vnete sluznice.

Da bi bila sluznica optimalno navlažena uporabite pastile Isla Medic Hydro (spodaj), uporabo inhalacij z eteričnimi olji (za katera pa vemo, da so vir alergenov) pa ne priporočamo.

Moja-Lekarna.com

Komentarji

Komentarji uporabnikov

Saša
Pozdravljeni,

Pred kratkim sem že bila pri zdravniku in ravno takrat mi je bilo rečeno, da imam kronično vnetje žrela. Zdravnica mi je rekla ob pregledu, da je grlo rdeče in da naj poližem kakšno zdravilo za grlo (Strepsils),  grgram žajbelj, kamilice, se izogibam hladni, vroči hrani in pijači, začinjeni hrani, gazirani pijači, alkoholu, itd., skratka slabim navadam. Na kakšen drug pregled nisem bila napotena. Menite, da bi bilo pametno ponovno stopiti do zdravnika in prosit še za kakšen drug pregled?
Sama sem se znašla v nekakšnem začaranem krogu, saj sem na raznih forumih o kroničnem vnetju žrela prebrala, da to ni ozdravljivo, spet pri drugih, da se da pozdraviti, vendar je zelo trdovratno in dolgotrajno. Zdravnica mi kaj več o tem ni povedala, niti ali se pozdravi ali ne.
Naj omenim, da sem bila pred kratkim tudi na gastroskopiji zaradi težav z želodcem, kjer mi je bila ugotovljena diagnoza neulkusna dispepsija. Težave sem imela in tudi zdaj se mi še kdaj pojavijo in sicer vračanje kisline. Menim, da se je najvrjetneje ravno zaradi kisline poškodovala sluznica žrela. Za težave s kislino po potrebi vzamem Ranital S, po katerem se stanje izboljša.
Naj ponovno obiščem zdravnika in prosim še za kakšen drug pregled?

Hvala za odgovor in lep pozdrav.
8. 01. 2017 22:39