Linex
Linex forte mikroorganizmi, 14 kapsul
Oceni izdelek in zasluži
4.5 4

Linex forte mikroorganizmi, 14 kapsul

Proizvajalec: Lek
Pomaga pri driski, napihnjenosti in napenjanju.
Cena: 14,23 €
Vprašaj nas
Specifikacije izdelka
SpecifikatorVrednost
Tip izdelkaZdravilo, Prehrana
Vsebujemikroorganizme, probiotiki

Opis

1. Kaj so probiotiki?

Razlika med probiotičnim zdravilom in ostalimi probiotiki
Linex Forte je poleg Linexa edino registrirano probiotično zdravilo v Sloveniji.
Probiotiki so mlečnokislinske bakterije, ki jih pogosto poimenujemo kar probiotične bakterije. Probiotične bakterije so živi mikroorganizmi, ki uravnavajo črevesno floro in tako v primerni količini ugodno vplivajo na človekovo zdravje. Probiotiki se nahajajo v hrani (jogurtih), dodatkih k prehrani in v zdravilu Linex in Linex forte. Prednost probiotičnega zdravila je njegova kontrolirana sestava. Vaš brskalnik morda ne podpira prikaza te slike.Pri izdelavi Linex Forte in tudi Linexa se uporabljajo enaki postopki in standardi, ki se sicer uporabljajo za proizvodnjo zdravila in to od začetka do konca roka uporabe. To pomeni, da sta Linex Forte in Linex edina probiotika ki imata ves čas uporabe kontrolirano sestavo in s tem zagotovljeno učinkovitost glede na navedeno koncentracije probiotičnih bakterij. Samo za zdravila se lahko navajajo zdravilni učinki. Poleg tega so vse trditve o delovanju in učinkovitosti potrjene s strani Agencije za zdravila Republike Slovenije.

2. Kako in na kaj vplivajo probiotiki?

Probiotiki vplivajo na ravnovesje v črevesni flori. V človeškem črevesju je 500 različnih vrst črevesnih bakterij. Le te predstavljajo pri odraslem človeku 1-2kg telesne teže.
Človek ima v svojem črevesju okoli 500 različnih vrst črevesnih bakterij, nekatere so koristne, druge škodljive. Pri zdravem človeku so tako koristne kot škodljive bakterije v ravnovesju. Ob črevesni virozi  ali ostalih prebavnih težavah se ravnovesje premakne v prid škodljivih bakterij, zato je za hitrejše ponovno vzpostavitev ravnovesja v  črevesni flori potreben vnos koristnih bakterij-probiotikov.
Mehanizmov delovanja probiotičnih bakterij na človeka je več in so raznoliki. Najpomembnejši je ta, da preprečujejo razmnoževanje škodljivih bakterij in to tako, da jim odvzemajo hrano in prostor na črevesni sluznici ter da izločajo snovi (kisline, protimikrobne snovi), ki preprečujejo življenje drugih oziroma škodljivih bakterij. Na zdravje človeka pa vplivajo tudi tako, da spodbujajo imunski sistem, ter, pomagajo pri razgradnji hrane tako, da vzpostavljajo primerno kislo okolje za delovanje prebavnih encimov. Hkrati probiotiki izločajo tudi določene vitamine (B,K).
Najpogostejši in najbolj raziskani predstavniki probiotičnih mikroorganizmov so bakterije iz rodov Lactobacillus in Bifidobacterium. In iz prav teh rodov prihajata bakteriji prisotni v zdravilu Linex forte, to sta Lactobacillus acidophilus LA-5 in B. animalis subsp. lactis BB-12. Obe bakterij sta običajni predstavnici človekove črevesne mikroflore in dokazano ugodno vplivata na človeški organizem. Dobro je, če uživamo tako laktobacile kot bifidobakterije, saj samo tako zagotovimo poseljevanje (koloniziranje) celotnega črevesja. Laktobacili namreč naseljujejo tanko črevo (na voljo več kisika) in Bifidobakterije debelo črevo (na voljo manj kisika).
Probiotične bakterije v Lienxu Forte  tako zelo učinkovito lajšata drisko, ki nastane zaradi okužb z mikroorganizmi (virusi, bakterije), uporabe antibiotikov ali obsevanja trebušnih organov. Hkrati pa tudi lajšajo napenjanje in napihnjenost, ki sta največkrat posledica neprimerne prehrane (npr. sladke gazirane pijače).
Bakterije v Linexu Forte se nahajajo v polisaharidnem matriksu in so zato bolj gastrorezistentne (bolj žaščitene pred kislim želodčnim sokom), poleg tega se v  Linex Forte nahaja inulin z oligofruktozo, ki deluje kot prebiotik Prebiotik je hrana za probiotične bakterije. Če imajo probiotične bakterije zelo blizu na voljo hrano (prebiotik) se hitro in bolj uspešno kolonizirajo ter tako bolj učinkovito delujejo.

3. Vloga črevesne flore za človekovo zdravje

Človek se rodi skoraj s sterilnim črevesjem, bakterije pa se naselijo v naše črevesje že ob prvem hranjenju.
Sestava črevesne mikroflore se od posameznika do posameznika razlikuje in je odvisna tako od prehranjevalnih navad kot higienskih razmer, kljub temu pa v vsakem človeškem črevesju najdemo okoli 500 različnih vrst črevesnih bakterij, koristnih in škodljivih, ki se nahajajo predvsem v debelem črevesu. Koristne nam pomagajo presnavljati hrano, zavirajo rast škodljivih vrst bakterij in spodbujajo imunski sistem, medtem pa škodljive bakterije povzročajo gnitje črevesne vsebine in tvorijo telesu škodljive snovi.
V zdravem črevesju so koristne in škodljive bakterije v ravnovesju. Uravnana črevesna flora je pomembna, saj nam pomaga razviti in vzdrževati imunski sistem, pomaga razgraditi hrano in sodeluje pri tvorbi določenih vitaminov (B in K). Zaradi stresa, spremembe okolja (na primer ob odhodu na počitnice), preobilnega uživanja alkohola, okužbe z virusi (črevesna viroza) ali po uživanju antibiotikov pa se to ravnovesje lahko poruši in pojavi se driska, napenjanje, napihnjenost. Z vnašanjem koristnih bakterij v naš sistem, ki se nahajajo v Linex Forte, preprečujemo razrast škodljivih bakterij in tako preprečujemo ali lajšamo drisko, napenjanje in napihnjenost.

4. Kako uporabljamo Linex forte

Linex Forte zaužijemo pri driski zaradi:
* okužb z mikroorganizmi (črevesna viroze, potovalna driska),
* uživanja antibiotikov in kemoterpevtikov
* obsevanja trebušnih organov.
Linex Forte zaužijemo pri napihnjenosti in napenjanju zaradi zaužitja:
* hrane (na primer zelje, fižol, sladke gazirane pijače),
* določenih zdravil
* šumečih tablet.

Način uporabe Linex Forte

Pri odraslih in otrocih, starejših od 12 let, 1 kapsulo od 1 do 3-krat na dan (odvisno od jakosti težav). Pri otrocih, od 2 - 12 let, 1 kapsula od 1 do 2-krat na dan. Pri mlajših otrocih pa 1 kapsula 1-krat na dan.
Za optimalni učinek priporočamo, da kapsulo zaužijemo med jedjo in ne skupaj z vročimi ali alkoholnimi napitki. Kapsule ob sočasni uporabi antibiotikov zaužijemo 3 ure po zaužitem antibiotiku. Otrokom lahko kapsulo odpremo in njeno vsebino stresemo v pijačo ali sadno kašico.
Previdnostna opozorila
Ob driski je Linex Forte potrebno uživati ob rehidracijskih raztopinah. Če se driska po 2 dneh jemanja Linex Forte ne izboljša, mora bolnik obiskati zdravnika. Driske pri otrocih mlajših od 6 let ne lajšamo sami, ampak se  posvetujemo z zdravnikom.

IZDELEK JE ZDRAVILO

Pred uporabo natančno preberite navodilo, ki ga dobite tudi tukaj! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

PREHRANA

Izdelek spada v segment prehrane. Ali ima prehrana blagodejen učinek na organizem? Vsekakor, odgovor je pritrdilen. Kako deluje posamičen tip prehrane včasih zaradi vseh zakonov in uredb ne smemo zapisati natančneje, čeravno bi si želeli - v veliko pomoč pa vam bo posledično sledeča stran.

Klikni in preveri!

Strokovna podpora in verodostojnost zapisanega

Vsebina in opis na tej strani je pod nadzorom farmacevtov in ostalih strokovnih sodelavcev.

Posodabljanje zapisov na strani je pod nadzorom: Lukanc Tomaž & Lukanc Maja mag. farm. Strokovni pregled informacij na strani: Lukanc Maja mag. farm. & Lukanc Tanja mag. farm.

V kolikor želite prijaviti napako ali nedoslednost na strani, ki ste jo morebiti opazili, lahko to naredite s klikom na ta link.

Ocene in mnenja

tina; | 22. 10. 2012 02:00
/
Odličen izdelek za vse prebavne motnje. Odpravlja napenjanje napihnjenost, drisko in to zelo hitro. Zelo pomagajo tudi ob zdravljenju z antibiotiki, je pa cena absolutno zasoljena. 13 € za 14 kapsul, ki jih ob zdravljenju z antibiotiki poješ v enem tednu je kar precejšen šok za denarnico.
T; | 5. 04. 2020 08:45
Dobri, a precej dragi.
Priporočljivi za jemanje ob antibiotikih. Poskbijo za uravnovešeno črevesno floro, tako da med zdravljenjem ne boste imeli prebavnih težav. Edina slabost je njihova cena.

Koristni video nasveti

Priloge

Ali ste vedeli

Bolečine v trebuhu

Kateri so načini zdravljenja?
Samozdravljenje je opisano že v točki 2. Sicer pa zdravnik za blažitev bolečine predpiše sredstva proti bolečinam in krčem (analg-. tike, spazmolitike), včasih je potreben anti. biotik. Sicer pa je glavni način zdravljenja odkritje patologije, ki je vzrok za bolečino in odstranitev le-te, tj. zdravljenje ulkusne bolezni želodca, vnetne črevesne bolezni, kirurško zdravljenje kamna žolčnika, razbijanje kamna ledvice, kirurška oskrba ginekoloških bolezni. Načini zdravljenja, ki jih predpiše zdravnik, so seveda odvisni od domnevnega vzroka bolečine.
Navodila za bolnike; Združenje zdravnikov družinske medicine, 2009

Članki

Spletne vsebine

Zakaj ob antibiotiku jemati tudi probiotik?

Pri antibiotični driski imajo probiotiki pomembno vlogo saj obnavljajo kolonizacijsko rezistenco, ki je zaščitni mehanizem pred vdorom, poselitvijo patogenih mikrobov, krepijo funkcijo mukozne pregrade z izločanjem mucinov in krepijo telesne... preberi več...

Kupili so tudi

Kupci, ki so kupili to postavko so kupili tudi

Lekadol 500 mg, 20 tablet

3,69 €

Bepanthen plus krema, 30 g

7,77 €
Specifikacije izdelka
SpecifikatorVrednost
Tip izdelkaZdravilo, Prehrana
Vsebujemikroorganizme, probiotiki

Prijava na e-novice

Spremljajte naše e-novice in bodite obveščeni o ugodnostih in promocijskih bonih, s katerimi lahko prihranite.