Linex forte mikroorganizmi, 28 trdih kapsul
Linex forte mikroorganizmi, 28 trdih kapsul
Oceni izdelek in zasluži
4.6 7

Linex forte mikroorganizmi, 28 trdih kapsul

Proizvajalec: Lek
Pomaga pri driski, napihnjenosti in napenjanju.
Cena: 21,44 €
Vprašaj nas
Specifikacije izdelka
SpecifikatorVrednost
Tip izdelkaZdravilo, Prehrana
Vsebujemikroorganizme, probiotiki

Opis

1. Kaj so probiotki?

Razlika med probiotičnim zdravilom in ostalimi probiotiki

Linex Forte je poleg Linexa edino registrirano probiotično zdravilo v Sloveniji.

Probiotiki so mlečnokislinske bakterije, ki jih pogosto poimenujemo kar probiotične bakterije. Probiotične bakterije so živi mikroorganizmi, ki uravnavajo črevesno floro in tako v primerni količini ugodno vplivajo na človekovo zdravje. Probiotiki se nahajajo v hrani (jogurtih), dodatkih k prehrani in v zdravilu Linex in Linex forte. Prednost probiotičnega zdravila je njegova kontrolirana sestava. Vaš brskalnik morda ne podpira prikaza te slike.Pri izdelavi Linex Forte in tudi Linexa se uporabljajo enaki postopki in standardi, ki se sicer uporabljajo za proizvodnjo zdravila in to od začetka do konca roka uporabe. To pomeni, da sta Linex Forte in Linex edina probiotika ki imata ves čas uporabe kontrolirano sestavo in s tem zagotovljeno učinkovitost glede na navedeno koncentracije probiotičnih bakterij. Samo za zdravila se lahko navajajo zdravilni učinki. Poleg tega so vse trditve o delovanju in učinkovitosti potrjene s strani Agencije za zdravila Republike Slovenije.

2. Kako in na kaj vplivajo probiotiki?

Probiotiki vplivajo na ravnovesje v črevesni flori. V človeškem črevesju je 500 različnih vrst črevesnih bakterij. Le te predstavljajo pri odraslem človeku 1-2kg telesne teže.
Človek ima v svojem črevesju okoli 500 različnih vrst črevesnih bakterij, nekatere so koristne, druge škodljive. Pri zdravem človeku so tako koristne kot škodljive bakterije v ravnovesju. Ob črevesni virozi  ali ostalih prebavnih težavah se ravnovesje premakne v prid škodljivih bakterij, zato je za hitrejše ponovno vzpostavitev ravnovesja v  črevesni flori potreben vnos koristnih bakterij-probiotikov.
Mehanizmov delovanja probiotičnih bakterij na človeka je več in so raznoliki. Najpomembnejši je ta, da preprečujejo razmnoževanje škodljivih bakterij in to tako, da jim odvzemajo hrano in prostor na črevesni sluznici ter da izločajo snovi (kisline, protimikrobne snovi), ki preprečujejo življenje drugih oziroma škodljivih bakterij. Na zdravje človeka pa vplivajo tudi tako, da spodbujajo imunski sistem, ter, pomagajo pri razgradnji hrane tako, da vzpostavljajo primerno kislo okolje za delovanje prebavnih encimov. Hkrati probiotiki izločajo tudi določene vitamine (B,K).
Najpogostejši in najbolj raziskani predstavniki probiotičnih mikroorganizmov so bakterije iz rodov Lactobacillus in Bifidobacterium. In iz prav teh rodov prihajata bakteriji prisotni v zdravilu Linex forte, to sta Lactobacillus acidophilus LA-5 in B. animalis subsp. lactis BB-12. Obe bakterij sta običajni predstavnici človekove črevesne mikroflore in dokazano ugodno vplivata na človeški organizem. Dobro je, če uživamo tako laktobacile kot bifidobakterije, saj samo tako zagotovimo poseljevanje (koloniziranje) celotnega črevesja. Laktobacili namreč naseljujejo tanko črevo (na voljo več kisika) in Bifidobakterije debelo črevo (na voljo manj kisika).
Probiotične bakterije v Lienxu Forte  tako zelo učinkovito lajšata drisko, ki nastane zaradi okužb z mikroorganizmi (virusi, bakterije), uporabe antibiotikov ali obsevanja trebušnih organov. Hkrati pa tudi lajšajo napenjanje in napihnjenost, ki sta največkrat posledica neprimerne prehrane (npr. sladke gazirane pijače).
Bakterije v Linexu Forte se nahajajo v polisaharidnem matriksu in so zato bolj gastrorezistentne (bolj žaščitene pred kislim želodčnim sokom), poleg tega se v  Linex Forte nahaja inulin z oligofruktozo, ki deluje kot prebiotik Prebiotik je hrana za probiotične bakterije. Če imajo probiotične bakterije zelo blizu na voljo hrano (prebiotik) se hitro in bolj uspešno kolonizirajo ter tako bolj učinkovito delujejo.

3. Vloga črevesne flore za človekovo zdravje

Človek se rodi skoraj s sterilnim črevesjem, bakterije pa se naselijo v naše črevesje že ob prvem hranjenju.
Sestava črevesne mikroflore se od posameznika do posameznika razlikuje in je odvisna tako od prehranjevalnih navad kot higienskih razmer, kljub temu pa v vsakem človeškem črevesju najdemo okoli 500 različnih vrst črevesnih bakterij, koristnih in škodljivih, ki se nahajajo predvsem v debelem črevesu. Koristne nam pomagajo presnavljati hrano, zavirajo rast škodljivih vrst bakterij in spodbujajo imunski sistem, medtem pa škodljive bakterije povzročajo gnitje črevesne vsebine in tvorijo telesu škodljive snovi.
V zdravem črevesju so koristne in škodljive bakterije v ravnovesju. Uravnana črevesna flora je pomembna, saj nam pomaga razviti in vzdrževati imunski sistem, pomaga razgraditi hrano in sodeluje pri tvorbi določenih vitaminov (B in K). Zaradi stresa, spremembe okolja (na primer ob odhodu na počitnice), preobilnega uživanja alkohola, okužbe z virusi (črevesna viroza) ali po uživanju antibiotikov pa se to ravnovesje lahko poruši in pojavi se driska, napenjanje, napihnjenost. Z vnašanjem koristnih bakterij v naš sistem, ki se nahajajo v Linex Forte, preprečujemo razrast škodljivih bakterij in tako preprečujemo ali lajšamo drisko, napenjanje in napihnjenost.

4. Kako uporabljamo Linex forte

Linex Forte zaužijemo pri driski zaradi:
* okužb z mikroorganizmi (črevesna viroze, potovalna driska),
* uživanja antibiotikov in kemoterpevtikov
* obsevanja trebušnih organov.
Linex Forte zaužijemo pri napihnjenosti in napenjanju zaradi zaužitja:
* hrane (na primer zelje, fižol, sladke gazirane pijače),
* določenih zdravil
* šumečih tablet.

Način uporabe Linex Forte

Pri odraslih in otrocih, starejših od 12 let, 1 kapsulo od 1 do 3-krat na dan (odvisno od jakosti težav). Pri otrocih, od 2 - 12 let, 1 kapsula od 1 do 2-krat na dan. Pri mlajših otrocih pa 1 kapsula 1-krat na dan.
Za optimalni učinek priporočamo, da kapsulo zaužijemo med jedjo in ne skupaj z vročimi ali alkoholnimi napitki. Kapsule ob sočasni uporabi antibiotikov zaužijemo 3 ure po zaužitem antibiotiku. Otrokom lahko kapsulo odpremo in njeno vsebino stresemo v pijačo ali sadno kašico.

Previdnostna opozorila

Ob driski je Linex Forte potrebno uživati ob rehidracijskih raztopinah. Če se driska po 2 dneh jemanja Linex Forte ne izboljša, mora bolnik obiskati zdravnika. Driske pri otrocih mlajših od 6 let ne lajšamo sami, ampak se  posvetujemo z zdravnikom.

IZDELEK JE ZDRAVILO

Pred uporabo natančno preberite navodilo, ki ga dobite tudi tukaj! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

PREHRANA

Izdelek spada v segment prehrane. Ali ima prehrana blagodejen učinek na organizem? Vsekakor, odgovor je pritrdilen. Kako deluje posamičen tip prehrane včasih zaradi vseh zakonov in uredb ne smemo zapisati natančneje, čeravno bi si želeli - v veliko pomoč pa vam bo posledično sledeča stran.

Klikni in preveri!

Ocene in mnenja

KSENIJA; | 23. 05. 2017 09:15
je hiter in učinkvoti pri odpravljanju težav povezanih s prebavo, priporočam
Janja; | 27. 09. 2018 10:57
odlično za potovanje
Kapsule Linex sem naročila zaradi potovanja na Tajvan. Prebavni problemi na potovanjih so izjemno nadležni in raje imam preventivo kot kurativo. Vsak dan sem vzela 1 kapsulo Linex Forte, če sem jedla kaj, kar se mi je zdelo problematično sem vzela še eno. Prebavnih problemov nisem imela, kapsule so izjemno enostavne za uživanje in so mi omogočile potovanje brez skrbi in problemov z iskanjem zdravnika v tujini, kjer angleščina ni najbolj razširjena. Vedno ko grem v kako državo, ki ima drugo klimo in drugačno prehrano se oborožim z Linex Forte kapsulami in do sedaj še nisem imela problemov.
Daša; | 22. 08. 2019 10:52
vedno s sabo
Linex vedno uzamem na potovanje, saj se ravno takrat navadno pojavijo prebavne težave. Delujejo hitro, ob blagih težavah že po enem dnevu. Super zadeva za vso družino.

Koristni video nasveti

Priloge

Ali ste vedeli

Kratkotrajna driska

Kako poteka spremljanje bolnika z akutno drisko?
Med samim potekom driske je potrebno spremljati predvsem stanje izsušenosti bol?nika in prepoznati znake, ki bi kazali, da je driska simptom resnejše bolezni, ki zahteva takojšnje ukrepanje. Ko se stanje umiri, nadaljnje spremljanje ni potrebno.
Navodila za bolnike; Združenje zdravnikov družinske medicine, 2009

Članki

Spletne vsebine

Zakaj ob antibiotiku jemati tudi probiotik?

Pri antibiotični driski imajo probiotiki pomembno vlogo saj obnavljajo kolonizacijsko rezistenco, ki je zaščitni mehanizem pred vdorom, poselitvijo patogenih mikrobov, krepijo funkcijo mukozne pregrade z izločanjem mucinov in krepijo telesne... preberi več...

Kupili so tudi

Kupci, ki so kupili to postavko so kupili tudi

Lekadol 500 mg, 20 tablet

3,69 €

Lekadol 500 mg, 30 tablet

8,78 €

Rupurut, 50 žvečljivih tablet

12,95 €
Specifikacije izdelka
SpecifikatorVrednost
Tip izdelkaZdravilo, Prehrana
Vsebujemikroorganizme, probiotiki

Prijava na e-novice

Spremljajte naše e-novice in bodite obveščeni o ugodnostih in promocijskih bonih, s katerimi lahko prihranite.