MIGRENA - zakaj tako boli, zakaj je nevarna?

petek, 08 julij 2022

Migrena je običajno zmeren ali hud glavobol, ki se ponavadi čuti kot utripajoča bolečina na eni strani glave.

Meningitis je vnetje membran, ki pokrivajo možgane in hrbtenjačo. Bakterijska ali virusna okužba tekočine, ki obdaja možgane in hrbtenjačo, običajno povzroči otekanje.MIGRENA: Simptomi migrene | Posvet z zdravnikom | Vzroki migrene | Diagnostika | Zdravljenje | Konvencionalno zdravljenje | Alternativno zdravljenje | Zdravljenje doma | Vprašanja in odgovori | Viri/reference

MENINGITIS: Simptomi meningitisa | Bakterijski meningitis | Virusni meningitis | Kronični meningitis | Glivični meningitis | Parazitski meningitis | Dejavniki tveganja | Zapleti | Preprečevanje | Vprašanja in odgovori | Viri/referenceMigrena je pogosto zdravstveno stanje, ki prizadene približno 1 od vsakih 5 žensk in približno 1 od 15 moških.

Običajno se prvi napadi migrene začnejo v zgodnji odrasli dobi.Simptomi migrene

Če je glavobol:

 • topa, stalna bolečina, občutek, da imate okoli glave zategnjen trak, imate tenzijski glavobol.
 • pulzirajoč, se začne na eni strani in ga spremlja slabost, imate migreno. Pred začetkom glavobola se lahko pojavijo motnje vida, kot bi švigajoče svetlobne točke.

migrena-boleča-glava

 • utripajoča bolečina okoli enega, rdečega očesa, ki jo spremljata solzenje in zamašen nos na tisti strani obraza, imate glavobol v napadih.
 • enakomerna bolečina v področju tik za obrazom, ki se poslabša ob predklonu in jo spremlja zamašen nos, imate sinusni glavobol.POSVETUJTE SE Z ZDRAVNIKOM, ČE:

 • hud glavobol spremljajo bruhanje, nemoč v okončinah, dvojni vid, nerazločen govor ali težave pri požiranju; možno je, da imate možgansko krvavitev ali anevrizmo. Takoj poiščite zdravniško pomoč!
 • je glavobol take vrste, kot še ni bil nikoli prej, in se pojavi takoj zjutraj, ne preneha, povzroča bruhanje in se zmanjša čez dan; lahko imate visok krvni tlak ali v zelo redkih primerih možganski tumor. Brez odlašanja se posvetujte z zdravnikom!
 • imate visoko vročino in vam svetloba povzroča bolečine v očeh, bolečina pa je huda in jo spremljata slabost in otrdel tilnik; vzrok je lahko meningitis. Takoj poiščite zdravniško pomoč!
 • ste po poškodbi glave omotični, imate vrtoglavico, vam je slabo ali bruhate; možno je, da imate pretres možganov. Brez odlašanja se posvetujte z zdravnikom!

Čeprav so glavoboli boleči in hudo motijo, jih večina nima večjega pomena ter jih lahko preprosto ozdravimo z acetilsalicilno kislino ali drugim analgetikom.

Video vsebina: Migrenski napadi, znaki in simptomi.

Različne skupine glavobolov glede na nastanek

Če pa so glavoboli močni, se pogosto ponavljajo ali jih spremljajo še drugi simptomi, boste morali narediti nekaj dodatnih korakov in se posvetovati s svojim zdravnikom. Glavobole razdelimo glede na vzrok nastanka.

Mišična bolečina ali tenzijski glavobol sestavlja prvo pogosto skupino.

Video vsebina: več o tenzijskem glavobolu

Vaskularni (žilni) glavoboli so druga običajna kategorija; vključujejo migreno in glavobol v napadih.

Tretjo skupino sestavljajo glavoboli zaradi težav z obnosnimi votlinami (sinusi). Tenzijski glavobol, ki vsaj enkrat v življenju doleti skoraj vsakega človeka, je topa, trajna, ne utripajoča bolečina, ki vam daje občutek, kot da imate okoli glave tesno zategnjen trak. V mišicah vratu imate občutek napetosti, določeni predeli glave in vratu so občutljivi za dotik. Glavni vzrok bolečine so živčni končiči na glavi in vratu, ki so jih vzdražile napete mišice. Tenzijski glavoboli so lahko kratki in redki ali pa trajajo dolgo in so kronični.

Migrena od vseh glavobolov bolnika najbolj izčrpa; lahko ga popolnoma onesposobi.

Video vsebina: kaj se dogaja z vašimi možgani ob migreni?

Pri nekaterih osebah se pred migreno pojavi opozorilni znak, imenovan avra; to so lahko motnje vida, npr. švigajoče svetlobne točke, črne točke ali cikcakaste črte ali redkeje omrtvelost okončine ali vonjanje čudnih vonjev. Če se opozorilni znaki pojavijo ali ne, se migrena ponavadi začne z močno, utripajočo bolečino na eni strani glave. Bolečina se lahko razširi, pogosto jo spremljata slabost in bruhanje. Traja lahko od nekaj ur do tri dni. Bolnik je preobčutljiv za svetlobo, vonjave in zvoke.

Vsi simptomi migrene so povezani s spremembo v premeru svetline krvnih žil v lobanji: med začetno fazo se žile skrčijo, razširijo pa se, ko se začne bolečina. Te spremembe nastanejo, ker snov, imenovana serotonin, v možganih ni uravnotežena. Vlogo imajo tudi hormoni; obstaja trdna povezava med spremembami v koncentraciji estrogenov in migrenami.

migrena-bolezen-tisoc-obrazov

Glavoboli v napadih se pojavljajo v sklopih. Običajno se začnejo več ur po tem, ko človek zaspi, včasih se pred njimi pojavi občutek blage bolečine na eni strani glave. Zelo hudo, prebadajočo bolečino čuti običajno okoli enega očesa, ki je rdeče in se solzi večinoma jo spremljata zamašen nos in pordel obraz. Traja od 30 minut do dve uri, nato pa se zmanjša ali popolnoma izgine, vendar se čez približno en dan spet pojavi. V enem dnevu se lahko pojavijo zapovrstjo štirje napadi ali več. Glavoboli se lahko pojavljajo vsak dan tedne ali mesece pa lahko mine preden nastopijo dolga obdobja izboljšanja. Velika večina bolnikov je moških.

Slika: od leve proti desni orientacijski prikaz različnih tipov glavobolov: sinusni glavobol, tenzijski glavobol, sinusni glavobol in migrena

glavobol-kje-se-nahaja

Za sinusni glavobol je značilna bolečina v čelu, na področju nosu, oči in včasih na vrhu glave; včasih povzroča tudi občutek napetosti za obrazom. Vzrok teh glavobolov je vnetje ali okužba sluznic, ki obdajajo obnosne votline. Bolečina lahko nastane tudi zaradi vleka sinusnih sluznic, ki se pojavi, ko zamašen nos v obnosnih votlinah ustvari podtlak.Vzroki nastanka glavobolov

Glavobol nastane zaradi mnogih vzrokov. Sinusni glavobol običajno nastane zaradi senenega nahoda ali drugih sezonskih alergij ali pa zaradi prehlada oz. gripe. Pri tenzijskih glavobolih je najpogostejši sprožitelj stres; nastane lahko zaradi napetosti doma ali v službi ali pa zaradi fizikalnega razloga, npr. stalnega hrupa. Povzročajo ga lahko tudi napenjanje oči, slaba drža, uživanje pretiranih količin kofeina ter škrtanje z zobmi ali stiskanje zob v spanju.

Slika: sprožilci različnih glavobolov, predvsem pa migrene

migrenski-sprožilci

Migrena je bolj nerazložena, čeprav večina dokazov kaže, da je vpleteno krčenje in širjenje krvnih žil, nekateri raziskovalci menijo, da so glavoboli prvotno nevrološkega izvora. Migrena se pogosto pojavlja v družinah, zato je verjetno, da igra vlogo tudi dednost. Veliko število različnih dejavnikov lahko sproži napad, npr. preveč kofeina, različna živila ali vonji, suh veter, dremež, sprememba nadmorske višine ali letnega časa, hormonska nihanja ali kontracepcijske tablete, izpuščen obrok ali zatohla soba. Pojavi se lahko tudi po intenzivnih čustvih, kot sta jeza ali razburjenje. Tudi telovadba, spolna aktivnost ali ze-Diagnostični postopki

Zdravnik bo hotel izključiti možne organske vzroke glavobola, npr. anevrizmo, tumor ali strukturno nepravilnost, zato bo uporabil preiskave vida, rentgenske preiskave, računalniško tomografijo, lumbalno punkcijo ali elektroencefalografijo (EEG).Zdravljenje glavobola

Pri zdravljenju glavobola sta lahko uspešni konvencionalna in alternativna medicina, oba pristopa lahko tudi kombinirate. Skoraj vsi terapevti npr. menijo, da pri tenzijskem glavobolu in migreni koristi sproščanje.Konvencionalna medicina

Pri večini tenzijskih glavobolov pomagajo analgetiki, kot so acetilsalicilna kislina, paracetamol ali ibuprofen; pri kroničnih primerih lahko pomagajo antidepresivi. Sinusni glavobol lahko olajšamo z antibiotiki in dekongestivi.

Za migreno predpisujejo širok spekter različnih zdravil. Če imate tri ali več hudih napadov migrene na mesec, vam zdravnik lahko svetuje trajno preventivno jemanje zdravil. Ta zdravila so propranolol iz skupine zaviralcev beta, ki zmanjšujejo krčenje krvnih žil, zaviralci kalcijevih kanalov, npr. verapamil, ali antidepresivi. Če so napadi migrene blažji ali se pojavljajo manj kot trikrat na mesec, vam lahko zdravnik predpiše kombinirana zdravila, ki vsebujejo izometepten ali ergotamin (na voljo tudi v obliki svečk, če zaradi bruhanja zdravilo ne bi ostalo v telesu). Sumatriptan, na voljo kot tablete ali injekcije, je namenjen zdravljenju migrene in lahko dramatično olajša glavobol.

Video vsebina: Migrena in medicinski pristop k reševanju le-te.

Nosni razpršilec, ki vsebuje inhibitor serotonina, dihidroergotamin, deluje hitro, tako da skrči krvne žile in zmanjša vnetje. Celo acetilsalicilna kislina v obliki šumečih tablet je lahko učinkovita, če jo vzamete ob prvih znakih napada. Popijte jo nekaj minut po tem, ko ste vzeli metoklopramid, ki zmanjšuje slabost in izboljša absorpcijo ter tako skrajša napad.

Kalkulatorji odmerkov zdravil

V kolikor jemljete spodnja zdravila so na voljo spodnji kalkulatorji, ki jih lahko uporabite za informativne namene.

Vrednosti so informativne, individualni posvet z zdravnikom je zelo priporočljiv.

Pri glavobolu v napadih so preprosti analgetiki bolj slabo učinkoviti, ker ne delujejo dovolj hitro. Zdravniki pa so ugotovili, da je zelo učinkovito vdihavanje čistega kisika. Ublaži ga lahko tudi kratka kura s kortikosteroidi, metilsergidovim maleatom in litijevim karbonatom, prav tako nekateri zaviralci kalcijevih kanalov in vazokonstriktorji, ki jih uporabljamo za zdravljenje migrene.Alternativni načini

Večina alternativnih načinov zdravljenja se skuša lotiti osnovnega vzroka glavobola. Napetost in stres se pogosto kažeta z glavobolom, zato so tehnike sproščanja bistvo programov zdravljenja.Akupresura

1. Sinusni glavobol lahko olajšamo s pritiskom na točko Želodec 3.
Pred ogledalom postavite kazalca obeh rok na spodnji rob ličnih kosti, s konicama prstov neposredno pod zenicama. Močno pritiskajte eno minuto. Ponovite trikrat.

2. Pritisk na točko Glavna žila 24.5 lahko izboljša glavobol. Položite konico sredinca na vrh korena nosu med obrvi. Nežno pritiskajte dve minuti, dihajte globoko. Ponovite tri do petkrat, vsaj dvakrat dnevno. Za zmanjšanje napetosti vratnih mišic, ki je lahko povezana s tenzijskim glavobolom, poskusite pritisniti na točko Žolčnik 20. Konici sredincev položite v vdolbini na bazi lobanje približno pet centimetrov narazen na vsaki strani hrbtenice. Močno pritiskajte eno minuto.

Video vsebina: 7 akupresurnih mest za učinkovito samopomoč pri glavobolih.

3. Pritisk na točko Debelo črevo 4 v prostoru med palcem in kazalcem roke lahko olajša sinusni glavobol. S palcem in kazalcem desne roke eno minuto stiskajte točko na levi roki. Ponovite na desni roki. Če ste noseči, ne uporabljajte točke DČ 4.

4. Glavobol lahko olajša tudi pritisk na točko Jetra 3. Kazalca položite na hrbtišči obeh nog, konici prstov ob korenu palca med prvim in drugim prstom. Pritiskajte eno minuto, nato spustite. Ponovite dva do trikrat na dan.- lo hladna hrana lahko pospešijo ali sprožijo nastanek migrene.

Glavoboli v napadih so med vsemi najbolj zapleteni. Pri težkih kadilcih so pogostejši kot pri nekadilcih, v nekaterih primerih sta vpletena uživanje alkohola in določena hrana, vendar osnovni vzrok ni poznan.Aromaterapija

Naslednja zeliščna olja lahko pomagajo pri sproščanju in olajšajo bolečino tenzijskega glavobola in migrene. Omočite prste z eno ali dvema kapljicama eteričnega olja sivke (Lavandula officinalis), zmešanega s t.i. nosilnim oljem, npr. sončničnim oljem; nato s krožnimi gibi nežno masirajte senca; isto napravite v vdolbinah ob straneh oči, za ušesi in nad vratom.

Slika: zelišča, ki jih uporabite pri različnih tipih glavobolov, predvsem migren.

zelišča-pri-migreni-in-glavobolih

Pri sinusnem glavobolu poskusite isto tehniko, a z evkaliptusom (Eucalyptus globulus) ali zelenko (Gaultheria procumbens). Pri vseh oblikah glavobola lahko vdihujete mešanico sivke, rožmarina (Rosmarinus officinalis) in poprove mete (Mentha piperita). Olja lahko uporabite tudi za obkladke, ki jih položite na boleče predele, ali za kopel. Na ta način se mišice sprostijo in bolečina popusti.Kiropraktika

Nekatere tenzijske glavobole povzroča slaba drža, ki v mišicah ustvarja nepotrebno napetost. Kiropraktik lahko z manipulacijo in naravnavanjem hrbtenice in vratu napetost odstrani. V nekaterih raziskavah so dokazali, da ima manipulacija vratu manj stranskih učinkov in je dolgoročno bolj učinkovita kot konvencionalna uporaba zdravil.Zelišča

Najbolj široko priporočano zelišče za zdravljenje in preprečevanje migrene je bolhač (Chrysanthemum parthenium), ki zavira čezmerno izločanje nevrotransmiterja serotonina. Ko se v začetni fazi migrene krvne žile skrčijo, se sprosti serotonin; bolhač temu učinku nasprotuje in krvne žile razširi. Napad preprečite tako, da žvečite en list ali dva na dan, kar pa lahko povzroči razjede v ustih; namesto listov lahko uporabite kapsule po 125 mg. Za prekinitev akutnega napada vzemite takoj 3 do 4 kapsule, nato vsake štiri ure obnovitveniOPOZORILO!

Čeprav so sredstva proti bolečinam pri redni uporabi proti glavobolu lahko učinkovita, jih ne smemo jemati daljše obdobje posebej ne tistih, ki vsebujejo kofein ali kodein. Raziskave kažejo, da ima stalna uporaba sredstev proti bolečinam lahko ravno nasprotni učinek - pravzaprav povzroča glavobole, ali pa zavre delovanje drugih zdravil, ki jih npr. redno jemljete za preprečevanje napadov migrene. Odvisnost od sredstev proti bolečinam tudi zmanjšuje učinkovitost endorfinov, telesu lastnih snovi proti bolečinam, ter trajno spremeni bolečinske poti v možganih in hrbtenjači.odmerek; vendar ne več kot 12 kapsul na dan. Pri migrenah, ki nastanejo zaradi stresa, lahko pomaga kombinacija enakih delov gloga (Crataegus oxyacantha), lipe (Tilia spp), ušivca (Pedicularis canadensis), čeladnice (Scutellaria lateriflora) in brogovite (Viburnum opulus) v obliki čaja ali tinkture trikrat na dan.

Pri migreni, ki jo spremljata slabost in bruhanje, poskusite vzeti 500 mg posušenega ingverja (Zingiber officinale) z vodo takoj po začetku opozorilnih znakov, če imate pred začetkom glavobola avro; če je treba, ga lahko zaužijete vsaki 2 uri. Trije dnevni odmerki hidrastisa (Hydrastis canadensis) v obliki tinkture, čaja ali praška olajšajo bolečino pri sinusnem glavobolu.

Video vsebina: 11 rastlin za samopomoč pri glavobolih in migrenah.

Tenzijski glavobol se odzove na trikrat dnevno uživanje tinkture baldrijana (Valeriana officinalis) v kombinaciji s čeladnico in pasijonko (Passiflora incarnata). Glavoboli v napadih se hitro izboljšajo, če večkrat dnevno v nos nanesete mazilo, narejeno iz kajenske paprike (Capsicum frutescens). Isto mazilo je učinkovito tudi pri migreni, če ga nanesete na kožo. Ker je kajenska paprika pekoča in lahko povzroči boleče opekline, je najbolje, da zdravilo uporabljate pod zdravnikovim nadzorom.Homeopatija

Na voljo je velik izbor homeopatskih zdravil za zdravljenje različnih vrst glavobola. Pri utripajočem glavobolu na desni strani, ki se poslabša, če ležete, poskusite belladonno. Pri hudem in trgajočem glavobolu, ki je hujši ob gibanju, hrupu, svetlobi ali dotiku, poskusite bryonio. Za sinusno bolečino z gostim, zelenim izcedkom iz nosu lahko uporabite kalii bichromicum. Za zdravljenje migrene ali drugih kroničnih glavobolov se posvetujte s strokovnjakom za homeopatijo.Redna telesna vadba

Redna telesna vadba sprošča endorfine, telesu lastne snovi proti bolečinam. Telovadba tudi širi krvne žile, kar zveča prekrvitev in preprečuje krčenje žil na začetku napada migrene. Da v kali zatrete tenzijski glavobol, poskusite naslednje vaje, med katerimi globoko dihajte.Odpravite bolečino mentalno

Vaša domišljija je včasih lahko najboljše zdravilo za glavobol. Poskusite tehniko, ki temelji na lastni moči vašega razuma, da premaga bolečino. Pomaga, če vas partner z govorjenjem usmerja skozi to vajo, sčasoma pa jo boste lahko opravljali tudi sami.

Zaprite oči in si predstavljajte, da je glavobol tekočina, ki napolnjuje posodo določene velikosti bolj kot je boleč glavobol, večja naj bo posoda. Zdaj si predstavljajte, da prelivate svoj glavobol v malo manjšo posodo, a se ne bo nič tekočine razlilo. Nadaljujte prelivanje tekočine v vse manjše posode; počasi morate občutiti, kako se glavobol zmanjšuje.

Izvajajte vajo in mislite na kaj sproščajočega: sede globoko vdihnite in ob tem počasi nagnite glavo nazaj, dokler ne zagledate stropa (bodite previdni in ne nagibajte glave preveč nazaj, saj lahko to stisne vratno hrbtenico); izdihnite in glavo upognite naprej, dokler se brada ne dotakne prsi; dvakrat ponovite.

Vodite dnevnik glavobolov, tako boste lahko določili dejavnike, ki povzročajo določene težave.

Dnevnik naj vsebuje odgovore na 10 vprašanj:
1. Kdaj so se pri vas prvič začeli glavoboli?
2. Kako pogosto vas boli glava?
3. Ali pred nastankom glavobola občutite kakšne simptome?
4. Kje točno se nahaja bolečina?
5. Kako dolgo traja?
6. V katerem delu dneva se pojavljajo glavoboli?
7. Ali pred nastopom glavobola jeste določeno vrsto hrane?
8. Če ste ženska, v katerem delu mesečnega cikla se glavoboli pojavljajo?
9. Ali glavobole sprožijo fizikalni dejavniki ali dejavniki iz okolja, npr. vonj, hrup ali določeno vreme?
10. Katera beseda najbolj točno opiše obliko vašega glavobola: utripajoč, prebadajoč, oslep Ijujoč, tiščeč ...?Masaža

Masaža lahko prepreči glavobol, tako da zmanjša napetost v mišicah glave, vratu, ramen ali obraza. Poskusite 10-minutno samomasažo lasišča: oba sredinca položite na čelo ob lasni črti; z nežnimi pritiski ju počasi premikajte proti temenu; iste gibe ponovite ob lasni meji - razmikih 1 cm, dokler ne dosežete senc; nekaj minut krožite s prstoma na obeh straneh; nato pojdite s palcema ob lasni meji na bazo lobanje in masirajte obe strani lobanje navzgor proti temenu, dokler povsem ne sprostite napetosti.Medicina duha in telesa

Tehnike meditacije in postopnega sproščanja so učinkovite pri zmanjšanju stresa, ki lahko povzroča tenzijske glavobole. Tudi urjenje t i. bio feedbacka je koristno pri manjšanju stresa. Z metodo, imenovano termalni biofeedback, zdravimo tudi migrenske glavobole; pri tej metodi se naučite zvišati temperaturo vaših rok in nog. Okončine se ogrejejo zaradi razširitve krvnih žil, ki jih prehranjujejo - proces zmanjša nenormalno zoženje krvnih žil v lobanji, zato so napadi migrene manj pogosti, milejši in krajši.Prehrana

Med živili, povezanimi z migrenskim glavobolom, so čokolada, zreli siri, agrumi, mesni izdelki, ki vsebujejo natrijev nitrat ali živilski dodatek mononatrijev glutamat, ter rdeče vino. Dnevnik prehranjevanja vam lahko pomaga prepoznati hrano, ki jo morate izločiti.

Video vsebina: neprimerni tipi hrane ob migrenskih napadih, izogibajte se jih.

Magnezij razširja zožene krvne žile; prenizka koncentracija magnezija lahko vpliva na nastanek migrene ali glavobola v napadih. Preventivno lahko dodajamo 200 mg magnezija trikrat dnevno. Če vzamete od 30 do 200 mg niacina (vitamina B ) in niacinamida ob prvi slutnji bolečine, ostanejo žile razširjene. S tem se zmanjša začetna konstrikcijska faza migrene in napad se lahko prepreči.Osteopatija

Osteopati mislijo, da izvira bolečina pri glavobolu iz pritiska na živce in krvne žile in se lahko olajša z živčnomišično manipulacijo in masažo mehkih tkiv glave, vratu in zgornjega dela hrbta.Zdravljenje glavobola doma

 • napad migrene lahko ustavite, če položite takoj ob nastopu bolečine na čelo vrečko ledu ali zmrznjene zelenjave, ob tem pa noge namakate v vroči vodi.
 • Ob prvih znakih glavobola popijte tri kozarce zelo mrzle vode, nato pa se s hladnimi obkladki umaknite v temno, mirno sobo in zaspite (brez vzglavnika).
 • Vdihavanje čistega kisika iz jeklenke, ki jo imate blizu postelje, lahko zadrži nočne napade glavobola v napadih. Nujno se posvetujte z zdravnikom o tem, kako lahko uporabljate kisik.

Povezava med bruhanjem in migreno

Ali ste vedeli, da je migrena lahko povezana tudi s simptomi kot so: bruhanje in slabost?

Video vsebina: simptomi migrenskih napadov

Bruhanje

V prvem stolpcu poiščite svoj simptom, nato si preberite opise vodoravno.

SIMPTOMI BOLEZEN/TEŽAVA KAJ STORITI?  
       
Bruhanje, ki ga po vsem sodeč izzovejo posebne okoliščine, npr. dolga vožnja z avtomobilom ali stresno srečanje. Hiatusna hernija. Če je vzrok potovalna bolezen, se z zdravnikom posvetujte o preventivi z zdravili, npr. antiemetikih. ki jih vzamete, preden greste na pot. Če je vzrok tesnoba, poiščite sprostitveno tehniko — npr. jogo — ki se vam prilega, in jo redno uporabljajte. Glejte tudi Stres. Ingver (Zingiber officinale) v kapsulah lahko pomaga proti potovalni bolezni. Enako velja za akupresuro.
Majhna količina izbruhka, zgaga, težave s požiranjem, kratka sapa. Migrenski glavobol; lahko gre za meningitis. Obiščite zdravnika zaradi natančne diagnoze, Antacidi. ki so na voljo brez recepta, so pogosto prvi način obrambe pred zgago. pomaga lahko tudi izogibanje vsemu, kar draži želodec, npr. alkoholu, tobaku in kofeinu.  
Bruhanje, glavobol, slabost; simptomi se lahko poslabšajo, če je svetloba močna. Bolezen notranjega ušesa, morda Menierova bolezen. Če sumite, da imate meningitis, takoj pokličite svojega zdravnika ali številko 112. Proti migreni lahko pomagajo različni analgetiki (bodisi takšni, ki so v prosti prodaji, bodisi takšni, ki jih mora predpisati zdravnik). Meningitis zahteva nujno zdravniško
zdravljenje, simptome migrene pa je mogoče olajšati z različnimi alternativnimi načini. Zeliščarji za preprečevanje migrene pogosto priporočajo jemanje 125 mg bolhača (Chrysanthemum parthenium) v kapsuli enkrat na dan.
Bruhanje, ki sledi močni omotici, zaradi katere se vam zdi, da se vse okrog vas vrti; težavi lahko spremlja zvonjenje v ušesih. Gastroenteritis (imenovan tudi želodčna ali trebušna gripa). Obiščite zdravnika. Morda boste potrebovali antibiotike za ozdravitev ušesne okužbe.Če se danes pojdite k zdravniku. Morda boste za zdravljenje okužbe  
Driska, bruhanje, slabost in vročina, ki trajajo manj kot 48 ur in so se morda pojavile po uživanju težke, začinjene ali morebiti pokvarjene hrane, pitju čezmerne količine alkohola ali po zaužitju zdravila, ki ga niste še nikoli jemali. Ledvične okužbe. Počivajte, veliko pijte in uživajte lahko hrano.
Če so težave posledica bakterijske okužbe, boste morda potrebovali antibiotik.
Počivajte, veliko pijte in uživajte lahko hrano. Če so težave posledica bakterijske okužbe, boste morda potrebovali antibiotik.
Bruhanje, ki ga spremljajo vročina, bolečine v spodnjem delu trebuha in pogosto in/ali boleče odvajanje seča neprijetnega vonja. Zlatenica. Se danes pojdite k zdravniku. Morda boste za zdravljenje okužbe potrebovali antibiotik.Pojdite k zdravniku. Možnih vzrokov zlatenice je veliko in nekateri so resni. Če ste nagnjeni k ledvičnim okužbam, jih boste morda lahko držali v šahu s pitjem brusničnega soka. Obstajajo tudi brusnične kapsule.
Ponavljajoče se bruhanje, ki ga spremlja porumenelost kože, beločnic ali obojega.   Pojdite k zdravniku. Možnih vzrokov zlatenice je veliko in nekateri so resni.

Če imate rumeno kožo, beločnice pa so bele, je mogoče, da gre za karotinemijo. ne za zlatenico. Karotinemija je nenevarna posledica velike količine barvila karotina v telesu; povzroči jo lahko prehrana, v kateri je zelo veliko zelene listnate zelenjave, korenja in pomaranč.Slabost

Ali ste vedeli, da je migrena lahko povezana tudi s simptomi kot so: bruhanje in slabost?

V prvem stolpcu poiščite svoj simptom, nato si preberite opise vodoravno.

SIMPTOMI BOLEZEN/TEŽAVA KAJ STORITI?  
       
Slabost občutite po posebnem dogodku ali dražljaju, kot so vožnja na toboganu, neprijeten vonj in stresni dogodek. Tesnoba, potovalna bolezen, stres ali le naravna reakcija na neprijetno izkušnjo. Če vam je postalo slabo zaradi prizora, zvoka ali vonja, zaprite oči, zamašite ušesa in nos in se osredotočite na kaj prijetnega. Medicina duha in telesa, npr. meditacija, vam lahko pomaga zmanjšati stres.
Potovalno bolezen zmanjšajo kapsule ingverja (Zingiber officinale) in akupresurne zapestnice.
Pogosta pekoča bolečina v zgornjem
srednjem delu trebuha, po hranjenju ponavadi izgine; spremlja jo lahko slabost.
Gastritis; želodčna razjeda. Če so težave stalne ali se ponavljajo, obiščite zdravnika. Izogibajte se dražečim snovem, kot so alkohol, tobak in kofein. Težave lahko olajšate z antacidi. Zeliščni čaji iz kamilic (Matricaria recutita) ali melise (Melissa officinalis) olajšajo simptome.
Slabost; hud glavobol, lahko tudi bruhanje; simptomi se poslabšajo na močni svetlobi. Migrenski glavobol; lahko tudi
meningitis.
Če sumite na meningitis, takoj pokličite nujno medicinsko pomoč oz. 112.
Migrena se odzove na različne analgetike (v prosti prodaji ali na recept).
Migrena ima pogosto specifične sprožitelje, kot sta rdeče vino in čokolada. Glavobol najbolje obvladate tako, da te sprožitelje prepoznate in se jim izogibate.
Slabost med kemoterapijo pri zdravljenju raka. Pogosti stranski učinki zdravljenja raka. Posvetujte se s svojim zdravnikom o načinih obvladovanja teh simptomov. O vseh alternativnih načinih zdravljenja se posvetujte s svojim zdravnikom, preden jih poskusite. Predloge poiščite v geslu
Rak.
Nenadni napadi slabosti, bruhanja, hude vrtoglavice in bolečine v ušesih, včasih tudi zvonjenje ali šumenje v ušesih. Meniš rova bolezen. Posvetujte se z zdravnikom. Zdravljenje, ki zmanjša število napadov, vključuje: manjši vnos soli in dnevno jemanje predpisanih zdravil, ki preprečujejo nabiranje tekočine in vrtoglavico. Medicina duha in telesa, joga in masaža vas lahko naučijo obvladovati stres, ki sproži napade. Med napadom ne berite in se izogibajte močni svetlobi, da zmanjšate vrtoglavico.
Slabost, driska, bruhanje in vročina, ki trajajo manj kot 48 ur; pojavijo se lahko po uživanju mastne, začinjene ali pokvarjene hrane, po čezmernem pitju alkohola ali po jemanju zdravil, ki jih še niste jemali. Gastroenteritis (imenovan tudi želodčna ali črevesna gripa). Počivajte, pijte veliko tekočine in jejte lahko hrano. Če so želodčne težave posledica okužbe, včasih potrebujete antibiotik. Gastroenteritis povzročajo virusne ali bakterijske okužbe, zastrupitev s hrano, čezmerno pitje alkohola ali uživanje bogate hrane in nekatera zdravila (tudi antibiotiki).
Če sumite, da je vzrok težav predpisano zdravilo, se posvetujte z zdravnikom.
Slabost, ki traja en ali dva tedna, glavobol, utrujenost in oslabelost; včasih vneto žrelo, vročina, izpuščaj. Mononukleoza; škrlatinka, ki je lahko posledica gnojne angine. Posvetujte se z zdravnikom. Pri mononukleozi je potrebno mirovanje, k normalni dejavnosti se vračajte počasi. Skrlatinko je treba zdraviti
z antibiotiki.
Škrlatinka je bila včasih pogosta otroška bolezen, danes pa je redka.
  Žolčni kamni; okužba žolčnika,
v zgornjem delu trebuha in izžareva pod desno
Takoj obiščite zdravnika, da opredeli vaše stanje. Napade žolčnih kamnov je včasih treba takoj zdraviti. Potrebna je zdravniška oskrba,
konvencionalno zdravljenje pa lahko dopolnite z alternativnimi načini, npr. kitajskimi zelišči (ki raztapljajo žolčne kamne).
MeningitisSimptomi meningitisa

 • Vročina.
 • Hud glavobol.
 • Trd vrat, ramena ali hrbet.
 • Huda, prebadajoča bolečina zadaj v vratu, ob nagibu vratu naprej včasih po vsej hrbtenici. Bolnik ne prenaša močne svetlobe (fotofobija).
 • Izpuščaj kjerkoli po telesu — temno rdeče ali vijolične bunčice ali lise.
 • Omotičnost in zmedenost.
 • Bruhanje.
 • Krči in koma.
 • Pri dojenčkih: izbočene fontanele, tj. mehki deli lobanje.
 • Pri dojenčkih: slaboten, cvileč jok.

POSVETUJTE SE Z ZDRAVNIKOM, ČE:

 • opazite opisane simptome - posebej, če gre za kombinacijo hudega glavobola, trdega vratu in občutljivosti za svetlobo; takoj poiščite nujno medicinsko pomoč.
 • pri otroku opazite zgornje simptome; takoj poiščite nujno medicinsko pomoč.

Meningitis je okužba tankih open oz. mening, ki prekrivajo hrbtenjačo in možgane.

Skoraj vedno nastane kot zaplet bakterijske ali virusne okužbe drugje v telesu, npr. v ušesih, obnosnih votlinah ali zgornjih dihalih. Bakterijski meningitis je zelo huda bolezen, pri kateri je potrebna nujna zdravniška oskrba. Če zdravljenje ni hitro, se lahko v nekaj urah konča s smrtjo ali zapusti trajne nevrološke okvare. Virusni meningitis ponavadi poteka blažje; večina bolnikov okreva popolnoma brez posledic.

Video vsebina: Meningitis - vzroki, simptomi, diagnoza, zdravljenje in patologija

Okužba se začne z gripi podobnimi simpto­mi - vročino, glavobolom in bruhanjem - sledi vedno hujša omotičnost in huda bolečina v vra­tu, posebej ob upogibu glave naprej. Majhni otroci se na bolečino odzovejo tako, da nehote­no usločijo ves hrbet. Pri nekaterih vrstah menin­gitisa se pojavi temno rdeč ali vijoličast izpuščaj kjerkoli po telesu. Pri dojenčkih se zaradi otekli­ne mening izbočijo fontanele - mehki deli loba­nje. Meningitis se prenaša med ljudmi, ki živijo blizu skupaj - npr. v študentskih domovih.Bakterijski meningitis

Bakterije, ki vstopijo v krvni obtok in potujejo v možgane in hrbtenjačo lahko povzročijo akutni bakterijski meningitis. Lahko pa se pojavi tudi, ko bakterije neposredno vdrejo v predel možganskih ovojnic. To je lahko posledica okužbe ušes ali sinusov, zloma lobanje ali – redko – nekaterih tipov operacij.

Video vsebina:Zakaj je meningitis tako zelo nevaren?

Več sevov bakterij lahko povzroči akutni bakterijski meningitis, najpogosteje pa sledeči:

Streptococcus pneumoniae (pnevmokok). Ta bakterija je najpogostejši povzročitelj bakterijskega meningitisa pri dojenčkih, majhnih otrocih in odraslih v Združenih državah. Pogosteje pa povzroča tudi pljučnico ali okužbe ušes oziroma sinusov. Cepivo lahko pomaga preprečiti to okužbo.

Neisseria meningitidis (meningokok). Ta bakterija je še en vodilni povzročitelj bakterijskega meningitisa. Te bakterije običajno povzročijo okužbo zgornjih dihal, vendar lahko povzročijo meningokokni meningitis, ko vstopijo v krvni obtok. To je zelo nalezljiva okužba, ki prizadene predvsem najstnike in mlajše odrasle. Lahko povzroči lokalne epidemije v študentskih domovih, internatih in vojaških bazah. Cepivo lahko pomaga preprečiti okužbo. Tudi če je oseba cepljena, mora vsak, ki je bil v tesnem stiku z osebo z meningokoknim meningitisom, prejeti peroralni antibiotik za preprečevanje bolezni.

Haemophilus influenzae (hemofilus). Bakterija Haemophilus influenzae tipa b (Hib) je bila nekoč glavni povzročitelj bakterijskega meningitisa pri otrocih. Toda nova cepiva proti Hib so močno zmanjšala število primerov te vrste meningitisa.

Listeria monocytogenes (listerija). Te bakterije lahko najdemo v nepasteriziranih sirih, hrenovkah in mesu. Najbolj dovzetne za okužbo so nosečnice, novorojenčki, starejši odrasli in ljudje z oslabljenim imunskim sistemom. Listerija lahko prehaja placento, okužbe v pozni nosečnosti pa so lahko usodne za otroka.Virusni meningitis

Virusni meningitis je običajno blag in pogosto izgine sam od sebe. Večino primerov v Združenih državah povzroča skupina virusov, znanih kot enterovirusi, ki so najpogostejši pozno poleti in zgodaj jeseni.

Video vsebina: pogosti vzroki virusnega meningitisa.

Virusi, kot so virus herpes simplex, HIV, virus mumpsa, virus Zahodnega Nila in drugi, lahko povzročijo tudi virusni meningitis.Kronični meningitis

Počasi rastoči organizmi (kot so glive in Mycobacterium tuberculosis), ki vdrejo v membrane in tekočino, ki obdaja možgane, povzročajo kronični meningitis.

Video vsebina: Več o kroničnem meningitisu

Kronični meningitis se razvija dva tedna ali več. Znaki in simptomi kroničnega meningitisa - glavobol, zvišana telesna temperatura, bruhanje in duševna motnost - so podobni tistim pri akutnem meningitisu.Glivični meningitis

Glivični meningitis je v Združenih državah razmeroma redek. Lahko posnema akutni bakterijski meningitis. Pogosto se okuži z vdihavanjem glivičnih spor, ki jih lahko najdemo v zemlji, razpadajočem lesu in ptičjih iztrebkih. Glivični meningitis ni nalezljiv od osebe do osebe.

Video vsebina: Več o glivičnem meningitisu

Kriptokokni meningitis je pogosta glivična oblika bolezni, ki prizadene ljudi z imunskimi pomanjkljivostmi, kot je AIDS. Je smrtno nevarno, če se ne zdravi s protiglivičnimi zdravili. Tudi ob zdravljenju se lahko glivični meningitis ponovi.Parazitski meningitis

Paraziti lahko povzročijo redko vrsto meningitisa, imenovano eozinofilni meningitis. Parazitski meningitis lahko povzroči tudi okužba s trakuljo v možganih (cisticerkoza) ali cerebralna malarija. Amebni meningitis je redka vrsta, ki se včasih okuži med plavanjem v sladki vodi in lahko hitro postane smrtno nevarna. Glavni paraziti, ki povzročajo meningitis, običajno okužijo živali. Ljudje se običajno okužimo z uživanjem živil, okuženih s temi paraziti. Parazitski meningitis se ne prenaša med ljudmi.

Drugi vzroki meningitisa

Meningitis je lahko tudi posledica neinfekcijskih vzrokov, kot so kemične reakcije, alergije na zdravila, nekatere vrste raka in vnetne bolezni, kot je sarkoidoza.Dejavniki tveganja

Dejavniki tveganja za meningitis vključujejo:

Neudeleževanje cepljenja - tveganje se poveča za vse, ki niso opravili priporočenega urnika cepljenja otrok ali odraslih.

Starost - večina primerov virusnega meningitisa se pojavi pri otrocih, mlajših od 5 let. Bakterijski meningitis je pogost pri mlajših od 20 let.

Življenje v skupnosti - študenti, ki živijo v študentskih domovih, osebje v vojaških bazah ter otroci v internatih in otroških ustanovah so izpostavljeni večjemu tveganju za meningokokni meningitis. To je verjetno zato, ker se bakterija širi kapljično preko dihalnih poti in se hitro širi skozi velike skupine ljudi.

Nosečnost - nosečnost poveča tveganje za listeriozo – okužbo, ki jo povzroča bakterija listeria, ki lahko povzroči tudi meningitis. Listerioza poveča tveganje za spontani splav, mrtvorojenost in prezgodnji porod.

Oslabljen imunski sistem - AIDS, alkoholizem, sladkorna bolezen, uporaba zdravil za zaviranje imunskega odziva in drugi dejavniki, ki vplivajo na vaš imunski sistem, prav tako povzročijo, da ste bolj dovzetni za meningitis.

Video vsebina: dejavniki tveganja pri meningitisu.

Tudi odstranitev vranice poveča tveganje za okužbo - vsakdo brez vranice se mora cepiti, da zmanjša tveganje okužbe.Zapleti ob okužbi

Zapleti meningitisa so lahko hudi. Dlje kot imate vi ali vaš otrok bolezen brez zdravljenja, večje je tveganje za napade in trajne nevrološke okvare, vključno z:

 • izguba sluha
 • težave s spominom
 • učne težave
 • možganske poškodbe
 • težave s hojo
 • epileptični napadi
 • odpoved ledvic
 • šok
 • smrt

S takojšnjim zdravljenjem si lahko celo ljudje s hudim meningitisom dobro opomorejo.Preprečevanje

Običajne se lahko bakterije ali virusi, ki povzročijo meningitis, širijo s kašljanjem, kihanjem, poljubljanjem ali souporabo jedilnih pripomočkov, zobne ščetke ali cigaret.

higiena-in-zaščita-meningitis

Ti koraki lahko pomagajo preprečiti tovrstni meningitis:

 • Umivajte si roke. Skrbno umivanje rok pomaga preprečiti širjenje mikrobov. Naučite otroke, naj si pogosto umivajo roke, še posebej pred jedjo in po uporabi stranišča, preživljanju časa na javnem mestu z veliko ljudi ali božanju živali. Pokažite jim, kako naj si temeljito umijejo in izperejo roke.
 • Upoštevajte dobro higieno. Ne delite pijač, hrane, slamic, jedilnih pripomočkov, balzamov za ustnice ali zobnih ščetk z nikomer. Naučite otroke in najstnike, naj se tudi teh predmetov izogibajo skupni rabi.
 • Skrbite za zdravje. Ohranite svoj imunski sistem, poskrbite za dovolj počitka, redno vadbo in zdravo prehrano z veliko svežega sadja, zelenjave in presnih jedrc.
 • Pokrijte si usta ob kašlju. Ko morate zakašljati ali kihniti, si obvezno pokrijte usta in nos.
 • Če ste noseči, pazite na hrano. Zmanjšajte tveganje za listeriozo s kuhanjem mesa, vključno s hrenovkami in mesnimi delikatesami, na 74 stopinj C. Izogibajte se sirom iz nepasteriziranega mleka. Izberite sire, na katerih je jasno označeno, da so izdelani iz pasteriziranega mleka.VZROKI

Bakterijski meningitis lahko povzročajo mnoge bakterije. Med najpogostejšimi povzročitelji so tri vrste bakterij: Hemophilus influenzae tip B, Neisseria meningitidis (meningokok) in Strepto­coccus pneumoniae (pnevmokok). Pri zdravih ljudeh so lahko te bakterije neškodljivo naseljene v nosno-žrelnem prostoru ali drugje v telesu, med ljudmi se širijo s kihanjem ali kašljanjem. Raziskave kažejo, da smo ljudje po preboleli gri­pi bolj občutljivi za bakterijski meningitis, ker bakterije skozi otečeno nosno sluznico lažje vstopajo v notranjost telesa.

Virusni meningitis je pri nas zelo pogosto po­sledica okužbe z virusom, ki ga prenašajo klopi. Sicer lahko to bolezen povzročajo mnogi virusi, mdr. nekateri, ki povzročajo drisko. Meningitis lahko povzročajo tudi glive; najpogostejši je kriptokok, ki ga najdemo v iztrebkih golobov. Gli­vični meningitis se pri zdravih ljudeh pojavi le izjemoma, ni pa redek pri ljudeh, okuženih s HIV, virusom človeške imunske pomanjkljivosti, ki povzroča aids.DIAGNOSTIČNI POSTOPKI

Zdravnik potrdi diagnozo meningitisa z lumbalno punkcijo. Opravi jo v bolnišnici v lokalni ane­steziji; postopek je malo boleč. Z iglo prebo­de prostor med dvema vretencema in izvleče majhen vzorec likvorja (tekočine, ki obdaja hrb­tenjačo). Tekočina je normalno prozorna; če je motna ali vsebuje gnojne celice, zdravnik posu­mi na meningitis. Z nadaljnjo preiskavo likvorja v laboratoriju določijo, kateri mikroorganizem ga povzroča.

Vzamejo lahko tudi vzorce krvi, seča in izced­ka iz nosu ali ušesa, ker bolezen tako hitro na­preduje, začnejo z zdravljenjem takoj, še preden so znani rezultati preiskav.ZDRAVLJENJE

Meningitis, predvsem bakterijski, ogroža življe­nje. Nujno in takoj ga mora zdraviti zdravnik konvencionalne medicme. Takoj, ko opazite prve simptome, poiščite nujno medicinsko pomoč.Cepljenje

Nekatere oblike bakterijskega meningitisa je mogoče preprečiti z naslednjimi cepljenji:Cepivo proti Haemophilus influenzae tipa b (Hib). Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) in Center za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC) priporočata to cepivo za otroke, ki se začnejo pri starosti približno 2 mesecev. Cepivo je priporočljivo tudi za nekatere odrasle, vključno s tistimi, ki imajo anemijo srpastih celic ali aidsom, in tistimi, ki nimajo vranice.Pnevmokokno konjugirano cepivo (PCV13). To cepivo je tudi del rutinskega programa cepljenja, ki ga priporočata SZO in CDC za otroke, mlajše od 2 let. Dodatni odmerki so priporočljivi za otroke, stare od 2 do 5 let, pri katerih obstaja veliko tveganje za pnevmokokno okužbo, vključno z otroki, ki imajo kronično srčno ali pljučno bolezen ali raka.

celjenje-meningitisPnevmokokno polisaharidno cepivo (PPSV23). Starejši otroci in odrasli, ki potrebujejo zaščito pred pnevmokoknimi bakterijami, lahko prejmejo to cepivo. CDC priporoča cepivo PPSV23 za vse odrasle, starejše od 65 let; za mlajše odrasle in otroke, stare 2 leti in več, ki imajo šibek imunski sistem ali kronične bolezni, kot so bolezni srca, sladkorna bolezen ali anemija srpastih celic; in za vse, ki nimajo vranice.Meningokokno konjugirano cepivo. CDC priporoča, da se otrokom, starim od 11 do 12 let, da en odmerek, poživitveni odmerek pa dobi pri 16. letu starosti. Če je cepivo prvič dano med 13. in 15. letom, se poživitveni odmerek priporoča med 16. in 18. letom. cepljenje se daje pri starosti 16 let ali več, poživitveni odmerek ni potreben.

To cepivo se lahko daje tudi otrokom, starim od 2 mesecev do 10 let, pri katerih obstaja veliko tveganje za bakterijski meningitis ali ki so bili izpostavljeni nekomu s to boleznijo. Uporablja se tudi za cepljenje zdravih, vendar predhodno necepljenih ljudi, ki so bili izpostavljeni v izbruhih.KONVENCIONALNA MEDICINA

Če imate meningitis, vas bodo sprejeli v bolni­šnico in boste tam ostali, dokler ne bo okužba popolnoma ozdravljena - lahko tudi dva tedna. Če imate bakterijski meningitis, boste prejemali visoke odmerke antibiotikov, včasih intravensko. Za zdravljenje meningitisa najpogosteje uporab­ljajo vrsto antibiotikov, imenovano cefalosporini. Pri virusnem meningitisu antibiotiki niso učinko­viti, zdravljenje je sestavljeno le iz intravenskih tekočin in počitka.

Meningitis je nalezljiv, zato vas bodo vsaj za 48 ur namestili v izolirano sobo. Če ste preob­čutljivi za svetlobo, vam lahko sobo zatemnijo. Dobivali boste mnogo tekočin, za znižanje vroči­ne in olajšanje bolečin pa acetilsalicilno kislino.

Včasih morajo zdravniki drenirati (izprazniti) okuženi sinus ali mastoid (predel kosti za uše­som), da preprečijo ponovno okužbo mening.

Če imate meningokokni meningitis, lahko zdravnik ljudem, s katerimi imate tesne stike predpiše preventivno antibiotično zdravljenje. Kadar izbruhne epidemija meningokoknega me­ningitisa, večjim skupinam svetujejo cepljenje, prav tako ljudem, ki potujejo v predele sveta, kjer je razširjen meningokokni meningitis, npr. v subsaharsko Afriko.ALTERNATIVNI NAČINI

Meningitis je hitro napredujoča, življenjsko ne­varna bolezen, zato se lahko za alternativne na­čine zdravljenja odločite šele, ko ste že prejeli nujno medicinsko pomoč. Alternativna zdravila pomagajo vašemu telesu pri okrevanju in pri izgradnji odpornosti proti ponovni okužbi. Po­svetujte se s homeopatom o konstitucijskih zdravilih ali z zdravnikom kitajske medicine, ki vam lahko svetuje akupunkturo, akupresuro ali kombinacijo kitajskih zelišč za krepitev imun­skega sistema. Tudi kiropraktik ali osteopat vam lahko predpišeta zdravljenje za okrepitev telesa.PREHRANA

Če hočete ohraniti zdrav imunski sistem in pre­prečiti ponovne okužbe, ki bi lahko povzročile meningitis, uživajte prehrano z malo maščoba­mi, mnogo vlakninami in koristnimi hranili; iz­ogibajte se sladkorju in predelani hrani. Koristijo vam lahko dodatki vitaminov, jemljite vitamin A (od 2500 do 10000 IE enkrat na dan), vitamine kompleksa B (500 mg trikrat na dan) in vitamin C (od 500 do 2000 mg enkrat na dan).Vprašanja in odgovori

Kaj je glavni vzrok migrene?[1]

Natančen vzrok za migrene ni znan, domnevajo pa, da je posledica nenormalne možganske aktivnosti, ki začasno vpliva na živčne signale, kemikalije in krvne žile v možganih.Kako naj vem, da gre za migreno?[2]

Gre za bolečino običajno na eni strani glave, pogosto pa na obeh straneh - bolečina, ki utripa ali pulzira. Ob enem se v primeru migrene soočite z občutljivostjo na svetlobo, zvok in včasih vonj in dotik, pojavi se lahko tudi slabost in bruhanje.Kako ustaviti migreno?

Vroči obkladki in grelne blazine lahko sprostijo napete mišice, tople prhe ali kopeli imajo lahko podoben učinek. Popijte pijačo s kofeinom - v majhnih količinah lahko sam kofein ublaži migrensko bolečino v zgodnjih fazah ali poveča učinke paracetamola in aspirina na zmanjšanje bolečine.Kako dolgo lahko traja migrena?[3]

Glavobolni del napada lahko traja od štiri ure do tri dni. Celoten migrenski napad – vključno s preddromom, avro, glavobolom in postdromom – lahko traja od malo več kot en dan do nekaj več kot en teden v najdlje trajajočih primerin, čeprav tako dolgo trajajoča migrena ni tipična.Ali je migrena resen problem?

Migrene lahko resno vplivajo na kakovost vašega življenja in vam onemogočijo opravljanje običajnih vsakodnevnih dejavnosti. Nekateri ljudje ob migrenskem napadu ugotovijo, da morajo ostati v postelji več dni. Toda na voljo so številna učinkovita zdravljenja za zmanjšanje simptomov in preprečevanje nadaljnjih napadov.Ali lahko migrene povzročijo smrt?

Migrenski glavoboli verjetno ne bodo neposredno povzročili smrti ali poškodbe možganov. Vendar pa lahko pri ljudeh, ki imajo migreno z avro, obstaja povečano tveganje za srčno-žilne dogodke z migreno in povečano tveganje za možgansko kap.Kako boleča je migrena?

Migrena je običajno močan udarjajoč glavobol, ki lahko traja več ur ali celo dni. Razbijajoča ali utripajoča bolečina se običajno začne na čelu, ob strani glave ali okoli oči. Glavobol se postopoma poslabša. Zdi se, da vsako gibanje, aktivnost, močna svetloba ali glasen hrup še bolj boli.Kaj se zgodi med migreno?

Med migreno se zgoraj našteti dražljaji čutijo kot popoln in zelo neprijeten napad. Rezultat: možgani se prekomerno odzovejo, njihov sistem (napačno) sproži še vse nadaljnje postopke - kot denimo: spremembo pretoka krvi v možgane, kar posledično vpliva na možganske živce in povzroči prekomerno bolečino.Kaj je tiha migrena?

Če imate tiho migreno, to pomeni, da imate katerega od tipičnih migrenskih simptomov razen enega: bolečine. Zdravnik vam bo morda predlagal zdravila ali pripomočke, ki lahko odpravijo to težavo. Pomagate si lahko tudi tako, da se izognete sprožilcem migrene.Katera hrana pomaga pri migrenah?

 • Špinača bi lahko pomagala odpraviti migrene. Ta temno listnata zelena zelenjava je še posebej bogata z magnezijem. ...
 • Ohrovt bi lahko pomagal pri migrenah - podobno velja tudi za sledeča hranila:
 • Ogrčica, gorčica in zelena repa
 • mandlji
 • Avokado
 • Temna čokolada
 • Mastne ribe
 • Lanena semena.Katera hrana povzroča migrene?

Nekatera običajna sprožilna živila so sledeča:

 • pekovski izdelki s kvasom, kot so kruh iz kislega testa, pecivo, krofi in kavna torta.
 • Čokolada.
 • Kultivirani mlečni izdelki (kot sta jogurt in kefir)
 • Sadje ali sokovi, kot so citrusi, suho sadje, banane, maline, rdeče slive, papaja, pasijonka, fige, datlji in avokado.Ali je dobro spati, ko imate migreno?

Spanje v migreni

Prekomerna zaspanost je lahko del napovedne faze pred napadom migrene ali simptom po napadu. Spanje je lahko zelo koristno tudi med napadom migrene in lahko pogosto pomaga ustaviti napad, zlasti pri otrocih.Ali lahko stres povzroči migrene?

Glavoboli se pogosteje pojavijo, ko ste pod stresom. Stres je pogost sprožilec tenzijskih glavobolov in migrene ter lahko sproži druge vrste glavobolov ali jih še celo poslabša.Kje se nahaja migrenska bolečina?

Migrena je glavobol, ki lahko povzroči hudo utripajočo bolečino ali utripajoč občutek, običajno na eni strani glave. Napadi migrene lahko trajajo ure ali celo dneve, bolečina pa je lahko tako huda, da ovira vsakodnevne dejavnosti.Ali so migrene majhne kapi?

Migreno lahko včasih zamenjamo za možgansko kap, ki jo povzroči krvavitev v možganih, imenovana subarahnoidna krvavitev (SAH), za katero je pogosto značilen nenaden, zelo hud glavobol. Za razliko od SAH je migrenski glavobol običajno enostranski in utripajoč, pojavlja se počasi in traja krajši čas.Kaj pa, če migrene ne zdravimo?

Če se ne zdravi, bo glavobol postal zmeren do hud. Bolečina se lahko seli z ene strani glave na drugo ali pa zajame sprednji del glave, zadnji del glave ali občutek, kot da prizadene celotno glavo.Ali lahko migrena povzroči možganski tumor?

Če imate hude migrene ali jih imate pogosto, je povsem nepotrebno, da bi vas skrbelo. Raziskave nakazujejo, da ni dokazov, da migrene povzročajo možganske tumorje.Kateri so najhitrejši načini za olajšanje migrenskega napada?

 • Poskusite hladno oblogo.
 • Uporabite grelno blazino ali vroč obkladek.
 • Zmanjšajte pritisk na glavo.
 • Zatemnite luči.
 • Poskusite ne žvečiti.
 • Hidrirajte svoj organizem
 • spijte kavo in tako zaužijte kofein.
 • sprostite seAli lahko migrene povzročijo poškodbe možganov?

Raziskave nakazujejo, da je odgovor pritrdilen. Migrene lahko povzročijo lezije, ki so področja poškodb možganov.Katere so štiri stopnje migrene?

Štiri stopnje migrene so prodromna faza, stopnja avre, stopnja napada in postdromna stopnja. Vsi z migreno ne bodo imeli vseh štirih stopenj.Kakšna pijača pomaga pri glavobolih?

  • kava
  • zeleni čaj.
  • čaj iz mrzlice.

Video vsebina: 10 preprostih pijač ob migrenskih in drugih glavobolih.

 • metin čaj.
 • ingverjev čaj.
 • zeleni smutiji.
 • voda
 • voda s sadjem.Kako se znebiti glavobola v 10 sekundah?

Začnite tako, da boleče področje stisnete s palcem in kazalcem nasprotne roke in sicer trdno, vendar ne boleče – za 10 sekund.

Če želite uporabiti te točke pritiska za zdravljenje glavobolov:

 • z obema kazalcema močno pritisnite obe točki hkrati.
 • zadržite 10 sekund.
 • spustite in ponovite.Katero sadje je najboljša rešitev za migreno?

Banane so odlična izbira za glavobole, ker zagotavljajo odmerek kalija, magnezija, vitaminov B in kompleksnih ogljikovih hidratov, ki vsi prispevajo k zmanjšanju glavobola. Če je glavobol posledica dehidracije, se lahko sadje z visoko vsebnostjo vode bori proti tej neprijetnosti.Je kava dobra za migreno?

Ko vas boli glava, želite hitro olajšanje. Ne glede na to, ali gre za navaden tenzijski glavobol ali migreno, kofein lahko učinkovito pomaga. Zato je kofein med drugim tudi sestavina številnih priljubljenih zdravil proti bolečinam. Dodatek kofeina jih lahko naredi za kar 40 % bolj učinkovite.Ali lahko dehidracija povzroči migrene?

Dehidracija lahko sproži (povzroči) migrenski glavobol. Če imate migrene, je nujno, da pijete veliko vode. Če ostanete hidrirani, lahko prav na ta način preprečite napad migrene.Ali lahko pomanjkanje spanja povzroči migrene?

Nezadostne količine spanja ali slabe spalne navade lahko sprožijo migrene ali povzročijo, da občasne migrene postanejo pogoste. Nove raziskave v zadnjem času pomagajo razložiti biološke povezave med spanjem in glavobolom.Kdaj naj me migrena skrbi?

Naslednji simptomi glavobola pomenijo, da morate takoj poiskati zdravniško pomoč: Nenaden, nov, hud glavobol, ki ga spremlja: šibkost, omotica, nenadna izguba ravnotežja ali padec, otrplost ali mravljinčenje ali nezmožnost premikanja telesa, težave z govorom, zmedenost, epileptični napadi, spremembe osebnosti ali neprimerno vedenje.Ali se migrene pojavijo nenadoma?

Migrenske glavobole, ki se pojavijo nenadoma, včasih imenujemo hitre migrene in pri približno 20 % ljudi jih spremlja avra, v kateri je začasna otrplost, spremembe vida in pri manjšem številu ljudi šibkost.Ali lahko bruhanje ublaži migreno?

Živec vagus je del parasimpatičnega živčnega sistema, ki prav tako igra vlogo pri bruhanju. Bruhanje lahko vpliva na vagusni živec na način, da lajša bolečino. Stimulacija vagusnega živca lahko povzroči bruhanje in lahko tudi ublaži bolečino migrenskega glavobola.Viri in reference

Vir: Družinski zdravstveni vodnik. Konvencionalno in alternativno zdravljenje, Dr. Jajo Lajovic, Založba Mladinska knjiga

1. Causes - Migraine: https://www.nhs.uk/conditions/migraine/causes/

2. What’s the Difference Between Migraine and Headaches? - https://www.healthline.com/health/migraine/migraine-vs-headache

3. Migraine - https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/migraine-headache/symptoms-causes/syc-20360201Strokovna podpora in verodostojnost zapisanega

Vsebina in opis na tej strani je pod nadzorom farmacevtov in ostalih strokovnih sodelavcev.

Posodabljanje zapisov na strani je pod nadzorom: Lukanc Tomaž & Lukanc Maja mag. farm. Strokovni pregled informacij na strani: Lukanc Maja mag. farm. & Lukanc Tanja mag. farm.

V kolikor želite prijaviti napako ali nedoslednost na strani, ki ste jo morebiti opazili, lahko to naredite s klikom na ta link.

Kontaktni podatki (Contact)

Moja lekarna d.o.o.

Grajski trg 41,
8360 Žužemberk

Telefonska številka: 040 474 672 (klici iz tujine: 0038640 474 672)

Več informacij: Kontaktni podatki

Elektronska pošta (e-mail)

Na voljo so sledeči kontaktni maili

in tudi:

O nas (About Us)

Več o naši organizaciji, sodelavcih in zunanjih strokovnjakih je na voljo na sledeči povezavi: O nas in o naši lekarni

Zaposleni (Organization Schema)

Na povezavi so na voljo informacije o naših zaposlenih: Zaposleni podjetja Moja lekarna d.o.o.

Pogoji sodelovanja (Terms of Service) 

Splošni pogoji poslovanja in sodelovanja z nami so na voljo na sledeči povezavi: Pogoji poslovanja

Informacija o piškotkih (Cookie Policy) 

O hranjenju piškotkov je več informacij na voljo na sledeči povezavi: Piškotki

Politika zasebnosti (Privacy Policy)

Na povezavi je na voljo več informacij s področja varovanja osebnih podatkov, ki se izvaja pri nas. Več si preberite na sledeči povezavi: Politika zasebnosti

Pomoč uporabnikom (Customer Service Page)

Spodaj so na voljo rubrike, ki so namenjene vam uporabnikom za lažje delo s spletno stranjo. 
Nudimo vam sledeče kategorije pomoči:

Socialni mediji (Social Media Links)

Predstavljamo se na sledečih socialnih medijih:

https://www.instagram.com/spletna_lekarna/

https://twitter.com/spletnalekarna

https://www.facebook.com/spletna.lekarna

https://www.linkedin.com/in/moja-lekarna-86015927/

Pravica potrošnika o odstopu od pogodbe (Return Policy)

Več o pravicah potrošnikov je zapisano na sledeči povezavi: Pravice potrošnikov

Plačilne opcije (Payment options)

Na moja-lekarna.com so na voljo sledeči plačilni načini:

 • Plačilo po povzetju (dostava s kurirjem ali osebni prevzem v poslovalnici),
 • Plačilo po predračunu,
 • PayPal plačilo,
 • GoCrypto kripto plačila,
 • mBills plačila,
 • bančne kartice (mastercard, maestro, Visa) in
 • Valu/Valu Moneta plačila

Avtorske pravice (CopyRights)

Več o avtorskih pravicah je na voljo na sledeči povezavi: Avtorske pravice

Komentirajte

Prijava na e-novice

Spremljajte naše e-novice in bodite obveščeni o ugodnostih in promocijskih bonih, s katerimi lahko prihranite.