Moker ali produktiven kašelj

sreda, 05 oktober 2016

Kašelj se pri običajnih zimskih obolenjih pojavi proti koncu trajanja bolezni, a mnogokrat traja najdlje. Če traja do tri tedne, govorimo o kratkotrajnem kašlju. Običajno se najprej pojavi suh in dražeč, nato pa moker ali produktiven kašelj. Kroničen kašelj pa traja več kot osem tednov.


Kašelj predstavlja zaščitni mehanizem, s katerim dihala odstranjujejo izločke in dražeče snovi. Normalno lahko človek v budnem stanju zakašlja enkrat do dvakrat na uro, da se dihala očistijo. Pogostejši in dolgotrajnejši kašelj pa je lahko znak bolezni in je lahko moteč ter obremenjujoč.

ZAKAJ PRIDE DO KAŠLJA?

Najpogosteje kratkotrajni kašelj povzročajo akutne okužbe dihal. Zaradi prekomerne vzdraženosti dihalnih poti, lahko kašelj še nekaj časa vztraja tudi po ozdravitvi okužbe. Kašelj je značilen tudi za kronične okužbe dihal, pri kroničnem vnetju nosnih in obnosnih votlin z zatekanjem sluzi v žrelo (angl. post-nasal drip) ter pri kroničnem bronhitisu. Kašelj lahko povzroča astma ali pa zatekanje želodčne kisline v požiralnik. Lahko nastane pri boleznih pljučnega tkiva, pri raku pljuč ali tujku v dihalih ali pa ga povzroča popuščanje srca ali jemanje nekaterih zdravil iz skupine ACE-zaviralcev in blokatorjev. Pogost vzrok kroničnega kašlja je kajenje; značilno je »jutranje čiščenje dihal« s kašljem, ki ga kadilci ne jemljejo kot bolezensko stanje. Kašelj lahko povzročajo tudi bolezni v žrelu, grlu, preponi, osrčniku ali pljučni mreni. Lahko pa je tudi psihogenega izvora.

KDAJ IN KAKO SE LAHKO KAŠELJ SAMOZDRAVI?

Pri kratkotrajnem kašlju (manj kot 3 tedne), ki je posledica virusne okužbe dihal, je primerno simptomatsko zdravljenje.

PITJE VEČJIH KOLIČIN TOPLIH NAPITKOV

S tem se preprečuje izsušenost sluznic, ki upočasnjuje zdravljenje. Toplota iz napitkov se preko požiralnika prenese na sapnik in s tem pomaga k hitrejši obnovi sluznice, ki so jo poškodovali mikrobi.

REDNO ČIŠČENJE NOSNE VOTLINE S FIZIOLOŠKO RAZTOPINO VEČKRAT NA DAN
Krajši čas (nekaj dni) se lahko uporabljajo nosni dekongestivi, za zmanjšanje otekline nosne sluznice, zmanjšanje izločanja sluzi in zatekanja le-te v grlo.

IZOGIBANJE KAJENJU IN GIBANJU V ONESNAŽENEM OZRAČJU

PRODUKTIVEN KAŠELJ – ZAKAJ JE POMEMBNO ZDRAVLJENJE Z MUKOLITIKI?

Če je kašelj produktiven, njegovo zaviranje ni priporočljivo. Za virusne ali alergijske bolezni je značilen svetel ali bel izmeček. Pri bakterijskih okužbah pa je izmeček rumeno-zelen ali rjav. Preveliko nastajanje sluzi v dihalnih poteh je dejavnik tveganja za napredovanje bolezni, še posebej pri bolnikih s kroničnimi vnetnimi boleznimi dihal.

Prekomerno nastalo sluz skuša naše telo s kašljanjem odstraniti. Če je ta dovolj tekoča, to ne predstavlja težave. Pomagajo lahko tudi preparati za lažje izkašljevanje. Zaradi oslabljenega refleksa kašlja ali premalo tekoče (oz. preveč viskozne) sestave sluzi lahko le-ta začne v pljučih zastajati. Pride lahko do zmanjšanja delovanja pljuč in zvečanja tveganja za nastanek dodatnih okužb dihal, saj je sluz dobro gojišče za mikrobe. Zato je pomembno, da sluz iz dihalnih poti čim hitreje odstranimo.

Strokovna podpora in verodostojnost zapisanega

Vsebina in opis na tej strani je pod nadzorom farmacevtov in ostalih strokovnih sodelavcev.

Posodabljanje zapisov na strani je pod nadzorom: Lukanc Tomaž & Lukanc Maja mag. farm. Strokovni pregled informacij na strani: Lukanc Maja mag. farm. & Lukanc Tanja mag. farm.

V kolikor želite prijaviti napako ali nedoslednost na strani, ki ste jo morebiti opazili, lahko to naredite s klikom na ta link.

Komentirajte

Prijava na e-novice

Spremljajte naše e-novice in bodite obveščeni o ugodnostih in promocijskih bonih, s katerimi lahko prihranite.