Naravna pomoč pri atopijskim dermatitisuAtopijski dermatitis je pogosta kronična kožna bolezen, ki prizadene odrasle, otroke in dojenčke. Prizadene okoli 5 odstotkov odraslih in kar 10 do 20 odstotkov dojenčkov in otrok. Značilni znaki tega pogostega kožnega pojava so rdeči izpuščaji na koži, predeli suhih zaplat, srbečica in razdražena koža.

Pri atopijskem dermatitisu je značilno, da se menjata akutna faza, ko se pojavijo izbruhi in razdraženost ter neakutna faza, ki je brez izraženih simptomov. Pomembno je, da v obdobju brez izraženih simptomov zaščitite kožo in podaljšate obdobje med dvema akutnima fazama. Osnovna pravila za nego atopijskega dermatitisa vam bodo pomagala, da kožo ohranite čim bolj zdravo in okrepite njene naravne zaščitne funkcije.

5 pravil za nego atopijskega dermatitisa

1.    Kopeli in tuširanje so blagodejni, če jih izvedete pravilno
Osvežitve z vodo bo vesela tudi občutljiva koža, vendar mora biti ta pripravljena pravilno. Prvo pravilo je, da kopel ne sme biti prevroča. Voda naj ne presega 35 °C in vsekakor je bolje, da je voda bolj mlačna kot pretopla.. Vroča voda namreč iz površine kože odstrani dragocena olja, podobno kot je uporaba vroče vode bolj učinkovita pri čiščenju mastnih površin. Naravna maščobna plast kožo ščiti pred izsuševanjem in preprečuje razrast nezdravih bakterij na povrhnjici.  

2.    Na lov za sončnimi žarki
Sonce je nedvomno eno najbolj učinkovitih sredstev za lajšanje atopijskega dermatitisa. Posebej pozimi, ko je sonca manj, razdražene kože pa več, je pomembno, da ujamete čim večje število zdravilnih žarkov, ki spodbujajo tvorbo vitamina D v telesu. Poleti seveda ne pozabite na kremo z zaščitnim faktorjem.

3.    Vlago je dobro dodajati tudi notranjim prostorom
V ogrevanih prostorih pozimi ponavadi primanjkuje vlage, zato je dobro, da jo nadomestite. Najbolje je, da uporabite vlažilec zraka, ki ga namestite v spalnico ali otroško sobo. Tako koža ponoči ne bo dodatno izgubljala prepotrebne vlage.

4.    Izogibajte se kožnim dražilcem
Otrokova oblačila naj bodo vedno iz naravnih materialov, najbolj nežen izmed njih je bombaž. Pomembno je, da oblačila pred uporabo vedno operete v stroju, saj so danes zaradi transporta in drugih vzrokov oblačila pogosto preparirana s škodljivimi kemikalijami, ki lahko povzročijo reakcije na koži in v telesu. Pri izbiri pralnega praška so najbolj priporočljivi naravni praški, ki ne vsebujejo dražečih kemikalij. Ne skrbite, presenečeni boste, kako zna biti narava uspešna tudi pri odstranjevanju madežev.

5.    Kožo vlažite večkrat dnevno, najboljša so naravna olja
Najpomembnejše pravilo pri negi kože z atopijskim dermatitisom je vlaženje. In še več vlaženja. Pri izbiri kreme ali mazila bodite pozorni na seznam sestavin, ki ga najdete na zadnji strani izdelka. Izberite izdelke za nego kože, ki so narejeni na osnovi naravnih rastlinskih olj, kot je konopljino olje. To je bogato z maščobnimi kislinami omega 3, 6 in 9 ter gama-linolejska kislina, ki okrepijo naravne zaščitne funkcije kože. Konopljino olje odlično nahrani občutljivo kožo in vzdržuje optimalno raven navlaženosti. Konopljino olje na koži občutimo kot takojšnje olajšanje, kar je posebno pomembno v času kožnih izbruhov in reakcij.

Ali se otroška koža lahko zaradi rednega vlaženja razvadi?
Starše pogosto skrbi, da se lahko koža zaradi pogoste uporabe vlažilnih sredstev razvadi in zato slabše proizvaja in ohranja sebi lastno vlago. Ta strah je povsem odveč, koža z atopijskim dermatitisom potrebuje izdatno vlaženje, ki ga ne more biti preveč.

Komentarji