x
Vse kategorije

Neploden že vsak šesti par!

nedelja, 17 december 2017

Večina parov kar kmalu dobi otroka. Za nekatere pa zanositev ni tako preprosta in število parov, ki se srečuje z neplodnostjo, narašča. Neplodnost je resna težava sodobne družbe, saj je v Evropi neploden že vsak šesti oziroma sedmi par, po podatkih svetovne zdravstvene organizacije pa je na svetu neploden že vsak četrti par. »Bolj kot številka je pomembno, da vsakdo pozna v svoji okolici par, ki je neploden. To nam sporoča, da je ta pojavnost res visoka in da gre za resen javnozdravstveni problem,« poudarja sogovornica prof. dr. Eda Vrtačnik Bokal, dr. med., predstojnica Kliničnega oddelka za reprodukcijo Ginekološke klinike UKC Ljubljana.

.:: Preverite, kako si lahko sami pomagate pri neplodnosti >>

Postopki zdravljenja neplodnosti

Najbolj znana postopka sta znotrajtelesna oploditev (semenske celice se vnesejo v maternico) in zunajtelesna oploditev (ZTO; jajčne in semenske celice se oplodijo zunaj telesa, zarodek pa se nato prenese v maternico). V ZTO spadata tudi neposredna oploditev z vnosom semenske celice v jajčno celico (ICSI) in oploditev z izbrano semensko celico (IMSI).

SHRANJEVANJE GENETSKEGA MATERIALA PRI ONKOLOŠKIH BOLNICAH 

Na Kliničnem oddelku za reprodukcijo so močno povečali možnost shranjevanja genetskega materiala žensk, ki imajo raka, pred kemoterapijo oziroma radioterapijo, saj vedo, da kemoterapiia in radioterapija večinoma povzročata okvaro jajčnikov ter zmanjšanje ovarijske rezerve ali popolno odpoved. Na tem področju klinika zelo dobro sodeluje z Onkološkim inštitutom, ki nanjo napoti ženske pred kemoterapijo. Klinika je pri tem zelo uspešna, saj, denimo, celo zelo razvite države zajamejo le nekaj odstotkov žensk z rakom, ki jih vključijo v program shranjevanja, pri nas pa je ta odstotek verjetno čez polovico.

.:: Preverite, kako si lahko sami pomagate pri neplodnosti >>

Slovenija je ena redkih držav, ki izvaja postopke IMSI

Na Kliničnem oddelku za reprodukcijo Ginekološke klinike v Ljubljani opravljajo vse znane postopke oploditve z biomedicinsko pomočjo, ki jih izvajajo tudi v svetu. So pa eni izmed redkih, ki izvajajo tudi postopke IMSI. Gre za laboratorijsko metodo, ki jo uporabljajo pri moški neplodnosti. »Spermije sicer gledamo pod 200-kratno povečavo, metoda IMSI pa nam omogoča, da jih gledamo pod 6000-kratno povečavo. Tako zelo nazorno vidimo, kakšne so glave teh spermijev. V glavah nato iščemo vakuole in ugotavljamo, kakšne oblike so. Več kot je vakuol in bolj kot so njihove oblike neprimerne, slabša je kakovost spermija. Tako lahko pri tistih moških, ki imajo sicer veliko semenčic, so pa spremenjene po obliki, izberemo optimalne. S tem izboljšujemo stopnjo nosečnosti in stopnjo rojstev,« pojasnjuje prof. dr. Eda Vrtačnik Bokal.

Kako dolgo traja postopek od sprejema do uspešne zanositve?

Pri nas tečejo postopki zelo hitro. Nagovarjamo strokovno in laično javnost, da se po enem letu nezaščitenih spolnih odnosov - če do nosečnosti ne pride - pari oglasijo veni izmed naših ambulant v Ljubljani, Mariboru ali Postojni. Kadar lahko neplodnost pozdravimo z zdravili, trajajo postopki tri do štiri mesece, kadar pa so potrebni kirurški postopki, damo po posegu paru priložnost 6 do 12 mesecev, da spontano zanosi. Le kirurški poseg ni uspešen, pacientke napotimo na znotrajmaternično oploditev ali ZTO. Pri moškem vzroku neplodnosti pare takoj napotimo na ZTO. Od diagnoze do postopka v tem primeru minejo največ trije ali štirje meseci.

V Sloveniji se po postopkuh ZTO rodi nekaj več kot 4 % otrok, kar vas uvršča v sam Evropski vrh. Kaj je razlog za tako dobre rezultate?

Država je dobro prisluhnila tej težavi. Zdravstvena zavarovalnica povrne vse stroške, kar je izjemna priložnost. Pri nas imajo pari vse zdravljenje neplodnosti brezplačno. Glede postopkov ZTO pa je dogovor z zavarovalnico tak, da je za prvo rojstvo na voljo šest postopkov, za vsako nadaljnje rojstvo pa po štirje postopki ZTO. To je v svetovnem merilu najvišja dostopnost, tako ima le še Izrael. 

Dostopnost je eden izmed ključnih razlogov za dobre rezultate, pomembno pa je tudi, da vsi trije centri polno in odgovorno obravnavajo neplodnost.

Ali pri izbiri darovalca gledate njegove lastnosti?

Gledamo na barvo las, barvo oči, polt, velikost. Te lastnosti popišemo pri paru in darovalcu, nato pa izberemo takega darovalca, ki je paru čim bolj podoben. 

Ženska lahko spolne celice shrani, ko je še mlada, in jih pozneje uporabi. Kaj menite o tem, da se ženska odloči za otroka po 40., 50. letu? Menim, da bi morala obstajati zamejitev. Mislim, da otroci nimajo radi starejših staršev. Mlajši otroka lažje učijo, kako voziti kolo, lažje tečejo za njim in bolj so zdravi. Starejši so se manj sposobni ukvarjati z otroki. V mojih očeh je povsem prav, če imajo mlajši ljudje otroke. Nikakor pa ne podpiram tega po 50. letu, toda to je samo moje osebno mnenje. 

Obstaja kakšna omejitev glede shranjevanja materiala? 

Da. Shranjujemo genetski material, toda le do 40. leta.

So vsi postopki darovanja zapare anonimni?

Seveda. Zanimivo pa je, da je v tistih državah, ki so z anonimnih prešle na znane darovalce, le-teh po spremembi veliko manj.

INFOKOTIČEK

  • o neplodnosti govorimo, kadar par po letu dni nezaščitenih spolnih odnosov še ne zanosi. Če je ženska starejša od 35 let, je priporočljivo posikati pomoč po 6 mesecih neuspešnega poskušanja
  • po 35. letu starosti se možnosti za uspešno zunajtelesno oplodtev prejec, po 40. letu pa zao zmanjšajo. Zadnje raziskave so pokazale, da tudi pri moških starost vpliva na nosečnost. Pozneje zanosijo tiste ženske, ki imajo starejše partnerje.
  • Manj kot 30 odstotkov žensk zanosi že v prvem mesecu nezaščitenih spolnih odnosov. Ženska mlajša od 35. let potrebuje kar pol leta za spočetje otroka.
  • Zelo pomembno je poznavanje lastnega telesa. Natančno si beležite menstrualni ciklus in poskusite določiti dneve ovulacije. To vam bo pomagalo pri načrtovanju nosečnosti, pozneje pa bodo te informacije pomagale ginekologu pri odkrivanju vzroka neplodnosti. Seveda je pomembno življenje z manj streza, skrbite zazdravo in uravnoteženo prehrano in se izogibajte alkoholu, cigaretam in kavi itd.

Zvezdniki s težavami z neplodnostjo

.:: Preverite, kako si lahko sami pomagate pri neplodnosti >>

Sarah Jessica Parker

Igralka, ki je upodabljala Carrie Bradshaw, našo najbolj priljubljeno »samsko« punco v seriji Seks v mestu, se je z možem Matthewom Broderickom odločila za nadomestno mamo, ki jimaje rodila dvojčici. Prvega otroka sta spočela po naravni poti.

Nicole Kidman

Avstralska rdečelaska je odkrito spregovorila o neuspešni zanositvi oz. neplodnosti po rojstvu njene druge biološke hčerke Faith. Ko je bila poročena z igralcem Tomom Cruiseom, je imela zunajmaternično nosečnost. Zanjo je zanositev predstavljala zelo težak problem.

Celine Dion

Zelo si je želela drugega otroka. Z neplodnostjo se je bojevala kar 6 let, nato pa je s pomočjo IVF metode zanosila v 6. poskusu. Pri njenih 42 letih sta z možem dobila dvojčka.

Brooke Shields 

Znana manekenka in model Calvina Kleina je bila med prvimi, ki so javno spregovorili o neplodnosti že leta 2005· Šla je skozi 7 postopkov IVF metode. 

Dve leti pozneje ji je uspelo zanositi po naravni poti. 

Courteney COX 

Po nekaj spontan ih splavih se je odločila za umetno oploditev, s pomočjo katere je rodila hčerko Coco. »Umetna oploditev je čudovita stvar, ki je ljudem danes na voljo, jaz pa sem med srečnicami, ki si jo lahko privoščijo,« je povedala Courteney za revijo Good Housekeeping.
Vir: mojDOKTOR, www.mydoctor.si
Komentirajte

Prijava na e-novice

Spremljajte naše e-novice in bodite obveščeni o ugodnostih in promocijskih bonih, s katerimi lahko prihranite.