Povej mi kaj ješ in povem ti, kaj si po horoskopu!

nedelja, 09 december 2018

OVEN   (21. MAREC - 19. APRIL)  

Ovnom se vedno kam mudi, tako da je tudi njihov način prehranjevanja nemalokrat prilagojen temu. Vnaprej pripravljeni obroki, sendviči iz trgovine ali bencinske črpalke, hrana, ki se na hitro pogreje v mikrovalovni pečici, ali obedi iz obratov s hitro prehrano ... Vse to je kar pogosto na njihovem jedilniku.  

ZDRAVA ALTERNATIVA: Hitro pripravljeno nezdravo prehrano bi morali zamenjati z bolj zdravimi prigrizki, zato naj bodo v vaši kuhinji vedno na zalogi jajca, olive, šparglji, kuskus, redkvice, paradižniki ... Za sladek prigrizek posezite po suhih slivah in marelicah, ki so odličen vir vlaknin. Tem morda res v glavnem pripisujemo ogromno koristnost za črevesje, vendar raziskave prav tako razkrivajo, da z uživanjem zadostne količine vlaknin zmanjšamo tveganje za koronarne srčne bolezni in kapi. Ovni ste znani po strasti, neprestani aktivnosti in tudi burnih reakcijah, zato imejte zalogo suhih sliv vedno nekje blizu, da se svojemu srcu oddolžite z blagodejno pozornostjo v obliki zdrave hrane.  

BIK   (20. APRIL - 20. MAJ)  

Bik se kot žival morda zdi zaletava, kot astrološko znamenje pa so biki veliki uživači, ki si za dobre stvari (tudi dobro hrano) vzamejo čas. Pri obedu si na krožnik svoje najljubše jedi naložijo tudi večkrat, kar je lahko precej nezdravo, če gre za testenine v smetanovi omaki ali čokoladni mus.  

ZDRAVA ALTERNATIVA: Namesto po takšni hrani bi bilo bolje, da posežete po kozjem ali ovčjem siru, avokadu, grahu, krompirju in drugi gomoljni zelenjavi. Grah, denimo, na 100 gramov vsebuje 5 gramov vlaknin, ki bodo s svojim dobrodejnim vplivom na črevesje posledično poskrbele za boljšo prebavo. To pomeni, da boste hitreje prebavili tudi vse tiste pregrešno dobre sladice in dodatne porcije, ki se jim niste niti mogli niti želeli upreti. Vlaknine dokazano preprečujejo debelost in so kot takšne odlična izbira v vašem vsakdanu.  

DVOJČKA   (21. MAJ - 21. JUNIJ)

Družabni dvojčki izredno radi jedo v družbi, zato so zanje kot nalašč zabave   ali prijateljski obedi. Ker med jedjo tudi veliko govorijo, so zanje primerni drobni prigrizki, t. i. finger food. Čeprav ne morejo iz svoje kože, pa bi bilo zelo dobro, da se med prehranjevanjem vsaj malo bolj posvetijo grizenju hrane. Ne pozabite, da se prebava začne v ustih, in kadar hrano dobro prežvečite, občutno olajšate delo želodcu in črevesju.  

ZDRAVA ALTERNATIVA: Doma imejte dvojčki shrambo in hladilnik založena predvsem s sadjem (na primer mandarinami), zelenjavo (kumarice, grah), feta sirom. Za kosilo si večkrat pripravite kakšno slastno domačo juho in jed iz ječmena, ki vas bo opremila s koristnimi vlakninami. Ječmen namreč na 100 gramov teže vsebuje kar 17 gramov vlaknin, s čimer zadovoljimo kar polovico njihovega priporočenega dnevnega vnosa. In ne samo to, ječmen je odlično dopolnilo sicer osiromašeni prehrani, saj je bilo ugotovljeno, da je to edina rastlina, ki v velikih količinah vsebuje vse vodotopne vitamine, aminokisline in večino drugih, za življenje potrebnih snovi. Ker se dvojčki neradi dolgočasite, boste zagotovo iznašli kakšen odličen recept s tem koristnim starim žitom.  

RAK  (22. JUNIJ-22. JULIJ)

Raki so osebnostno zelo občutljivi, občutljiv pa je tudi njihov želodec, zato naj se na njihovem jedilniku pogosto znajdejo zdrave maščobe, nemastne beljakovine in naravni sladkorji. Nikar naj tudi ne pozabijo na probiotike in predvsem na zadosten vnos vlaknin. Vse našteto so rešilne bilke in najboljša možnost za čustvene jedce, ki se v hrano podajo, kadar so žalostni, jezni, veseli, zdolgočaseni ali pač kaj vmes.  

ZDRAVA ALTERNATIVA: Za vas in vaše navade so vlaknine v zadostnih količinah zares nujne. Jedi, ki so bogate z vlakninami, so na primer polnozrnata žita, suho sadje in jagodičevje, zelena zelenjava ... Seveda pa vlaknine lahko uživamo tudi v drugačni obliki. Psilium je ena izmed najbogatejših in cenjenih vlaknin in popolna izbira za vas. V najčistejši obliki in edinstveni kombinaciji z izvlečkom slive pa jo vsebuje 100-odstotno naravno prehransko dopolnilo Psylliox. Tega primešate kozarcu vode in dobili boste presenetljivo okusen napitek, ki bo vaše telo hkrati preskrbel z nadvse potrebno tekočino.  

...................

Pripravite sladico, glede na nebesno znamenje

...................

LEV   (23. JULIJ - 22. AVGUST)

Če poznate koga, ki med odličnim obrokom vzdihuje in mljaska od užitka, potem je to zagotovo lev, saj so levi znani po tem, da pokažejo, če jim je kaj všeč, pa tudi, če jim kaj ni. Dobre hrane tako pri njih doma nikoli ne manjka, med sestavine, ki bi jih morali čim pogosteje uživati, pa spadajo mocarela, koruza, paradižniki, sončnična semena in gorčica. Z zdravo prehrano levi sicer nimajo pretiranih težav, imajo pa nemalokrat težave s prebavnimi motnjami.  

ZDRAVA ALTERNATIVA: O zdravi prehrani levom ni treba posebej predavati, vas je pa vsekakor dobro spomniti, da vaše telo za optimalno funkcioniranje potrebuje tudi zadosti tekočine. Mineralna voda je kajpak najboljša izbira in prvi pogoj, da lahko vlaknine, ki ste jih zaužili s prehrano, opravijo svoje delo v črevesju. Ko vas mučijo prebavne motnje, zato najprej po požirkih in ves dan pijte večje količine tekočine.  

DEVICA   (23. AVGUST - 22. SEPTEMBER)  

Organizirane device tudi prehranjevanje jemljejo resno. Ne bi bilo presenetljivo, če bi se pri hrani držale strogega urnika in vseh pravil, ki veljajo za zdravo prehranjevanje - na primer pogostih manjših malic poleg treh glavnih obrokov ter dodajanja hrane, ki velja za zelo priporočljivo - na primer sveža zelenjava (zlasti zelena listnata zelenjava), granola brez dodanega sladkorja, mandlji ... Kadar pa se želijo razvajati, si privoščijo temno čokolado in sladko sadje. Prehrani včasih device posvečajo celo preveč pozornosti oziroma se pretirano obremenjujejo s štetjem kalorij.  

ZDRAVA ALTERNATIVA: Zelo pohvalno je, da se tako trudite za zdravo prehranjevanje. Vendar pazite, da se vaš trud ne prevesi v pretirano obremenitev, ki vodi v nepotreben stres. Veliko veste o pomembnosti posameznih vitaminov, mineralov in vlaknin, pogosto pa vam zmanjka idej, kako se sprostiti. Pri tem vam lahko zelo pomaga redno gibanje. To sprošča in poleg tega oskrbi telo z več kisika, zato boste imeli več energije za vsakodnevne skrbi, in tudi procesi v telesu bodo hitreje in bolje stekli.  

TEHTNICA   (23. SEPTEMBER - 22. OKTOBER)  

Za tehtnice hrana nikoli ni samo »gorivo«, ki ga potrebuje njihovo telo, ampak nekaj, čemur pripisujejo prav poseben pomen v življenju. So drzne in utegne se zgoditi, da bodo vsako jed, naj bo še tako nenavadna, pokusile vsaj enkrat. Čeprav rade jedo, imajo dobro samokontrolo in njihovi obroki nikoli niso pretirano veliki oziroma obilni.

ZDRAVA ALTERNATIVA: Vse pogosteje se sprašujemo, ali so dandanašnja darila res boljša od tistih, ki so jih podarjali nekoč. Je čokolada res boljša od jabolka? Obdarite se raje z zdravjem in posezite po jabolku. Vsak dan. Naj bo domače, neškropljeno in neolupljeno - v olupku se namreč skriva največ koristnih snovi, z vitaminom C, kalcijem, magnezijem in vlakninami vred. Poleg jabolk pa so za tehtnice toplo priporočljivi še orehi, školjke, kapre in granatna jabolka.  

ŠKORPIJON   (23.0KTOBER - 21. NOVEMBER)

Tudi škorpijoni se uvščajo med strastne in čutne jedce, za katere pogosto velja: »Jem, kar hočem, kadar hočem« Cenijo hrano, ki je bogata z okusom, saj so intenzivni občutki zanje nekaj, v čemer najbolj uživajo. Žal pa prepogosto tudi izpuščajo obroke.  

ZDRAVA ALTERNATIVA: Škorpijoni zelo radi krojite svojo usodo in se ne uklanjate preveč radi pravilom. A ko vam nekdo pove, da je za zdravje potrebno redno prehranjevanje, mu le prisluhnite. Hrana, ki naj se čim pogosteje znajde na vašem jedilniku, so buče, rdeča pesa, gobe ali ostrige pa tudi artičoke in čokolada. Namesto belega kruha, ki je oropan vseh koristnih snovi, posezite po ovsenem kruhu, saj je med vsemi najbogatejši z vlakninami, ki vam bodo pomagale preprečiti težave z zaprtostjo.  

...................

Pripravite zajtrk, glede na nebesno znamenje

...................

STRELEC   (22. NOVEMBER - 21. DECEMBER) 

Strelci radi pokušajo vedno   nove jedi, njihov pogoj pa je, da so te sveže in po možnosti ekološko pridelane. Vse, kar ni organsko, je zanje drugorazredno, in če se le da, se bodo temu poskusili izogniti. Zavedajo se resničnosti reka: Si to, kar ješ. Obožujejo brokoli in drugo zeleno zelenjavo, buče, datlje, pekanske oreške in slive, od mesa pa imajo najraje purana. Ali sploh potrebujejo naš nasvet?  

ZDRAVA ALTERNATIVA: V osnovi veste vse o zdravem prehranjevanju in ga, vsaj večino časa, tudi upoštevate. če se v prazničnem času vendarle ne boste mogli upreti skušnjavam, pa se telesu ob novem letu oddolžite s koristnim in učinkovitim čiščenjem črevesja. Saj veste, zdravje se začne v zdravem črevesju.  

KOZOROG   (22. DECEMBER - 19. JANUAR)

Kozorogi vedo, kaj radi, in to se tudi najpogosteje znajde na njihovem jedilniku. Radi imajo rutino in neradi preveč eksperimentirajo. Pogosto jedo podobne jedi vse življenje oziroma z drugimi besedami - njihova najljubša hrana se ne menja drastično in pogosto ostaja ista še iz otroških let.  

ZDRAVA ALTERNATIVA: Poskusite v svoj jedilnik vključiti več raznovrstnosti. Eksperimentirajte. Ne samo klasike, v svoj jedilnik nujno vključite tudi lečo, ki vas bo oskrbela z vlakninami (ena skodelica kuhane leče recimo vsebuje kar 15 gramov vlaknin), cvetačo, ki vsebuje veliko kalcija in magnezija, ter brusnice, ki veljajo za zelo koristne tako za mehur kot za srce.  

VODNAR   (20. JANUAR - 18. FEBRUAR)

Trditev, da so vodnarji verjetno najizbirčnejši med vsemi astrološkimi znamenji, ni iz trte izvita. Vedo, kaj si želijo - sveže in zdrave sestavine, zato jih boste v trgovini običajno našli med policami z zdravo hrano. Če vas bodo zanimale najnovejše prehranske smernice, vam jih bodo vodnarji stresli iz rokava. V njihovih kuhinjskih omarah najpogosteje najdemo tofu, brstični ohrovt, peteršilj, polnozrnat riž, kostanj ...  

ZDRAVA ALTERNATIVA: Vodnarji zdravo alternativo že tako ali tako živite, če si privoščite sendvič, pri tem uporabite polnozrnati kruh, če pripravljate kolač, vanj dodate ovsene otrobe, in če si zaželite zelenjave, posežete po sezonski. Le tako naprej.

RIBI   (19. FEBRUAR - 20. MAREC)  

Verjetno ni presenetljivo, da imajo ribe rade morske specialitete in vse, kar je povezano z mediteranskim načinom prehranjevanja. Kadar kuhajo, ribe rade eksperimentirajo z zelišči in začimbami, všeč jim je pikantna hrana, so pa tudi precej sladkosnede narave. Čokolada je njihova šibka točka, ki se ji le s težavo uprejo.  

ZDRAVA ALTERNATIVA: Morski sadeži so odlična izbira, prepogosto uživanje čokolade in drugih sladkarij pa žal ne. Posledica nezdrave prehrane je lahko tudi pomanjkanje kalija, zato naj se, ko greste po nakupih, v vaši košarici znajdejo jajčevci, ki ga vsebujejo na pretek. Leča in razna semena, kot je laneno seme ali seme indijskega trpotca (psilium) bodo poskrbeli za zdravo prebavo in črevesje, sladek krompir pa uporabite kot popestritev vašega siceršnjega jedilnika.

horoskop

 

Marsikaj je zapisano v zvezdah - tudi uspešnost vaše zveze

Video je v angleščini.

Strokovna podpora in verodostojnost zapisanega

Vsebina in opis na tej strani je pod nadzorom farmacevtov in ostalih strokovnih sodelavcev.

Posodabljanje zapisov na strani je pod nadzorom: Lukanc Tomaž & Lukanc Maja mag. farm. Strokovni pregled informacij na strani: Lukanc Maja mag. farm. & Lukanc Tanja mag. farm.

V kolikor želite prijaviti napako ali nedoslednost na strani, ki ste jo morebiti opazili, lahko to naredite s klikom na ta link.

Komentirajte

Prijava na e-novice

Spremljajte naše e-novice in bodite obveščeni o ugodnostih in promocijskih bonih, s katerimi lahko prihranite.