Rana, ki se ne zaceli! Operacija na nogi.

torek, 27 april 2021

Vprašanje stranke:

Moja mama je sladkorna bolnica, zaradi sladkorne bolezni in neprekrvavitve spodnjih okončin ima rano na peti. Od novembra dalje obiskuje zdravstveni dom, kjer ji rano oskrbujejo. V mesecu februarju so jo sprejeli v bolnišnico, ker je bila opravljena na isti nogi operacija, s katero so ji zamenjali žilo. Na trebuhu pa so ji napravili rez, preko katerega so vstavili mrežice, ki preprečujejo zožitev žil.

Situacija je taka, da se je rana na trebuhu zagnojila, nakar je sledilo vnovično odprtje rane. Sedaj je nadzorovana predvsem rana na trebuhu. Prevezujejo ji tudi rano na peti. Mama je sedaj doma. Ni mi problem nakupiti pripomočke, s katerimi bi si obe rani sanirala večkrat dnevno, saj so ji v bolnici svetovali, da je bolje obliže večkrat zamenjati, ker izteka gnoj in se bakterije spet lahko razrastejo...
Katere obliže, produkte za razkuževanje itd.. bi mi svetovali, Hydrosorb, obliže z medom... ne želim napraviti nobene škode, temveč le pripomoči k dodatni negi. Krvni sladkor je trenutno pod nadzorom. Celjenje pa slabo poteka.

Odgovor zastopnika izdelkov Vivamel

Če ima rana veliko izločka, priporočamo vivamel alginatno oblogo in preko nje vpojno sekundarno oblogo ter povoj.

Obloga Vivamel alginate bo uravnala procese v rani, postopno zmanjšala izloček v rani, zmanjšala okužbo in pospešila procese celjenja. Zdaj je na voljo tudi poliuretanksa pena z medom, vivamel protect, ta še dodatno zaščiti rano, mehansko, je pa tudi prepojena z medom in vpojna.

Obloge vivamel lahko segajo čez rob rane, lahko jih poljubno režete preko zaščitnih folij in pa zlagate ter prilagodite rani. Obloge so pakirane med dve notranji foliji prozorni, ki jih je treba odstraniti.

Na začetku, ko je izločka več, se peveze delajo bolj pogosto, ker se med iztroši hitreje, ko pa je izloček obvladan lahko obloge ostanejo na rani 3-4 dni, dve prevezi tedensko.

Ko obloga postane svetla pomeni, da se je med iztrošil.

Z vivamel oblogami bi morali v rani izloček obvladati, enako tudi bakterijsko breme v rani, tako da izdelek svetujemo tudi pri diabetičnih bolnikih. Na nivo krvnega sladkorja obloge z medom ne vplivajo, ker med deluje samo lokalno, ne pride namreč v stik s krvnim sistemom. Pogosto jih posledično uporabljajo diabetiki.

Ko je izloček v rani šibek, lahko na rano aplicirate samo med iz te tube, tega lahko že prej dodajate alginatu in peni za intenzivnejše delovanje, ali pa uporabite kontaktno mrežico vivamel.

Prav lep pozdrav, Jasna Cerlini

Strokovna podpora in verodostojnost zapisanega

Vsebina in opis na tej strani je pod nadzorom farmacevtov in ostalih strokovnih sodelavcev.

Posodabljanje zapisov na strani je pod nadzorom: Lukanc Tomaž & Lukanc Maja mag. farm. Strokovni pregled informacij na strani: Lukanc Maja mag. farm. & Lukanc Tanja mag. farm.

V kolikor želite prijaviti napako ali nedoslednost na strani, ki ste jo morebiti opazili, lahko to naredite s klikom na ta link.

Komentirajte

Prijava na e-novice

Spremljajte naše e-novice in bodite obveščeni o ugodnostih in promocijskih bonih, s katerimi lahko prihranite.