x
Vse kategorije

Sindrom policističnih jajčnikov in mio-inositol!

torek, 27 april 2021

Vpliv mioinositola na metabolne in endokrine teževe žensk s PCO. Sindrom policističnih jajčnikov (PCO) je dokaj pogosta hormonska motnja žensk v rodni dobi.

Primarni vzrok je genetska predispozicija. Pogosteje se pojavlja v nekaterih družinah. Izraženost PCO pa je odvisna od življenjskega sloga. Povečana telesna teža. prehrana z enostavnimi ogljikovimi hidrati in premalo gibanja povečujejo izraženost bolezni,

Med kliničnimi znaki prevladujejo:

  • motnje menstruacijskega ciklusa (amenoreja ali oligomenoreja pogosto z anovulacijo in posledično zmanjšana plodnost)
  • znaki hiperandrogenizma (povečana poraščenost, akne. izpadanje las),
  • in povečana telesna teža pri približno polovici žensk s PCO.

Pri PCO je hormonsko stanje porušeno, težko jasno razložimo, kaj je vzrok in kaj posledica. Bolj ali manj je izražena insulinska rezistenca in posledično povečana koncentracija insulina v krvi. Hiperinsulinemija vodi v povečano izločanje ovarijskih androgenov. Insulin obenem zavira sintezo SHBG v jetrih, kar še poveča koncentracijo prostih androgenov v krvi. Le ti se pod vplivom aromataze (veliko aromataze izloča maščobno tkivo pri ženskah s prekomerno telesno težo) pretvarjajo tudi v estrogene, predvsem estron To pa niža tvorbo FSH in pospešuje tvorbo LH, zato je razmerje LH:FSH običajno povišano v prid LH.

LH dodatno povečuje tvorbo androgenov v jajčniku, obenem pa moti normalen razvoj vodilnega folikla v jajčniku. Hiperinsulinemija posledično vodi tudi v razvoj motene tolerance za glukozo, zaradi povečane vaskularne in endotelijske reaktivnosti v arterijsko hipertenzijo ter v dislipidemijo. Dolgoročno to lahko vodi v metabolni sindrom z arterijsko hipertenzijo in sladkorno boleznijo.

Zdravljenje je pri ženskah s PCO odvisno od izraženosti simptomov in predvsem od želje po zanositvi. Pri vseh je zelo pomemben zdrav življenjski slog z dosti gibanja. V prehrani je za vse pomembno izogibanje sladkorju in beli moki, za tiste s povečano telesno težo pa počasno nižanje teže za 5-10%.

V zadnjih desetih letih se po svetu uveljavlja terapija z mioinositolom. To je psevdovitamin iz skupine B. Številne študije potrjujejo pozitiven vpliv inositola na metabolizem in hormonsko ravnovesje. V nemški študiji iz leta 2016 (1) so spremljali 3602 neplodnih žensk s PCO. Prejemale so 4 g mioinositola in 400 ug folne kisline in opazili znižanje insulinske rezistence, krvnega sladkorja na tešče, znižanje krvnega tlaka, trigliceridov, holesterola v krvi. Izboljšala se je koža, več je bilo ovulatornih ciklusov in več žensk je zanosilo.

Izvedena je bila obsežna meta-analiza (2) v kateri je zbranih 9 randomiziranih kontroliranih študij, ki so ocenjevale vpliv mioinositola in d-chiroinositola na endokrine in metabolne spremembe žensk s PCO. 12-24 tednov so prejemale 1.1 - 4 g mioinositola oz. d-chiro inositola. Opazili so padec vrednosti insulina na tešče, izboljšanje HOMA indexa (homeostsis model assesment index), padec koncentracije testosterona. Koncentracija androstendiona se ni bistveno znižala, koncentracija SHBG pa je narastla samo v študijah, kjer so prejemale terapijo pol leta. Opisujejo, da mioinositol pospešuje pretvorbo glukoze v glikogen v jetrih in zmanjša tvorbo androgenov po vplivom insulina. Podobne rezultate so dobili še v številnih drugih študijah. (3)

Terapija z mioinositolom predstavlja alternativo za ženske s policističnimi ovariji, ki želijo naravno in varno rešitev za urejanje ciklusa, znižanje ravni androgenov ter izboljšanje metabolnih parametrov.

Več o sindromu policističnih jajčnikov

Izkušnja endokrinologinje z mioinozitolom

Sama osebno sem prvič slišala za mioinositol na izobraževanju iz NaPro metode zdravljenja neplodnosti v Omahi v ZDA. Specialistka endokrinologije mi je povedala osebno zgodbo. Zaradi PCO in hudih aken je več let jemala OHK z antiandrogenim delovanjem. Vzdrževala je redne cikluse in razmeroma dobro kožo. Ko je ob želji zanositve prenehala z OHK, so se pojavile zelo hude akne in menstruacije so bile neredne. Z mioinositolom se ji je koža v nekaj mesecih izredno izboljšala in ciklusi so se uredili.

Milena Igličar, dr med., spec. ginek. in porod.

Okrajšave

FSH - folikel stimulirajoči hormon

LH - luteinizirajoči hormon

Viri

1. Regidor. PA in Schindler. AE Research Article. Myoinositol as a Safe and Alternative Approach in Treatment
of Infertile PCOS Women A German Observational Study International J of Endocrinology 2016
2. Unfer V in dr Myo inositol effects in women with PCOS a meta analysis of randomized controlled trials. Endocrine connection 2017 Nov 6(8) 647 658
3. Constantino D in dr Metabolic and hormonal effects of myo inositol in women with polycystic ovary syndrome a double blind trial. Eur Rev Med Pharmacol Sci 2009 Mai Apr 13(2) 105 10

Komentirajte

Prijava na e-novice

Spremljajte naše e-novice in bodite obveščeni o ugodnostih in promocijskih bonih, s katerimi lahko prihranite.