Taksifolin (Taxifolin) – neverjeten antioksidant z 1000 učinki!

sreda, 23 junij 2021

Le kaj vam pove kemijska formula (2R,3R)-2-(3,4-dihidroksifenil)-3,5,7-trihidroksi-2, 3-dihidrokromen-4-on? Ta dolga in zapletena kemijska formula opisuje enega najmočnejših antioksidantov, ki mu pravimo taksifolin ali taxifolin po angleško.

taksifolin_staranje

Le kaj vam pove kemijska formula (2R,3R)-2-(3,4-dihidroksifenil)-3,5,7-trihidroksi-2, 3-dihidrokromen-4-on? Verjetno ne kaj dosti - pa vseeno njena vloga v organizmu ni zanemarljiva. Ta dolga in zapletena kemijska formula opisuje enega najmočnejših antioksidantov iz skupine flavonoidnih sestavin, ki mu pravimo taksifolin ali taxifolin (angleški prevod).

Kje lahko poiščem taksifolin/taxifolin, če je tako široko učinkovit?

Najenostavneje tukaj, saj je izoliran kot vrhunski in čist ekstrakt:

Malo manj enostavno pa v sledečih hranilih in snoveh:

 • v nelepljivem rižu, ki ga skuhamo z zrnom adzuki (adzuki-meshi),
 • v iglavcih, kot je sibirski macesen, Larix Sibirica, v Rusiji, v Pinus roxburghii, v Cedrus deodara  in v kitajski tisi, Taxus chinensis var. mairei.
 • v izvlečku silimarina iz semen pegastega badlja
 • v kisih, staranih v češnjevem lesu

Taksifolin in flavonoide najdemo tudi v številnih pijačah in prehrambenih izdelkih. Natančneje, taksifolin najdemo v rastlinskih živilih, kot so sadje, zelenjava, vino, čaj in kakav.

Na splošno o taksifolinu (taxifolin-u)

Taksifolin je močan flavonoid.

Sredi petdesetih let so znanstveniki prvič izolirali to spojino in opisali taksifolin ali dihidrokvercetin, ki je po kemijski strukturi analog kvercetina ali rutina, vendar z nekoliko drugačnimi lastnostmi.

Najenostavneje se taksifolin lahko izolira iz igličastega drevesa macesen (slika spodaj):

taksifolin-macesen

Taksifolin ima zelo velik, če ne celo najmočnejši antioksidativni učinek napram večini flavonoidnih spojin.

Največ raziskav taksifolina je bilo opravljenih v Rusiji na Inštitutu za letalsko in vesoljsko medicino, vojaško medicinski akademiji (poimenovano po SM Kirov), v centralni vojaški bolnišnici (po imenu N.N. Burdenko), v centralni vojaški klinični bolnišnici in Inštitutu možganov pri Ruski akademiji znanosti.

Vprašanje je zakaj ravno tam?

Izkazalo se je, da ima taksifolin lahko zelo dobro učinke na nekatere spremembe v telesnih celicah, predvem takšne, ki niso zaželene. Namen omenjenih inštitutov je bil predvsem poiskati spojino, ki bi na naraven in varen način modulirala delovanje celic človeškega organizma in imela sposobnost na splošno storilnost organizma. Ali so bili pri tem uspešni lahko preverite v samem preparatu, ki ta kestrakt tudi vsebuje (Reabilar)

Drevesa niso uporabna le v gradbeništvu in pri proizvodnji pohištva!

Drži, nekateri iglavci vsebujejo tudi zelo uporabne sestavine, ki jih lahko izkoristimo v zdravstvene namene.

Ali ste že slišali za Enduranzo, ki uporablja ekstrakt navadne jelke? Enduranza se s pridom uporablja predvsem v primerih prekomerne utrujenosti - Enduranza.

Sibirski macesen in nekateri iglavci pa vsebujejo taksifolin. Seznanite se z njegovimi širokospektralnimi učinki in ga preizkusite – nahaja se v inovativnem prehranskem dopolnilu pod imenom Reabilar

Študije, ki govorijo v prid taksifolina

Objavljenih je bilo skoraj 600 študij - večina je opravljenih v Rusiji in govorijo o pozitivnih učinkih taksifolina, močnega flavonoida, pridobljenega iz sibirskega macesna.

Taksifolin in C vitamin v kombinaciji

Dokazali so, da taksifolin v kombinaciji s C vitaminom zaščiti celične membrane ter ima dokazljiv vpliv na »splošno dobro počutje« celic človeškega organizma.

Taksifolin dokazano deluje sinergično z vitaminom C in povečuje njegove učinke.

Učinki C vitamina, ki jih taksifolin izboljšuje:

 • ima vpliv na imunski sistem in na njegovo delovanje
 • ima vpliv na zaščito celic imunskega sistema
 • ima vpliv na delovanje žil, kosti, kostnega tkiva, hrustanca
 • ima vpliv na intenzivnost dejavnosti organizma
 • ima pomemben vpliv na absorbcijo železa v prebavnem traktu
 • ima vpliv na sproščanje energijskih zalog
 • ima vpliv na regeneracijo E vitamina v organizmu
 • ima vpliv na normalizacijo psiholoških dejavnikov organizma

Taksifolin spada v skupino flavonoidov!

Kaj pa so flavonoidi - več v prispevku:

Taksifolin v zdravilih?

Dihidrokvercetin (taksifolin) je močan flavonoid, ki ga na trgu lahko najdemo tudi v polsintetični obliki pod trgovskim imenom Venoruton.

Veliko naporov se vlaga v preverjanje in dokazovanje delovanja dihidrokvercetina – glavna področja tovrstnih raziskav so predvsem sledeča:

 • Vpliv taksifolina na vnetne mediatorje in boleznih, kot je rak.
 • Vpliv taksifolina in učinek odstranja mieloperoksidaze
 • Vpliv taksifolina  na poškodbe dermalnih fibroblastov
 • Vpliv taksifolina  na regulacijo kolagenaze I v kožnih celicah, obdelanih z UVB
 • Vpliv taksifolina na celice in njen morebitni citoprotektivni učinek

Splošni podatki iz številnih študij nakazujejo, da bi lahko: kvercetin, dihidrokvercetin in kvercitrin koristili upočasnitvi staranja kože pri ljudeh.

Ali ima lahko taksifolin vpliv na kapilarni sistem?

Kapilare so zelo majhne žile, premera 5-8 mikronov, ki obsegajo samo en sloj endotelijskih celic z bazalno lamino in nekaj kolagenskimi vlakni.

Na ravni kapilar namreč poteka tudi vsa izmenjava med krvjo in vaskulariziranimi tkivi, te žile pa so tudi vez med arterijskim in venskim sistemom. Več tisoč kilometrov kapilar v človeškem organizmu namreč zagotavlja kisik in hranila, ki so potrebna za vse telesne celice, in hkrati odstranjuje nastale odpadke iz organizma.

Kapilare ne obstajajo v izoliranem stanju, ampak tvorijo organizirano mrežo ali kapilarni pletež.

Če je kapilarna cirkulacija motena, kapilarna mreža pa poškodovana, celice "stradajo" in ne dobijo dovoljšnjih količin kisika in na koncu propadejo. Težave s kapilarno cirkulacijo so osnova mnogih degenerativnih procesov, ki vodijo v najrazličnejše bolezni.

Ruski zdravnik А.С. Zalmanov je teoretiziral, da bi lahko človekovo zdravje izboljšali s povečanjem delovne zmogljivosti kapilar: »Ne gre za iskanje zdravljenja določenih bolezni in odpravljanje poškodb delovanja organov, ne da bi upoštevali izvor diagnoze. V osnovi teh funkcionalnih težav so kapilare.Vprašanja in odgovori

Za kaj se uporablja Taxifolin?

Taksifolin je pokazal obetajoče farmakološke aktivnosti pri obvladovanju vnetij, tumorjev, mikrobnih okužb, oksidativnega stresa, kardiovaskularnih in jetrnih motenj. Delovanje proti raku je bila izrazitejša od drugih molekul, ocenjenih z uporabo različnih modelov in vitro in in vivo.[1]

Kaj je taksifolin glukozid?

Taksifolin-3-glukozid je naravni proizvod, ki ga najdemo v Quercus mongolica, Fagus sylvatica in Trachelospermum jasminoides z razpoložljivimi podatki. LOTUS - baza podatkov o pojavljanju naravnih izdelkov.[2]Viri in reference

1. An insight into the health-promoting effects of taxifolin (dihydroquercetin) - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31325613/

2. Taxifolin-3-glucoside - https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/Taxifolin-3-glucosideStrokovna podpora in verodostojnost zapisanega

Vsebina in opis na tej strani je pod nadzorom farmacevtov in ostalih strokovnih sodelavcev.

Posodabljanje zapisov na strani je pod nadzorom: Lukanc Tomaž & Lukanc Maja mag. farm. Strokovni pregled informacij na strani: Lukanc Maja mag. farm. & Lukanc Tanja mag. farm.

V kolikor želite prijaviti napako ali nedoslednost na strani, ki ste jo morebiti opazili, lahko to naredite s klikom na ta link.

Komentirajte

Prijava na e-novice

Spremljajte naše e-novice in bodite obveščeni o ugodnostih in promocijskih bonih, s katerimi lahko prihranite.