6 nasvetov za premagovanje težav z zgago!

četrtek, 17 maj 2018

Zgaga je ena najpogostejših težav, ki muči veliko ljudi. Nekatere samo občasno, druge skoraj nenehno. Čeprav izbira prehrane veliko vpliva na to stanje, pa lahko pekoč občutek v želodcu ali grlu, tiščanje v žlički, želodcu ali za prsnico in druge simptome zgage še poslabšajo nekateri drugi dejavniki. Preverite kateri, in upoštevajte šest koristnih nasvetov.

SLOVO OD TESNIH OBLAČIL

Če smo za urejenost in lepoto pripravljeni trpeti, naj zato nikar ne trpi zdravje. Tesna oblačila, sploh takšna, ki nas stiskajo v pasu, lahko še okrepijo težave z zgago, zato se raje odenite v kaj udobnejšega. Pa ne govorimo samo o tesnih kavbojkah, ampak tudi o priljubljenem perilu za ženske, ki je namenjeno oblikovanju postave in je temu primerno v predelu trebuha močno oprijeto. Strokovnjaki opozarjajo, da je takšno perilo za žensko zdravje enako škodljivo kot steznik. Zaradi močnega pritiska na želodec se začne proizvajati kislina, posledica pa je lahko zgaga. Nošenje ozkih kavbojk lahko poleg zgage tako pri moških kot pri ženskah povzroči še šepanje, kilo in boleče noge.

PAZLJIVO DVIGOVANJE TEŽKIH PREDMETOV

Simptomi zgage se največkrat pojavijo po obrokih, lahko pa tudi po večjih naporih, kar dvigovanje težkih bremen gotovo je. Če se le da, zato dvigovanje težkih predmetov prepustite drugim, po možnosti tistim, ki nimajo težav z zgago. Tudi dvigovanje lažjih predmetov s tal je lahko problematično zaradi sklanjanja. To povzroči, da se želodčna kislina iz želodca prestavi v požiralnik in lahko pri resnejših težavah z želodčno kislino sproži celo bruhanje. Tudi vrtnarjenje od nas zahteva kar precej sklanjanja. Ljudem, ki jim preglavice povzroča zgaga, zato svetujemo, da obdelujejo vrtiček v visokih gredah.

IZOGIBANJE STRESU

Če je vaš način sprostitve kajenje, vam moramo povedati, da si tako škodite kar dvojno: najprej očitno to, da kadite, drugo pa tudi to, da ste pod stresom. Stres in kajenje simptome zgage samo še okrepita. Zato se poskušajte odkrižati obojega, tako stresa kot cigaret. Pomlad, ko vse zeleni in se v naravi začenja nov krog življenja, vam je lahko pri tem v veliko spodbudo. Čim več časa preživite v stiku z naravo, na svežem zraku in v gozdu, kar dokazano sprošča.

DOBRO PREŽVEČENA HRANA

Marsikdo je presenečen, da ga muči zgaga, čeprav ni pojedel ničesar takšnega, kar mu jo navadno povzroča. Takrat obstaja velika verjetnost, da krivec za zgago ni zaužita hrana, ampak način, kako smo jo pojedli. »Vaš želodec nima zob! Zato je za dobro prebavo zelo pomembno, da čisto vsak grižljaj dobro prežvečite. Poleg tega je pomembno, da jeste pomirjeni. če boste jedli živčno, vaša prebava ne bo delovala tako, kot bi morala, in obstaja precejšnja verjetnost, da vas bo pekla zgaga. Kadar ste vznemirjeni, je torej bolje kakšen obrok preskočiti in uživati v hrani takrat, ko stres popusti. Ne nazadnje pazite tudi na to, koliko pojeste. Prevelika količina zaužite hrane vam lahko škoduje in povzroča zgago, čeravno ste pojedli zelo zdrav obrok. Prostornina želodca je približno en liter. V mislih pa morate imeti, da za dobro delovanje ne sme biti čisto poln. In še to - pustite ga kdaj tudi počivati in ne jejte kar naprej,« svetuje Karla Klander. Vendar je nikar ne razumite napačno. Tudi pogosto izpuščanje obrokov je namreč lahko razlog, zaradi katerega vas muči zgaga. Ujeti pravi ritem prehranjevanja je lahko precejšen izziv, a je cilj z malo truda in samoopazovanja mogoče doseči.

NAZAJ K NARAVI

Prepogosto sežemo po sintetičnih rešitvah, ki imajo škodljive stranske učinke. Morda se jih takoj ne zavedamo, vendar so raziskave pokazale, da so zelo škodljive (krhke kosti, odvisnost ... ) Narava pa vam lahko pri zgagi pomaga tudi še konkretneje in brez nezaželenih stranskih učinkov: slez, slezenovec, sladki koren, kamilica in aioja vera v pravih odmerkih hitro nevtralizirajo pekoč občutek in odpravijo bolečino v želodcu, ki nastane zaradi razdražene želodčne sluznice, ter omogočajo, da se težava dolgoročno celo odpravi.

IZBIRA PRIVZDIGNJENEGA VZGLAVNIKA

»Simptomi zgage se po navadi poslabšajo ponoči, ko ležimo. Takrat vam gravitacija ne dela usluge in tako se želodčna vsebina lažje vrača v požiralnik, kar seveda povzroča neprijeten dražeč občutek. Rešitev je malce privzdignjeno ležišče,« razkriva Karla Klander, bioterapevtka po metodi Zdenka Domančiča in nutricistka, in dodaja, da samo dodatna blazina verjetno ne bo pomagala kaj dosti, saj boste lahko ponoči zlezli z nje. Ne pozabite pa niti na to, da je zadnji čas za večerjo od tri do štiri ure pred odhodom v posteljo.

Strokovna podpora in verodostojnost zapisanega

Vsebina in opis na tej strani je pod nadzorom farmacevtov in ostalih strokovnih sodelavcev.

Posodabljanje zapisov na strani je pod nadzorom: Lukanc Tomaž & Lukanc Maja mag. farm. Strokovni pregled informacij na strani: Lukanc Maja mag. farm. & Lukanc Tanja mag. farm.

V kolikor želite prijaviti napako ali nedoslednost na strani, ki ste jo morebiti opazili, lahko to naredite s klikom na ta link.

Komentirajte

Prijava na e-novice

Spremljajte naše e-novice in bodite obveščeni o ugodnostih in promocijskih bonih, s katerimi lahko prihranite.