x
Vse kategorije
Arganovo praženo olje, 250 mL
Arganovo praženo olje, 250 mL
Oceni izdelek in zasluži
0.0 0

Arganovo praženo olje, 250 mL

Proizvajalec: Neopredeljen

Olje za nego obraza in telesa.

Cena: 36,20 €
Vprašaj nas
Specifikacije izdelka
SpecifikatorVrednost
Vsebujearganovo olje, olje
Tip izdelkaolje

Koristni video nasveti

Ocene in mnenja

Opis

Nasveti za uporabo arganovega olja v prehrani

V prehrani je dodatek k jedem potem, ko so že skuhane na sopari, pražene ali pripravljene na žaru. Pri mesu ali ribah zadošča nekaj kapelj Arganovega olja. Kombinacija Arganovega olja in limoninega soka je izvrstna kot preliv za solate.

Nasveti za uporabo arganovega olja za nego obraza in telesa

- Za vse vrste kož priporočamo zvečer nežno masažo obraza s krožnimi gibi, če pa je koža suha, tudi zjutraj.
- Za suhe, lomljive lase brez leska, priporočamo nanos olja na celotno lasišče. Pustite ga 30 minut, lahko pa celo noč, nato ga umijete z blagim šamponom. Lasje postanejo sijoči in čvrsti.
- Za lomljive nohte priporočamo nego enkrat tedensko. Za 15 minut potopite prste v mešanico Arganovega olja in limoninega soka, ki naj bosta v enakem sorazmerju.
- Razpokane ustnice namažete z arganovim oljem in jih nežno masirate (eno z drugo).
- Po kopanju ali tuširanju priporočamo oljenje telesa z nežno masažo. Kožo tako nahranite, ji dodate vlago, postane bolj čvrsta, elastična in žametna.
- Za piling (odstranitev poroženelih celic s kože) priporočamo uporabo arganovega olja enakomerno pomešanega s soljo iz Mrtvega morja.

Arganovo drevo (Argania spinosa) je eno redkih dreves še živečih iz terciarne dobe, ki raste samo v jugozahodnem delu Maroka. To sveto, divje drevo, visoko sedem do deset metrov, je zaradi svojih dobrih lastnosti pravi maroški čudež. Ne boji se suše in visokih temperatur do 50 0C. Njegova življenjska doba je od 150-200 let. Le odmre, po sedmih letih lahko ponovno oživi. Zaradi svojega sistema močnih korenin učinkovito preprečuje erozije, vzdržuje rodovitnost tal in upočasnjuje širitev puščave. Iz njegovih sadežev se s hladnim stiskanjem pridobiva Arganovo olje - »pravo tekoče zlato« s tisoč in enim regenerativnim učinkom.

Že Feničani so trgovali z maroškim arqanovlrn oljem. Leta 1998 je UNE5CO proglasil arganovo drevo kot svetovno dediščino človeštva. V domači berberski tradicionalni lekarni je to najbolj plemenito in bogato olje tudi v vsakodnevni uporabi, tako za notranje kot za zunanje tretiranje. Že dojenčke mažejo s tem oljem, da jih zaščitijo pred zunanjimi vplivi. Oljenje telesa je tudi starodavna ayurvedska indijska terapija, ker daje telesu energijo in dobro počutje. Masaža z arganovim oljem mora biti blaga. To olje se lepo vpija v kožo in ne pušča mastnih sledi. Je eno od najpomembnejših olj za pomladitev kože in pomaga pri raznih kožnih težav. Visoka vsebnost vitamina E (dvakrat več kot v oljčnem olju) deluje kot močan antioksidant. E vitamin je pomemben tudi za razvoj. Arganovo olje vsebuje več kot 80 % mono in polinenasičenih maščobnih kislin, nevtralizirajo proste radikale in ščitijo vezivna tkiva, spodbujajo in aktivirajo kisik v celicah. Raziskave so pokazale, da 16 g (2 veliki žlici) arganovega olja zagotavlja celodnevno potrebo esencialne linolenske kisline.

Za en liter olja je potrebno približno šestnajst ur ročnega dela in okrog 40 kg sadežev. Ker so oreščki zelo trdi, jih berberske žene še vedno trejo ročno s kamni. Oreščki imajo po tri jedrca in iz svežih jedrc se hladno stiska to hranljivo olje, ki ga izjemno priporočamo

Nasveti za uporabo Arganovega olja v prehrani

V domači kuhinji ali v gastronomski restavraciji je arganovo olje zelo bogat dodatek okusa in vitaminov. Olje je dodatek k jedem potem, ko so že skuhane na sopari, pražene ali pripravljene na žaru. Pri mesu ali ribah zadošča nekaj kapelj arganovega olja. Kombinacija arganovega olja in limoninega soka je izvrstna kot preliv za solate. V kulinariki uporabljamo tako arganovo olje iz nepraženih, kot iz praženih jederc (te imajo okus med lešnikom in sezamom).

Specifikacija arganovega olja
Nasičene maščobne kisline
• Palmitinska kislina 14 %
• Stearinska kislina 5 %

Polinenasičene maščobne kisline
• Linolna kislina 37%
• Alfalinolenska kislina <0,6%

Mononenasičene maščobne kisline
• Oleinska kislina 43,5%

Steroli
• Schottenol 48%
• Spinasterol 42%
• Delta 7 Avenosterol 5%
• Sigmastra-8,22-dien 5%

Priloge

Sestavine Prijavite se v spletno trgovino in preverite iz katerih sestavin je izdelek sestavljen.

Ali ste vedeli

Družine z najstniki - Ko vzgoja odpove

Postavljanje pravil ni nikakršna umetnost: največ dve uri brskanja po spletu na dan, biti čez teden doma do 21. ure, ob petkih in sobotah pa do 22. ure, soba mora biti pospravljena, nobenega alkohola do 18. leta itd. Pravila lahko vsak postavi. Odločilno vprašanje pa je, kaj naredijo starši, če najstniki teh pravil ne upoštevajo. Toda začnimo na začetku. ?Enakovreden dialog

?Predstavljajmo si, da bo pri otroku počasi nastopila puberteta, in starši razmišljajo ob tem o vseh mogočih nevarnostih, ki mu pri tem grozijo in kako bi jih lahko oziroma morali preprečiti. Dobro je, če v tem času povabimo svojega najstnika na pico in mu povemo naslednje: Zdaj, ko si že toliko star, nam je pomembno, da sprejmemo določene dogovore. In sicer glede druženja s prijatelji, večernih prihodov domov, šole, alkohola, zabav, spleta itd. Morda bi bilo najboljše, da ti pošljeva e-pošto s svojimi predlogi, da boš lahko o njih v miru razmislil in nama predstavil svoje poglede. Nato pa se dogovorimo o posameznih točkah.


Družine z najstniki; Založba Didakta - www.didakta.si

Članki

Kupili so tudi

Specifikacije izdelka
SpecifikatorVrednost
Vsebujearganovo olje, olje
Tip izdelkaolje

Prijava na e-novice

Spremljajte naše e-novice in bodite obveščeni o ugodnostih in promocijskih bonih, s katerimi lahko prihranite.