Kako možgani dojemajo esence/eterična olja?

nedelja, 30 januar 2022Kaj so eterična olja? 

Eterična olja so izjemno priljubljena v sodobnem svetu. Dejstvo pa je, da so v življenjih različnih kultur prisotna že dlje časa. Govorimo lahko celo o tisočletjih, ko so ljudje odkrivali nova in nova spoznanja o eteričnih oljih in njihovih učinkih. Aromaterapija je celo vse bolj prepoznavna oblika alternativne medicine. Mnogi namreč verjamejo, da lahko porušeno energijsko ravnovesje v telesu ponovno vzpostavimo prav z uporabo eteričnih olj. 

 

Eterična olja so substance, ki so izredno koncentrirane. Skoraj vsaka rastlina namreč vsebuje hlapljive snovi, eterično olje pa je snov oziroma produkt, ki nastane ob samem postopku ekstrakcije. 

Hlapljive snovi, ki jih je rastlinam namenila narava, imajo izjemno pomembno vlogo, saj so ključni faktor za obrambo pred mikroorganizmi. Te snovi imajo v rastlinah protibakterijsko, protivirusno in v nekaterih primerih lahko celo protiglivično delovanje. Mnogim rastlinam pa eterična olja omogočajo tudi zaščito pred zajedalci in celo UV žarki. Lahko bi rekli, da so eterična olja naravne aromatične sestavine, ki so pravzaprav imunski sistem rastlin. 

Večino eteričnih olj zaznavamo predvsem zaradi izrazitih in značilnih vonjav. Pogosto so to brezbarvne tekočine, v nekaterih primerih rahlo rumenkasto obarvane. Le redka eterična olja imajo zelo izrazito barvo. Kako pridobivamo eterična olja?

Eterična olja se pridobivajo iz različnih delov rastlin. Rastline se namreč med seboj razlikujejo in visoka obogatenost z eteričnim oljem ni lastnost vsakega predela rastline oziroma jih je iz posameznih delov težje pridobiti. 

 

Najpogosteje se kvalitetna eterična olja pridobivajo iz:

 • cvetov

 • listov

 • skorje

 • korenin

 • smol

 • lupin sadežev

 • semen.

Pridobivanje eteričnih olj je zahteven postopek. Da se ohrani čim več kvalitetnih učinkov, je eterično olje ponavadi pridobljeno s parno destilacijo ali hladnim stiskanjem. Če eterično olje ne bi bilo pridobljeno z ustreznim postopkom, na naše možgane in naš um ne bi imelo tako izrazitega vpliva. Delovanje eteričnih olj in vloga možganov

Možgani so skrivnosten in zapleten sistem našega organizma, hkrati pa tudi izredno zmogljiv - sestavljen iz nešteto živčnih celic ali nevronov. Anatomsko prepoznamo tri predele – veliki in mali možgani ter podaljšana hrbtenjača, vsak del pa ima posebno vlogo in tudi nalogo. 

Eterična olja v našem telesu ustvarijo poseben dražljaj, ki se sproži v trenutku, ko vdihnemo hlape aromatičnih molekul. Te molekule se absorbirajo v olfaktornem delu nosne sluznice, dražljaj pa se pretvori v signal, ki potuje po živčnih povezavah do naših možganov.

V možganih se nahaja tudi hipotalamus. Ta omogoča povezavo med živčnim in hormonskim sistemom v našem telesu. Hipotalamus poskrbi, da se sporočilo pošlje vse do hipofize, ki je vodilna žleza z notranjim izločanjem ter ima popoln nadzor nad celotnim endokrinim sistemom. Ob ustreznem dražljaju, ki ga lahko povzroči prav zaznavanje eteričnih olj se sprostijo hormoni. 

 

Nekatera eterična olja se odlično obnesejo tudi pri nanosu na kožo, olja imajo namreč lipofilni značaj in so v kombinacijah z mazilno podlago zelo dobro združljiva s kožo. Vedno bolj pogosto pa se eterična olja uporabljajo tudi v postopku inhalacij. Tudi tako lahko omogočimo vstop pozitivnih učinkov eteričnih olj v telo in v nekaterih primerih olajšamo in izboljšamo odprtost nosnih poti. 

Zavedati se je potrebno, da ima vsako eterično olje posebno zgodbo. Nekatera eterična olja imajo kompleksnejšo sestavo, kar pomeni, da pogosto združujejo množico različnih kemičnih spojin. Če izberemo pravilno kombinacijo eteričnih olj, se ustvari posebna sinergija in le tako lahko dosežemo želene učinke. 

Kot smo že omenili, vonjave eteričnih olj prodrejo neposredno v možgane preko opisanih signalnih poti, posamezne esence pa lahko vplivajo na občutke in prijetno razpoloženje. S pravo izbiro posamičnih eteričnih olj ali kombinacije le-teh lahko celo povečamo produktivnost in koncentracijo, kadar je to potrebno. Prav tako lahko z uporabo eteričnih olj ustvarimo posebej prijetno atmosfero v prostoru, ki bo ugodno vplivala na nas. 

Ko povonjamo esenco eteričnega olja, se ponavadi organizem na mikro nivoju odzove na način sproščanja signalnih molekul v krvni sistem – dober primer je serotonin, ki pripomore k  pomirjanju našega organizma. Endorfini delujejo podobno in sicer sproščajo morebitno napetost v mišicah. 

V zadnjih nekaj letih so se strokovnjaki in znanstveniki iz različnih področji resno lotili proučevanja učinkov eteričnih olj na naše telo in želeli odgovoriti predvsem na vprašanje kako lahko, predvsem vdihavanje, koristi našemu umu in telesu. S študijami je bilo ugotovljeno, da imajo številna eterična olja vpliv na možgansko aktivnost, kognitivne funkcije, čustveno vedenje in razpoloženje. Izbrana eterična olja in možgani

Vpliv eteričnih olj na človeški organizem je lahko različen od osebe do osebe. Vaš partner morda ne bo čutil učinkov izbranega eteričnega olja, medtem ko bo vas učinek popolnoma prevzel. 

Kot učinkovita eterična olja so prepoznana predvsem naslednja eterična olja:1. Sivka 

Eterično olje sivke je priljubljeno in cenjeno zaradi svojih pomirjujočih in sproščujočih lastnosti. Študija, v kateri je skupina preiskovancev vdihavala sivkino olje, je pokazala, da so bili le-ti kategorizirani kot bolj aktivni, bolj sproščeni napram tistim, ki so  vdihovali le bazno olje.

 

V primerjavi z baznim oljem je olje sivke povečalo moč možganskih aktivnosti theta (4-8 Hz) in alfa (8-13 Hz). Z vdihavanjem sivkinega eteričnega olja bo dosežena signifikantna sprostitev in bister um. 2. Vetivert

Vetivert eterično olje je nekoliko gostejše olje, ki nosi zemeljsko dišavo. Ugotovljeni so bili pomirjevalni ter ozemljitveni učinki na čustva.

 

Mnogokrat se to eterično olje uporablja med masažnimi terapijami. Učinek na stres je takrat celosten, saj gre tako za fizični kot mentalni učinek.3. Citrusna olja

Eterična olja citrusov, predvsem limone, je prepoznano kot eterično olje, ki deluje poživljajoče na um in na telo. Limonino eterično olje tako pogosto ugodno vpliva na fizično energijo.

 

Dišava limone je poživljajoča in daje občutek posebne topline. Tovrstno olje se svetuje predvsem v primerih, ko želimo olajšati stres, biti bolje razpoloženi in izboljšati svojo osredotočenost. 4. Poprova meta

Vedno bolj priljubljeno je eterično olje poprove mete.

 

Mnogi namreč pravijo, da to eterično olje spodbuja um in pomaga podpirati celo spomin. Ugodno namreč vpliva tako na koncentracijo kot tudi osredotočenost in duševno zmogljivost. 5. Žajbelj

Kot učinkovito pri posrednem vplivu na možgane se je izkazalo tudi eterično olje žajblja.

 

Žajbelj je dobro znana in priljubljena rastlina v našem slovenskem okolju, eterično olje pa sicer še pridobiva na svoji veljavi. S svojim vonjem žajbelj poskrbi za učinek sproščenosti, olje pa ima oster in močan zeliščni vonj. 

 

Najoptimalnejši učinek pa ni učinek posamičnega eteričnega olja, ampak kombinacije različnih eteričnih olj, ki delujejo sinergistično. Seveda je smiselno, da se pred mešanjem posamičnih olj res natančneje podučimo o recepturah in učinkih le-teh v kolikor eterična olja pripravljamo sami. Če pa želimo izkusiti učinek profesionalno pripravljenih eteričnih olj pa lahko to storimo na povezavi, ki vodi do vseh posamičnih olj Eteris in kombinacij


Pripravila: Tanja Lukanc mag. farm. in ekipa Moja-lekarna.comViri in reference

1. What Are Essential Oils, and Do They Work? - https://www.healthline.com/nutrition/what-are-essential-oils

2. Therapeutic Effect and Mechanisms of Essential Oils in Mood Disorders: Interaction between the Nervous and Respiratory System - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8125361/Strokovna podpora in verodostojnost zapisanega

Vsebina in opis na tej strani je pod nadzorom farmacevtov in ostalih strokovnih sodelavcev.

Posodabljanje zapisov na strani je pod nadzorom: Lukanc Tomaž & Lukanc Maja mag. farm. Strokovni pregled informacij na strani: Lukanc Maja mag. farm. & Lukanc Tanja mag. farm.

V kolikor želite prijaviti napako ali nedoslednost na strani, ki ste jo morebiti opazili, lahko to naredite s klikom na ta link.

Kontaktni podatki (Contact)

Moja lekarna d.o.o.

Grajski trg 41,
8360 Žužemberk

Telefonska številka: 040 474 672 (klici iz tujine: 0038640 474 672)

Več informacij: Kontaktni podatki

Elektronska pošta (e-mail)

Na voljo so sledeči kontaktni maili

in tudi:

O nas (About Us)

Več o naši organizaciji, sodelavcih in zunanjih strokovnjakih je na voljo na sledeči povezavi: O nas in o naši lekarni

Zaposleni (Organization Schema)

Na povezavi so na voljo informacije o naših zaposlenih: Zaposleni podjetja Moja lekarna d.o.o.

Pogoji sodelovanja (Terms of Service) 

Splošni pogoji poslovanja in sodelovanja z nami so na voljo na sledeči povezavi: Pogoji poslovanja

Informacija o piškotkih (Cookie Policy) 

O hranjenju piškotkov je več informacij na voljo na sledeči povezavi: Piškotki

Politika zasebnosti (Privacy Policy)

Na povezavi je na voljo več informacij s področja varovanja osebnih podatkov, ki se izvaja pri nas. Več si preberite na sledeči povezavi: Politika zasebnosti

Pomoč uporabnikom (Customer Service Page)

Spodaj so na voljo rubrike, ki so namenjene vam uporabnikom za lažje delo s spletno stranjo. 
Nudimo vam sledeče kategorije pomoči:

Socialni mediji (Social Media Links)

Predstavljamo se na sledečih socialnih medijih:

https://www.instagram.com/spletna_lekarna/

https://twitter.com/spletnalekarna

https://www.facebook.com/spletna.lekarna

https://www.linkedin.com/in/moja-lekarna-86015927/

Pravica potrošnika o odstopu od pogodbe (Return Policy)

Več o pravicah potrošnikov je zapisano na sledeči povezavi: Pravice potrošnikov

Plačilne opcije (Payment options)

Na moja-lekarna.com so na voljo sledeči plačilni načini:

 • Plačilo po povzetju (dostava s kurirjem ali osebni prevzem v poslovalnici),
 • Plačilo po predračunu,
 • PayPal plačilo,
 • GoCrypto kripto plačila,
 • mBills plačila,
 • bančne kartice (mastercard, maestro, Visa) in
 • Valu/Valu Moneta plačila

Avtorske pravice (CopyRights)

Več o avtorskih pravicah je na voljo na sledeči povezavi: Avtorske pravice

Komentirajte

Prijava na e-novice

Spremljajte naše e-novice in bodite obveščeni o ugodnostih in promocijskih bonih, s katerimi lahko prihranite.