Iskanje po vsebinah

Napihnjenost: vzroki in nasveti za uspešno odpravo

četrtek, 05 januar 2023

Napihnjenost je pogosta težava - predvsem pa neprijetna. Napihnjen trebuh in težave s polnostjo prebavil so sila neprijetne in pogosto tudi boleče in so posledica v prebavilih ujetega zraka. Napihnjenost doleti tako moške kot ženske, pogostejša pa je v primeru, da hrane ne prežvečite dovolj dobro. Napihnjenost je lahko pogosto tudi posledica zaprtja.

 

NAPIHNJENOST: Kaj je napihnjenost? | Vzroki napihnjenosti | Plini | Prebavna vsebina | Hormoni | Izbor hrane | Vzroki napihnjenosti | Samopomoč ob napihnjenosti | Pomoč zdravnika | Domača zdravila | Vprašanja in odgovori | Viri/referenceNapihnjen trebuh je najprej in predvsem občutek tiščanja, pritiska ali polnosti, ki je pogosto tudi precej neprijetna. Lahko ga spremlja vidno napihnjen (otekel) trebuh ali pa tudi ne. Občutek napihnjenosti je lahko od rahlo neprijetnega do močno bolečega. Običajno tovrstno stanje čez nekaj časa izgine, vendar je pri nekaterih ljudeh ponavljajoča se težava.

Slika: napihnjenost pesti kar 10-25 % celotne popuacije.

napihnjenost-privlačen-trebuh

Prebavne težave in hormonska nihanja sta poglavitna vzroka, ki lahko povzročita ciklično napenjanje. Če napihnjen trebuh ne izgine ali pa če imate glede tega konstantne težave, poiščite zdravniško pomoč, da ugotovite vzrok. Le tako boste pri reševanju tega izziva uspešni.

Najpogostejši vzrok za bolečine v želodcu in napenjanje v prebavnem traktu je presežek črevesnih plinov. Če po jedi dobite napihnjen trebuh, vas pestijo morda prebavne težave. Vzrok je lahko zelo preprost, napihnjenost je skoraz zagotovljena v primeru, da ste morebiti preveč pojedli zelo na hitro, ali pa imate morebiti intoleranco na določeno hrano ali pa je problem kakšno drugo stanje, ki povzroča kopičenje plinov in prebavne vsebine.

Vaš menstrualni cikel je še en pogost vzrok za začasno napenjanje. Od časa do časa pa lahko napihnjen trebuh kaže na resnejše zdravstveno stanje.Vzroki za napihnjenostNapihnjenost je lahko posledica številnih vzrokov, med katere spadajo:

Plini

Plini so naravni stranski produkti prebave, vendar prekomerno nastajanje črevesnih plinov lahko namiguje tudi na to, da je vaša prebava motena. Medtem ko ponavadi pline zaužijete s požiranjem zraka ali pitjem gaziranih pijač, ti plini večinoma uidejo preko ustne votline nazaj na prosto in se tako ne ujamejo v vašem črevesju. Pline v črevesju večinoma proizvajajo črevesne bakterije, ki prebavljajo ogljikove hidrate v procesu, imenovanem fermentacija.

Video vsebina: napihnjenost in nastajanje plinov. Kako si pomagati?

Če se dogaja preveč fermentacije, je to ponavadi zato, ker se vse preveč ogljikovih hidratov ni naravno absorbiralo že prej v prebavnem procesu, preden je prišlo do črevesnih bakterij. Morda se vam je pri kosilu celo mudilo in ste vse pojedli preveč na hitro, ali pa imate določeno intoleranco na hrano oziroma trpite za bolezenijo prebavil.Nekateri možni vzroki povečanega nastajanja plinov so lahko sledeči:

1. Malabsorpcija ogljikovih hidratov. Mnogi ljudje imajo težave s prebavo določenih ogljikovih hidratov (sladkorjev). Nekateri pogosti krivci so predvsem sledeči: prisotnost laktoze, fruktoze in ogljikovih hidratov iz pšenice in fižola.

Morda trpite za intoleranco ali pa imate samo splošne težave, zaradi katerih vaš prebavni sistem težje prebavlja večje ogljikove hidrate. Nutricionist ali specialist vam lahko pomaga formulirati prehranski režim glede na vašo prehransko občutljivost.

2. Prekomerna bakterijska razrast v tankem črevesu. To se zgodi, če se črevesne bakterije iz debelega črevesa prenesejo v tanko črevo. Prekomerna rast določenih bakterij lahko preplavi tudi druge bakterije in povzroči nastanek bakterijskega neravnotežja. Pomembno je, da je v prebavnem traktu ravnotežje bakterijskih kultur uravnano, vsakršno odstopanje povzroči težave s prebavo in posledično tudi napihnjenost kt enega izmed simptomov neuravnane črevesne flore.

3. Funkcionalne prebavne motnje. IBS (Sindrom razdražljivega črevesa) in funkcionalna dispepsija sta diagnosticirani, ko se vaše telo iz nepojasnjenih razlogov intenzivneje bori s prebavo kot sicer. Simptomi zelo pogosto vključujejo nastajanje plinov in napenjanje po jedi. Bodite pozorni na klasične a pomembne simptome, kot so driska, zaprtje, slabost, bruhanje, vročina, krvavitev, anemija in nenamerna izguba teže.

Slika: sindrom razdražljivega črevesa je pogosto povezan z napihnjenostjo.

sindrom-razdražljivega-črevesja

4. Visceralna preobčutljivost. Nekateri ljudje se počutijo, kot da so napihnjeni, kljub temu, da je količina prebavnih plinov povsem normalna. To stanje je pogosto povezano z sindromom razdražljivega črevesja in drugimi motnjami, vključujoč živčne poti od črevesja vse do možganov. Pri nekaterih ljudeh se lahko razvije mišična hiperreakcija in sicer z namenom, da bi se v trebušni votlini sprostil dodaten prostor za nastajajoče pline (abdominofrenska disinergija). Trebušne mišice se ob prisotnosti plina sprostijo in štrlijo navzven, tudi če je dejanska prostornina normalna.Prebavna vsebina

Prebavna vsebina vključuje tako trdne snovi, kot tudi tekočine in pline. Prebavna vsebina se lahko namreč kopiči v vašem prebavnem sistemu - razlogi so pogosto omejitve v prebavnem traktu ali pa mišična oslabelost prebavnega sistema. Kakršno koli kopičenje prebavne vsebine vzdolž prebavnega trakta bo omogočilo manj prostora za normalne količine plinov, ki se sprostijo pri procesu prebave. Omejena količina prebavnega prostora povzroči, da je vse bolj napeto, vaše počutje pa posledično temu primerno.Vzroki za kopičenje prebavnih plinov so lahko sledeči:

1. Zaprtje. Morda imate občasno zaprtje zaradi prehrane ali dejavnikov življenjskega sloga ali pa trpite za kroničnim zaprtjem zaradi osnovne bolezni. Nakopičeni iztrebki v debelem črevesu namreč povzročijo, da nedavno že prebavljena hrana ostaja dlje v črevesju in čaka na izpraznitev. Vse se posledično razširi z namenom, da zadrži ta dodaten volumen prebavljene vsebine, kar pa posledično povzroči napihnjenost.

Video vsebina: napihnjenost? 3D animacija.

2. Črevesne ovire. Če prehodnost črevesja ne ovira kopičenje blata, to lahko namiguje na resnejši zdravstveni zaplet. Tako debelo kot tanko črevo lahko zamašijo tumorji, zabrazgotinjeno tkivo, stenoza ali morebitna kila. Vnetne bolezni, kot sta Crohnova bolezen in divertikuloza, lahko poškodujejo dele vašega tankega črevesa in ustvarijo strikture, ki korenito zožijo prehod prebavne vsebine.

3. Motnje v gibljivosti oziroma motnje v motiliteti črevesja lahko prav tako povzročijo zaprtje ali pa preprosto povzročijo, da se vsebina občutno počasneje premika po vašem prebavnem traktu. Običajno gre za motnje mišic in živčevja, ki zaznavajo vsebnost prebavne vsebine v prebavnem traktu. Primeri vključujejo črevesno psevdoobstrukcijo, stanje, ki posnema učinke obstrukcije, ko je ni, gastroparezo, delno paralizo trebušnih mišic in disfunkcijo medeničnega dna.

4. Hitro povečanje telesne mase. Teža, pridobljena v zadnjem letu ali več, se pogosto opazi kot akumulacija predvsem na predelih vašega trebuha. Če ste pridobili deset kilogramov ali še celo več, to gotovo vpliva na obseg vašega trebuha. Posledično pa povečanje obsega trebuha pomeni tudi manj prostora za redne prebavne procese, posledično lahko zelo pogosto celo že normalen obrok med prebavo povzroči občutek nenormalne napihnjenosti. Pridobivanje telesnih kilogramov je povezano tudi z zadrževanjem vode, zaradi česar se lahko počutite napihnjene zaradi tekočine v želodcu in drugod.

5. Laktozna intoleranca. Ljudje z intoleranco na laktozo ne zmorejo popolnoma prebaviti sladkorjev (predvsem laktoze) v mleku. Posledično imajo po jedi ali pitju mlečnih izdelkov precejšnje probleme, ki lahko zajemajo drisko, nastanek plinov in napenjanje. Stanje, ki mu pravimo malabsorpcija

Video vsebina: Kaj je laktozna intoleranca? Razlaga dr. Berg.

6. Intoleranca na določena živila. Če imate intoleranco na določena živila, običajno dobite simptome nekaj ur po zaužitju tovrstne hrane ali sestavine. Pogosti simptomi vključujejo: drisko, napenjanje in napihnjenost.

7. Intoleranca na gluten. Prav zaradi intolerance na gluten vam lahko po zaužitju glutena postane slabo, pogosto je potek po zaužitju glutena takšen, da postanete napihnjeni in/ali slabotni. Intoleranca na gluten povzroča podobne simptome kot celiakija, vendar to ni isto stanje. Celiakija je avtoimunska bolezen, ki povzroči poškodbe prebavnega trakta.Hormoni

Morda ste opazili, da napihnjenost vašega trebuha sledi drugačnemu ciklu – ne toliko prebavnemu ciklu, ampak menstrualnemu ciklu. Če opažate podobno, niste edini, saj kar 3 od 4 žensk pravi, da občutijo napenjanje v trebuhu pred in med menstruacijo. Napihnjenost je tudi pogosta težava med hormonskimi nihanji v perimenopavzi.

Ženski hormoni si zaslužijo prav posebno omembo, ko gre za napihnjenost želodca in prebavil, ker lahko vplivajo na napihnjenost iz več zornih kotov.

Video vsebina: estrogeni in zadrževanje vode v telesu.

Estrogen je hormon, ki preko svojih učinkov povzroča zadrževanje vode. Ko estrogen poraste in progesteron pade, boste opazili napenjanje zaradi porasta in povečanega zadrževanja tekočin. Omenjena akumulacija vode poleg povečanega obsega maternice tik pred menstruacijo lahko povzroči tudi napihnjen trebuh. Toda ženski hormoni vplivajo tudi na vaš prebavni sistem. Estrogen in progesteron lahko povzročita nastajanje črevesnih plinov tako, da upočasnita ali pospešita splošno gibljivost prebavil. Estrogenski receptorji v vašem prebavnem traktu vplivajo tudi na vašo visceralno občutljivost (visceralna občutljivost je povezana z bolečino ali neprijetnim občutenjem vaših visceralnih organov v trebušni votlini) – zaradi česar se počutite napihnjene.Izbor hrane

Prav izbor prehrane je lahko tisti, ki lahko reši zaplete pri osebah, ki trpijo za zmerno do težjo obliko zaprtosti. Dodatki vlaknin v prehrano še posebej v primeriih, ko zaprtje ni zelo izrazito v številnih primerih pomaga.

Večji zaplet predstavljajo močnejša zaprtja, kjer dodatek vlakninskih snovi utegne stanje z zaprtostjo že dodatno poslabšati. Pred samim dodajanjem vlakninskih snovi v takšnih primerih je nujno, da se sprva skoncentriramo na izboljšanje motilitete prebavne cevi, šele nato pa lahko sledi korekcija prehrane z dodajanjem prehranskih vlaknin.

Video vsebina: Kako preprečiti napihnjenost?

Prvi napootek, ki ga vedno daje gospod Will Bulsiewicz, gastroenterolog in direktor medicinske ustanove ZOE iz ZDA svojim pacientom je: izogibajte sem prehranjevanja z nefermentiranim mlekom (navadnim mlekom) in nefermentiranimi mlečnimi proizvodi, prav tako pa odstranite iz prehrane vse sladkorje, še posebej umetna sladila.

Umetna sladila se večinoma ne prebavljajo, vseeno pa imajo precej negativen učinek na mikrobiom prebavne cevi, saj povzročijo izjemno povečano nastajanje prebavnih plinov zato je nujno, da kar se da omejite vnos teh snovi.

Nefermentirani mlečni izdelki vsebujejo veliko laktoze, kar 70 % mleka je narejenega iz tega sladkorja oziroma ogljikovega hidrata. Potrebno je vedeti tudi, da je kar 70 % svetovnega prebivalstva intolerantna na laktozo - pri preveliki konzumaciji mleka in nefermentiranih mlečnih izdelkov se izrazijo stranski učinki in prične se napihnjenost in prebavne težave.Kako si lahko pomagate pri napihnjenosti?

Spremembe življenjskega sloga ali zdravila brez recepta lahko včasih olajšajo ali celo preprečijo čezmerne pline in napihnjenost. Poskusite sledeče taktike:

 • Spremembe v prehrani (več vlaknin, manj mastne hrane, izogibanje težki hrani, izogibanje hrane, na katero ste intolerantni)
 • Jejte počasneje, vzemite si čas
 • Jejte manjše porcije, večkrat dnevno
 • Redno telovadite, da tako zmanjšate tveganje za zaprtje
 • Omejite konzumiranje gaziranih pijač
 • Jemljite zdravila brez recepta za namen omejevanja produkcije plinov v črevesju
 • Nehajte kaditi
 • pijač ne pijte s slamico
 • Če je vzrok napihnjenosti zaprtje, vzemite odvajalo
 • Izogibajte se žvečilnim gumijem in trdim bonbonom
 • Pričvrstite ohlapne zobne proteze z namenom, da zmanjšate količino zraka, ki ga pogoltneteKdaj obiskati zdravnika?

Če se plini in napihnjenost pojavljajo skupaj z nekaterimi spodaj omenjenimi simptomi, lahko to stanje nakazuje na nenormalen oziroma neobičajen prebavni proces.

Slika: v primeru, da se težave z napihnjenostjo ne pomirijo, obiščite zdravnika.

prekomerna napihnjenost

Obiščite zdravnika, če opažate pline in napihnjenost v povezavi s katerim koli od teh simptomov:

 • Kri ali sluz v blatu
 • Sprememba prehranjevalnih navad ni pomagala
 • Kronična ali pogosta driska, zaprtje ali bruhanje
 • Vročina
 • Izguba apetita
 • Zdravila brez recepta ne pomagajo
 • Vztrajno napenjanje, plini ali zgaga
 • Pomembne spremembe v gibanju črevesja
 • Simptomi napihnjenosti motijo življenje
 • Nepojasnjena izguba teže

Ko obiščete zdravnika, boste nakverjetneje začeli z razpravo o svoji zdravstveni anamnezi in zgodovini simptomov. Morda bi pomagalo voditi dnevnik simptomov, v katerem bi beležili, kaj ste počeli ali kaj ste jedli, ko ste imeli simptome, njihovo resnost in kaj jih je pomagalo olajšati oziroma kaj jih je poslabšalo.

Ponavadi se opravi tudi fizični pregled trebuha, da se preveri, ali je s tega vidika kaj nenormalnega in/ali občutljivega. Zdravnik vas v primeru nepojasnjenih težav pogosto napoti tudi na nadaljnje preglede, kot je kolonoskopija, preiskave krvi, slikanje zgornjega dela prebavil in dihalni testi.Vprašanja in odgovori
Kako doseči, da napihnjenost trebuha izgine?

Za lajšanje napihnjenosti pogosto pripomorejo sledeče dobre navade in taktike:

 • ohranjanje zdrave prehrane
 • ohranjanje optimalne telesne teže,
 • spodbujanje dobrih črevesnih navad
 • redna vadba

Če napihnjenost povzročajo določena živila, ki so del vaše prehrane, lahko korenito pomaga izogibanje tem živilom[1].Napihnjenost, ki ne izgine - kako naprej?

Če napihnjenost vztraja in se stanje ne izboljša niti s spreminjanjem prehranjevalnih navad ali odvajanja blata, je dobro, da poiščete zdravniško pomoč. Potrebno je poiskati razlog tovrstnega stanja in le-tega odpraviti[2].Kaj naravno ustaviti neprijetno napenjanje?

 • Jejte počasi.
 • Jejte manj in imejte pogostejše obroke.
 • Dobro prežvečite hrano.
 • Pijte tekočine temperirane na sobno temperaturo
 • Čez dan povečajte telesno aktivnost.
 • Če po obroku sedite, sedite naravnost
 • Po jedi se sprehodite in razgibajte[3].Viri in reference

1. 12 Great Ways to Get Rid of Bloating - https://www.healthline.com

2. 5 Signs Your Bloating Could Be Something Serious - https://www.health.com

3. Gas: Beat The Bloat - https://www.brighamandwomens.orgStrokovna podpora in verodostojnost zapisanega

Vsebina in opis na tej strani je pod nadzorom farmacevtov in ostalih strokovnih sodelavcev.

Posodabljanje zapisov na strani je pod nadzorom: Lukanc Tomaž & Lukanc Maja mag. farm. Strokovni pregled informacij na strani: Lukanc Maja mag. farm. & Lukanc Tanja mag. farm.

V kolikor želite prijaviti napako ali nedoslednost na strani, ki ste jo morebiti opazili, lahko to naredite s klikom na ta link.

Kontaktni podatki (Contact)

Moja lekarna d.o.o.

Grajski trg 41,
8360 Žužemberk

Telefonska številka: 040 474 672 (klici iz tujine: 0038640 474 672)

Več informacij: Kontaktni podatki

Elektronska pošta (e-mail)

Na voljo so sledeči kontaktni maili

in tudi:

O nas (About Us)

Več o naši organizaciji, sodelavcih in zunanjih strokovnjakih je na voljo na sledeči povezavi: O nas in o naši lekarni

Zaposleni (Organization Schema)

Na povezavi so na voljo informacije o naših zaposlenih: Zaposleni podjetja Moja lekarna d.o.o.

Pogoji sodelovanja (Terms of Service) 

Splošni pogoji poslovanja in sodelovanja z nami so na voljo na sledeči povezavi: Pogoji poslovanja

Informacija o piškotkih (Cookie Policy) 

O hranjenju piškotkov je več informacij na voljo na sledeči povezavi: Piškotki

Politika zasebnosti (Privacy Policy)

Na povezavi je na voljo več informacij s področja varovanja osebnih podatkov, ki se izvaja pri nas. Več si preberite na sledeči povezavi: Politika zasebnosti

Pomoč uporabnikom (Customer Service Page)

Spodaj so na voljo rubrike, ki so namenjene vam uporabnikom za lažje delo s spletno stranjo. 
Nudimo vam sledeče kategorije pomoči:

Socialni mediji (Social Media Links)

Predstavljamo se na sledečih socialnih medijih:

https://www.instagram.com/spletna_lekarna/

https://twitter.com/spletnalekarna

https://www.facebook.com/spletna.lekarna

https://www.linkedin.com/in/moja-lekarna-86015927/

Pravica potrošnika o odstopu od pogodbe (Return Policy)

Več o pravicah potrošnikov je zapisano na sledeči povezavi: Pravice potrošnikov

Plačilne opcije (Payment options)

Na moja-lekarna.com so na voljo sledeči plačilni načini:

 • Plačilo po povzetju (dostava s kurirjem ali osebni prevzem v poslovalnici),
 • Plačilo po predračunu,
 • PayPal plačilo,
 • GoCrypto kripto plačila,
 • mBills plačila,
 • bančne kartice (mastercard, maestro, Visa) in
 • Valu/Valu Moneta plačila

Avtorske pravice (CopyRights)

Več o avtorskih pravicah je na voljo na sledeči povezavi: Avtorske pravice

Komentirajte

Prijava na e-novice

Spremljajte naše e-novice in bodite obveščeni o ugodnostih in promocijskih bonih, s katerimi lahko prihranite.