Inkontinenca

petek, 11 avgust 2023

Inkontinenca - nehoteno odvajanje seča - je velikokrat povezana s starostjo, vendar v nasprotju s splošnim prepričanjem ni neizogibna posledica staranja. Ponavadi kaže na neko drugo bolezen in jo lahko zdravimo, tudi pri starostnikih.INKONTINENCA: Splošno | Simptomi | Vzroki | Vaje po keglu | Diagnostični postopek | Zdravljenje | Preprečevanje | Možni zapleti | Vprašanja in odgovori | Viri/referenceS primernim zdravljenjem jo lahko ozdravimo ali stanje vsaj izboljšamo pri okoli 70% bolnikov. Pri ženskah se težava pojavlja pogosteje kot pri moških, delno zato, ker pri njih s starostjo ali po porodih mišice medeničnega dna oslabijo in se povesijo, kar omogoča uhajanje seča.

Brez zdravljenja se stanje ne izboljša, lahko se celo poslabša. Zaradi inkontinence pride do okužb mehurja in ostalih sečil. Stalna prisotnost seča na koži povzroča neprijetne izpuščaje in druge kožne bolezni.

Slika: Pri ženskah se inkontinenca pojavlja pogosteje kot pri moških.

inkontinenca.jpg

Bolniki, pri katerih zdravljenje ni uspešno, se lahko takim zapletom izognejo z uporabo posebnih vpojnih vložkov in drugih pripomočkov, izdelanih za lajšanje teh težav.Simptomi

Stopnja resnosti urinske inkontinence je lahko različna. Nekateri ljudje lahko doživijo le manjše iztekanje, drugi pa lahko popolnoma izgubijo nadzor nad črevesjem ali mehurjem. Če nekdo sumi, da ima simptome inkontinence, je nujno, da se posvetuje z zdravnikom. Na voljo so številna zdravljenja, od sprememb življenjskega sloga in vaj za medenično dno do zdravil in operacij, odvisno od vzroka inkontinence.

Simptomi urinske inkontinence vključujejo:

 • Stresna inkontinenca: Uhajanje urina med fizičnimi aktivnostmi, ki povečajo pritisk v trebuhu, kot so kašljanje, kihanje, smeh, dvigovanje težkih predmetov ali vadba.
 • Prelivna inkontinenca: Pogosto ali nenehno kapljanje urina, ker se mehur ne izprazni v celoti.
 • Funkcionalna inkontinenca: Telesne ali duševne okvare preprečujejo, da bi pravočasno prišli na stranišče. Na primer, oseba s hudim artritisom morda ne bo mogla dovolj hitro odpeti gumbov na hlačah.
 • Popolna inkontinenca: Neprekinjeno uhajanje urina podnevi in ponoči ali občasno nenadzorovano uhajanje velikih količin urina.
 • Urgentna inkontinenca: Nenadna, intenzivna želja po uriniranju, ki ji sledi nehotena izguba urina. Potreba po pogostem uriniranju, pogosto celo noč.

Posvetujte se z zdravnikom, če:

 • načini zdravljenja, ki jih poskusite sami, ne pomagajo.
 • izgubite nadzor nad mokrenjem po prebolelih boleznih, kot so okužbe mehurja, ali po jemanju novih zdravil. Nenadna izguba nadzora nad mokrenjem je lahko znak okvare živčevja.Vzroki

Pri obvladovanju mokrenja so vključena tako celotna sečila - ledvici, sečevoda, sečni mehur, sečnica in mišice medeničnega dna - kot tudi osrednje živčevje. Ko se mehur napolni, pošlje sporočilo živčevju v hrbtenjači, ki nato sproži, kar poznamo kot refleks mokrenja: krčenje mišic mehurja, ki iztisnejo seč v Očnico in iz telesa. Inkontinenca nastane, če je moten katerikoli del tega zapletenega procesa.

Medicinski strokovnjaki razvrščajo inkontinenco v tri glavne skupine, čeprav mnogi bolniki - predvsem ženske - občutijo simptome več skupin. Pri stresni inkontinenci so mišice, ki obdajajo sečnico, tako oslabele, da ne morejo nasprotovati nenadnemu povečanju tlaka v mehurju. Kašljanje, kihanje, smeh, telovadba ali druge vrste gibanje, ki povzroči nenaden pritisk na mehur, povzročijo uhajanje seča - ponavadi le nekaj kapljic.

Slika: Stopnja resnosti urinske inkontinence je lahko različna.

uhajanjeurina.jpg

Pri urgentni inkontinenci se mehur začne krčiti, ko je poln, enako kot pri dojenčkih in majhnih otrocih; bolnik nima nadzora nad nenadno potrebo po mokrenju. Ta vrsta inkontinence je pogosta pri zdravih ljudeh, pojavlja se tudi pri bolnikih z boleznimi osrednjega živčevja, kot so možganska kap, Alzheimerjeva bolezen, Parkinsonova bolezen in multipla skleroza. Uide vedno večja količina seča, mehur se izprazni.Vaje po keglu

Ženske, ki imajo stresno inkontinenco, lahko z vajami po Keglu okrepijo mištee medeničnega dna, ki podpirajo maternico in sečni mehur ter uravnavajo krčenje nožnice in sečnice. Med mokrenjem počasi stisnite mišice medeničnega dna, tako, da zaustavite tok seča. Zadržite 10 sekund. Ponovite večkrat. Vaje lahko delate tudi, ko ne mokrite - stoje, sede ali leže.

Čezrobna inkontinenca se pojavi, če bolnik ne čuti več, kdaj mora mokriti. Ko je mehur poln, se čezmerna količina seča zlije ven. Mehur se nikoli popolnoma ne izprazni, v njem ostane vsaj nekaj seča. Ta vrsta inkontinence je povezana s sladkorno boleznijo in pri moških s povečano prostato, ki ovira pretok seča; pri ženskah je lahko vzrok fibroidni tumor ali tumor jajčnikov. Povzročajo jo tudi zdravila in nevrološke bolezni oživčenja mehurja.

Po kirurških posegih na sečilih ali blizu njih včasih ostanejo brazgotine ali druge poškodbe, ki povzročajo inkontinenco. Tudi zdrsnjena medvretenčna ploščica povzroči uhajanje seča, če pritiska na živce, ki prenašajo sporočila iz mehurja ali k njemu.

Video vsebina: Urinska inkontinenca - vzroki, simptomi, diagnoza, zdravljenje, patologija.

Pri ženskah se mišice, ki so potrebne za nadzor nad mokrenjem, v nosečnosti in med porodom raztegnejo in oslabijo; posledica je lahko inkontinenca. Raziskave so pokazale, da je verjetnost za uhajanje seča med telovadbo tem večja, čim večkrat je ženska rodila. Po menopavzi se zmanjša koncentracija hormona estrogena v krvi, kar povzroči, da se tkiva sečil stanjšajo in medenično dno oslabi; nastane lahko inkontinenca.

Inkontinenca je možen stranski učinek diuretikov, sedativov, antidepresivov, antihistaminikov in drugih zdravil. Včasih jo lahko ozdravimo že s tem, da zamenjamo zdravilo. Pogovorite se z zdravnikom.Diagnostični postopki

Da bo ugotovil vzrok vaših težav, vas bo zdravnik temeljito izprašal o vaših prejšnjih in sedanjih boleznih, predvsem o simptomih - npr. kako pogosto mokrite in koliko seča odvajate pri enem mokrenju. Nato bo vzel vzorec seča, da bo izključil možno okužbo. Pregledal bo tudi danko, spolovila in trebuh, da izključi tumorje in povečano prostato. Rekel vam bo, da zakašljajte, da vidi, ali pri tem uide nekaj kapljic seča - znak stresne inkontinence. Za dokaz čezrobne inkontinence vam lahko po mokrenju vstavi v mehur kateter, da vidi, ali je v njem ostalo kaj seča.

Če standardni načini zdravljenja inkontinence ne pomagajo ali zdravnik meni, da vam bo pomagala operacija, vas bo napotil k specialistu, ponavadi urologu na nadaljnje preiskave. Pogosta preiskava je merjenje pretoka seča: popili boste nekaj tekočine, da se bo napolnil mehur, nato boste mokrili v posebno napravo, ki izmeri pretok. Koristna je tudi cistometrija, precej neprijeten postopek, pri katerem v mehur in danko vstavijo cevke, s katerimi izmerijo pritisk, ki se razvije v mišicah mehurja.Zdravljenje

Večino bolnikov z inkontinenco lahko ozdravimo ali z zdravljenjem težave vsaj precej izboljšamo. Tako konvencionalna kot alternativna medicina imata učinkovite načine zdravljenja. Mnogi zdravniki konvencionalne medicine npr. bolnikom s stresno inkontinenco priporočajo dve nekonvencionalni metodi - vaje po Keglu in biofeedback. Če želite, poskusite najprej z alternativnimi načini zdravljenja. Če se inkontinenca ne popravi ali se celo slabša, obiščite zdravnika, da bo stanje ocenil in postavil pravilno diagnozo.Konvencionalna medicina

Mnogi zdravniki, preden predpišejo bolnikom zdravila, najprej svetujejo tehnike za spremembo vedenjskih vzorcev. Tako zdravljenje je varnejše kot zdravila in ponavadi enako učinkovito. Najbolj pogosto predpisujejo vaje za krepitev mišic, znane kot vaje po Keglu, in biofeedback.

Koristna metoda je tudi treniranje mehurja. Sedem dni si beležite, koliko popijete, kako pogosto mokrite in koliko seča odvajate. Nato začnite mokriti v načrtovanih presledkih, ponavadi na 30 do 60 minut. Postopoma, čez več tednov, boste čas med obiski stranišča lahko podaljšali.

Slika: Keglove vaje so eden najboljših naravnih načinov za nadzor urinske inkontinence.

keglovevaje.jpg

Če zdravnik oceni, da so za vaše stanje potrebna zdravila, jih bo izbral glede na vzrok inkontinence. Ob znakih okužbe pri pregledu seča, boste dobili antibiotike. Ženske po menopavzi lahko prejemajo nadomestno hormonsko zdravljenje, s katerim se zveča koncentracija estrogena v krvi (čeprav koristi takega zdravljenja niso potrjene).

Pri stresni inkontinenci predpisujejo psevdoefedrin, efedrin ali fenilpropanolamin, zdravila, ki okrepijo sfinkter, krožno mišico okoli sečnice, ki sodeluje pri uravnavanju mokrenja. Za zmanjšanje nehotenega krčenja mehurja, ki je značilno pri urgentni inkontinenci, so učinkoviti propantelin bromid, imipramin ali oksibutinin klorid; ta zdravila omogočajo normalno delovanje mišic, ki sodelujejo pri mokrenju.

Nekaterim bolnicam s stresno inkontinenco pomaga pripomoček, imenovan pesar, ki se vstavi v nožnico in podpira mišice medeničnega dna. Odločitev, da vam bo pomagal pesar, mora sprejeti zdravnik in vam ga tudi predpisati.

Novejše zdravljenje stresne inkontinence pri ženskah je krepitev oslabljenih medeničnih mišic z majhnimi, stožčastimi utežmi, ki jih vstavite v nožnico in z njimi trenirate na podoben način, kot trenirate ostale mišice z ročkami. Najlažjo utež vstavite v nožnico s konico navzdol in več minut stiskate mišice tako, da preprečite, da utež izpade. Ko zmorete utež zadržati v nožnici od 20 do 30 minut, poskusite s težjo - in tako dalje več tednov. S tem postopoma okrepite mišice medeničnega dna do svoje prejšnje zmogljivosti.

Če noben od opisanih načinov zdravljenja ne pomaga, vam lahko zdravnik predlaga operacijo. Operacija, pri kateri popravijo okvarjene mišice in vezi ali namestijo mehur na svoje mesto, je zelo učinkovita pri ženskah, pri katerih je inkontinenca, predvsem stresna inkontinenca, nastala zaradi nosečnosti in poroda. Vsadijo lahko tudi umetni sfinkter (zapiralko); napravo odpirate in zapirate ročno, s tem uravnavate tok seča in preprečujete uhajanje.

Video vsebina: Dr. Ksenija Šelih Martinec o pravilni izvedbi Keglovih vaj.

Kadar ni nobenega načina, da bi inkontinenco pozdravili, se naučite s težavo živeti. Za to so razvili posebne pripomočke, npr. spodnje perilo, ki vpija tekočino in vonj, ali pripomočke, ki prestrežejo seč in ga speljejo v zaprte plastične vrečke. O teh možnostih se pogovorite s svojim zdravnikom.Alternativni načini

Večina alternativnih načinov zdravljenja inkontinence se osredotoča na krepitev mišic medeničnega dna, da bodo bolje podpirale mehur in s tem nadzorovale mokrenje.Akupunktura

Akupunkturisti menijo, da je inkontinenca posledica pomanjkanja čija ledvic in vranice. Za ponovno vzpostavitev ravnotežja čija v prizadetih predelih stimulirajo točke, povezane s tema organoma in njunimi kanali. Obiščite strokovnjaka za akupunkturo.Biofeedback

Raziskave so pokazale, da lahko 25% bolnikov z inkontinenco s tehnikami biofeedbacka spet vzpostavi popolen nadzor nad mehurjem, pri nadaljnjih 30-50% bolnikov pa se stanje precej izboljša. Zdravljenje poteka tako, da v mehur skozi sečnico vstavijo kateter, nato mehur počasi polnijo s tekočino, medtem se bolnik s tehniko biofeedbacka uči nadzorovati potrebo po mokrenju.Kitajska zelišča

Za zdravljenje inkontinence včasih priporočajo čaj »zlata ključavnica«, narejen iz mešanice mnogih zelišč. Tradicionalni kitajski zeliščarji menijo, da pomaga telesu zadrževati tekočine.Kiropraktika

Z naravnavanjem kosti in sklepov medenice se okrepijo mišice sečil, kar izboljša nadzor nad mehurjem. Podobno zdravljenje nudijo tudi osteopati.Homeopatija

Homeopati imajo številna zdravila za zdravljenje. Njihova izbira je odvisna od vzroka inkontinence. Nekatera, ki jih pogosteje predpisujejo, so:

 • za stresno inkontinenco, posebej pri starejših, causticum, ki naj bi starajočim se tkivom vrnil vitalnost;
 • tako pri stresni kot pri urgentni inkontinenci pulsatilla umiri razdraženo sluznico sečil in omogoči dobro delovanje, posebej kadar seč uhaja, ko se bolnik dviga iz ležanja na trebuhu.

Slika: Znano je, da homeopatija zdravi temeljni vzrok zdravstvenih težav.

homeopatija.jpg

O drugih zdravilih se posvetujte s strokovnjakom za homeopatijo.Prehrana

Poskušajte ohraniti normalno telesno težo. Prevelika telesna masa pritiska na mišice mehurja in jih slabi. Mišice mehurja lahko oslabi tudi napenjanje, ki spremlja zaprtje. Zaprtje preprečite tako, da povečate količino vlaknin v prehrani: jejte več polnozrnatih živil, sadja in zelenjave. Izogibajte se alkoholu, kofeinu, sladkorju, začinjeni hrani ter kislemu sadju in sokovom - razdražijo lahko mehur in sprožijo uhajanje seča.Refleksologija

Refleksologi obdelujejo tiste predele stopala, ki stimulirajo sečevode, mehur, ledvice, nadledvične žleze in spodnji del hrbtenjače.Zdravljenje doma

 • Preprečujte zaprtje: jejte obilo žitaric, sadja in zelenjave.
 • Vsak dan delajte vaje po Keglu (stran 317).
 • Sami se izurite, da boste mokrili v daljših časovnih presledkih. Prizadevajte si za tri- do šesturne razmike med obiski stranišča.
 • Ne kadite. Nikotin draži mehur.
 • Mokrite dvakrat: po mokrenju počakajte nekaj sekund, nato poskusite še enkrat.
 • Če ste ženska in imate stresno inkontinenco, poskusite prekrižati noge, kadar kihate ali kašljate. Novejša raziskava je pokazala, da je ta preprost postopek zelo učinkovit za preprečevanje uhajanja seča.
 • Če vsi načini zdravljenja odpovedo, si kupite posebne pripomočke. Na voljo so spodnje perilo, vložki in zaščitne podloge, ki dobro vpijajo tekočino in vonj. Poskusite različne znamke, dokler ne najdete tiste, ki vam najbolj ustreza.Preprečevanje

Čeprav ni mogoče v celoti preprečiti vseh vrst urinske inkontinence, lahko nekatere prakse zmanjšajo tveganje ali ublažijo simptome. Ne pozabite, da se lahko učinkovitost teh ukrepov razlikuje glede na posameznika in vrsto inkontinence, ki jo ima. Če menite, da imate urinsko inkontinenco ali ste v nevarnosti, se pogovorite o možnostih preprečevanja in zdravljenja z zdravnikom.

Naslednji nasveti lahko pomagajo pri preprečevanju:

 • Vaje za medenično dno (Keglove vaje): krepitev mišic, ki pomagajo nadzorovati uriniranje, lahko pomaga preprečiti uhajanje.
 • Ohranjajte zdravo težo: prekomerna telesna teža lahko povzroči dodaten pritisk na mehur in okoliške mišice, kar povzroči inkontinenco.
 • Omejite draženje mehurja: zmanjšajte uživanje kofeina, gaziranih pijač in kisle hrane. Lahko dražijo mehur in povečajo željo po uriniranju.
 • Opustite kajenje: kajenje lahko poveča tveganje za urinsko inkontinenco. Poleg tega lahko kronični kašelj, povezan s kajenjem, povzroči ali poslabša stresno inkontinenco.
 • Izogibajte se zaprtju: Napenjanje med odvajanjem blata lahko oslabi medenične mišice. Jejte hrano z veliko vlakninami, da spodbujate rednost.
 • Vadite treniranje mehurja: Ta tehnika vključuje odložitev uriniranja, ko začutite željo. Postopno povečevanje intervalov med uriniranjem lahko nauči mehur, da dlje zadržuje urin.
 • Izpraznite mehur pred fizično aktivnostjo: Uriniranje pred vadbo, dviganjem ali drugimi dejavnostmi, ki bi lahko povzročile iztekanje, lahko pomaga preprečiti nesreče.
 • Redno izpraznite mehur: ne zadržujte urina dlje časa. Redno praznjenje mehurja lahko prepreči prenapetost in ohrani njegovo delovanje.
 • Omejite tekočino pred spanjem: Če je težava nočna inkontinenca, zmanjšajte vnos tekočine zvečer.
 • Zdravljenje kroničnega kašlja: Če imate kroničen kašelj, poiščite zdravljenje. Kroničen kašelj lahko obremeni mišice medeničnega dna.
 • Izogibajte se dvigovanju težkih predmetov: dosledno dvigovanje težkih predmetov lahko obremeni medenične mišice. Če morate dvigovati, vedno uporabite ustrezne tehnike in vključite mišice jedra.
 • Ostanite aktivni: Telesna dejavnost lahko pomaga preprečiti pridobivanje telesne teže in ohraniti dober splošni mišični tonus, vključno z medeničnimi mišicami.
 • Obvladujte kronične bolezni: nadzorujte kronične bolezni, zlasti sladkorno bolezen, saj lahko visok krvni sladkor poveča nastajanje urina in povzroči poškodbe živcev.Možni zapleti

Medtem ko fizično nelagodje vpliva na vaše vsakdanje življenje, je čustveni stres ob soočanju z urinsko inkontinenco pomemben dejavnik, ki ga je treba upoštevati. Veliko ljudi z urinsko inkontinenco nikomur ne pove o svojih simptomih, zato v tišini trpijo.

Slika: Inkontinenca poveča tveganje za ponavljajoče se okužbe sečil.

utiokužba.jpg

Spopadanje z urinsko inkontinenco brez zdravljenja lahko vpliva na čustveno, psihološko in socialno življenje – tisti, ki trpijo, ne morejo živeti polnega življenja.Urinska inkontinenca lahko povzroči zaplete, ki vključujejo:

 • Okužbe sečil: inkontinenca povzroči mokro spodnje perilo, ki lahko ustvari okolje, v katerem se razmnožujejo bakterije.
 • Poškodbe ledvic: v nekaterih primerih, ko je pretok urina oviran, se lahko pojavijo težave z ledvicami ali odpoved ledvic.
 • Celulitis: to okužbo kože povzročajo bakterije in lahko povzroči oteklino in bolečino.
 • Stranski učinki zdravil: zdravila, ki se uporabljajo za nadzor urinske inkontinence, lahko povzročijo stranske učinke, odvisno od zdravila. Neželeni učinki lahko vključujejo suha usta, slabost, hipertenzijo ali druge.
 • Stranski učinki katetra: če imate nameščen kateter, se lahko pojavijo stranski učinki, kot sta okužba in travma.
 • Stranski učinki na duševno zdravje: urinska inkontinenca lahko povzroči občutek tesnobe, depresije ali socialne izolacije.Vprašanja in odgovori

Kdo najpogosteje dobi inkontinenco?

Čeprav se lahko zgodi vsakomur, je urinska inkontinenca pogostejša pri starejših ljudeh, zlasti pri ženskah[1].Katere vrste urinskih inkontinenc poznamo?

Glavne vrste urinske inkontinence so stresna, urgentna, mešana, prelivna in funkcionalna. Refleksna inkontinenca je druga vrsta, ki jo povzroči poškodba hrbtenjače[2].Ali lahko inkontinenco popolnoma ozdravimo?

Običajno je stresno inkontinenco mogoče zdraviti s številnimi metodami zdravljenja. To vključuje spremembe življenjskega sloga, vaje, hujšanje ali pripomočke, ki se vstavijo v nožnico za podporo mehurju. Na žalost ni verjetno, da bo urinska inkontinenca izginila sama.Kako si lahko od doma pomagamo za lajšanje urinske inkontinence?

Zdravljenje doma vključuje:

 • Preprečujte zaprtje: jejte obilo žitaric, sadja in zelenjave.
 • Vsak dan delajte vaje po Keglu (stran 317).
 • Sami se izurite, da boste mokrili v daljših časovnih presledkih. Prizadevajte si za tri- do šesturne razmike med obiski stranišča.
 • Ne kadite. Nikotin draži mehur.
 • Mokrite dvakrat: po mokrenju počakajte nekaj sekund, nato poskusite še enkrat.
 • Če ste ženska in imate stresno inkontinenco, poskusite prekrižati noge, kadar kihate ali kašljate. Novejša raziskava je pokazala, da je ta preprost postopek zelo učinkovit za preprečevanje uhajanja seča.
 • Če vsi načini zdravljenja odpovedo, si kupite posebne pripomočke. Na voljo so spodnje perilo, vložki in zaščitne podloge, ki dobro vpijajo tekočino in vonj. Poskusite različne znamke, dokler ne najdete tiste, ki vam najbolj ustreza.Ali so keglove vaje učinkovite za zdravljenje inkontinence?

Keglove vaje so eden najboljših naravnih načinov za nadzor urinske inkontinence. Te preproste poteze lahko pomagajo mnogim ženskam in moškim, ne glede na vašo starost ali vzrok vaše težave. Krepijo mišice medeničnega dna, ki podpirajo vaš mehur[3].Viri in reference

 1. Urinary Incontinence in Older Adults - https://www.nia.nih.gov
 2. The 6 Types of Urinary Incontinence - https://www.hollister.com
 3. Urinary Incontinence: Kegel Exercises for Pelvic Muscles - https://www.webmd.comStrokovna podpora in verodostojnost zapisanega

Vsebina in opis na tej strani je pod nadzorom farmacevtov in ostalih strokovnih sodelavcev.

Posodabljanje zapisov na strani je pod nadzorom: Lukanc Tomaž & Lukanc Maja mag. farm. Strokovni pregled informacij na strani: Lukanc Maja mag. farm. & Lukanc Tanja mag. farm.

V kolikor želite prijaviti napako ali nedoslednost na strani, ki ste jo morebiti opazili, lahko to naredite s klikom na ta link.

Kontaktni podatki (Contact)

Moja lekarna d.o.o.

Grajski trg 41,
8360 Žužemberk

Telefonska številka: 040 474 672 (klici iz tujine: 0038640 474 672)

Več informacij: Kontaktni podatki

Elektronska pošta (e-mail)

Na voljo so sledeči kontaktni maili

in tudi:

O nas (About Us)

Več o naši organizaciji, sodelavcih in zunanjih strokovnjakih je na voljo na sledeči povezavi: O nas in o naši lekarni

Zaposleni (Organization Schema)

Na povezavi so na voljo informacije o naših zaposlenih: Zaposleni podjetja Moja lekarna d.o.o.

Pogoji sodelovanja (Terms of Service) 

Splošni pogoji poslovanja in sodelovanja z nami so na voljo na sledeči povezavi: Pogoji poslovanja

Informacija o piškotkih (Cookie Policy) 

O hranjenju piškotkov je več informacij na voljo na sledeči povezavi: Piškotki

Politika zasebnosti (Privacy Policy)

Na povezavi je na voljo več informacij s področja varovanja osebnih podatkov, ki se izvaja pri nas. Več si preberite na sledeči povezavi: Politika zasebnosti

Pomoč uporabnikom (Customer Service Page)

Spodaj so na voljo rubrike, ki so namenjene vam uporabnikom za lažje delo s spletno stranjo. 
Nudimo vam sledeče kategorije pomoči:

Socialni mediji (Social Media Links)

Predstavljamo se na sledečih socialnih medijih:

https://www.instagram.com/spletna_lekarna/

https://twitter.com/spletnalekarna

https://www.facebook.com/spletna.lekarna

https://www.linkedin.com/in/moja-lekarna-86015927/

Pravica potrošnika o odstopu od pogodbe (Return Policy)

Več o pravicah potrošnikov je zapisano na sledeči povezavi: Pravice potrošnikov

Plačilne opcije (Payment options)

Na moja-lekarna.com so na voljo sledeči plačilni načini:

 • Plačilo po povzetju (dostava s kurirjem ali osebni prevzem v poslovalnici),
 • Plačilo po predračunu,
 • PayPal plačilo,
 • GoCrypto kripto plačila,
 • mBills plačila,
 • bančne kartice (mastercard, maestro, Visa) in
 • Valu/Valu Moneta plačila

Avtorske pravice (CopyRights)

Več o avtorskih pravicah je na voljo na sledeči povezavi: Avtorske pravice

Komentirajte

Prijava na e-novice

Spremljajte naše e-novice in bodite obveščeni o ugodnostih in promocijskih bonih, s katerimi lahko prihranite.