x
Vse kategorije
Plivadon, 10  tablet
Plivadon, 10 tablet
Oceni izdelek in zasluži
0.0 0

Plivadon, 10 tablet

Proizvajalec: Pliva

Kombinirano zdravilo, ki deluje analgetično in antipiretično.

Cena: 3,76 €
Vprašaj nas
Specifikacije izdelka
SpecifikatorVrednost
Tip izdelkaZdravilo
Težavabolečina, prehlad, prehladno obolenje
Namenbolečina

Ocene in mnenja

Opis

Sestava

1 tableta vsebuje 210 mg paracetamola, 250 mg propifenazona, 25 mg kofeina in 10 mg kodein fosfat hemihidrata.
Pomožne snovi so:
povidon, polietilen akrilat, mikrokristalna celuloza, natrijeva kroskarmeloza, preželatiniran škrob, koloidni silicijev dioksid, smukec.

Lastnosti in delovanje

Plivadon je kombinirano zdravilo, ki deluje analgetično in antipiretično. Iz prebavil se absorbira hitro in začne učinkovati že pol ure po zaužitju.
Obe učinkovini delujeta tako, da zavirata nastajanje prostaglandinov.
Kodein je opioidni analgetik in blag antitusik. Kot dodatek analgetikoma zveča njuno delovanje in izboljša absorpcijo iz prebavil. Vsebnost kodeina je razmeroma majhna.
Kombinacija zmernih analgetikov in blagega opioida zagotavlja močan analgetični in dober antipiretični učinek.
Plivadon je zelo primeren za osebe, ki zaradi prebavnih težav, nagnjenosti h krvavitvam ali preobčutljivosti ne smejo jemati acetilsalicilne kisline.

Indikacije

Blage do zmerno hude bolečine (glavobol, migrena, zobobol, nevralgija, nevritis, ishialgija, mialgija, artralgija, bolečine po operaciji in poškodbi)

Kontraindikacije

Preobčutljivost za sestavine zdravila, porfirija, pomanjkanje encima glukoza-6-fosfatdehidrogenaze, huda ledvična ali jetrna odpoved, otroci do 12 let

Previdnostni ukrepi

Plivadon lahko prekrije zvečano temperaturo pri okužbi. Pri zvečani telesni temperaturi nejasnega vzroka naj jemanje brez posveta z zdravnikom ne traja več kot 3 dni, pri nejasnih bolečinah pa ne več kot 5 dni.

Medsebojna učinkovanja zdravil

Plivadon zveča depresorno delovanje alkohola in drugih depresorjev osrednjega živčevja (pomirjevala, uspavala, antiepileptiki, antidepresivi, antipsihotiki, antihistaminiki). Če bolniki jemljejo zgoraj našteta zdravila ali zdravila proti strjevanju krvi, slabosti (metoklopramid), aidsu (zidovudin), se morajo prej posvetovati z zdravnikom.

Vzdraženost želodčne sluznice, ki jo je povzročila acetilsalicilna kislina, kofein še zveča. Večji odmerki kofeina iz čaja ali kave lahko izzovejo dodaten stimulativni učinek (nespečnost, razdražljivost).

Posebna opozorila

Med dolgotrajno uporabo se lahko pojavi odvisnost (predvsem zaradi kodeina, delno pa tudi zaradi kofeina); po prenehanju jemanja se lahko zato pojavi odtegnitveni sindrom.
Zloraba zdravila lahko privede do trajne okvare ledvic.
Otroci
Ne priporočamo jemanje otrokom, mlajšim od 12 let. Otroci naj zdravilo jemljejo le v primeru, ko zdravnik oceni, da je nujno.
Nosečnost in dojenje
Nosečnice in doječe matere zdravila ne smejo jemati.
Vpliv na psihofizične sposobnosti
Zdravilo lahko pri posameznikih, zlasti ob sočasnem uživanju alkohola, zmanjša psihofizično sposobnost za upravljanje vozil ali strojev.

Odmerjanje in uporaba

odrasli: 1 do 2 tableti največ trikrat na dan
Največji dnevni odmerek je 6 tablet. Dolgotrajno zdravljenje ni priporočeno.
otroci, stari več kot 6 let: 1 do 1 tablete enkrat do štirikrat na dan

Preveliko odmerjanje

Znaki akutnega prevelikega odmerjanja so slabost, bruhanje, zmedenost, znižanje krvnega tlaka, šok, krči, depresija dihanja. Znaki jetrne ali ledvične okvare se pojavijo 12 ur do 3 dni po zaužitju zdravila.
Pri zastrupljenem je treba čimprej izzvati bruhanje, če zavest ni motena, ali mu izprati želodec ter dati aktivno oglje. Zdravljenje je simptomatsko. Ohranjati je treba delovanje vitalnih organov.
Zaužitje večjega števila tablet lahko povzroči jetrno okvaro, v hujših primerih tudi jetrno odpoved in smrt, zato se v takem primeru takoj posvetujte z zdravnikom.

Stranski učinki

Izpuščaji, srbečica, koprivnica, rdečica kože, dispneja, oteklina obraza, omotica, zmanjšan krvni tlak, tahikardija, lahko tudi sinkopa, angioedem, anafilaktične reakcije, vključno z anafilaktičnim šokom, utrujenost in bruhanje.
Pri kroničnem jemanju zdravila lahko pride do okvare kostnega mozga z levkopenijo ali trombocitopenijo, do krvavitev iz prebavil ter do ledvične okvare.
Med dolgotrajnim jemanjem zdravila se lahko pojavi odvisnost.
O pojavu kateregakoli stranskega učinka je treba obvestiti zdravnika ali farmacevta.

Shranjevanje

Zdravilo shranite v originalni ovojnini pri temperaturi do 25o C.
ZDRAVILO SHRANITE TAKO, DA NE PRIDE V ROKE OTROKOM.

Uporabnost

Rok uporabnosti je označen na ovojnini.
Zdravila ne smete uporabljati po preteku datuma uporabnosti.
Izdajanje zdravila
BRp – izdaja tudi brez zdravniškega recepta
Oprema
Zloženka z 10 tabletami v pretisnem omotu

IZDELEK JE ZDRAVILO

Pred uporabo natančno preberite navodilo, ki ga dobite tudi tukaj! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Priloge

Ali ste vedeli

Bolečine v vratu

Bolečina v vratu je pogojena z anatomsko zgradbo, funkcijo in s pogosto prisotno prisilno držo vratu na delovnem mestu in v vsakdanjem življenju, zato je v ospredju zdravljenja redna in vztrajna vadba ter izogibanje prisilnim držam.

Najpogostejši vzrok je mehanska bolečina, v ospredju klinične slike je napetost obvratnih mišic, bolečine lahko izžarevajo v glavo, v ramenski obroč in zgornji okončini do prstov rok, prisotni so lahko še nevrološki izpadi. Navadno razširjena diagnostika, napotitve na rentgensko slikanje in k različnim specialistom niso potrebne.
Posebna opozorila
Bolnik s trdim vratom in nevrološkimi znaki spinalne kompresije je nujen primer in sodi takoj na nevrološki oz. nevrokirurški oddelek.
Navodila za bolnike; Združenje zdravnikov družinske medicine, 2009

Članki

Kupili so tudi

Kupci, ki so kupili to postavko so kupili tudi

Caffetin, 12 tablet

4,26 €

Lekadol 500 mg, 20 tablet

3,59 €
Specifikacije izdelka
SpecifikatorVrednost
Tip izdelkaZdravilo
Težavabolečina, prehlad, prehladno obolenje
Namenbolečina

Prijava na e-novice

Spremljajte naše e-novice in bodite obveščeni o ugodnostih in promocijskih bonih, s katerimi lahko prihranite.