x
Vse kategorije
Suedica švedska grenčica eliksir, 250 mL
Suedica švedska grenčica eliksir, 250 mL
Oceni izdelek in zasluži
0.0 0

Suedica švedska grenčica eliksir, 250 mL

Proizvajalec: Suedica
Grenčica z blagim odvajalnim učinkom.
Cena: 13,81 €
Vprašaj nas
Specifikacije izdelka
SpecifikatorVrednost
Namenčistilna funkcija, regeneracija
Vsebujeartičoka

Ocene in mnenja

Opis

GALENSKO ZDRAVILO

1. KAJ JE ZDRAVILO SUEDICA GRENČICA - ELIKSIR PO STAREM šVEDSKEM RECEPTU IN ZA KAJ GA UPORABLJAMO

Zdravilo Suedica grenčica - eliksir po starem švedskem receptu je grenčica z blagim odvajalnim učinkom. Vsebuje vodno-etanolni ekstrakt številnih zdravilnih rastlin, bogatih z grenčinami in eteričnimi olji, ki predvsem zaradi povečanega izločanje sline, prebavnih sokov in gibanja prebavil izboljšajo prebavo in povečajo tek (apetit). Ekstrakt aloje, skorje navadne krhlike in lista sene vsebuje antrakinonske glikozide, ki delujejo odvajalno tako, da poveeajo peristaltieno gibanje debelega erevesa in izločanje vode in elektrolitov v črevo ter zmanjšajo vsrkavanje teh snovi iz erevesa. Blato s tem postane bolj vlažno in lažje drsljivo, tako da ga lažje izločimo. Ostale zdravilne rastline in sestavine podpirajo delovanje zdravila ter prispevajo k njegovemu boljšemu prenašanju, krepitvi organizma in izboljšanju počutja.

Suedica grenčica - eliksir po starem švedskem receptu je namenjena za notranjo uporabo.

Uporabljamo jo za lajšanje prebavnih težav, ki se kažejo kot zaprtost in neredno odvajanje, občutek napihnjenosti, premajhno izločanje žolča, slaba prebava in pomanjkanje teka. Priporočamo jo tudi za krepitev organizma.

Suedica grenčica - eliksir po starem švedskem receptu je namenjena tudi lajšanju težav pri kratkotrajni zaprtosti (ki traja do 7 dni) in je ni mogoče odpraviti s spremenjeno prehrano ali s pripravki z vlakninami.

2. KAJ MORATE VEDETI, PREDEN BOSTE VZELI ZDRAVILO SUEDICA GRENČICA - ELIKSIR PO STAREM šVEDSKEM RECEPTU

Ne jemljite zdravila Suedica grenčica - eliksir po starem švedskem receptu
Ne jemljite zdravila Suedica grenčica - eliksir po starem švedskem receptu:

- če ste alergični na (preobčutljivi za) vodno-etanolni ekstrakt in/ali druge pripravke iz zdravilnih rastlin, ki jih vsebuje to zdravilo ali če ste alergični na (preobčutljivi za) katerokoli drugo sestavino zdravila Suedica grenčica - eliksir po starem švedskem receptu,
- če ste alergični na (preobčutljivi za) rastline oziroma pripravke iz rastlin iz družine nebinovk (Asteraceae/Compositae), ki jih to zdravilo ne vsebuje (na primer lapuh, arnika, ognjič, pegasti badelj, zlata rozga, pelin, artičoka)
- če imate delno ali popolno mehansko in/ali funkcionalno zaporo pretoka črevesne vsebine (ileus, intestinalna obstrukcija, stenoza), bolečine v trebuhu neznanega izvora, vnetje slepiča (apendicitis) ali druge nenadne bolezenske spremembe v trebuhu, ki se kažejo z močnimi bolečinami (akutni abdomen), kronično vnetno drevesno bolezen (na primer Crohnova bolezen, ulcerozni kolitis), razjedo (ulkus, čir) ali krvavitev iz prebavil,
- če ste močno dehidrirani,
- če ste noseči ali dojite, saj ni dovolj podatkov o varnosti jemanja zdravila v tem obdobju,
- če iz kakršnegakoli razloga ne smete uživati niti majhnih količin alkohola.

Otrokom in mladostnikom, mlajšim od 12 let, odsvetujemo jemanje zdravila Suedica grenčica - eliksir po starem švedskem receptu.

Bodite posebno pozorni pri jemanju zdravila Suedica grenčica - eliksir po starem švedskem receptu
Zaradi antrakinonskih glikozidov, ki jih zdravilo vsebuje, se lahko pri daljši nenadzorovani uporabi oziroma zlorabi poveča lenobnost črevesja, poruši elektrolitsko ravnovesje v telesu in povzroči spremembe na sluznici debelega črevesa ter poslabša težave z zaprtjem. Suedica grenčica - eliksir po starem švedskem receptu ni primerno sredstvo za hujšanje.

Pred jemanjem zdravila se posvetujte s svojim zdravnikom:
- če ste pred kratkim bili operirani na prebavilih,
- če imate hujšo okvaro jetrne, žolčne ali želodčne funkcije,
- če vam je zdravnik povedal, da imate intoleranco na nekatere sladkorje ali če spadate v skupino z velikim tveganjem glede uživanja alkohola (za več informacij prosimo preberite razdelek »Pomembne informacije o nekaterih sestavinah zdravila Suedica grenčica - eliksir po starem švedskem receptu«).

Bolniki, ki imajo okvarjeno funkcijo ledvic, morajo biti pozorni, saj lahko dolgotrajna uporaba in/ali jemanje velikih odmerkov povzroči motnje v ravnotežju vode in elektrolitov (predvsem kalija).

Bolnikom, ki zaradi nenadzorovanega uhajanja blata uporabljajo hlačne plenice, je potrebno med jemanjem zdravila plenice pogosteje menjavati, da preprečimo daljši stik blata s kožo.

Jemanje drugih zdravil
Pri dolgotrajnem in/ali prekomernem jemanju zdravila lahko zaradi povečanega izločanja kalija in nastanka elektrolitskega neravnovesja pride do medsebojnega delovanja z zdravili, ki delujejo na srce (kardiotonieni glikozidi, antiaritmiki, zdravila, ki lahko podaljšajo QT interval).
Če sočasno z zdravilom Suedica grenčica - eliksir po starem švedskem receptu jemljete zdravila za odvajanje vode (diuretike), kortikosteroide in izdelke s korenino golostebelnega sladkega korena (Liquiritiae radix), se lahko poveča izločanje kalija in s tem motnje, povezane s porušenim elektrolitskim ravnotežjem.

Obvestite svojega zdravnika ali farmacevta, če jemljete ali ste pred kratkim jemali katerokoli zdravilo, tudi če ste ga dobili brez recepta.

Jemanje zdravila Suedica grenčica - eliksir po starem švedskem receptu skupaj s hrano in pijačo
Zdravilo vzemite približno pol ure pred jedjo ali tik po njej. Po izkušnjah, jemanje zdravila pred obokom zbuja tek (apetit). Jemanje tik po obroku pa Priporočamo predvsem za lajšanje ali odpravljanje težav, povezanih z zaužitjem kalorične in mastne hrane (napihnjenost, slaba prebava, občutek polnosti).

Nosečnost in dojenje
O varnosti jemanja zdravila Suedica grenčica - eliksir po starem švedskem receptu med nosečnostjo in dojenjem ni dovolj podatkov, zato ga v tem obdobju ne Priporočamo.

Posvetujte se z zdravnikom ali s farmacevtom, preden vzamete katerokoli zdravilo.

Vpliv na sposobnost upravljanja vozil in strojev
Pri zaužitju dveh ali več odmerkov (10 ml ali več) naenkrat je potrebno upoštevati, da lahko količina alkohola v tem zdravilu zmanjša vašo sposobnost vožnje ali upravljanja s stroji.

Pomembne informacije o nekaterih sestavinah zdravila Suedica grenčica - eliksir po starem švedskem receptu
To zdravilo vsebuje od 41 do 46 % (V/V) etanola (alkohola), to je do 1,8 g etanola (alkohola) na odmerek (5 ml peroralne raztopine), kar ustreza 46 ml piva oziroma 19 ml vina na odmerek.
škodljivo je za tiste, ki trpijo za alkoholizmom. Na vsebnost etanola (alkohola) morajo biti pozorne nosečnice in doječe matere, otroci in skupine z velikim tveganjem, kot so bolniki z jetrnimi obolenji ali epilepsijo.
Pri zaužitju dveh ali več odmerkov (10 ml ali več) naenkrat je potrebno upoštevati, da lahko količina alkohola v tem zdravilu spremeni učinek drugih zdravil ter zmanjša vašo sposobnost vožnje ali upravljanja s stroji.

Zdravilo vsebuje saharozo (sladkor). Če vam je zdravnik povedal, da imate intoleranco za nekatere sladkorje, se pred uporabo tega zdravila posvetujte s svojim zdravnikom.
En odmerek (5 ml peroralne raztopine) vsebuje približno 0,24 g sladkorja.

3. KAKO JEMATI ZDRAVILO SUEDICA GRENČICA - ELIKSIR PO STAREM šVEDSKEM RECEPTU

Pri jemanju zdravila Suedica grenčica - eliksir po starem švedskem receptu natančno upoštevajte navodila zdravnika ali farmacevta. Če ste negotovi, se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

Če zdravnik ali farmacevt ne svetuje drugače, upoštevajte naslednja navodila za odmerjanje
Odrasli in mladostniki, stari več kot 12 let: vzamete lahko eno merilno žličko (5 ml) peroralne raztopine do 3-krat na dan.
Če želite doseči predvsem odvajalni učinek, zvečer vzemite 3 merilne žličke (15 ml) peroralne raztopine naenkrat.

Največji dnevni odmerek je 3 merilne žličke (15 ml) peroralne raztopine.

Kako vzamete zdravilo Suedica grenčica - eliksir po starem švedskem receptu
Pred uporabo stekleničko pretresite. Z merilno žličko odmerite peroralno raztopino v kozarec vode. Premešajte in popijte približno pol ure pred jedjo ali tik po njej.
Po izkušnjah, jemanje zdravila pred obrokom zbuja tek (apetit). Jemanje tik po obroku pa Priporočamo predvsem za lajšanje ali odpravljanje težav, povezanih z zaužitjem kalorične in mastne hrane (napihnjenost, slaba prebava, občutek polnosti).

Kako dolgo lahko jemljete zdravilo Suedica grenčica - eliksir po starem švedskem receptu
Zdravilo lahko neprekinjeno uporabljate 7 do 14 dni. Po enomesečnem premoru lahko zdravilo ponovno pričnete jemati. Po 7 do 14 dneh jemanja mora vedno slediti enomesečna prekinitev jemanja. Med prekinitvijo pa lahko jemljete zdravilo Suedica zeliščna grenčica, ki ne vsebuje izvlečkov iz zdravilnih rastlin z odvajalnim učinkom.
Daljša nenadzorovana uporaba lahko poveča lenobnost črevesja, poruši elektrolitsko ravnovesje v telesu in povzroči spremembe na sluznici debelega erevesa ter poslabša težave z zaprtjem.

Če ste vzeli večji odmerek zdravila Suedica grenčica - eliksir po starem švedskem receptu, kot bi smeli
Če ste vzeli večji odmerek zdravila Suedica grenčica - eliksir po starem švedskem receptu, kot bi smeli, se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Pri prevelikem odmerjanju ali zlorabi odvajal se lahko pojavijo drevesni kri in driska. Preveliko odmerjanje oziroma zloraba odvajal z drisko in posledično izgubo tekočine in elektrolitov lahko vodi v potrebo po čedalje večjih odmerkih. Povzroči lahko motnje ravnotežja vode in elektrolitov (predvsem hipokaliemijo), atonijo erevesa in Mišino oslabelost.

Količina alkohola pri zaužitju dveh ali več odmerkov (10 ml ali več) naenkrat lahko spremeni učinek drugih zdravil ter zmanjša vašo sposobnost vožnje ali upravljanja s stroji.

Če ste pozabili vzeti zdravilo Suedica grenčica - eliksir po starem švedskem receptu
Ne vzemite dvojnega odmerka, če ste pozabili vzeti prejšnji odmerek.
Če ste pozabili vzeti zdravilo Suedica grenčica - eliksir po starem švedskem receptu, pozabljeni odmerek izpustite in nadaljujte jemanje po navodilu naprej.

Če imate dodatna vprašanja o uporabi zdravila, se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

4. MOŽNI NEŽELENI UČINKI

Kot vsa zdravila ima lahko tudi zdravilo Suedica grenčica - eliksir po starem švedskem receptu neželene učinke, ki pa se ne pojavijo pri vseh bolnikih.

Pojavijo se lahko bolečine v trebuhu, drevesni krči in driska, zlasti pri bolnikih s sindromom iritabilnega kolona. Ti znaki so praviloma posledica prevelikih odmerkov (potreben odmerek odvajala je lahko pri vsakem posamezniku drugačen). V takšnem primeru zmanjšajte odmerek ali prenehajte jemati zdravilo.

Kronična uporaba odvajal z antrakinonskimi glikozidi lahko povzroči motnje ravnotežja vode in elektrolitov in lahko vodi do albuminurije in hematurije (pojav beljakovin in krvi v urinu). Kronična uporaba lahko povzroči tudi obarvanje sluznice debelega erevesa (pseudomelanosis coli), ki običajno izgine, ko bolnik preneha z jemanjem teh odvajal. Zaradi izločanja presnovkov skozi ledvica, se urin lahko obarva rumeno ali rdeče-rjavo. Obarvanje ni klinično pomembno.

Kot pri vseh zdravilih se lahko pojavi alergija na (preobčutljivost za) sestavine zdravila.

Če katerikoli neželeni učinek postane resen ali če opazite katerikoli neželeni učinek, ki ni omenjen v tem navodilu, zdravilo prenehajte jemati in obvestite svojega zdravnika ali farmacevta.

5. SHRANJEVANJE ZDRAVILA SUEDICA GRENČICA - ELIKSIR PO STAREM šVEDSKEM RECEPTU

Zdravilo shranjujte nedosegljivo otrokom!
Shranjujte pri temperaturi do 25 °C.
Shranjujte zaščiteno pred svetlobo v originalni ovojnini.

Rok uporabnosti
Zdravila Suedica grenčica - eliksir po starem švedskem receptu ne smete uporabljati po datumu izteka roka uporabnosti, ki je naveden na ovojnini poleg oznake »Uporabno do:«. Datum izteka roka uporabnosti se nanaša na zadnji dan navedenega meseca.

6. DODATNE INFORMACIJE

Kaj vsebuje zdravilo Suedica grenčica - eliksir po starem švedskem receptu

100 ml peroralne raztopine vsebuje vodno-etanolni ekstrakt iz naslednjih količin drog:
- korenina belega sleza (Althaeae radix) 0,309 g
- korenina zdravilnega gozdnega korena (Angelicae radix) 0,480 g
- lupina ploda grenkega pomarančevca (Aurantii amari epicarpium et mesocarpium) 0,302 g
- korenika kolmeža (Calami rhizoma) 1,589 g
- cvet barvilnega rumenika (Carthami flos) 0,078 g
- cvet dišečega klinčevca (Caryophylli flos) 0,020 g
- skorja cimetovca (Cinnamomi cortex) 0,040 g
- skorja navadne krhlike (Frangulae cortex) 1,300 g
- korenina rumenega svišča (Gentianae radix) 0,404 g
- korenika plazeče pirnice (Graminis rhizoma) 0,770 g
- korenika velikega omana (Helenii rhizoma) 0,227 g
- korenina golostebelnega sladkega korena (Liquiritiae radix) 0,196 g
- arilus pravega muškatovca (Macidis flos) 0,098 g
- zel navadne črne mete (Marubii herba) 0,190 g
- list poprove mete (Menthae piperitae folium) 0,403 g
- zel navadnega rmana (Millefolii herba) 0,190 g
- plod pravega muškatovca (Myristicae semen) 0,864 g
- list sene (Sennae folium) 1,100 g
- korenika srčne moči (Tormentillae rhizoma) 0,114 g
- korenika kurkume (Zedoariae rhizoma) 0,190 g
- korenika pravega ingverja (Zingiberis rhizoma) 0,020 g
- suhi ekstrakt aloe (Aloes extractum sicc. normatum) 0,652 g

100 ml peroralne raztopine vsebuje še:

- eterično olje poprove mete (Menthae piperitae aetheroleum) 0,001 g
- tinktura žajblja (Salviae tinctura) 0,005 g
- kafra, racemna (Camphora racemica) 0,100 g

Ekstrakcijsko topilo je etanol 46 % (V/V).

Pomožne snovi so:

saharoza, koncentrirani etanol in prečiščena voda.

En odmerek (5 ml) peroralne raztopine vsebuje 3 mg hidroksiantracenskih glikozidov, izraženih kot glukofrangulin A.

Videz zdravila Suedica grenčica - eliksir po starem švedskem receptu in vsebina pakiranja
Zdravilo Suedica grenčica - eliksir po starem švedskem receptu je tekočina temno rjave barve, značilnega vonja in okusa. Steklenica z zaporko vsebuje 100 ml ali 250 ml peroralne raztopine. Steklenica je vstavljena v škatlo skupaj z merilno žličko in navodilom za uporabo.

Način in režim izdaje zdravila Suedica grenčica - eliksir po starem švedskem receptu
Izdaja zdravila je brez recepta v lekarnah.

Priloge

Sestavine Prijavite se v spletno trgovino in preverite iz katerih sestavin je izdelek sestavljen.

Ali ste vedeli

Kronično vnetje želodčne sluznince

Kako kronično vnetje želodčne sluznice vpliva na vaše življenje?
Kronični gastritis je, kot samo ime pove, bolezen, ki traja dlje časa in se rada ponavlja.?
Bolnike prizadene glede na tip gastrrnsa zelo različno, lahko ga prebolevajo skoraj neopazno in se kaže zgolj z obloženim jezikom, slabim zadahom in rahlim nelagodjem po obroku. Lahko pa bolnika prizadene do te mere, da precejšen del svojega časa nameni iskanju zdravil, ki bi omilila bolečino in ostale težave ter hrane, po kateri se stanje ne bi poslabšalo. Pri hujših oblikah so značilne tudi psihične težave, kot so anksioznost, depresija, fobije in motnje spanja. Vse to slabo vpliva na bolnikovo socialno in družinsko življenje, pa tudi delovna storilnost se lahko zmanjša.
Navodila za bolnike; Združenje zdravnikov družinske medicine, 2009

Članki

Spletne vsebine

6 nasvetov za premagovanje težav z zgago!

Zgaga je ena najpogostejših težav, ki muči veliko ljudi. Nekatere samo občasno, druge skoraj nenehno. Čeprav izbira prehrane veliko vpliva na to stanje, pa lahko pekoč občutek v želodcu ali grlu, tiščanje v žlički, želodcu ali za prsnico in... preberi več...

Kupili so tudi

Kupci, ki so kupili to postavko so kupili tudi

CBDex Emeska tinktura 300 mg CBD, 10 mL

25,48 €

Lekadol 500 mg, 20 tablet

3,59 €

Magnezij šumeče tablete, 20 tablet

1,82 €

Pic injekcijska brizga, 50 mL

0,79 €
Specifikacije izdelka
SpecifikatorVrednost
Namenčistilna funkcija, regeneracija
Vsebujeartičoka

Prijava na e-novice

Spremljajte naše e-novice in bodite obveščeni o ugodnostih in promocijskih bonih, s katerimi lahko prihranite.